Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Riscurile de a avea un avort spontan

Care sunt Riscurile de a avea un Avort Spontan?

image

Riscurile pe grupe de varsta

Pentru femeile aflate in anii de fertilitate maxima, riscurile de a avea un avort spontan sunt de 10-25%, iar la majoritatea femeilor sanatoase, media este de circa 15-20%.

O varsta mai avansata a mamei duce la o crestere a riscului de a avea un avort spontan.

In functie de varsta femeii insarcinate, riscurile de a avea un avort spontan sunt de:

  • 15%, pentru femei cu varsta sub 35 de ani
  • 20-35%, pentru femei cu varsta intre 35 – 45 de ani
  • 50%, pentru femei cu varsta de peste 45 de ani
O femeie care a mai avut in trecut avorturi spontane are un risc de 25% de a avea un nou avort spontan.

Incercarea de a ramane din nou innsarcinata, dupa avort

Fiecare reactioneaza diferit in urma producerii avortului. In timp ce unele cupluri simt nevoia de a plange dupa copilasul lor mai mult timp inante de a incerca din nou, altele sunt de parere ca o noua sarcina va umple golul lasat de pierderea bebelusului.

Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina".

Din punct de vedere medical, o femeie poate incerca sa ramana din nou gravida dupa prima menstruatie, care apare, de obicei, in decurs de 4 pana la 6 saptamani in urma avortului. Majoritatea medicilor recomanda o consultatie dupa scurgerea celor 6 saptamani de la avort, pentru a fi sigura ca uterul a revenit la dimensiunea sa normala.

In cele mai multe cazuri, avortul se produce intamplator, si este foarte probabil ca acest lucru sa nu mai apara si la o sarcina viitoare. Cu toate acestea, daca ai suferit trei avorturi spontane consecutive este indicat sa faci un control medical inainte de a incerca sa ramai din nou insarcinata.

Reducerea riscului de avort spontan

Din pacate, majoritatea cauzelor ce duc la intreruperea de sarcina, nu pot fi impiedicate. Cu toate acestea, se cunosc o serie de factori ce pot imbunatati stilul de viata, constribuind astfel la o fertilitate mai ridicata si la dezvoltarea fetusului in conditii normale; acestia pot fi:

  • Evitarea alcoolului, a cofeinei si a nicotinei;
  • Executarea unor exercitii in mod regulat si alegerea unei diete echilibrate, care sa includa acid folic si suficiente vitamine si minerale, provenite din surse naturale;
  • Mentinerea greutatii in parametri normali;
  • Reducerea stresului si cat mai multa odihna.S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole: Poti discutat cu alte gravide pe forumul 7 pitici despre avortul spontan