Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Avortul spontan

De de apare Avortul Spontan

image

Avortul spontan si pierderea

Conform studiilor realizate, una dintre patru femei insarcinate sufera un avort spontan (acest lucru se intampla inainte ca sarcina sa fi implinit 20 de saptamani) si aproximativ unul la 200 de copii se naste mort (pierderea sarcinii dupa cea de-a 20-a saptamana).

Dar, in mod normal, majoritatea avorturilor se produc in primele 12 saptamani de sarcina, insa, rata de aparitie a acestora in realitate este mult mai ridicata, avand in vedere ca jumatate dintre femeile insarcinate pierd fatul, chiar la scurt timp dupa conceptie.

Chiar si acum, cand exista o serie de teste ce pot fi efectuate pentru a vedea daca o femeie este gravida sau nu, majoritatea care sufera un avort spontan nici macar nu au constientizat sarcina; in foarte multe cazuri, exista posibilitatea ca ovulul fertilizat nici sa nu fi fost fixat.

Termenul de “pierdere spontana a sarcinii” se foloseste atunci o femeie gravida nu este constienta de faptul ca a pierdut bebelusul, uterul acesteia purtand "fatul mort" chiar si cateva saptamani, inainte de a il elimina. Studiile realizate au scos la iveala ca probabilitatea aparitiei acestui fenomen este de 1% din totalul cazurilor femeilor insarcinate.

Statisticile arata ca intre 2 – 5 % dintre cuplurile care asteapta un copil, au experimentat asa numita “pierdere recurenta de sarcina”, care se traduce prin faptul ca, acestia au suferit trei sau mai multe avorturi spontane consecutive.

Aceasta statistica deloc imbucuratoare, este ingreunata si de faptul ca depistarea cauzei care duce la avort spotan are loc doar in 30 % dintre cazurile cu pierderi recurente de sarcina.

Cazuzele aparitiei avortului spontan

In foarte multe cazuri, femeile care sufera un avort spontan se simt foarte vinovate si manifesta o puternica dorinta de a intelege de ce copilul lor a murit.Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina".

Motivele pentru care poate sa apara acest avort spontan sunt variate si cel mai adesea cauzele nu pot fi identificate, chiar daca acum exista posibilitatea efectuarii unor teste pentru a identifica cauza avortului, de cele mai multe ori, aceste rezultate sunt nefavorabile, motivul ce duce la pierderea sarcinii ramanand necunoscut.

Avortul este un proces complex, aceasta intrerupere de sarcina datorandu-se unor factori diferiti.

Cu toate acestea, se cunosc o serie de motive ale aparitiei avortului spontan – iar in majoritatea cazurilor, acestea depasesc puterea de a fi controlate de catre viitorii parinti.

De exemplu, in primul trimestru de sarcina, cauza cea mai frecventa este o anormalitate cromozomiala la copil (se crede ca aceasta reprezinta cauza a 50 % dintre intreruperile de sarcina), insemnand ca ceva nu este in regula cu cromozomii copilului. Multe dintre anormalitatile cromozomiale se datoreaza unui ovul "defect", sau a unor spermatozoizi "defecti", alteori se datoreaza unei probleme aparute in timpul diviziunii zigotului. Alte cauze ale avortului spontan includ:

  • probleme hormonale, infectii, probleme de sanatate ale mamei
  • stilul de viata (fumatul, folosirea drogurilor, malnutritia, folosirea in exces a cafeinei, expunerea la radiatii sau substante toxice)
  • Starea de sanatate a mamei – daca prezinta o infectie, are febra mare, sau chiar unele probeme medicale cum ar fi diabetul sau tiroida;
  • implantarea incorecta a ovulului in peretele uterin (ovulul fertilizat nu s-a prins, in mod corespunzator, de peretele uterului)
  • Probleme la nivelul hormonilor sau cu placenta;
  • Varsta inaintata a mamei
  • Probleme uterine;
  • traumele mamei
  • Consumarea zilnica a cel putin 200 mg de cofeina;
  • alti factori potential declansatori ai unui avort spontan, dar care nu s-au dovedit pana acum ca pot cauza avortul spontan : sexul, exercitiile fizice
Unele dintre aceste cauze pot fi tratate cu succes, in plus, pot fi aduse si cateva modificari in stilul de viata al viitoarei mame, insa, din pacate, exista si cazuri in care motivul declansarii avortului ramane necunoscut.S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole: Poti discutat cu alte gravide pe forumul 7 pitici despre avortul spontan