Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 32-a saptamana
de sarcina si a 30-a saptamana de la conceptie



Intrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe saptamani

SAPTAMANA A 32-A DE SARCINA

COPILUL

image

Fatul cantareste acum in jur de 1800 grame si are cam 48 de cm lungime. In aceste ultime saptamani care i-au mai ramas de stat in burtica mamei, fatul va continua sa isi exerseze unele abilitati atat de necesare imediat dupa nastere, cum ar fi respiratia, inghititul, suptul (deja acum este capabil sa isi suga degetelele).

Fatul incepe sa acumuleze din ce in ce mai multa grasime sub piele, astfel incat aceasta devine mai opaca si mai putin transparenta.

Datorita faptului ca dimensiunile fatului s-au marit considerabil, acum nu mai are prea mult spatiu pentru exercitii, astfel incat fiecare intindere o resimtiti mai puternic.

Miscarile bebelusului vor atinge maximul in aceasta saptamana, dupa care vor incepe sa scada in cantitate si calitate. Amintiti-va sa monitorizati loviturile bebelusului.

Este posibil ca fatul sa se fi pozitionat deja cu capul in jos, pregatindu-se pentru marele eveniment. Numai mai putin de 5% dintre bebelusi nu se pozitioneaza astfel pana la termen. Nu trebuie sa va ingrijorati daca bebelusul nu s-a intors inca. Mai are timp sa o faca pana la termen.

Sistemul digestiv al fatului incepe deja sa se pregateasca pentru o alimentatie pe gura, chiar daca deocamdata isi ia toti nutrientii necesari prin intermediul cordonului ombilical.

Fata bebelusului incepe sa se mai curete si poate avea deja destul de mult par!

Ca pregatire pentru marea intalnire, bebelusul se odihneste mai mult in aceasta perioada, putand avea cicluri de somn chiar si de 20 – 40 de minute.

Bebelusii nascuti inainte de aceasta saptamana ar putea avea dificultati la alaptare. Acest lucru se aplica si la bebelusii care cantaresc sub 1500 grame.

MAMA

Incepand cu aceasta saptamana organismul dvs incepe si el sa se pregateasca pentru nastere, flexand muschii. Daca simtiti ca uterul se contracta si se relaxeaza periodic, trebuie sa stiti ca acestea sunt contractiile Braxton – Hicks.

Acestea dureaza cam 15-30 secunde, iar daca va schimbati pozitia dispar (daca stati jos, ridicati-va si faceti cativa pasi, daca sunteti in picioare, asezati-va putin jos).

Aceste contractii vor creste in intensitate si frecventa in saptamanile urmatoare , iar spre sfarsitul sarcinii vor deveni mai puternice, vor dura mai mult (poate chiar si 2 minute) si pot fi chiar si putin dureroase.

Contractiile Braxton Hicks preced travaliul, pregatind organismul pentru travaliul adevarat. Desi nu sunt contractiile reale din timpul travaliului si nu dilata sau subtiaza colul uterin, pot fi dificil de distins fata de contractiile reale pe masura ce devin mai intense.

Daca aceste contractii nu dispar atunci cand va schimbati pozitia, sau daca faceti o baie calduta, ci dimpotriva, devin mai puternice si mai regulate, atunci este posibil sa fi inceput travaliul si trebuie sa va sunati medicul ginecolog.

SIMPTOME SAPTAMANA 32 DE SARCINA

 

  • Flatulenta: Pentru a evita acest lucru, incercati sa mancati de 6 ori pe zi, portii mici, in loc sa mancati de 3 ori pe zi, dar portii mai mari.
  • Balonarea: Metabolismul incetinit (care a incetinit expre pentru a-I da mai mult timp mancarii ingerate sa intre in fluxul sangvin si sa hraneasca si fatul) poate sa cauzeze aceasta balonare. Mancati sanatos si beti multe lichide pentru a evita constipatia, care agraveaza la randul ei balonarea.
  • Constipatia: Datorita uterului in continua expansiune, acesta poate presa pe intestine facandu-le neregulate si lente. Beti multe lichide si faceti miscare (puteti discuta cu medicul dvs despre o serie de exercitii pe care sa vi le recomande, care sa nu dauneze fatului).
  • Stari de lesin sau ameteli ocazionale: Acestea pot sa apara si daca scade nivelul glicemiei. Incercati sa aveti mereu la dvs un baton de ciocolata sau o sticla de suc, pentru a le putea folosi in astfel de cazuri.
  • Hemoroizi: Hemoroizii, care sunt de fapt niste vene varicoase localizate la nivelul rectului, va pot cauza multe neplaceri, mai ales daca petreceti mult timp stand pe scaun. Puteti incerca sa puneti gheata pe locul dureros sau sa faceti bai caldute (daca nu aveti nicio contraindicatie din partea medicului dvs).
  • Carcei la nivelul picioarelor: Este foarte posibil ca acesti carcei sa apara datorita unei lipse de calciu sau magneziu din alimentatie. De obicei apar noaptea, sau dimineata la trezire, dar nu este o regula. Discutati cu medicul dvs si vedeti daca va recomanda sa luati vreun supliment de calciu sau magneziu.
  • Mancarimi la nivelul abdomenului: Aceste mancarimi apar datorita faptului ca odata cu cresterea in volum a uterului, pielea se intinde tot mai mult si se usuca. Discutati cu medicul dvs si vedeti daca va recomanda vreo lotiune contra scarpinatului.
  • Sani mariti in volum si colostrul: Pe langa faptul sa sanii se maresc in volum in al 3-lea trimestru de sarcina, puteti sa observati si o scurgere de lichid galbui, numit colostru, care este primul “lapte” al bebelusului. Acest lichid galbui este plin cu proteine si anticorpi si este foarte hranitor pentru nou-nascut. Daca scurgerile devin inconfortabile, incercati sa purtati niste mici tampoane absorbante pentru alaptat.

 

Tata:

Sunteti pregatit pentru marea intalnire?

Ce v-a mai ramas de facut? Faceti-va o lista cu lucrurile care v-au mai ramas de facut inainte de nastere.
Aveti scaun de masina?
Ati ales un medic pediatru?




Discutati pe forum despre saptamana a 32-a de sarcina


<< Saptamana a 31-a de sarcina Saptamana a 33-a de sarcina >>

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.