Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 38-a saptamana
de sarcina si a 36-a saptamana de la conceptie



Sarcina pe saptamani

Saptamana 38 de Sarcina

image Cuprins

Copilul in sapatamana 38 de sarcina

Fatul cantareste acum circa 3000 - 3200 grame si masoara cam 51-52 cm lungime, si continua inca sa ia in greutate si in lungime.

Daca s-ar naste in aceasta saptamana, ar fi considerat un nou-nascut la termen.

Dezvoltarea fetala este aproape completa, ramanand pe ultima suta de metri doar cateva detalii, cum ar fi curatarea vernixului si a lanugo. De asemenea, produce mai mult agent tensioactiv, o substanta care previne lipirea sacilor de aer din plamani unul de celalalt odata ce va incepe sa respire.

Miscarile bebelusului nu mai sunt atat de intense si de dese in aceasta saptamana pentru ca nu mai are suficient spatiu de manevra. Va petrece mai mult timp odihnindu-se si dormind, conservandu-si astfel energia pentru procesul nasterii, care va fi destul de solicitant pentru el.

Daca vi se pare ca se misca mult mai putin sau deloc, aveti incredere in instinctele voastre si apelati imediat la medicul dvs.

Multe din modificarile aparute saptamana aceasta sunt mici, dar importante.

  • stratul de grasime continua sa se mareasca
  • fine-tuning-uri pentru creier si sistemul nervos, astfel incat sa poata face fata tuturor stimulilor care il vor astepta in lumea exterioara

Mama in sapatamana 38 de sarcina

In aceasta saptamana incepeti sa va simtiti de parca ati duce un balon umflat, si chiar daca ati adorat si v-ati bucurat de fiecare clipa a acestei sarcini incepeti acum sa va puneti tot felul de intrebari: "Sunt prea mare?", "Sunt prea mica?", “Se va naste vreodata bebelusul acesta?” si intrebarea clasica, "Cum va iesi vreodata bebelusul acesta din mine?”.

Puteti trece de la stari de calm la panica si apoi iar calm. Termenul limita este in maxim 2 saptamani si realitatea ca veti avea un copil va poate coplesi.

Aveti incredere in abilitatea organismului dvs de a naste bebelusul in siguranta, aveti incredere in medicul dvs si nu in ultimul rand, fiti optimista ca totul va merge ca la carte.

Singura garantie in cadrul unei sarcini este ca se va incheia la un moment dat, iar la dvs acest moment s-a apropiat destul de mult.

Este posibil de asemenea ca in aceasta saptamana sa apara si dureri premergatoare travaliului. Daca nu progreseaza, ci doar apar cateodata, acesta este un semn ca organismul incepe sa se pregateasca.

Multe femei insarcinate pierd dopul gelatinos in aceasta saptamana si se gandesc ca acesta e un semn ca travaliul a inceput. In realitate insa, acesta poate sa cada si cu cateva saptamani inainte de nasterea propriu-zisa.

Finalizati-va lista cu nume de bebelusi, daca inca nu v-ati hotarat la un nume. Cititi mai multe in articolul "Exista nume bune si nume rele pentru copii?".

Va simtiti mare, aratati mare si ati devenit din ce in ce mai constienta ca burtica este prima care intra intr-o incapere.

Au trecut saptamani intregi de cand nu ati mai reusit sa va vedeti picioarele cand stati in picioare.

Va este din ce in ce mai greu sa va gasiti haine pe masura.

Vi se pare aproape imposibil sa mai gasiti o pozitie comfortabila de somn. Nu puteti dormi nici pe spate, nici pe burtica, ba chiar si cand incercati sa stati pe o parte se gaseste micutul/micuta sa va anunte ca nu ii convine pozitia respectiva.

Totusi, cea mai recomandata pozitie pentru somn este sa stati intinsa pe partea stanga, cu piciorul de deasupra indoit de la genunchi si rezemat pe o perna.

Evitati aglomeratia si persoanele bolnave in aceasta saptamana. Nu este intotdeauna posibil sa nu te imbolnavesti, dar daca puteti, evitati aglomeratiile si nu va vizitati cu persoane bolnave. Trebuie sa fiti in plina forma la nastere si sa va mentineti energia pentru acel moment.

Este posibil sa vi se umfle si picioarele saptamana aceasta si probabil v-ati saturat sa tot purtati aceeasi pantofi tot timpul. Nu disperati ! Dupa nastere totul va reveni la normal si veti putea purta incaltamintea dorita. Prin urmare, nu investiti acum in incaltaminte, veti avea destul timp sa o faceti dupa nastere.

In aceasta saptamana sanii dvs vor produce mai mult colostru (un lichid galbui, subtire, precursorul laptelui de mama) si este posibil sa aveti nevoie sa folositi absorbante pentru a evita patarea hainelor. Daca ati mai alaptat inainte, acest lucru este normal.

Desi sanii sunt grei si incomfortabili, ei se pregatesc pentru lactatie. Colostrul este foarte bogat in nutrienti si anticorpi si are rolul de a proteja nou-nascutul. Are mai multe proteine si mai putina grasime si zahar decat laptele care apare mai tarziu.

Schimbari emotionale ale mamei

Daca nu ati intrat inca in concediu prenatal, trebuie sa o faceti pentru ca lucrul pana in ultima clipa poate fi foarte obositor si poate da peste cap pana si cea mai organizata mamica.

Oferiti-va o clipa de ragaz pentru a va pregati si a va indrepta atentia spre ceea ce este cu adevarat important acum, nasterea. Un masaj, un curs de alaptat, inot sau plimbari (daca sunt recomandate de medicul dvs), toate acestea sunt oportunitati excelente pentru a va relaxa inainte de marea provocare.

Daca nu sunteti la primul copil, s-ar putea sa va simtiti oarecum vinovata fata de primul nascut, pentru ca veti fi nevoita sa impartiti dragostea si atentia pe care pana acum i le ofereati numai lui, si cu noul membru al familiei.

O sa va puneti tot felul de intrebari: "O sa ii pot iubi la fel pe amandoi?", "Se vor intelege?", "Nu se va simti dat deoparte?".

Mergeti la cumparaturi pentru bebelus, chiar daca simtiti ca ati cumparat deja prea multe hainute, rugati-l pe cel mic sa ii scrie scrisori bebelusului care urmeaza sa apara (sau sa va dicteze dvs ce sa scrieti, daca inca nu stie sa scrie).

Cand vor creste se vor bucura foarte mult retraind impreuna aceste momente.

Simptome in Saptamana 38 de Sarcina

  • Urinari frecvente: Daca simtiti nevoia de a va duce mult mai des la toaleta zilele acestea, inseamna ca bebelusul s-a pozitionat deja cu capul inainte, pregatit fiind de nastere, iar capul sau apasa pe vezica urinara. Evitati consumul de cafeina si eventuale bauturi diuretice, dar nu eliminati apa ! Trebuie sa consumati in continuare multa apa pentru a ramane hidratata.
  • Scurgeri vaginale mai abundente: Este posibil ca in aceasta saptamana sa eliminati chiar si dopul gelatinos, care acoperea colul uterin, pe masura ce colul incepe sa se dilate.Acest lucru nu inseamna neaparat ca urmeaza sa nasteti in orele urmatoare. Pot sa mai treaca zile sau chiar saptamani pana la nastere.
  • Urme de sange: Scurgerile vaginale pot fi insotite si de o culoare rozalie sau maronie, ceea ce inseamna ca e posibil sa va intalniti cat de curand cu bebelusul dvs. Anuntati medicul de indata ce observati aceste culori in scurgerile vaginale.
  • Diaree: Modul natural de a face suficient loc pentru bebelus si sosirea lui pe lume este diareea, care elibereaza intestinele, facand astfel mai mult loc bebelusului. Deci, daca observati ca aveti diaree, sunati medicul. Este foarte posibil ca nasterea sa se produca destul de repede. Beti multa apa si mancati ceva usor. Evitati cerealele, mancarurile grase…
  • Mancarimi in zona abdomenului: Discutati cu medicul dvs si vedeti daca va recomanda sa folositi un ulei pe baza de vitamina E. Acesta va fi util si dupa nastere, pentru a va unge pe sani, daca planuiti sa alaptati.
  • Dificultati la somn: Acum va trec atatea prin cap, aveti atat de multe intrebari, temeri, nelinisti, pe langa toate celelalte neplaceri care nu va lasa sa va odihniti (urinari frecvente, crampe musculare, etc). Nu porniti calculatorul si incepeti sa cautati raspuns la toate intrebarile pe care le aveti, ci mai degraba intindeti-va in pat, luati o carte sau o revista si cititi putin inainte de a adormi. Asta va va ajuta sa adormiti mai repede.
  • Oboseala sau extra energie: In aceasta saptamana sunt foarte obisnuite schimbarile de energie, de la o oboseala coplesitoare, la o stare de extra energie. Nu exagerati insa cu ordinea, curatenia, timpul petrecut la cumparaturi! Acordati-va suficient timp si pentru odihna!
  • Sani mariti si colostru: Sanii au crescut deja in volum si este posibil sa secrete deja colostru. Nu va ingrijorati daca sanii nu au crescut sau nu secreta colostru! Acesta nu este un semn cum ca veti avea dificultati la alaptat!
  • Contractiile Braxton Hicks: Aceste contractii, chiar daca sunt doar pentru a exersa contractiile reale, pot deveni mult mai intense acum. Nu trebuie sa va speriati, dar trebuie sa reusiti sa le deosebiti de contractiile reale. Discutati cu medicul dvs vis-a-vis de modul in care veti putea sa le deosebiti de cele reale si de momentul in care trebuie sa porniti spre spital.

Recomandari pentru mama

Discutati cu prietenii sau cunoscutii care au avut de curand un bebelus despre medicul pediatru pentru care au optat.

Trasati in linii mari rolurile fiecarui membru al familiei dupa nastere. Nu trebuie sa faceti niste planuri rigide, dar e bine sa stiti cine si cu ce va poate ajuta.

Cronometrati si exersati drumul de acasa pana la spital, familiarizati-va cu ruta, cu parcarea.

Discutati cu medicul ce se intampla in cazul in care incepe travaliul cand el nu este de garda.

Pregatiti patutul bebelusului si hainutele.

Pregatiti scaunelul de masina si carutul.

Recomandari pentru tata

Daca este permis si mama doreste acest lucru, puteti sa va ganditi sa participati la nastere. Este o experienta uluitoare, emotionanta, dar trebuie sa va simtiti comfortabil sa o faceti.




Discutati pe forum despre saptamana a 38-a de sarcina


<< Saptamana 37 de sarcina Saptamana 39 de sarcina >>