Sarcina - odiseea celor 9 luni
Mama…cel mai frumos cuvant din lume…cata bucurie, cata speranta, cata fericire e in sufletul unei mame care-si aude pentru prima data copilul rostind cuvantul magic…dar cata lupta ca sa dai nastere unui prunc sanatos!!!…miracolul vietii incepe din clipa in care iti spui in gand “imi doresc un copil”…esti abia la inceput de drum…un drum lung, care nu se va sfarsi decat in momentul in care vei trece in lumea celor drepti…un drum greu, plin de suisuri si coborasuri…iti vei dori sa mai fii din nou copil, sa te poti cuibari la pieptul mamei si sa nu mai ai nici o grija…dar, odata pornita pe acest drum, nu mai poti da inapoi, pentru ca fiinta aceea micuta, bucatica rupta din tine, are atata nevoie de tine si-i esti dator pana la sfarsitul vietii tale sa-i porti de grija si sa faci tot posibilul sa-i fie bine…e grea viata de mamica, dar cat de frumoasa!!!
…dar si calatoria de 9 luni, cat timp copilul se “plamadeste” in pantecul mamei e fascinanta si adeseori anevoiasa…unele mamici se bucura de o sarcina usoara, aproape nici nu simt ca sunt insarcinate, altele, dimpotriva, trec prin furcile caudine ca sa poata sa-si duca la bun sfarsit menirea…dar si satisfactia pe care o simt in momentul in care isi tin puiul la piept este pe masura…
…Cum se infaptuieste acest miracol? Care sunt rotitele care pun in miscare Universul? Cum e posibil ca doua entitati atat de diferite si de mici sa creeze ceva atat de perfect?
Timp de 40 de saptamani, atat cat dureaza o sarcina obisnuita, in corpul mamicii se produc o multime de modificari care nu fac altceva sa creeze micutului locatar “conditii de cinci stele”.
Sa vedem insa cum incepe marea calatorie…
Mami si tati se iubesc…nimic neobisnuit…ba mai mult, isi doresc o jucarie noua, care sa le umple vietile si sufletele…e timpul sa apara in viata lor acel “ceva” care le va aduce cea mai mare bucurie pe care au cunoscut-o vreodata: un copil! Asta in cazul in care barza nu i-a luat putin prin surprindere si nu s-a gandit sa le aduca acel cadou fara vreun plan prealabil!
In fiecare luna a ciclului menstrual, femeia e pregatita sa conceapa un copil, ovarele ei eliberand un ovul (sau mai multi), cam pe la jumatatea ciclului, adica in jurul zilei a 14-a. Daca ovul eliberat isi da intalnire cu un spermatozoid (numai unul este necesar!), din cele doua celule sexuale va rezulta prin contopire o noua celula, din care se va “modela” embrionul. Procesul se intampla in tacere, adica nu are loc nici un foc de artificii care sa anunte ce minune se infaptuieste in corpul viitoarei mamici. Totusi, sunt mamici care spun ca au simtit ceva special atunci cand au conceput bebelusul (asta v-o spun din proprie experienta!).
In momentul conceptiei, specialistii considera ca sarcina a inceput din prima zi a ultimului ciclu menstrual, deci in primele 2 saptamani ale sarcinii nu se intampla mare lucru, viitoarea mamica pregateste “culcusul” pentru puiutul ce se va cuibari in burtica. Mucoasa uterina se ingroasa, ceea ce va permite ovulului fecundat sa se “ingroape” bine si sa se “lipeasca”. Practic, embrionul exista din saptamana a 3-a de sarcina. Mamica ar trebui sa tina cont de cateva sfaturi inainte de conceperea unui bebelus:
- sa evite substantele nocive pentru viitorul copil (alcool, tigari, droguri, medicamente);
- sa faca un control de specialitate si ,eventual, analize pentru a vedea care este starea sa de sanatate;
- sa manance sanatos;
- sa ia acid folic (foarte important pentru dezvoltarea normala a sistemului nervos al bebelusului).
Daca sarcina a survenit pe neasteptate, mamica trebuie sa tina cont de aceste sfaturi imediat ce a aflat ca este insarcinata.
Trimestrul 1 de sarcina
Saptamana a 3-a
Daca fecundarea a avut loc in a 14-a zi de ciclu, practic aceasta este prima saptamana de viata a bebelusului. Viitoarea mamica trebuie sa stie prima zi a ultimului ciclu, pentru ca, in functie de ea, medical va stabili data probabila a nasterii-DPN-ul).
Fecundarea are loc intr-una din trompe, dar produsul de conceptie va “aluneca” spre uter, locul unde se va fixa si unde va “plati chirie” in urmatoarele 8 luni si jumatate. Procesul de diviziune este foarte rapid. Dintr-o singura celula, in numai cateva zile s-au format cateva sute (in acest moment poarta denumirea de blastocist). Blastocistul se fixeaza de peretele uterin si incepe sa secrete hormoni care vor favoriza buna dezvoltare a bebelusului.
Cititi mai multe despre saptamana 3 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 3 de sarcina aici
Saptamana a 4-a
Embrionul (asa cum se numeste acum produsul de conceptie) este format din 3 straturi:
- Endoderma, stratul interior, din care se vor dezvolta plamanii, ficatul si sistemul digestiv;
- Mesoderma, stratul de mijloc, din care se vor forma oasele, muschii, rinichii, organele sexuale si inima;
- Ectoderma, stratul exterior, din care se vor forma tesuturi si organe care vor fi pielea, parul, ochii si sistemul nervos.
Mama inca nu stie ce minune se intampla in burtica ei, insa un test de urina sau de sange ar putea s-o duca in al noualea cer cu vestea cea mare, deoarece hormonal specific sarcinii (human Chorionic Gonadotropin-hCG) este deja secretat.
Apar si primele semen ale sarcinii: oboseala, sani tari si durerosi, stari de greata…aceste manifestari pot fi adesea confundate cu inceperea unui nou ciclu menstrual, mai ales ca, la unele femei, implantarea oului in uter este insotita de o usoara sangereare ce poate fi confundata cu menstruatia. In canalul cervical se formeaza un dop de mucus care are rolul de a "sigila" colul, prevenind astfel infectiile.
Cititi mai multe despre saptamana 4 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 4 de sarcina aici
Saptamana a 5-a
Embrionul are acum 2-3 mm lungime si este mai adanc implantat in peretele uterin. In jurul lui s-a format sacul amniotic protector. Pana acum, embrionul a fost o masa de celule, din acest moment al sarcinii, o forma distincta va incepe sa se formeze. Tubul neural, din care mai tarziu se vor forma maduva spinarii si creierul va merge de la varf pana la coada embrionului. Partea din varf a tubului neural incepe sa iasa in afara si va forma partea din fata a creierului. O mica umflatura in centrul embrionului se va transforma in inima copilului.
Mamica trebuie sa tina seama de niste sfaturi legate de alimentatie. E de prefreat sa nu consume:
- branzeturi fine de genul: feta, camembert sau cele fermentate (blue cheese);
- lapte si sucuri nepasteurizate;
- carne cruda sau semipreparata, incluzand cremvursti (hot-dogs) sau mezeluri;
- oua crude sau mancarurile care le contin;
- peste crud;
- pateu de ficat.
De asemenea, igiena este deosebit de importanta, mai ales daca mamica are in preajma o pisica (ce poate sa-i transmita o boala inofensiva in mod obisnuit, dar foarte periculoasa in timpul sarcinii: toxoplasmoza). E de preferat sa se ocupe altcineva de ladita pisicii.
Cititi mai multe despre saptamana 5 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 5 de sarcina aici
Saptamana a 6-a
In aceasta saptamana, tubul neural se inchide la spate. Mai mult, apare o puternica crestere a creierului ce va completa noua forma care se tot largeste - capul. Veziculele oculare, care mai tarziu vor forma ochii, incep sa se dezvolte in aceasta saptamana de fiecare parte a capului, ca si canalele ce vor cuprinde mai tarziu urechea interna. Chiar daca nu poate fi inca auzita, inima copilului va incepe sa bata in aceasta perioada. Tot in aceasta saptamana va incepe si formarea sistemului digestiv si al celui respirator. Mugurii a ceea ce vor deveni mai tarziu mainile si picioarele copilului vor aparea tot in aceasta saptamana.
Pentru unele dintre amici acum incepe perioada “gretoasa”…numai cine n-a trecut prin asa ceva nu stie ce inseamna sa te trezesti cu “raul in gat”, sa fugi imediat la toaleta, sa simti ca-ti dai ultima rasuflare la cea mai mica adiere de parfum pe care altadata il adorai…sfat: incearca sa mananci ceva (niste biscuiti, o banana) inainte de a te ridica din pat…se poate ca acest sfat sa nu-ti fie prea folositor, asa ca nu-ti ramane decat sa astepti si sa speri ca vor trece curand aceste stari. In popor se spune ca, cu cat mamei ii e mai rau, cu atat bebelusului ii e mai bine…singura consolare atunci cand nu mai suporti nici un miros in jurul tau!
Cititi mai multe despre saptamana 6 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 6 de sarcina aici
Saptamana a 7-a
Cu o lungime cuprinsa intre 5 si 13 mm si o greutate de 0,8 grame, copilul se adapteaza constant la viata din uter. In aceasta saptamana, cordonul ombilical, prin care copilul se hraneste si prin care sunt eliminate reziduurile, se dezvolta. In paralel, tractul digestiv si plamanii copilului continua sa se formeze.
In acest moment forma fetei copilului incepe sa se contureze. Locul in care se va forma gura, doua nari foarte micute, urmele usoare ale urechilor si pigmentatia irisilor ochilor sunt modificari ce au loc in aceasta saptamana.
Mugurii bratelor, aparuti saptamana trecuta se divid in doua segmente: umar-brat si cel al mainii, semanand cu 2 palete.
Mamica inepe sa simta din ce in ce mai mult “bucuriile” sarcinii, atat in plan fizic (sani grei si durerosi, greata, varsaturi), cat si in plan psihic/emotional (stari contradictorii, de fericire sau de tristete, alternandu-se rapid). Totul este normal, nu trebuie sa te impacientezi. Important este sa incerci sa-ti induci o stare de fericire care va conta foarte mult pentru dezvoltarea armoniasa a viitorului copil.
Alimentatia mamei este foarte importanta: consumul cat mai variat de alimente, evitarea dulciurilor, reducerea cantitatii de grasimi si consumul a 2 litri de lichide pe zi.
Cititi mai multe despre saptamana 7 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 7 de sarcina aici
Saptamana a 8-a
In momentul acesta embrionul are 2,5 cm lungime. Degetele de la maini si de la picioare incep sa se dezvolte in aceasta saptamana, iar bratele se pot indoi chiar la cot si incheietura mainii. Nasul se contureaza tot mai mult, apare buza superioara si ceea ce vor deveni mai tarziu pleoape. Sangele incepe sa circule printr-un sistem circulator rudimentar, si tractul digestiv va continua sa creasca, in special intestinele. Mugurii organelor sexuale apar in aceasta saptamana, dar nu pot fi inca diferentiate.
Mamica ar trebui sa faca prima vizita la cabinetul doctorului, caruia ii va pune toate intrebarile posibile si imposibile. Medicul o va trimite sa faca o serie de analize care vor impune (sau nu) un anumit tratament (administrarea de Fe, Ca, Mg, Acid Folic etc). De asemnea, acum trebuie determinat factorul Rh al mamei, pt a se interveni in cazul in care Rh-ul este negativ (in saptamana 28 si imediat dupa nastere).
Talia incepe sa se ingroase, unele mamici au inceput deja sa ia in greutate, altele (cele care s-au confruntat cu greturile), dimpotriva, sa scada. Mamica face vizite la toaleta din ce in ce mai des, datorita furtunii de hormoni ce influenteaza nivelul de fluid din corp. Apar si renumitele pofte ale sarcinii! Profita de ele, mai ales ca s-a demonstrat ca aceste pofte semnaleaza anumite carente din organism. Uneori, aceste pofte pot parea foarte ciudate (adica sunt gravide care ar manca var, pamant etc)…dar cand e vorba despre o viitoare mamica, nimic nu trebuie sa-i mai surprinda pe cei din jurul ei!Hormonii de sarcina vor scadea valorile tensiunii arteriale si vei simti ameteala daca te ridici brusc.
Cititi mai multe despre saptamana 8 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 8 de sarcina aici
Saptamana a 9-a
Coada ramasa la capatul sirei spinarii copilului se va absorbi si va disparea in aceasta saptamana. Capul copilului continua sa creasca, va deveni mult mai mare decat restul corpului si se va curba spre piept. In aceasta saptamana copilul masoara intre 22 si 30 de mm, si cantareste aproape 4 grame.
Sistemul digestiv continua sa se dezvolte; anusul este format si intestinele cresc in lungime. Tot in aceasta saptamana se formeaza testiculele si ovarele.
Copilul poate face usoare miscari pe masura ce muschii se dezvolta. La o ecografie aceste miscari pot fi vizibile, dar tu nu le vei putea simti inca. Bataile inimii pot fi ascultate cu aparatul Doppler sau ultrasunete.
Mamica incpe sa simta crampe abdominale, datorate cresterii in volum a uterului. Uneori, aceste crampe pot fi insotite de scurgeri maronii sau roscate (acest fapt trebuie semnalat medicului care va impune, dupa caz, tratamentul corespunzator). Unele mamici se pot confrunta cu mici neplaceri cauzate tot de nivelul ridicat al hormonilor: acnee (asemanatoare cu perioada adolescentina), tendinta de ingrasare excesiva a parului. Altele, dimpotriva, pot avea un ten de bebelus. Altor mamici le poate aparea asa numita “masca de sarcina”, adica aparitia unor pete maronii pe fata. Acestea vor disparea dupa nastere. Gingiile devin mai sensibile si vor pot sangera, mai ales la periajul dintilor.
Cititi mai multe despre saptamana 9 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 9 de sarcina aici
Saptamana a 10-a
Pana in aceasta saptamana, toate organele vitale ale copilului s-au format si incep sa lucreze impreuna. Creierul creste foarte mult in acesta saptamana - aproape 250 mii de neuroni sunt produsi in fiecare minut. Au loc schimbari externe cum sunt desprinderea degetelor la maini si la picioare si disparitia cozii, dar si dezvoltari interne. Cartilajul ce formeaza scheletul rudimentar al copilului se transforma in os. Se formeaza mugurii dintilor si daca vei avea un baiat, testiculele vor incepe sa secrete testosteron (hormon masculin) in aceasta saptamana.
Anormalitatile congenitale sunt putin probabile sa mai apara dupa saptamana a 10-a. Aceasta saptamana marcheaza si sfarsitul perioadei embrionare si din acest moment copilul se va numi fat.
Mamica incepe sa se simta din ce in ce mai obosita, de aceea ar trebui sa profite de fiecare clipa care i se ofera si…sa traga pe dreapta!
De asemenea, pentru prevenirea aparitiei vergeturilor (datorita crseterii rapide a abdomenului), poate incepe sa unga burtica cu o crema hidratanta (exista creme speciale pentru concepute in acest scop).
Cititi mai multe despre saptamana 10 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 10 de sarcina aici
Saptamana a 11-a
Incepand cu saptamana 11 copilul tau va creste rapid, de la 44-60 mm si 8 grame, la 14-16 cm si 260 grame pana la sfarsitul celei de a 20-a saptamani. Pentru a se putea adapta acestei dezvoltari rapide, numarul vaselor de sange ce iriga placenta va creste atat ca numar, cat si ca dimensiune, pentru a putea asigura necesarul de nutrienti pentru copil.Fata continua sa se dezvolte si urechile se aseaza aproape in pozitia finala in care vor ramane, de o parte si de alta a capului. La aceasta varsta capul copilului este cat jumatate din lungimea corpului.
Organele reproductive ale copilului se dezvolta rapid in aceasta saptamana, si se formeaza la exterior un tesut subtire care mai tarziu va deveni un penis sau clitorisul si labiile. La sfarsitul acestei saptamani organele sexuale externe ale copilului incep sa fie usor sesizabile.
In urmatoarele 3 saptamani bebelusul tau isi va dubla dimensiunile si de acum se numeste fetus. Faza cea mai vulnerabila pentru dezvoltarea lui aproape a trecut, iar riscul de pierdere a sarcinii a scazut semnificativ.
Cantitatea totala de sange circulant din corpul tau a crescut si va continua sa creasca pana in saptamana 30. Din aceasta cauza parul devine mai stralucitor si unghiile mai sanatoase, fiind mai bine hranite.
Cititi mai multe despre saptamana 11 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 11 de sarcina aici
Saptamana a 12-a
Bebelusul cantareste acum aproape 18 grame si are 6,5 cm lungime. Fata copilului tau are deja un profil, completat de o barbie micuta si un nas. Creierul continua sa se dezvolte si incep sa se formeze unghiile la degetele de la maini si de la picioare. Intestinele se potrivesc acum in abdomen, iar datorita cresterii volumului de sange matern, inima copilului va incepe sa bata cu cateva batai mai multe pe minut.Prima urina a copilului se formeaza si se elimina in sacul amniotic in aceasta saptamana.
Ai un inceput de burtica pentru ca uterul tau, care a crescut, e impins deasupra osului pubic. Medicul il poate simti la palpare. Inima ta este mai solicitata, deoarece trebuie sa pompeze o cantitate suplimentara de sange; vei transpira mai mult si temperatura corpului creste.
Dupa primele 3 luni de sarcina, acesta este un moment bun sa anunti firma unde lucrezi. Angajatorul nu te mai poate concedia, iar daca ai conditii de munca grele poti cere sa te mute la o alta sectie, cu conditii mai usoare.
Cititi mai multe despre saptamana 12 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 12 de sarcina aici
Trimestrul 2 de sarcina
Saptamana a 13-a
Aflata la sfarsitul primului trimestru de sarcina, placenta s-a dezvoltat si asigura oxigen si nutrienti fatului, iar reziduurile le elimina. Tot placenta produce hormoni: progesteron si estrogen, care ajuta la mentinerea sarcinii.
In uter, ploapele protejeaza ochii copilului aflati in dezvoltare. Copilul va fi capabil sa-si duca un deget la gurita, desi muschii necesari suptului nu sunt inca complet dezvoltati. Cateva coaste incep sa devina vizibile, iar tesutul din care se vor forma oasele, va inconjura capul, bratele si picioarele.
Nu il simti inca, dar bebelusul tau e vioi,a inceput sa se miste. Pana la sfarsitul primului trimestru, toate organele lui sunt complet formate. Inima ii bate repede, de doua ori mai repede decat inima adultului normal. Pielea este rosie transparenta, fara grasime.
Vestea cea mai buna este ca vei scapa de greturile matinale, care vor inceta probabil in urmatoarea saptamana.(in popor se spune ca atunci cand vei simti prima miscare a copilului vei scapa de greturi, dar, in realitate, disparitia starii de disconfort este in stransa legatura cu dezvoltarea placentei). Din pacate pot aparea acum alte probleme cum ar fi constipatia. Mananca multe fructe/vegetale si bea zilnic 2 l de apa. Continua sa iei vitaminele si mineralele prescise de medic si atat de necesare “chiriasului” din burtica.
Cititi mai multe despre saptamana 13 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 13 de sarcina aici
Saptamana a 14-a
In aceasta saptamana, bebelusului incep sa-i apara parul de pe cap si genele. Un strat fin, ca un pufusor (laguno), va incepe sa creasca pe intreaga suprafata a corpului, protejand pielea copilului, si aceasta va dura pana la nastere.
Organele reproductive continua sa se dezvolte. La baieti se dezvolta prostata. La fete, ovarele coboara din abdomen in pelvis. In aceasta saptamana glanda tiroida, ajunsa la maturitate, incepe sa secrete hormoni. Bebelusul raspunde acum la stimuli precum zgomot, lumina si atingere, desi inca nu-l simti cum se misca.
In trimestrul al doilea, cele mai multe femei se simt mult mai bine.
Corpul tau sufera modificari: pielea e mai pigmentata si o linie inchisa la culoare coboara pe mijlocul abdomenului(linea negra). Chiar si sfarcurile sunt mai intunecate. Apetitul sexual al viitoare mamici poate capata acum dimensiuni fabuloase, spre bucuria viitorului tatic (care trebuie sa profite din plin, pentru ca vor veni si vremuri mai grele…este vorba de ultima parte a sarcinii, dar, mai ales de perioada de lehuzie). Riscul unui avort de acum incolo este mult scazut, deci poti respira usurata. Daca ai mai mult de 35 de ani sau ai o sarcina cu risc crescut, probabil medicul va pune problema unei amniocenteze. Aceasta este un test prin care se pot detecta anormalitati cromozomiale, cum este de pilda Sindromul Down. Intre saptamanile 14 si 18, un ac foarte subtire este introdus in sacul amniotic de unde se preia o cantitate mica de lichid si se analizeaza. Amniocenteza prezinta risc scazut de avort (0.5%), deci este bine sa discuti cu medicul daca esti ingrijorata despre riscurile si avantajele acestui test.
Cititi mai multe despre saptamana 14 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 14 de sarcina aici
Saptamana a 15-a
Parintii mereu se minuneaza de pielea fina a bebelusului. Pe parcursul acestei saptamani, pielea copilului se va dezvolta si va deveni atat de subtire si transparenta incat se pot vedea vasele de sange ce o iriga. Parul continua sa creasca (daca va fi de culoare inchisa, foliculii vor incepe sa secrete pigmentul care-i vor oferi culoarea), iar urechile sunt aproape de pozitia finala. In interior, oasele si maduva osoasa se dezvolta, muschii la fel, iar copilul poate fi capabil sa-si stringa pumnul sau sa-si indoaie coatele si genunchii.Copilul tau are acum 10 cm lungime. Pe zi ce trece i se definesc ochii, urechile, buzele si nasul. Incepe sa aiba reflexul de supt. Oasele bebelusului incep sa se intareasca si dintisorii i se dezvolta in gingii - e important sa ai o dieta cu mult calciu, pentru a nu-ti consuma depozitele proprii.
Incepi sa te simti usor incomfortabil in blugi? Probabil ca-i timpul sa te orientezi spre haine mai lejere. Te gandesti cu bucurie si ingrijorare cateodata la sarcina si este normal sa ai astfel de sentimente contradictorii (hormonii au grija de acest lucru). Cateodata ai senzatia ca gandirea nu te mai ajuta: uiti, iti este greu sa te concentrezi, esti confuza. Incearca sa mentii stresul la distanta si gandeste-te ca acum toate sunt temporare.
Cititi mai multe despre saptamana 15 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 15 de sarcina aici
Saptamana a 16-a
Copilul masoara acum aproape 116 mm si cantareste 80 grame. Desi pana acum miscarile muschilor erau involuntare, in aceasta saptamana apar primele miscari voluntare. Copilul poate sa-si indrepte capul, iar dezvoltarea muschilor faciali ii va permite sa clipeasca si sa se incrunte.
Calciul se depoziteaza in oasele copilului pe masura ce scheletul se formeaza. Daca va fi o fetita, in aceasta saptamana se vor forma milioane de ovule in ovare.
Membrele copilasului tau sunt formate si are acum unghii si sprancene. Simti primele miscari - foarte fine,ca niste bule de gaz.
Poti merge la cel de-al doilea control prenatal, la care o sa ti se faca si ecografie.Prima ecografie este pentru a stabili data nasterii, iar urmatoarele pentru a vedea daca copilul se dezvolta normal si e corect pozitionat in uter. Intre saptamanile 16 si 18, medicul poate recomanda un nou test de sange, care masoara nivelul de alfa-proteina (AFP), proteina produsa de fat, si hormonii de sarcina - hCG si estrogen, prezenti in sangele mamei. Rezultatele testului pot spune mamei daca copilul este supus riscului sa aiba defecte ale tubului neural (Spina Bifida) sau anomalii cromozomiale (Sindrom Down). Din 1000 de femei supuse acestui test, doar 50 au rezultate proaste, iar dintre acestea doar 1, 2 femei vor avea cu adevarat copii cu defecte ale tubului neural. In general, daca acest test nu iese bine, se recomanda amniocenteza. Discuta cu medicul despre avantajele si riscurile acestui test de sarcina. Ai luat semnificativ in greutate, mai ales pe solduri, coapse si abdomen.
Cititi mai multe despre saptamana 16 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 16 de sarcina aici
Saptamana a 17-a
La 100 grame si 12 cm, copilul este inca micut. Dar in aceasta saptamana incepe sa se dezvolte stratul de grasime de sub piele care-i va tine de cald dupa nastere. Pe parcursul ultimului trimestru de sarcina se vor adauga tot mai multe straturi de grasime care il vor proteja si ii vor tine corpul cald. Bebelusul este acum mai greu decat placenta; este lung si slab, iar pielea degetelor este striata, are deja amprente.
Placenta, care asigura oxigen, nutrienti si elimina reziduurile, creste pentru a se putea adapta nevoilor copilului. Cu o grosime mai mare de 2.5 cm, ea contine mii de vase de sange care fac schimbul de nutrienti si oxigen intre corpul tau si al copilului.
Burtica este din ce in ce mai evidenta. Datorita fluxului crescut de sange din organism nasul iti este infundat si poti avea sangerari nazale. Parul se ingrasa mai repede decat de obicei. Pe sani vasele de sange arata ca o harta, datorita maririi volumului lor si a cantitatii de sange din organismul mamei. Poarta sutiene potrivite ca marime, evita-le pe cele care au sarme de sustinere.
Cititi mai multe despre saptamana 17 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 17 de sarcina aici
Saptamana a 18-a
Bebelusul aspira lichid amniotic in plamani (ajuta la dezvoltarea lor). Poti sa incepi sa-i canti copilului deja, caci din aceasta saptamana va incepe sa auda. Oasele urechii interne si terminatiile nervoase din creier s-au dezvoltat indeajuns ca sa permita copilului sa auda bataile inimii tale sau sangele care strabate cordonul ombilical. Probabil incepe sa reactioneze deja la zgomotele puternice!
Ochii copilului continua sa se dezvolte, retinele sunt deja capabile sa sesizeze fascicule de lumina. Copilul poate deja sa inghita si zilnic va inghiti aproape 1 litru de lichid amniotic. Studii recente arata ca deja copilul are senzatia de sete. Setea poate fi responsabila pentru cantitatea de lichid amniotic inghitita cu scopul de a-l mentine la un nivel constant.
Oasele copilului, desi in plina dezvoltare, sunt inca subtiri. Din aceasta saptamana va incepe procesul de osificare, ele devenind mai grele si mai puternice. Primele care trec prin acest proces sunt oasele picioarelor si cele ale urechii interne.
Corpul tau continua sa creasca: ai luat in greutate aproximativ intre 2 si 6 kg si uneori ai dureri din cauza intinderii ligamentelor pelvice. Nu mai poti dormi bine, asa ca intinde-te pe o parte, sprijinita de perne. Secretiile vaginale sunt mai abundente acum. Esti plina de energie si poti sa te gandesti ce cursuri prenatale poti urma.
Exercitiile de respiratie si de intarire a muschilor perineali(numite Kegel) iti vor fi extrem de folositoare in timpul travaliului.
Cititi mai multe despre saptamana 18 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 18 de sarcina aici
Saptamana a 19-a
Bebelusul se misca destul de mult si poti simti prima lovitura. Copilul este acum acoperit cu o substanta ceroasa - vernix caseosa, care acopera pielea lui delicata si o protejeaza sa nu se crape sau sa se zgarie usor. Prematurii se pot naste inveliti in acest vernix. In creier se dezvolta milioane de neuroni motorii, care vor deveni nervii prin care muschii se vor conecta la creier. Drept rezultat, copilul va fi capabil sa faca miscari constiente, cum sunt suptul degetului alaturi de miscarile involuntare.
Nu mai ai talia de altadata si, odata cu marirea abdomenului, ombilicul se intinde. Burtica ia proportii pe zi ce trece si esti aproape la jumatatea drumului. Poti avea dureri de spate din cauza uterului marit care iti schimba centrul de greutate. Odihneste-te cu picioarele ridicate si incearca sa nu cari greutati.
Cititi mai multe despre saptamana 19 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 19 de sarcina aici
Saptamana a 20-a
Copilul tau creste rapid.Pielea lui are acum doua straturi: epiderma si dermul de dedesubt. Se matureaza muschii si vei simti cand se intinde, se intoarce si chiar face tumbe viguroase.
Din cauza abdomenului marit poti avea arsuri la stomac si indigestie(bea lapte si ceai de menta, nu te intinde la orizontala imediat dupa masa).Atentie la constipatie! Trebuie sa mananci des si putin, mestecand incet: te vei simti mai bine!
Acum ti se recomanda morfologia de sarcina, care consta intr-o ecografie in cursul careia medicul va urari anumiti parametri de dezvoltare a fatului, pozitia in uter, pozitia placentei, starea cordonului ombilical a lichidului amniotic etc.
Cititi mai multe despre saptamana 20 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 20 de sarcina aici
Saptamana a 21-a
Copilul cantareste acum aproape 4oo de grame si inca mai are loc sa se miste liber. Pe masura ce i se dezvolta auzul poate sa raspunda la muzica.
Lichidul amniotic, destinat pana acum protectiei si sustinerii copilului va mai indeplini o functie de acum incolo. Intestinele copilului s-au dezvoltat suficient cat sa permita absorbtia unei cantitati mici de zahar din lichidul pe care il inghite si transportul acesteia prin sistemul digestiv catre intestine. Restul hranei va continua sa treaca prin placenta de la tine la copil.
Pana acum ficatul si splina erau responsabile de producerea celulelor de sange (ficatul va continua sa faca acest lucru pana in momentul nasterii). Acum insa maduva osoasa s-a dezvoltat suficient cat sa-si aduca contributia la formarea celulelor de sange.
Pielea de pe abdomen este foarte intinsa si de aceea e uscata si te mananca. E indicat sa te ungi cat poti de des cu crema hidratanta sau ulei pentru copii si disconfortul va disparea. Atentie, daca mancarimea se generalizeaza, poate semnifica o suferinta hepatica. Fa cat mai multa miscare, in special mersul pe jos (evita sporturile care solicita spatel si abdomenul).
Cititi mai multe despre saptamana 21 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 21 de sarcina aici
Saptamana a 22-a
Simturile copilului cu care va cunoaste lumea se dezvolta zilnic. Mugurii papilelor gustative incep sa se formeze pe limba, iar creierul si terminatiile nervoase sunt suficient dezvoltate ca sa permita fatului sa simta atingerea. Copilul va experimenta acest lucru, mingaindu-si fata, sugandu-si degetul sau descoperind cum se misca alte parti ale corpului.
Sistemul reproductiv isi continua evolutia. La baieti, testiculele incep sa coboare din abdomen, iar la fete, uterul si ovarele sunt asezate in locul final si vaginul incepe sa se dezvolte.
Bebelusul tau este tot mai viguros in miscari si simti asta pe pielea ta. Cercetarile au dovedit ca urechile lui sunt acum complet formate si poate auzi sunetele externe. De asemenea, nu ezita sa-i vorbesti pentru ca deja iti poate recunoaste vocea.
In ceea ce te priveste, observi pe fata mici vase de sange dilatate, iar gingiile iti sunt umflate. Din aceasta saptamana este posibil sa simti cum uterul exerseaza pentru nastere, cu contractii neregulate, fara dureri (contractii Braxton-Hicks). Probabil vei simti cum uterul se contracta spre varf, dar nu te ingrijora, copilul chiar daca va simti acest lucru, nu va pati nimic. Contractiile Braxton-Hicks nu afecteaza cu nimic si nu sunt periculoase. Daca insa devin dureroase si apar mai mult de patru timp de o ora, anunta medicul de urgenta, deoarece contractiile dureroase si regulate pot semnala o nastere prematura.
Cititi mai multe despre saptamana 22 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 22 de sarcina aici
Saptamana a 23-a
Pigmentul ce va colora pielea copilului se depoziteaza in aceasta saptamana. Desi corpul acumuleaza grasime, dar intr-un ritm mai lent decat cel al productiei de piele, aceasta continua sa fie flasca, avand un aspect zbarcit.
Miscarile zilnice ale copilului includ miscari ale degetelor de la maini si de la picioare, ale bratelor si picioarelor cu regularitate. Datorita acestora vei simti mai puternic prezenta micutului.
Pana acum copilul are 450 grame. Un copil nascut sub 500 grame poate supravietui numai cu asistenta medicala de specialitate, dar poate ramane cu o invaliditate usoara sau foarte severa pentru toata viata. Cercetarile in domeniu si rezultatele obtinute, imbunatatesc insa anual sansele de supravietuire a celor nascuti prematur.
Acum poti chiar distinge particele din corpul lui prin peretele abdominal. Reactioneaza la zgomote puternice, muzica si voci familiare.
Tu ai luat in greutate 4,5 pana la 7 kg. Picioarele iti sunt umflate si apar vene varicoase; din cand in cand, simti cate un junghi in partea de jos a abdomenului, din cauza muschilor uterini care se tot intind. Durerea trece daca te odihnesti. Cu cat te apropi de momentul nasterii, cu atat vei avea mai mult probleme sa-ti gasesti o pozitie comoda de somn. Anxietatea, urinarile frecvente, arsurile la stomac, crampele la picioare, si orice alt discomfort are ca rezultat reducerea numarului de ore de somn la gravide. In ciuda acestor probleme, sanatatea ta si a copilului depind foarte mult de timpul alocat odihnei. Incearca cu o baie calda (nu fierbinte), muzica in surdina, o carte relaxanta sau o cana de ceai.
Medicul recomanda, in general, sa optezi pentru dormitul pe o parte, nu pe spate sau pe stomac, pentru a nu impiedica circulatia sangelui spre placenta. Daca te simti incomfortabil in aceasta pozitie, incearca sa pui o perna mare intre genunchi pentru a reduce presiunea exercitata de greutatea corporala cand te intinzi pe o parte.
Cititi mai multe despre saptamana 23 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 23 de sarcina aici
Saptamana a 24-a
Desi copilul continua sa primeasca oxigen prin intermediul placentei, o data cu nasterea, plamanii lui vor prelua totul pe cont propriu. Pentru a face fata mediului exterior, plamanii vor incepe sa produca o substanta (surfactant) care va impiedica sacii de aer sa colapseze sau sa se lipeasca unul de altul cand inhaleaza aer, permitand respiratia usoara si normala.
Deoarece urechea interna este complet dezvoltata, copilul va fi capabil sa se echilibreze cand aluneca sus-jos, stanga-dreapta prin lichidul amniotic. Urechea interna controleaza balansul in organism.
Bebelusul are acum aproximativ 23 cm lungime si cantareste 550 de grame.Tesutul muscular se dezvolta rapid. Plamanii lui sunt insuficient dezvoltati pentru "a respira" singuri.
Daca s-ar naste acum, rata de supravietuire este foarte scazuta.
Intre saptamanile 24 si 28 se face un nou control medical amanuntit, incluzind o masurare a cantitatii de glucoza din organism. Cu aceasta analiza se poate descoperi diabetul gestational, o forma de diabet temporara pe perioada sarcinii, ce are ca efect un nivel scazut de zahar in sangele copilului. Prezenta acestei forme de diabet va creste sansele ca nasterea sa se faca prin cezariana, deoarece copilul poate fi foarte mare (macrosomia). Pentru masurarea nivelului de glucoza, va trebui sa bei o solutie de zahar si apoi ti se va lua o proba de sange. Daca nivelul de zahar din sange este anormal, vor urma alte analize despre care medicul iti va oferi mai multe detalii. In mod normal, diabetul gestational poate fi controlat cu ajutorul unei diete stricte (asemanatoare cu cea a diabeticilor), dar uneori este nevoie de administrarea unei doze de insulina zilnic.
Cititi mai multe despre saptamana 24 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 24 de sarcina aici
Saptamana a 25-a
Cu palmele complet dezvoltate, cu degetele subtiri, copilul pipaie totul in jurul lui, inclusiv propria piele sau cordonul ombilical. Copilul capata dexteritate si poate sa-si stranga pumnul deja.
Probabil ai observat ca exista perioade de liniste si agitatie ale copilului si sunt mai usor de simtit miscarile lui cand incerci sa te relaxezi sau sa te odihnesti. Auzul este aproape complet dezvoltat si copilul iti poate auzi vocea!
Copilul este acoperit pe tot corpul cu o substanta(vernix) care ii protejeaza foarte bine pielea inca imatura si previne incolacirea cordonului ombilical in jurul gatului.
Uterul e cat o minge de fotbal si a inceput sa apese tare pe vezica, de aceea, vei urina mai des. Datorita digestiei mai lente, sarcina iti poate aduce acum cateva neplaceri. Nu este de vina doar progesteronul care reduce viteza de golire a stomacului (pentru a permite absorbtia a cat mai multi nutrienti pentru copil), dar si uterul aflat in continua crestere va incepe sa preseze asupra stomacului. Savurarea mancarurilor preferate poate deveni un chin din cauza indigestiilor si a arsurilor la stomac. Incearca sa mananci mai des portii mici si evita alimentele grase si foarte condimentate.
Cititi mai multe despre saptamana 25 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 25 de sarcina aici
Saptamana a 26-a
Desi pana acum ochii copilului au ramas inchisi, pentru ca in ultimele luni sa permita dezvoltarea retinei, ei se vor deschide si vor incepe sa clipeasca in aceasta saptamana. In functie de apartenenta etnica, copilul se va naste cu ochii albastri sau gri-albastrui (care se pot schimba in primele 6 luni de viata) ori caprui sau negri. Sprancenele incep sa creasca si mai mult par va apare pe cap.
Copilul cantareste aproape 850 grame, dar desi este firav, va continua sa castige mult in greutate in urmatoarele 14 saptamani.
Gleznele si fata ti se umfla din cauza retentiei de lichide.
Apar vergeturi pe solduri, sani, abdomen si coapse. Continua sa folosesti o crema hidratanta sau o crema speciala pentru vergeturi.
A sosit si timpul sa te interesezi cum sta treaba cu concediul de maternitate si concediul de ingrijire a copilului. Difera de la tara la tara!
Cititi mai multe despre saptamana 26 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 26 de sarcina aici
Saptamana a 27-a
Copilasul se ingrasa tot mai mult, isi formeaza chiar depozite de grasime. Pentru prima data va deschide ochisorii, pleoapele nemaifiindu-i "lipite".
Esti predispusa la infectii urinare in aceasta perioada, asa ca este indicat sa bei multa apa.
Poti sa simti o tensiune in sani, care iti creeaza disconfort.
Cititi mai multe despre saptamana 27 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 27 de sarcina aici
Trimestrul 3 de sarcina
Saptamana a 28-a
Inainte de prima saptamana a celui de al treilea trimestru de sarcina, copilul va arata ca la nastere, dar mai slabut si mai mic. Desi plamanii, ficatul si sistemul imunitar nu sunt complet dezvoltate, copilul nascut acum ar avea sanse de supravietuire mai mari de 85%. Creierul copilului creste in dimensiune si devine mai complex. Exista deja papile gustative, iar fatul poate distinge intre dulce si acru si poate avea chiar si preferinte.
Pe masura ce auzul copilului continua sa se dezvolte, el va reusi sa-ti recunoasca vocea la fel de bine ca si pe cea a partenerului tau. Sunetele sunt estompate totusi, deoarece urechile sunt acoperite de vernix, strat subtire de ceara cu rol de protectie a pielii.
Desi corpul tau se adapteaza natural lunilor de sarcina, protejeaza si hraneste copilul, este totusi bine sa cunosti cat mai multe despre ce va urma la venirea pe lume a copilului. Intereseaza-te de cursuri speciale pentru nastere oferite de maternitati sau asociatii de planificare familiala. Urmandu-le poti afla detalii legate de nastere, optiunile ce le ai pentru reducerea durerilor din timpul ei, la ce sa te astepti dupa nastere, problemele des intalnite la noi-nascuti, ingrijirea acestora, alaptarea naturala si artificiala, primul ajutor ce se poate oferi unui nou-nascut. Cunoscand toate aceste lucruri inainte de nastere vei avea mai multa incredere in reactiile si comportamentul tau ca mama, mai ales daca esti la primul copil.
Acum este timpul sa cauti un curs de pregatire pentru gravide, unde ai posibilitatea sa faci cunostinta cu respiratia Lamaze, tehnici de nastere si poate si tatal sa invete cum sa te ajute in timpul travaliului daca ii este permis sa asiste. Fii atenta ca daca ai posibilitatea si doresti, pregatirea pentru nastere cu ajutorul acupuncturii incepe mai devreme! In unele locuri, ai posibilitatea sa faci pregatirea in apa.
Medicul tau te va chema la control din doua in doua saptamani si iti va masura foarte atent tensiune arteriala. Poti avea bufeuri mai ales dupa efort fizic.
Copilul cantareste acum 1100 grame si masoara 25 cm. La urmatorul consult medical medicul iti poate oferi informatii legate de modul in care este asezat copilul (unde se afla capul, fundul si picioarele). Daca simti cum capul lui preseaza pe colul uterin, probabil copilul s-a asezat deja cu capul in jos (pozitia de nastere ideala). Daca copilul s-a asezat transversal, probabil va fi nevoie de cezariana la nastere. Dar copilul are inca 2 luni pentru a-si schimba pozitia, deci nu fii ingrijorata daca el se afla in pozitie transversala deocamdata. Majoritatea copiilor isi schimba aceasta pozitie singuri.
Circumvolutiunile creierului continua sa se extinda si sa se dezvolte, se formeaza in continuare straturi protectoare de grasime si parul continua sa creasca.
Pregateste-te de vizite cat mai dese la cabinetul medicului/moasei. Din aceasta saptamana, vizitele lunare vor deveni bi/saptamanale pana la nastere. Daca ai Rh-negativ, in aceasta saptamana vei primi prima doza de gamaglobulina si a doua doza va urma imediat dupa nastere. Gamaglobulina previne complicatii de genul icterului sau anemiei puternice daca sangele copilului cu Rh-pozitiv reactioneaza cu al tau (apare o reactie de aparare impotriva celulelor rosii de sange ale copilului).
Cititi mai multe despre saptamana 28 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 28 de sarcina aici
Saptamana a 29-a
Bebelusul tau creste si tot creste, ce alta treaba are de facut?Mai tot timpul se intinde si te loveste. Uneori vei simti contractii repetitive (ca o falfaire) in pelvis, dar nu e cazul sa iti faci griji: e micutul tau care sughite, din cauza ca a inghitit prea mult lichid amniotic.Datorita greutatii in plus pe care o porti, te dor ingrozitor picioarele si ai putea de asemenea sa ai probleme de echilibru.
Cititi mai multe despre saptamana 29 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 29 de sarcina aici
Saptamana a 30-a
Majoritatea copiilor se intorc cu capul in jos cam in aceasta saptamana, pregatindu-se pentru nastere. Spatiul din uter e acum insuficient, nemailasandu-i loc de manevre. Fundul uterului este cu mult deasupra ombilicului.
Cantarind acum aproape 1400 grame si masurand 27 cm, copilul continua sa castige in greutate si in straturi de grasime. Aceasta grasime va imbunatati aspectul pielii copilului si ii va tine de cald dupa nastere.
Copilul va incepe sa mimeze miscarile respiratorii miscandu-si in ritm repetat diafragma. Aceste miscari ritmice pot duce cateodata la sughit daca in mod accidental inhaleaza si lichid amniotic.
De acum obosesti mai repede si poti avea dureri de spate. Nu uita sa faci exercitii pentru intarirea muschilor perineului: contracta si relaxeaza muschii.
Cititi mai multe despre saptamana 30 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 30 de sarcina aici
Saptamana a 31-a
Copilul primeste toti nutrientii de care are nevoie prin intermediul placentei, iar fluxul sanguin al acesteia este cel care permite copilului sa urineze. Copilul urineaza aproape o jumatate de litru in fiecare zi in lichidul amniotic. El inghite o parte din acest lichid, care insa este complet inlocuit de cateva ori pe zi. Daca exista exces de lichid in sacul amniotic (polihidramnioza), probabil copilul nu poate inghiti normal sau are obstructie gastrointestinala. Cand insa exista insuficient lichid amniotic (oligohidramnioza) probabil copilul nu urineaza cum trebuie si aceasta poate indica posibile probleme ale rinichilor sau tractului urinar. Medicul poate masura cantitatea de lichid amniotic in timpul ecografiei.
Bebelusul este din ce in ce mai grasut. Are acum 1800 de grame, iar pana la nastere greutatea i se va dubla.
Tu ai greutati in respiratie, in special dupa efort. Poti sa faci cateva exercitii de respiratie, fara a exagera insa.
Te-ai decis asupra modului de alaptare al copilului? Natural sau artificial? Desi in prezent se incurajeaza alaptarea naturala, decizia asupra acestui lucru iti apartine in totalitate. Inainte de a o lua, discuta cu medicul/moasa si eventual cu un specialist in probleme de lactatie despre avantajele si dezavantajele metodei pentru care vrei sa optezi.
Glandele galactofore vor incepe sa secrete saptamana aceasta colostrul. Colostrul este laptele gros, de culoare galbuie, care asigura copilului, in primele zile dupa nastere, caloriile si nutrientii necesari, aceasta pana cand va apare laptele, daca te hotarasti sa alaptezi natural. Daca constati ca iti curg sanii, foloseste tampoane pentru ei pentru a nu-ti pata hainele.
Cititi mai multe despre saptamana 31 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 31 de sarcina aici
Saptamana a 32-a
Ultimele retusuri s-au terminat pentru copilul tau. Copilasul creste rapid; masoara acum 41 de cm. Unghiile la maini si la picioare au crescut, genele, sprancenele si parul pe cap sunt evidente. Pufusorul (lanugo) ce-l acoperea pe copil din primul trimestru de sarcina cade, dar e posibil sa mai ramana o parte pe umeri si pe spate la nastere. Cu aproape 1800 grame si 29 cm, copilul are sanse foarte bune de supravietuire daca se naste acum.
Vernixul, substanta grasoasa care ii acopera corpul, devine din ce in ce mai dens.
Ai luat cam 9 pana la 12 kg in greutate si nu mai dormi bine. Aseaza-te pe o parte sprijinita de perne.
Treci prin experiente de genul: ingrasare puternica, dureri de cap sau probleme cu vederea? Acestea se pot datora preeclampsiei, provocata de tensiunea ridicata si poate pune in pericol viata mamei si a copilului pe parcursul ultimelor doua trimestre de sarcina. Preeclampsia poate duce la eclampsie, care poate cauza convulsii, coma sau chiar moartea mamei si a fatului. La fiecare consult medical vor fi verificate tensiunea, urina si daca ai probleme cu umflarea picioarelor. Daca insa ai de a face cu oricare dintre semnele preeclampsiei, ia legatura de urgenta cu medicul.
Cititi mai multe despre saptamana 32 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 32 de sarcina aici
Saptamana a 33-a
In aceste ultime saptamani de sarcina, bilioanele de neuroni dezvoltati in creierul copilului il vor ajuta sa invete despre mediul uterin ce-l inconjoara si ii va permite sa asculte, simta si chiar sa vada un pic. Pupilele pot detecta deja lumina, se pot contracta si dilata permitand copilului sa vada forme vagi. Ca si un nou-nascut, copilul doarme majoritatea timpului. Acum chiar poate trece la etapa de somn paradoxal, cand viseaza si apar asa numitele miscari rapide ale ochilor.
Plamanii copilului sunt aproape complet dezvoltati. Grasimea continua sa se depoziteze pentru a proteja si tine de cald copilului. Copilul isi va imbunatati greutatea foarte bine in aceste ultime saptamani de sarcina. Pana in acest moment copilul s-a asezat in pozitia de nastere. Medicul/moasa iti poate spune daca el este cu capul sau cu fundul inainte.
Copilul creste intr-un ritm foarte rapid, e plin de energie si te loveste puternic. Creste si abdomenul tau.
Volumul de sange din corpul tau s-a marit cu 40% pentru a asigura hrana fatului, irigarea uterului si a placentei. Urinezi si mai des ca pana acum.
Mai sunt maximum 2 luni si este bine sa te gandesti la cum vei suporta durerile pe durata travaliului. Probabil vei opta pentru tehnicile de respiratie, invatate la cursurile de Lamaze. Sau poate vei opta pentru un medicament asemanator morfinei (meperidine) care alunga din dureri, dar poate provoca greata pe durata travaliului. Sau pentru epidurala, prin care se administreaza un anestezic introdus la partea de jos a spatelui, ce va elimina complet durerile nasterii (dar o poate ingreuna deoarece nu mai ai tendinta sa impingi). Inainte de a te decide asupra vreuneia dintre optiuni, discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele fiecareia.
Cititi mai multe despre saptamana 33 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 33 de sarcina aici
Saptamana a 34-a
Bebelusul cantareste aproximativ 2200 de grame si are 44 cm lungime. Creierul si sistemul nervos sunt pe deplin formate. Daca s-ar naste acum, ar supravietui fara prea mare ajutor din partea medicilor (eventual cateva zile conectat la oxigen). Stratul de vernix se subtiaza iar pufusorul de pe corp aproape a disparut.
Pe masura ce fatul coboara in pelvis, forma abdomenului tau se schimba. Oboseala este principala problema care apare in ultima parte a sarcinii. Probleme cu somnul, dureri si crampe, castig in greutate, framantari legate de nastere si ingrijirea nou-nascutului sunt cateva din cele care te pot aduce la extenuare. Incearca sa te odihnesti cat poti de mult, noapte si zi, si evita cafeaua.
Cititi mai multe despre saptamana 34 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 34 de sarcina aici
Saptamana a 35-a
Copilul cantareste deja in jur de 2550 grame, dar incepand cu aceasta saptamana el va creste in greutate foarte rapid, cu 225-350 grame in fiecare saptamana ce va urma. Grasimea continua se se depoziteze peste tot si in special pe umeri.
Datorita cresterii, copilul nu va mai avea suficient spatiu de miscare, deci vei sesiza o descrestere in numarul de miscari fetale, dar pot deveni mai puternice. Daca copilul se afla cu capul in jos, se va odihni cu acesta pe osul pubic, in asteptarea nasterii.
Tu te rotunjesti din ce in ce mai mult si disconfortul este si el pe masura. Poti sa incepi de acum pregatirile pentru marele eveniment. Intr-un fel, te simti deja legata sufleteste de copilul ce creste in tine, iar aceasta legatura devine si mai puternica dupa nastere. Aceasta legatura "speciala" dintre mama si copil apare foarte des la cateva minute sau cateva zile dupa nastere, dar e posibil si mai tarziu. Aceasta legatura "speciala" nu numai ca te face sa-ti protejezi copilul si sa-i arati afectiune, dar ii ofera copilului siguranta in afara uterului.
Cititi mai multe despre saptamana 35 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 35 de sarcina aici
Saptamana a 36-a
Mogaldeata mica pe care ai vazut-o la prima ecografie a devenit un copilas dolofan. Grasimea se depune pe obraji acum si muschii puternici de supt contribuie la forma completa a fetei copilului.
Calciul matern a ajutat la formarea craniului copilului, dar acesta este inca destul de moale cat sa se poata modela usor la trecerea copilului prin canalul de nastere. Nu fi surprinsa daca copilul se va naste cu un cap deformat sau tesit! Dupa cateva ore sau zile capul va reveni la forma sa rotunda.
Bebelusul are 2750 de grame si masoara 49 cm lungime.
Pe masura ce capul lui se angajeaza in pelvis, burtica ta coboara si vei putea respira mai usor. Dispare si presiunea pe stomac, motiv pentru care nesuferitele arsuri la stomac vor disparea iar apetitul revine. Urinezi mai frecvent, deoarece fatul iti apasa pe vezica urinara, si chiar poti pierde urina cand stranuti sau tusesti. De acum incolo medicul iti va programa controale saptamanale. Deja mergi saptamanal la un control medical. Medicul sau moasa iti vor face probabil un examen intern ca sa verifice colul uterin si sa vada daca acesta a inceput, sau nu, sa se dilate.
Cititi mai multe despre saptamana 36 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 36 de sarcina aici
Saptamana a 37-a
Testiculele baieteilor coboara in scrot, iar sanii fetitelor sunt usor umflati datorita hormonilor, insa isi vor reveni dupa nastere. Copilul poate sa respire, sa suga si sa inghita. Are si majoritatea reflexelor. In aceasta saptamana copilul este la termen, complet dezvoltat! Dar inca nu se opreste sa mai creasca; continua sa adauge grasime cam 40-50 grame pe zi. In general, la nastere, baietii cantaresc mai mult decat fetele.
Coordonarea copilului este foarte buna incat poate deja apuca cu degetele. Daca ii arati o lumina puternica, copilul se poate intoarce dupa ea in uter.
Dupa aceasta saptamana este posibil sa pierzi dopul gelatinos care a ferit uterul de patrunderea infectiilor si a bacteriilor. Acest dop gelatinos se poate pierde cu cateva saptamani, zile sau ore inainte de nastere, si este gros, galbui si poate contine sange. Pe masura ce colul uterin se dilata pentru nastere, acest dop este indepartat. Fii sigura ca il anunti pe medic de orice scurgere survenita.
Aduna-ti lucrusoarele din timp pentru sala de nasteri!
Cititi mai multe despre saptamana 37 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 37 de sarcina aici
Saptamana a 38-a
Copilul cantareste aproape 3100 grame si masoara aproape 48 cm in lungime. Desi grasimea continua sa se acumuleze, ritmul s-a incetinit. Probabil vei observa incetarea cresterii sau o usoara scadere in greutate. De cand copilul are muschi cu care suge si inghite lichidul amniotic, materialul rezidual se acumuleaza in intestinele lui. Celule moarte apartinind intestinelor, pielii si puful de par sunt cateva dintre cele care contribuie la formarea meconiului, o substanta de culoare neagra-verzuie, care este primul reziduu fecal al copilului (se va elimina dupa nastere).
Durata medie a sarcinii este de 266 de zile, adica 38 de saptamani de la conceptie. Copilul este gata de a veni pe lume, plamanii pot respira singuri, unghiutele lui de la maini si de la picioare se intaresc tot mai mult.
Ai luat in greutate intre 11 si 13,5 kg si de acum nu vei mai pune mult.
Deoarece copilul s-a angajat pe canalul nasterii si preseaza pe vezica urinara, vei simtii nevoia sa mergi foarte des la baie.
Cititi mai multe despre saptamana 38 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 38 de sarcina aici
Saptamana a 39-a
Cordonul ombilical ce transporta nutrienti de la placenta la copil are acum 50 cm si este gros de 1.3 cm. Deoarece copilul cantareste aproape 3250 grame si ocupa tot spatiul din uter, sunt frecvente cazurile cand cordonul se infasoara in jurul lui.
Aproape tot vernix-ul ce acoperea pielea a disparut, la fel si puful de par. Corpul tau incepe sa aprovizioneze copilul cu anticorpii proprii, prin placenta, si aceastia vor ajuta sistemul imunitar al copilului sa lupte cu infectiile in primele 6 luni de viata.
False contractii, ce pot fi la fel de dureroase si puternice ca cele de la nastere, pot apare in aceasta saptamana. Contractiile false insa nu devin regulate si dispar daca esti activa.
Un alt semn de nastere, ruperea sacului amniotic ("pierderea apei") poate avea loc in aceasta saptamana. Unele femei pierd foarte multa apa, altele abia simt o usoara scurgere. Daca simti ca ai pierdut apa si ai contractii regulate ia legatura cu medicul/moasa.
Cititi mai multe despre saptamana 39 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 39 de sarcina aici
Saptamana a 40-a
Dupa multe saptamani de asteptare, copilul este aici! Sau poate nu - numai 5% dintre femei nasc la termen, si multe mame, aflate la prima nastere, asteapta pana la 2 saptamani sosirea copilului.
Copilul nascut la 40 de saptamani cantareste aproape 3500 grame si masoara intre 48-51 cm. Nu te astepta la un copil ca in reclame, deseori nou-nascutul are capul deformat si poate fi inca acoperit cu vernix si sange. Pielea copilului poate fi decolorata, patata, sau inchisa la culoare - toate aceste variatii sunt complet normale.
Datorita prezentei hormonilor tai in sistemul copilului, organele lui genitale (scrotul la baieti si labiile la fete) pot sa para mai mari. Copilul, fie fata sau baiat, poate chiar secreta lapte prin sfarcurile mici. Toate acestea sunt perfect normale si dispar in cateva zile.
Imediat dupa nastere, medicul va scoate mucus din nasul si gura copilului si vei auzi primul lui tipat. Copilul va fi asezat probabil pe abdomenul tau si i se va taia cordonul ombilical (uneori aceasta onoare este acordata tatalui). O serie de masuratori si verificari scurte (scorul Apgar) vor fi facute pe copil pentru a-i studia reactiile si semnele vitale, va fi cantarit si masurat. Daca sarcina a fost cu risc sau cezariana este necesara, la nastere va asista si un neonatolog (specializat in terapia intensiva a nou-nascutilor) pentru a lua in primire imediat copilul. Daca copilul va avea nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a-l adapta la mediul inconjurator, acestea vor avea prioritate si abia apoi va fi asezat in bratele tale.
De acum incolo poti naste oricand, daca nu ai facut-o deja! Marea calatorie se apropie de sfarsit. Ti-e teama de cum va decurge nasterea, daca va fi dureroasa, daca vei face fata cu brio atat tu, cat si micutul partener de voiaj! Vorbeste cu partenerul sau cu medicul despre tot ce simti. Nu-ti fie rusine sa-ti recunosti teama, e absolut normal sa tremuri, pentru ca prea putin femei din jurul tau au descris nasterea ca fiind o experienta placuta. Incurajeaza-te gandindu-te la faptul ca, acum cateva zeci, sute, mii de ani, femeile nasteau singure pe unde apucau. Acum nu vei fi singura (desi mai sunt cazuri in care mamicile nu mai apuca sa ajunga la spital si nasc acasa), ci impreuna cu medicul, moasa si, eventual, tatal micutului, deci esti pe maini sigure.
Cititi mai multe despre saptamana 40 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 40 de sarcina aici
Dupa 40 de saptamani
Daca dupa cele 40 de saptamani de sarcina copilul se incapataneaza sa ramana in “garsoniera” ingusta in care a locuit, nu dispera! Te simti din ce in ce mai greoaie si abia astepti sa-ti vezi puiul si sa-l strangi in brate. Mai ai putina rabdare, bucura-te de ultimele momente de “intimitate” cu pruncul tau, pentru ca in scurt timp le vei duce dorul. Ia gandeste-te: cine-i ce-l mai norocos ca poate sa-l simta oricand pe bebelus? Tu! Nici soacra, nici vecina, nimeni nu ti-l poate atinge acum…o sa vezi mai tarziu ce-o sa-ti doresti sa-l mai ai acolo, in burtica, pentru a-l proteja de toate relele din lume!
In loc de concluzie:
De cand e lumea femeile si-au purtat pruncii in pantece…unele s-au bucurat din plin de aceasta perioada, altele au considerat-o foarte grea. Tehnica zilelor noastre ne-a facut sa cunoastem mult mai bine ce se intampla in corpul si cu corpul nostru pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Si totusi acest act al conceptiei ramane o minune pe care o traim la intensitate maxima. Din doua punctulete va rezulta un bob de orez…apoi un bob de mazare…si tot asa pana cand vom strange la piept un pui de om…si greul de-abia acum incepe, pentru ca din puiul de om, va trebui sa facem un OM ADEVARAT!!!
Cititi mai multe despre saptamana 41 de sarcina aici
Cititi mai multe despre saptamana 42 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 41 de sarcina aici
Intrati pe forum si vorbiti cu alte mamici despre saptamana 42 de sarcina aici
Discutati mai multe despre sarcina si evolutia ei pe forumul 7 pitici