Vergeturile in timpul sarcinii
Vergeturile se dezvolta pe suprafata pielii si sunt ori inguste si roz ori niste dungi de culoare mov. Mai sunt denumite stria sau striae. Daca se intampla sa faci vergeturi, acestea apar, de obicei, pe burta sau cateodata pe coapse sau pe sani in timp ce sarcina progreseaza. Primul semn pe care il poti observa este mancarimea de piele intr-o zona in care aceasta devine subtire si roz.
Care e cauza vergeturilor?
Vergeturile sunt foarte comune prin populatia generala, ele nu afecteaza doar femeile insarcinate. Ele se pot intampla oricand pielea e intinsa. De exemplu, cand cresti in timpul pubertatii sau cand slabesti sau te ingrasi rapid, acest fapt te poate afecta in asa fel incat sa dezvolti vergeturi.
Pielea noastra este facuta din 3 straturi principale:
- epiderma (stratul exterior)
- dermul (stratul mijlociu)
- hipodermul (stratul interior)
Vergeturile apar in stratul mijlociu, cand pielea este instinsa mai tare pentru o perioada de timp. Aceasta intindere poate rupe dermul in unele locuri, formand vergeturi
Se crede ca vergeturile apar la aproximativ 80% dintre femeile insarcinate. Depinde si de elasticitatea pielii daca faci vergeturi sau nu, cu cat e mai elastica cu atat scade sansa de a face vergeturi. Dupa ce s-a nascut copilul tau, semnele ar trebui sa scada treptat pana aproape ca nici nu se mai observa, dar nu vor disparea complet.
Cresterea in greutate in timpul sarcinii
Cu cat cresti in greutate, cu atat se mareste si sansa de a face vergeturi. Majoritatea femeilor cresc in greutate intre 10 kg si 12,5 kg, desi cresterea in greutate depinde mult de la o femeie la cealalta. Greutate pe care o adauga femeile insarcinate depinde de greutate pe care o aveau inainte sa fie insarcinate. E important ca tu sa nu tii nici o dieta in timpul sarcinei, dar ar trebui sa mananci mancare sanatoasa.
In timpul sarcinii, datorita numarului de kilograme acumulate, pielea sufera si este pusa la grea incercare. O piele elastica va rezista mai bine si vergeturile nu vor aparea, sau vor aparea mult mai putin si mai subtil. O piele mai putin elastica insa, va avea parte de multe vergeturi datorita cresterii in greutate.
Putem preveni aparitia vergeturilor in timpul sarcinii? Cum?
Desi se studiaza inca aceasta problema si se fac eforturi in aflarea unor metode de prevenire, totusi nu s-au inregistrat rezultate foarte incurajatoare.
Multe creme si lotiuni existente pe piata au o campanie de promovare destul de agresiva, care determina multe persoane sa le achizitioneze. Insa, in ciuda pretului care de cele mai multe ori este destul de mare, rezultatele nu sunt nici pe departe atat de vizibile pe cat le recomanda reclama.
Exista doua tipuri de vergeturi:
- rosii
- albe
Vergeturile recente sunt de culoare rosiatica, pe cand cele mai vechi, deja au o culoare alb-sidefie.
Acestea apar ca niste linii, mai fine sau mai pronuntate, pe suprafata corpului, in special la modificari majore intr-un interval relativ scurt de timp: in sarcina, cand va ingrasati destul de mult intr-un timp destul de scurt sau cand slabiti brusc.
Nu sunt dureroase, dar sunt inestetice. Ruperea fibrelor de colagen determina aceste vergeturi.
Aproximativ 90% din femeile insarcinate vor dezvolta vergeturi, in special la nivelul coapselor si al abdomenului, putand insa sa apara si la nivelul sanilor si al feselor.
Intrucat nu exista un tratament pentru eliminarea vergeturilor, se recomanda cateva metode pentru prevenirea aparitiei vergeturilor si reducerea vergeturilor existente:
- Masarea zonei afectate sau predispuse pentru vergeturi, cu scopul de a intensifica circulatia sangelui in zona respectiva
- Aplicarea cremelor pe zonele afectate pentru a mentine pielea hidratata si supla
- Alimentatie bogată în vitamina C, E, zinc şi siliciu
Se mai poate incerca de asemenea si:
- terapia cu laser
- peelingul chimic - inlatura straturile superficiale ale pielii, ramanand celulele profunde, care confera pielii un aspect mai placut