Dezvoltarea bebelusului - Luna a 12-a de viata - 1 anisor
In sfarsit puteti sa cantati “La multi ani !”. De acum bebelusul dvs este un mic copilas, a implinit un anisor si nici nu va vine sa credeti ce repede a trecut timpul. Cand va ganditi ca parca mai ieri era in burtica dvs, parca ieri era mic si neajutorat si nu facea decat sa manance, sa planga si sa doarma, puteti sa observati acum cat de mult s-a dezvoltat si a crescut in acest an de viata.
Ce ati invatat in acest prim an de viata:
- Fiecare bebelus este diferit, are propria personalitate, propriul ritm de dezvoltare si chiar daca poate nu v-ati simtit a fi un parinte perfect, pentru ca nu prea exista parinti perfecti, el a crescut si s-a dezvoltat foarte bine.
- A fi parinte este o adevarata bucurie, unul din lucrurile nemaipomenite pe care le-ati facut vreodata.
- Cateodata este extenuant sa fii parinte, viata, intreaga existenta ti se modifica, ti se complica uneori, si valuri de emotie va cuprind adesea, dintre cele mai diferite. Cateodata sunteti disperati, alteori poate furiosi, ingrijorati, alteori fericiti dincolo de orice limita. Este normal sa treceti prin aceste stari.
- Ati fost poate surprins sa constatati cata putere aveti pentru a va linisti copilul, pentru a-I oferi confortul si suportul de care are nevoie, pentru a crea acea legatura unica emotionala, pentru a-I organiza programul, pentru a-i oferi diferite experiente care sa il ajute sa se dezvolte, atat fizic cat si emotional.
- Ati observat cum ii puteti influenta personalitatea, ce efect au diferite actiuni asupra starii lui.
- Ati invatat ca a fi parinte inseamna intotdeauna si a stii sa faci alegerea corecta – alaptat sau lapte formula, scutec sau pampers, sa il lasi sa planga sau nu, etc.
- Ati invatat unde sa cautati ajutor sau raspuns la intrebarile dvs, si nu in ultimul rand, ati invatat sa aveti incredere in dvs si instinctele dvs.
- In final, ati invatat sa va bucurati de fiecare clipa in parte, sa treceti peste griji si semne de intrebare, si, cu bune, cu rele, sa depasiti fiecare zi. Intr-o zi toate acestea vor disparea si nu veti mai putea sa va intoarceti la ele. Incercati sa nu aveti niciun regret si sa apreciati ceea ce aveti zi de zi, pe masura ce se intampla.
Asa ca, inainte de a porni intr-o noua aventura in al doilea an de viata, opriti-va putin, uitati-va in urma, rememorand etapele si momentele frumoase prin care ati trecut alaturi de copilul dvs si bucurati-va !
Etape cheie ale dezvoltarii la 1 an
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Mai jos aveti prezentate o lista de lucruri pe care copilul ar trebui sa poata sa le faca sau pe care le va face in curand:
- sa mearga singur
- sa spuna cel putin inca 2 cuvinte in afara de mama si tata
- sa faca propozitii pe limba lui
- sa imite actiunile dvs
- sa bea din cana fara ajutor
Un numar redus de copii chiar au intarzieri in dezvoltare care sa necesite atentia specialistilor. Totusi, daca sunteti putin ingrijorati de faptul ca nu se dezvolta cum trebuie, mergeti cu el la medicul pediatru si vedeti si parerea acestuia.
Abilitati motorii
- Cataratul si mersul: de acum este expert in catarat si se suie peste tot, ba chiar urca si scarile si face tot felul de acrobatii. Poate sa inceapa sa mearga singur, cu picioarele larg deschise si leganandu-se ca o ratusca.
- Controlul mainilor si al degetelor: acum are o mare indemanare in a apuca lucruri, oricat de mici ar fi ele, incepe sa adune fiecare scama de pe covor, va incepe sa doreasca sa se hraneasca singur (si trebuie sa il lasati sa incerce), va putea sa faca tot felul de constructii din cuburi, sa puna si sa scoata obiecte din cutii
Somnul
Intre 1 si 3 ani, majoritatea copiilor dorm cam 10-13 ore. Anxietatea data de separarea de parinti sau doar dorinta de a sta cu mama si cu tata, il poate determina pe un copil sa stea treaz.
Incercati sa observati cam la ce ora devine somnoros si sa ii faceti un program de somn regulat. In timpul zilei este posibil sa nu mai vrea sa doarma si e bine sa nu il fortati. Daca ii va fi somn, se va culca singur.
Unii copii nu reusesc sa adoarma daca sunt prea obositi. Daca le stabiliti o rutina inainte de culcare de 15-30 min, in care sa includeti baita, o poveste sau ascultarea unei melodii relaxante, ii va ajuta sa se relaxeze si sa se pregateasca de culcare.
Daca inca mai doarme de 2 ori in cursul zilei, dar nu prea vrea sa mearga la culcare sau doarme putin, acesta poate fi un semn ca este pregatit sa treaca la 1 repriza de somn in timpul zilei. Este posibil de asemenea ca in timpul tranzitiei sa mai aiba unele zile in care sa aiba tot 2 reprize de somn in timpul zilei. Cand treceti la 1 repriza de somn ziua, obisnuiti-l sa doarma dupa masa de pranz.
Daca se trezeste morocanos din somn si nu mai reuseste sa adoarma desi clar ii mai este somn, ganditi-va daca depinde de dvs ca sa adoarma, daca stati cu el pana adoarme, etc. Daca da, este posibil sa se trezeasca din somn si sa nu mai reuseasca sa adoarma singurel. In acest caz, trebuie sa il invatati sa adoarma singur. Chiar daca stati cu el cateva minute inainte sa adoarma, plecati de langa el inainte de a adormi si lasati-l sa adoarma singur.
Ora de culcare de seara este bine sa fie ora 20:00.
Ca sa il ajutati sa doarma mai mult, trebuie sa invatati sa faceti diferenta intre zgomotele pe care le scoate cand se trezeste. Daca s-a trezit, stati intai si ascultati ce face, apoi asteptati o vreme inainte sa va duceti la el. Este foarte posibil sa se culce singur inapoi. Daca totusi are nevoie de ajutorul dvs, mergeti in camera lui, oferiti-i apa sau schimbati-l daca e cazul, dar fara sa aprindeti lumina si sa vorbiti cu el, apoi puneti-l la loc in patut si lasati-l sa adoarma singurel.
Joaca
Oferiti copilului jucarii care sa il incurajeze sa isi foloseasca muschii: jucarii de constructii, de calarit, mingii. De asemenea, lasati-i sa se joace liber cam 60 min zilnic, intr-un mediu sigur.
Sporiti-le creativitatea, lasandu-i sa isi imagineze ca sunt animale, masini sau muncitori, faceti o cursa cu obstacole, punandu-l sa treaca pe langa, pe sub, pe deasupra diferitelor obiecte, sa se catare, puneti-l sa danseze, aratandu-i diferite miscari de brate, solduri, picioare.
Aruncati-i mingea ca sa invete sa o prinda (folositi o minge usoara).
Incurajati-l sa urce treptele, la inceput de mana cu dvs, apoi singurel (asta numai daca merge deja foarte bine in picioare).
Cum gandeste copilul la 1 an
Uneori il puteti surprinde uitandu-se la dvs inainte de a face ceva (de ex sa umble la TV, la priza, etc) pentru a vedea daca este in regula sa faca acel lucru. Nu are rost sa pareti dezamagita pentru ca oricum va face acel lucru si apoi va rade, pentru ca totul devine ca o joaca pentru el.
Incepe sa foloseasca obiectele asa cum ar trebui folosite, desi se mai poate intampla sa foloseasca periuta de dinti ca sa se perie. Invata ce trebuie sa faca pentru a face lucrurile sa se intample.
Incepe sa aiba abilitatea de a face mai multe lucruri deodata, isi poate aminti unde este cana cu apa, unde se pastreaza creioanele, poate sa se catare sau sa mearga pana acolo, sa deschida sertarul si sa gaseasca creioanele.
Incepand cu aceasta luna nu mai puteti scapa. Daca pana acum va prefaceati ca nu intelegeti ce vrea atunci cand cerea ceva la care nu ar fi trebuit sa aiba acces, din aceasta luna bebelusul invata sa arate cu degetul catre obiectul dorit. La fel de bine e posibil sa arate si spre scaunelul de masa atunci cand ii e foame si chiar sa ridice un picior ca pentru a escalada patutul, pentru a va spune ca vrea jos din pat.
Stimularea gandirii
Pentru a-i stimula gandirea:
- incurajati intalnirile cu alti copii de aceeasi varsta cu care sa socializeze si sa invete sa se joace in grup
- aratati-i cum sa traga si cum sa impinga o jucarie
- cititi impreuna cu el o carte cu poze
Teama de separare
La varsta de 1 an, copilul vrea sa se simta in siguranta, se va atasa puternic de oricine petrece mai mult timp cu el. Unii copii sunt mai timizi la aceasta varsta, altii nu vor sa exploreze.
Poate sa vada aceleasi lucruri ca si dvs, poate sa urmareasca obiecte aflate in miscare rapida si poate sa inteleaga ca lucrurile pot fi bi-dimensionale.
Mergeti cu copilul in parc si daca deja merge singurel, lasati-l sa se plimbe la locul de joaca (dupa ce va asigurati ca e in siguranta) dar stati cu un pas in urma lui. Lasati-l sa se joace si sa se murdareasca.
Daca trebuie sa plecati undeva fara copil, amintiti-va mereu sa ii spuneti la revedere si ca nu lipsiti mult. Acum deja realizeaza ca oamenii vin si pleaca si se simte mai in nesiguranta daca plecati fara sa ii spuneti.
Comportamentul
Acum incepe sa vrea sa va pupe toata ziua, dar probabil nu o sa ii prea iasa. Majoritatea copiilor cand vor sa isi pupe parintii, isi apasa gurita pe obrazul parintelui.
Ii place sa rada si se distreaza atunci cand glumiti cu el.
Nu va fi prea dragut cu strainii pentru ca inca il sperie, insa ii va face placere sa socializeze si sa mearga la cumparaturi. Daca se simte nesigur, se va agata de piciorul dvs.
Ii place compania altor copii, desi inca nu se joaca cu ei pentru ca nu stie cum.
Vorbirea
Acum poate sa spuna mai multe cuvinte, nu numai mama si tata.Incepe sa faca mici propozitii si intelege ce ii spuneti. Acum intelege de ce oamenii vorbesc atat de mult si vrea si el sa vorbeasca, asa ca nu ii taiati elanul spunandu-o sa vorbeasca mai clar. Laudati-l intotdeauna pentru efortul pe care il face de a vorbi.
Dentitia
Incep sa ii apara si molarii, care sunt foarte utili pentru masticatie, dar se pare ca necesita ceva efort ca sa apara.