Fluorul si Dintisorii Copilului
Ce este dintele?
Prima dentitie cuprinde 20 de dinti, dintisorii de lapte, care cad la varsta de 5-6 ani. Acestia sunt inlocuiti de 32 de dinti permanenti. Dintele are o coroana si o radacina (desi unii dinti au 2 si chiar 3 radacini). Radacina este infipta in osul maxilarului. Fiecare dinte are si o cavitate in care se afla pulpa. Vasele de sange si nervii din aceasta cavitate sunt legate de vasele de sange si nervi din osul maxilarului prin intermediului unui canal ingust al radacinii. Gingiile sunt formate dintr-un tesut epitelial, strans legat prin fibre de osul maxilarului, formand un strat protector la baza fiecarui dinte.Acesta impiedica raspandirea infectiei din cavitatea bucala in interiorul oaselor maxilarului, prin cavitatile dentare.
Primii dintisori
Primii dinti apar, in general, in jurul varstei de 6 luni. Dintii de lapte mentin un spatiu adecvat pentru aparitia dintilor permanenti. Carierea, sau pierderea acestor dinti pot duce la pierderea acestui spatiu, si mai tarziu la probleme ortodontice pentru copil.
Cum se pastreaza dintisorii sanatosi?
Un copil care adoarme cu biberonul in gurita poate sa aiba dintisorii de lapte cariati. Daca inainte de culcare nu se curata dintii copilului, zaharul din lapte si bacterii deja prezente in gura copilului formeaza acizi care ataca si cariaza dintii. Pentru a evita acest lucru, este de preferat sa se ofere micutului biberonul de lapte din timp, pentru a putea curata dintii micutului inainte de culcare. Dupa ce a terminat de mancat, se curata dintii si gingia cu o periuta mica si moale sau o bucata curata de material si pasta de dinti cat un bob de orez (cantitativ). Trebuie folosita pasta de dinti special destinata copiilor, care nu contine fluor si care poate fi inghitita fara sa apara cumva probleme legate de o supradozare cu fluor.
Ce este fluorul?
O metoda de prevenire a cariilor este folosirea fluorului. In cantitati mici, fluorul reduce pericolul carierii dintilor. El este incorporat in dintele in crestere si intareste smaltul, facandu-l mai rezistent la atacurile acide. Acumularea unei cantitati adecvate de fluor in copilarie este importanta. De aceea pediatrii recomanda dupa 6 luni administrarea tabletelor de fluor. Insa, in multe zone din tara (mai ales Dobrogea), fluorul este adaugat in apa potabila locala, intr-o concentratie de aproximativ unu la un milion. Adica, dintele primeste cantitatea adecvata de fluor atunci cand bebelusul mananca sau bea. Printre alte metode se numara folosirea unei paste de dinti ce contine fluor.
Administrarea de fluor - necesarul zilnic
Administrat ca medicament, in doze sporite, fluorul poate deveni daunator, provocand incetinirea cresterii scheletice, calcifierea tendoanelor si a ligamentelor, ca si afectarea rinichilor, ficatului, a inimii si glandelor endocrine, precum si a sistemului nervos. La concentratii deosebit de mari, pot interveni intoxicatii fatale.
Necesarul zilnic de fluor este de 1-2 mg, maximum 3 mg, doua treimi din acesta fiind asigurat din apa de baut si o treime din alimentatie. In zonele in care apa este saraca in fluor (mai putin de 0,5 mg/l), e necesara fluorurarea apei. Excesul de fluor al apei poate duce la colorarea galbena a smaltului dentar (fluoroza). Continutul in fluor al diferitelor alimente este destul de redus, cantitati mat mari aflindu-se in pestii de apa dulce, dar indeosebi in cei de apa sarata (0,7 mg/100 g), in scrumbii (pana la 1,4 mg/100 g) si in ceaiul gruzin. Alte alimente care contin fluor ar ii urmatoarele: caisele, carnea de vita si cea de porc, cartofii. Lipsa fluorului din apa de baut impune folosirea alimentelor.
Razboiul pediatrilor
Ce facem? Administram sau nu fluor copiilor de peste 6 luni?
Unii pediatrii zic ca da! Copiilor ar trebui sa li administreze tablete cu fluor in perioada de formare a dintilor, de la aparitia primului dinte (varsta de 6 luni) pana la 14-16 ani. In acest fel se surprinde intreaga perioada de mineralizare a dintilor permanenti.
Altii zic ca nu! Atata timp cat copilul isi ia necesarul de fluor din alimentele consumate si din apa pe care o bea, nu este necesara administrarea de tablete de fluor.
Concluziile specialistilor
Numai in cazul in care este necesar, se foloseste un aport suplimentar de fluor pentru intarirea dintilor. Copiii, si in general oamenii care traiesc in zone in care apa de baut nu contine fluor, sint expusi riscului aparitiei cariilor. De aceea, ei pot avea nevoie de un aport suplimentar de fluor, care poate fi administrat sub forma de tablete. Este bine ca, intotdeauna, sa fie consultat un medic inainte de administrare, deoarece consumul excesiv de fluor poate duce la aparitia petelor, decolorarea dintilor si deteriorarea smaltului dentar. Aportul suplimentar de fluor nu este necesar in timpul sarcinii, alaptarii la sin sau cu biberonul.