PLACENTA
Placenta joaca un rol crucial in timpul sarcinii. Daca sunteti insarcinata, va intrebati probabil care este rolul placentei si care sunt factorii care ar putea sa o afecteze in vreun fel.
Placenta este o structura care se dezvolta in interiorul uterului, in timpul sarcinii. Rolul ei este acela de a furniza oxigen si nutrienti fatului in crestere si de a curata sangele fatului. Ea se ataseaza peretelui uterin si din ea porneste apoi cordonul ombilical.
In majoritatea cazurilor, placenta se ataseaza fie de partea de sus a uterului, fie de o laterala a acestuia.
Placenta la termen este un organ carnos de forma circular-ovoida, avand un diametru cuprins intre 18-23 cm, o grosime de 3-6 cm, grosimea scazand de la centru spre periferie. Greutatea placentei variaza in functie de patrimoniul genetic, marimea fatului, sexul si paritatea. In general greutatea placentei reprezinta in medie 1/6 din greutatea fatului. La un fat de 2.800-3.000 g, placenta are în medie 450-500 g. Dezvoltarea ei pana la 1.000 g evidentiaza insa un aspect normal al dezvoltarii. Din contra, o greutate a placentei sub 300 g este rezultatul unor tulburari de dezvoltare.
Circulatia placentara are anumite particularitati care permit efectuarea schimbului dintre sangele fetal si cel matern, respectiv asigura schimburile dintre circulatia fetala si cea materna.
Studierea circulatiei fetale se poate face prin ecografie Doppler, fiind un criteriu de apreciere a evolutiei fatului si de evidentiere a unei eventuale suferinte fetale.
Placenta este un organ tranzitoriu pe perioada sarcinii intre mama si fat si indeplineste urmatoarele functii: respiratorie, de transfer a substantelor nutritive, excretorie, metabolica si endocrina.
Exista o serie de factori, unii care pot fi influentati si altii care nu pot fi influentati, care pot afecta sanatatea placentei in timpul sarcinii:
- Varsta mamei. Studiile au aratat ca anumite probleme legate de placenta apar in special la femeile mai in varsta, mai ales dupa varsta de 40 de ani.
- Ruptura prematura a membranelor. In timpul sarcinii, bebelusul este inconjurat de o membrana umpluta cu lichid, numita sac amniotic. Daca sacul amniotic curge sau se rupe inainte de a incepe travaliul, creste riscul de a avea probleme cu placenta.
- Tensiunea arteriala ridicata.
- Sarcina multipla. Daca sunteti insarcinata cu mai mult de un bebelus, creste riscul de a avea probleme cu placenta.
- Tulburari de coagulare ale sangelui
- Interventii chirurgicale anterioare la nivelul uterului (cum ar fi de exemplu operatia cezariana)
- Probleme anterioare cu placenta. Daca ati mai avut o sarcina anterioara cu probleme legate de placenta, este posibil sa aveti din nou aceleasi probleme.
- Fumatul, alcoolul, drogurile.
Toate acestea pot cauza probleme legate de placenta.
- Decolarea de placenta
- Placenta previa
- Placenta accreta
Fiecare dintre aceste probleme poate cauza potentiale sangerari vaginale abundente. Uneori, dupa nastere, placenta ramasa neexpulzata poate fi si ea o problema.
Decolarea prematura a placentei normal inserate reprezinta separarea partiala sau totala a placentei din sediul sau de insertie normala in orice moment inainte de nastere.
Aceasta poate fi:
Dupa suprafata decolarii si cantitatea de sange extravazat se deosebesc trei grade:
- Gradul I: decolarea a avut loc pe o suprafata de pana la 1/6 din suprafata placentei, cu formarea unui hematom mic (50-100 ml.
- Gradul II: decolarea intereseaza pana la 1/3-1/2 din suprafata placentei, formandu-se un hematom de 150-500 ml.
- Gradul III: placenta este decolata pe mai mult de 1/2 din suprafata ei, hematomul cuprinde o cantitate de sange ce depaseste 500-1000 ml.
Dupa manifestarea clinica se evidentiază 3 forme:
- Forma usoara (corespunde gradului I de decolare) - simptomatologia este foarte discreta, cu usoare dureri abdominale, palpator remarcandu-se un hipertonus uterin, starea generala a pacientei si a fatului fiind neafectata.
- Forma moderata - dureri abdominale intense, apar semne de debut a unui soc hemoragic, tensiunea arteriala este initial normala sau chiar ridicata, ulterior inregistrandu-se o prabusire treptata. La examen local - uterul este in hipertonus pronuntat iar bataile cordului fetal sunt alterate sau lipsesc.
- Forma grava (corespunde gradului III de decolare a placentei) - dureri lomboabdominale, semne ale unui soc hemoragic de grad avansat. Uneori prin palpare se evidentiază o bombare a uterului de consistentă mai putin dura, foarte sensibila, care corespunde hematomului retroplacentar. Bataile cordului fetal lipsesc.
Decolarea placentei se intalneste in 0,5-1,5% din cazurile de nasteri si predomină la multipare (2/3), in special la cele in varsta de peste 30 ani.
Etiologia certa a acestei patologii nu este cunoscuta, dar exista unii factori care pot favoriza aparitia ei:
- hipertensiunea indusa de sarcina
- ruptura prematura a membranelor fetale
- traumatismele abdominale externe
- localizarea nodulilor miomatosi in spatele zonei de implantare
Daca placenta se dezlipeste de peretele uterin, inainte de nastere, partial sau complet, atunci vorbim de o dezlipire a placentei. Aceasta dezlipire a placentei poate cauza diferite grade de sangerari baginale si il poate priva pe fat de oxigenul si nutrientii atat de necesari. In unele cazuri este necesara o nastere prematura.
Termenul de placenta previa este folosit in obstetrica pentru a descrie inserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine. Denumirea de praevia vine din latina si inseamna "in fata" deci, in sens strict, placenta praevia inseamna ca placenta "precede" copilul, aflandu-se intre acesta si canalul cervical prin care se produce expulzia sa din cavitatea uterina in momentul nasterii.
Diagnosticul se face in cea mai mare parte a cazurilor prin ecografie.
Interesant este faptul ca se poate vorbi de placenta praevia numai incepand de la varsta de gestatie de 28 de saptamani. Inainte de aceasta data este incorect a se pune acest diagnostic.
Segmentul inferior se afla la 0,5 cm de orificiul intern al canalului cervical la varsta gestatională de 20 de saptamani, iar pana la varsta de 28 de saptamani nu se produc modificari spectaculoase la acest nivel. Dupa aceasta varsta apare o crestere de circa 10 ori a segmentului pana la varsta de 38 de saptamani.
Dezvoltarea aceasta a segmentului este mai mare in portiunea anterioara a uterului, astfel incat o placenta jos inserata posterior are sanse mai mari sa devina praevia.
Placenta previa apare aproximativ intr-un caz din 200. Dupa modul în care placenta se insereaza raportat la orificiul canalului cervical, exista mai multe tipuri de placenta praevia:
- Placenta jos inserata - pozitionata la cca 5 cm de orificiul intern cervical
- Placenta praevia marginala - localizata la marginea orificiului intern, fara sa-l acopere
- Placenta praevia partiala - ce acopera partial orificiul intern
- Placenta praevia totala - ce acopera complet orificiul intern
In caz de placenta praevia, nasterea pe cale normala (vaginala) este imposibila, fiind necesar sa se intervina prin operatie cezariana.
Aceasta apare atunci cand vasele de sange ale placentei cresc prea adanc in peretele uterin. Ea poate cauza sangerari vaginale in timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii si pierderi severe de sange dupa nastere. Este posibil sa se impuna operatia cezariana, urmata chiar de histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului).
Daca placenta nu este expulzata in 30-60 min dupa nasterea copilului, atunci vorbim despre placenta neexpulzata. Aceasta poate sa apara pentru ca ramane prinsa in spatele unui col partial inchis sau pentru ca este inca atasata de peretele uterin (fie aderenta, fie in profunzime). Lasata netratata, aceasta poate cauza infectii severe sau poate provoca sangerari amenintatoare de viata pentru mama.
Consultati imediat medicul ginecolog daca observati:
- sangerare vaginala
- durere abdominala
- dureri severe de spate
- contractii uterine rapide
Majoritatea problemelor legate de placenta nu pot fi prevenite direct. Totusi, puteti face unele lucruri care sa va inlesneasca o sarcina sanatoasa:
- mergeti regulat la medicul ginecolog in timpul sarcinii
- urmariti-va tensiunea arteriala, impreuna cu medicul dvs
- nu fumati si nu folositi droguri
- nu optati pentru operatie cezariana daca nu este necesara
Daca ati mai avut probleme cu placenta la o sarcina anterioara si va planificati o noua sarcina, discutati cu medicul ginecolog de posibilitatile de a reduce riscul aparitiei acelorasi probleme.
Daca nasteti normal, si placenta va fi expulzata vaginal, in al 3-lea stadiu al travaliului. Dupa nastere, veti continua sa aveti contractii slabe. Medicul ginecolog va va masa partea de jos a abdomenului pentru a incuraja contractiile uterine si a expulza placenta. Puteti fi rugata sa mai impingeti o data pentru a expulza placenta, care de obicei iese insotita si de un mic suvoi de sange. Placenta este expulzata de obicei in circa 5 minute de la nastere, dar in unele cazuri poate dura chiar si 30 de minute.
Daca nasteti prin operatie cezariana, medicul ginecolog va inlatura placenta din uter in timpul interventiei chirurgicale.
Apoi medicul ginecolog va examina placenta pentru a se asigura ca este intacta. Orice fragment de placenta ramas in uter trebuie indepartat pentru a preveni sangerarea si infectiile.
Daca sunteti interesata, puteti cere sa vi se arate placenta.
Daca aveti orice alte probleme legate de placenta sau problemele care ar putea sa apara cu aceasta in timpul sarcinii, dicutati cu medicul dvs ginecolog.