Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Sarcina pe saptamani

SAPTAMANA 42 DE SARCINA

COPILUL

Desi nu este ceva complet neobisnuit ca bebelusul sa vina pe lume dupa data estimata a nasterii, totusi in aceasta saptamana atat dvs cat si bebelusul veti fi atent monitorizati, pentru a fi siguri ca totul este in regula.

Este posibil ca medicul dvs sa vrea sa monitorizeze bebelusul prin intermediul unui monitor fetal, pentru a masura bataile inimii si miscarile bebelusului, precum si sa verifice lichidul amniotic.

Un bebelus nascut mai tarziu, poate avea pielea mai uscata (temporar, pentru ca vernixul care o acoperea s-a dus deja, in ideea ca nasterea trebuia sa aiba loc deja de 2 saptamani), unghiutele mai mari, parul mai lung si de asemenea, este mai alert.

MAMA

Acum probabil ca nu mai aveti rabdare si va ganditi ca sarcina parca tine de o vesnicie. Ganditi-va si ca este posibil ca data nasterii sa nu fi fost corect calculata. Indiferent care ar fi motivul pentru care inca nu ati nascut, stati linistita. Saptamana aceasta va veti intalni bebelusul, fie ca vine singur, fie ca vine ajutat (medicul poate decide sa va induca travaliul).

Folositi-va timpul care v-a mai ramas pentru a va planifica cine va va ajuta dupa nastere, atat cu copilul, cat si cu o serie de alte activitati casnice (cumparaturi, gatit, spalat, calcat, etc).

SIMPTOME IN SAPTAMANA 42 DE SARCINA

  • Contractii Braxton Hicks mai frecvente: Acum trebuie sa fiti mai atenta la ele, pentru ca daca incep sa urmeze un tipar regulat, cresc in intensitate si nu dispar cand va schimbati pozitia, inseamna ca sunt contractiile reale.
  • Sangerari usoare sau pierderea dopului gelatinos: Daca nu au aparut pana acum, ar putea sa apara saptamana aceasta. Daca insa sangerarea este mai puternica si nu e vorba doar de cateva picaturi, sau este de culoare rosu aprins, sunati imediat medicul pentru ca ar putea fi un semn de placenta previa.
  • Ruperea membranelor: Este posibil sa apara, aceasta insemnand ca sacul in care sta lichidul amniotic s-a rupt, permitand lichidului amniotic sa se scurga. Sunati medicul si faceti intocmai ce vi se spune.
  • Stergerea sau dilatarea colului uterin: Daca medicul constata ca nu s-a produs stergerea sau dilatarea colului uterinm, poate decide ca este momentul sa va induca travaliul (prin intermediul medicatiei).
  • Diaree: Discomfortul abdominal si diareea pot fi semne ca travaliul este aproape. Beti multe lichide pentru a ramane hidratata.
  • Umflarea gleznelor si a picioarelor: Continuati sa beti lichide si pe cat posibil stati intinsa cu picioarele usor mai ridicate decat restul corpului.
  • Dificultati la somn
  • Colostrul

Tata:

Stati cu bagajul la usa, aparatul de fotografiat si camera de filmat pregatite, masina pregatita, pentru ca din clipa in clipa veti pleca spre marea intalnire. Nu va stresati, o sa fiti un parinte foarte bun !
Discutati pe forum despre saptamana a 42-a de sarcina


<< Saptamana a 41-a de sarcina

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.