Tipuri de Avorturi Spontane
Alte denumiri ale avortului spontan
Avortul spontan este adesea un intreg proces si nu doar un eveniment singular. Sunt mai multe stadii sau tipuri de avorturi spontane.
In majoritatea cazurilor, toate tipurile de avorturi spontane sunt numite chiar asa, dar puteti sa mai auziti si alte referiri la aceste avorturi, cum ar fi:
- Amenintare de avort spontan. In unele cazuri in primele saptamani de sarcina pot sa apara sangerari uterine, insotite de crampe sau dureri joase de spate. Colul uterin ramane inchis. Adesea aceste sangerari sunt rezultatul implantarii ovulului in peretele uterin.
- Avort inevitabil sau incomplet. Dureri de spate sau abdominale insotite de sangerari si de deschiderea colului uterin. Avortul este inevitabil atunci cand exista o dilatare sau o stergere a colului uterin sau atunci cand s-a produs ruptura membranelor. Sangerarile si crampele pot persista atunci cand avortul este incomplet.
- Avort complet. Un avort complet este atunci cand embrionul sau produsul conceptiei a parasit uterul. Sangerarea ar trebui sa inceteze rapid, la fel ca si durerile de spate si crampele. Un avort complet poate fi confirmat printr-o ecografie sau se poate face un chiuretaj chirurgical.
- Avort spontan pierdut. Femeile pot sa sufere un avort spontan fara ca macar sa isi dea seama de acest lucru. Un avort spontan pierdut este atunci cand moartea embrionului s-a produs, dar nu a avut loc nicio expulzie a embrionului. Nu se stie de ce apare acest gen de avort spontan. Semne ale acestui avort spontan pot fi disparitia simptomelor de sarcina si absenta ritmului cardiac fetal, observata la ecograf.
- Avortul spontan recurent. Definit ca 3 sau mai multe avorturi spontane consecutive, aparute in primul trimestru de sarcina. Acesta poate afecta circa 1% din cuplurile care incearca sa aiba un copil.
- Sarcina fara embrion. Un ovul fertilizat se implanteaza in peretele uterin, dar nu incepe niciodata dezvoltarea fetala. Adesea se observa prezenta unui sac gestational, cu sau fara sacul vitelin, dar nu se observa nicio crestere fetala.
- Sarcina extrauterina. Un ovul fertilizat se implanteaza in alta parte decat la nivelul uterului, cel mai adesea in trompele uterine. Acest lucru necesita un tratament imediat pentru a intrerupe dezvoltarea ovulului implantat. Daca nu se intervine la timp, acest lucru poate duce la grave complicatii pentru mama.
- Sarcina molara.Rezultatul unei erori genetice in timpul procesului de fertilizare, care duce la o crestere anormala de tesut in interiorul uterului. Foarte rar o sarcina molara implica si un embrion in dezvoltare, cel mai adesea doar se comporta ca o sarcina normala, prezentand simptomele unei sarcini normale (lipsa ciclului menstrual, test de sarcina pozitiv, greturi matinale).
Ce se intampla la spital?
Daca ai facut o vizita medicului tau sau daca ai mers la spital atunci cand ai suspectat ca va urma un avort spontan, de obicei, o scanare cu ultrasunete este cea mai indicata.
In aproximativ 50 % dintre cazurile de avort spontan, ce au loc fie in urma unor sangerari puternice, a aparitiei unor infectii sau chiar a alegerii facute de cuplul care asteapta copilul, ceea ce ramane in uter este indepartat chirurgical printr-o scurta operatiune cunoscuta ca si “dilatare si chiuretaj” sau mai simplu “D si C”, realizata, de obicei sub anestezie generala.
In cazul in care fatul este mort, dar avortul spontan nu s-a declansat inca, ai posibilitatea de a te intoarce acasa si de astepta ca acest lucru sa se intample.
Daca nu exista nici un motiv medical pentru realizarea “dilatarii si chiuretajului”, aceasta poate fi o optiune; asigura-te ca intelegi toate optiunile care-ti sunt puse la dispozitie, si alege-o pe cea mai potrivita pentru tine.
In cazul in care sarcina este destul de avansata (dupa 13 – 15 saptamani), operatiunea de “dilatare si chiuretaj” nu mai poate fi executata, iar mama trebuie sa treaca printr-un travaliu pentru a naste copilul, chiar daca acesta este deja mort.
Majoritatea spitalelor inteleg destul de bine trauma prin care trec cuplurile din perioada avortului spontan si de aceea vor acorda sprijin si recomanda o serie de medicamente pentru calmarea durerii.
Ce se intampla in timpul unui avort spontan?
Chiar daca stii ca bebelusul tau a murit – si prin urmare, sa te astepti la un avort spontan, sau daca “pierderea de sarcina” se produce brusc, mai ales in cazul in care nu ai trecut prin acest fenomen inainte, majoritatea femeilor nu stiu la ce sa se astepte.
Indiferent care-ti sunt sentimentele in privinta sarcinii, avortul spontan reprezinta o experienta traumatica ce lasa rani adanci, fiind adesea insotita de dureri fizice intense.
Foarte multe femei sustin ca aceasta experienta a fost cu atat mai dificila cu cat nu stiau la ce sa se astepte, de aceea, daca ti se comunica ca vei urma sa treci printr-un avort spontan, poate ca te va ajuta sa treci mai usor peste acest soc emotional, daca vei obtine cat mai multe informatii posibile de la medical tau.
In timpul unui avort spontan, contractiile musculare ale uterului vor duce la dilatarea cervixului, astfel incat continutul uterin sa fie expulzat afara prin intermediul vaginului.
Intreruperea spontana a sarcinii incepe, de obicei, prin sangerare. Daca treci printr-un avort spontan, atunci vei pierde sange, cheaguri si tesuturi (asa-numitele “produse ale conceptiei”), iar in cazul in care sarcina se afla intr-un stadiu mai avansat, atunci este posibil sa pierzi si fatul, care, de obicei, este mult mai mic decat un embrion viu de aceeasi varsta.
O intrerupere de sarcina spontana poate dura de la cateva ore pana la cateva zile, iar sangerarea poate continua chiar si de-a lungul a mai multor saptamani.
Daca alegi sa ramai acasa, este recomandat sa ai pe cineva langa tine pe care te poti baza, si care, daca este novie, sa te poata duce la medic sau la spital.
Daca te confrunti cu un avort spontan, este indicata evitarea folosirii tampoanelor sau intretinerea relatiilor sexuale, si chiar ocolirea activitatilor obositoare. Nu conduce si ramai intr-un loc sigur si confortabil.
Daca sangerezi abundant, ai dureri intense sau daca simti ca nu mai ai niciun control asupra lucrurilor, cheama o ambulanta.
Pana cand sangerarea se opreste, poti folosi acele absorbante create pentru proaspetele mamici sau prosoape. Doctorul iti va cere poate, sa pastrezi aceste absorbante si prosoape sau macar sa inregistrezi cat sange ai pierdut. Incearca sa pui totul intr-un recipient pe care sa il iei apoi cu tine la spital.
Mai tarziu, este posibil sa doresti sa iti ingropi copilul, insa, inainte de a face acest lucru, poti realiza un test pentru a intelege mai bine ce a provocat avortul spontan.
Atunci cand sangerarea s-a oprit, este important sa iti faci un control medical pentru a fi sigura de eliminarea in totalitate a continutului uterin. Medicul iti poate recomanda sa faci o ecografie pentru a fi convinsa, daca ai sa nu nevoie de procedura “dilatarii si chiuretajului”. Acest lucru este extrem de important ca tu sa il faci, daca vrei sa ramai din nou insarcinata si cat mai curand posibil.
S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole:
Poti discutat cu alte gravide pe forumul 7 pitici despre avortul spontan