Tratamentul unui Avort Spontan
Principalul scop pe care il are tratamentul din timpul sau de dupa un avort spontan este prevenirea hemoragiei si a infectiilor. Cu cat avortul spontan se intampla la o varsta a sarcinii mai mica, cu atat este mai probabil ca corpul dvs sa expulzeze singur tot tesutul fetal si sa nu necesite alte proceduri medicale. Daca organismul nu elimina tot tesutul, cea mai uzuala procedura pentru oprirea sangerarii si prevenirea infectiilor este dilatarea colului uterin si chiuretajul chirurgical. Dupa chiuretaj este posibil sa vi se prescrie anumite medicamente menite sa controleze sangerarea. Odata ajunsa acasa, trebuie sa monitorizati cu atentie sangerarea. Daca observati o crestere a sangerarii sau faceti febra, trebuie sa contactati de urgenta medicul ginecolog.
Tratamentul emotional
Din pacate, avortul spontan afecteaza destul de multe femei. Cel mai adesea ele raman cu mari semne de intrebare, isi pun tot felul de intrebari, printre care cea mai frecventa este care a fost cauza avortului, este ea de vina, etc...
Este foarte important ca o femeie care a suferit un avort spontan sa beneficieze de tot suportul familiei si al prietenilor, precum si al medicului, in perioada imediat urmatoare avortului.
Trebuie sa inteleaga ca in cele mai multe cazuri nu avea cum sa preintampine acel avort si ca chiar daca a aparut acest avort spontan la acea sarcina, asta nu inseamna neaparat ca si la urmatoarea sarcina ar putea sa apara.
Prevenirea Avortului Spontan
Deoarece majoritatea cauzelor avortului spontan o reprezinta anormalitatile cromozomiale, nu prea aveti ce sa faceti ca sa il preveniti. Un pas important pe care il puteti face este sa va asigurati ca sunteti foarte sanatoasa inainte de a ramane insarcinata. Efectuati-va o serie de analize de sange si nu numai si tratati-va, daca este cazul, inainte de a ramane insarcinata.
Ce mai puteti face, inainte de a ramane insarcinata:
- faceti exercitii in mod regulat
- mancati sanatos
- nu fumati
- luati zilnic acid folic, la recomandarea medicului dvs
- reduceti nivelul stresului la minim
- pastrati-va greutatea in limitele normale
Dupa ce ati aflat ca sunteti insarcinata, scopul dvs ramane in continuare acelasi, si anume de a va pastra cat se poate de sanatoasa si de a-i oferi un mediu sanatos copilului care se dezvolta in uterul dvs:
- feriti-va abdomenul (evitati loviturile in abdomen sau socurile puternice, de asemenea evitati exercitiile fizice prea intense)
- nu fumati si nici nu stati in preajma fumatorilor (fumatul pasiv poate fi chiar mai nociv decat cel activ)
- nu beti alcool
- consultati-va cu medicul dvs intotdeauna inainte sa luati vreun medicament de orice fel
- reduceti sau eliminati consumul de cafeina
- evitati radiatiile, radiografiile, contactul cu bolnavi cu boli contagioase
- evitati sporturile de contact sau activitatile cu risc crescut de ranire
Confruntarea cu durerea si pierderea copilului
Cercetatorii au demonstrat faptul ca acele cupluri, care se confrunta cu intreruperile de sarcina spontane, sufera la fel de mult ca si acelea care si-au pierdut copilul nou nascut.
Este destul de normal ca unul, sau chiar ambii parteneri, sa experimeteze acele “sentimente depresive temporare”, asa cum este tristetea si letargia, iar pentru o anumita perioada de timp, alimentatia si odihna sa le fie perturbate.
Durerea si pierderea ce apare in urma avortului spontan se desfasoara intr-un timp mai indelungat si este mult mai intensa, decat ceea ce ne face societatea sa credem.
Chiar si atunci cand nu este planificata, sarcina reprezinta, de obicei, un eveniment bine-venit. Cei mai multi romani beneficiaza de o serie de facilitati medicale sofisticate, astfel incat, asteptarile lor sunt mari, sarcina decurgand in conditii normale.
De aceea, cu cat asteptarile sunt mai mari cu atat este mai dificil pentru cupluri sa treaca peste experienta avortului spontan, avand in vedere ca acestia nu tanjesc doar dupa copilasul pierdut ci si dupa visele legate de viitorul copilului si sperantele crearii unei noi familii.
Printre cele mai des intalnite emotii incercate de un cuplu, se numara frica (in special, la primele simptome ale avortului), furia si sentimentul de nedreptate, dezamagirea, vina, dupa care se instaleaza tristetea si durerea.
Sunt foarte des intalnite cazurile in care mamele se invinovatesc pentru pierderea copilului, chiar daca cele mai multe avorturi spontane nu sunt descoperite la timp.
Poate fi foarte dificil pentru un tata sa isi exprime durerea pierderii copilului, mai ales cand acesta trebuie sa fie un punct de sprijin pentru partenerul sau, avand in vedere faptul ca barbatii, de cele mai multe ori, prefera sa fie puternici, decat sa isi arate emotiile.
Adesea, procesul de vindecare al femeilor in urma avortului va dura mai mult, si, deoarece, acest lucru nu este in general recunoscut, ele vor considera ca partenerul nu le intelege durerea, in special daca va dori sa mearga mai departe inainte ca acestea sa fie pregatite.
Consilierea dupa doliu s-a dovedit a fi extrem de eficienta in ajutorarea cuplurilor care incearca sa se recupereze dupa trauma de avort spontan, dar si de a da frau liber emotiilor, putand astfel sa isi jeleasca copilul nenascut.
De asemenea, aceasta consiliere poate ajuta cuplurile sa inteleaga mai bine modalitatile diferite de exprimare a durerii dintre o femeie si un barbat, dar si de a preveni unele probleme de cuplu care se pot instala dupa intreruperea de sarcina.
Daca avortul spontan are loc in primul trimestru de sarcina, atunci durerea este mai redusa in intensitate, fiind diferita fata de cea cand intreruperea se produce in al II-lea trimestru si cand este posibil ca mama sa vada si sa isi tina copilul in brate. Tot atunci este posibil sa-i pui un nume copilului, daca doresti.
Unele spitale detin asa-numitele “dosare de memorie” ce contin unele suveniruri, cum ar fi fotografiile si alte lucruri care sa iti aminteasca de copil, si daca vei dori, vei avea ocazia sa pastrezi aici imaginile facute la ecograf.
Inmormantarea oficiala reprezinta, de obicei, o forma legala pentru bebelusii nascuti dupa o gestatie de 20 de saptamani, dar, exista si posibilitatea, ca la cerere, sa fie organizat un serviciu de inmormatare si pentru copii care nu au implinit inca cele 20 de saptamani. Orice decizie depinde foarte mult de sentimentele si credintele fiecaruia.
Confruntarea cu reactiile altora
Pentru majoritatea persoanelor care au trecut printr-un avort spontan, nu exista nimic concret care sa le aline durerea ce vine dupa pierderea sarcinii; de obicei, nu exista nici un copil, nici o inmormantare si nici fotografii.
Acest lucru complica si mai mult perioada de doliu, iar, in lipsa unor amintiri clare si proeminente, alinarea durerii este din ce in ce mai dificila.
Intreruperea de sarcina spontana este tratata de catre comunitatea noastra ca si o pierdere minora, iar, de multe ori, reactiile prietenilor, a membrilor de familie, chiar si a profesionistilor din domeniul sanatatii, pot parea prea dure, facandu-ne si mai mult sa suferim.
Uneori, persoanele care nu au experimentat trauma de avort spontan, nu-si dau seama de amploarea durerii prin care trece cuplul, nici chiar de durata de timp necesara pentru a isi reveni din punct de vedere emotional.
Multi oameni nici nu stiu ce cuvinte sa spuna cuplului care sufera in urma pierderii sarcinii, si se simt incomod in prezenta acestora. Poate fi extrem de dureros atunci cand prietenii si familia evita acest subiect, devin distanti si stranii in comportament, si iti sugereaza faptul ca se asteapta ca tu “sa treci peste asta”.
Cuplurile care nu sunt intelese si consolate de catre apropiati in urma pierderii sarcinii, vor simti nevoia de a ingropa aceste sentimente de durere, facand, astfel, si mai dificila recuperarea emotionala, care se va desfasura intr-o perioada de timp mai lunga.
Avortul spontan reprezinta o pierdere personala, si chiar daca acest lucru poate fi dificil de inteles pentru ceilalti care nu au avut ocazia sa iti vada sau sa iti priveasca copilul, nu ar trebui sa diminueze importanta bebelusului in ochii tai si ai partenerului.
In cazul in care reactiile celorlalti nu sunt de sustinere, poate fi de mare ajutor vizita la un consilier care sa te ajute sa te impaci cu gandul pierderii copilului si sa iti intelegi mai bine emotiile pe care le experimentezi in aceasta perioada.
S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole:
Poti discutat cu alte gravide pe forumul 7 pitici despre avortul spontan