Saptamana a 31-a de sarcina
Felicitari. Va aflati in a 31-a saptamana de sarcina si a 29-a saptamana de la conceptie, in trimestrul trei si va aflati in luna a 8-a de conceptie.
Cum se dezvolta bebelusul in a 31-a saptamana de sarcina
In aceasta saptamana fatul masoara deja in jur de 45 de cm si cantareste cam 1400-1500 grame, apropiindu-se deja de lungimea de la nastere. Va mai lua in greutate inca 1400 – 2400 grame pana la nastere.
Creierul este intr-o continua dezvoltare, acum fatul incepand deja sa proceseze informatia, sa diferentieze lumina de intuneric si sa perceapa semnale de la toate cele 5 simturi.
Irisul fatului se poate dilata si contracta acum ca raspuns la lumina.
Datorita depozitelor de grasime care i s-au format, pielea bebelusului nu mai este acum rosie, ci roz.
Unghiutele aproape au crescut in intregime.
Si-a format un ciclu destul de bine definit de somn – stare de veghe, pe care probabil deja l-ati observat.
Schimbari in viata mamei
Uterul s-a marit considerabil si impinge diafragma, acest lucru putand sa va creeze o stare de discomfort intrucat plamanii nu se mai umplu la capacitate maxima cu oxigen. Totusi, nu va ingrijorati ! Acest lucru nu ii dauneaza fatului intrucat el isi ia oxigenul necesar prin intermediul placentei.
SIMPTOME
- Urinari frecvente: Intrucat uterul s-a marit considerabil si preseaza tot mai mult pe vezica urinara, in al 3-lea trimestru de sarcina veti observa ca veti incepe sa faceti tot mai multe drumuri la toaleta, atat in cursul zilei, cat si in timpul noptii.
- Dureri ocazionale de cap: Pentru a scapa de aceste dureri ocazionale de cap, puteti sa incercati sa stati cateva minute in intuneric, in liniste. Daca sunteti la birou, incercati sa inchideti ochii timp de 15 min si sa tineti picioarele putin mai ridicate.
- Aparitia varicelor: Uterul in continua expansiune pune presiune de asemenea si pe vasele de sange, care impreuna cu hormonii de sarcina si volumul de sange crescut creaza cadrul perfect pentru aparitia varicelor. Incercati sa faceti plimbari cat mai dese in cursul zilei sau discutati cu medicul dvs despre exercitiile pe care le puteti face in siguranta (atat pentru dvs cat si pentru copilul dvs) pentru a stimula circulatia sangvina.
- Congestie nazala: Ca si cum nu ar fi suficient ca burtica s-a marit, picioarele si degetele au inceput sa se umfle si urinati mai des, este posibil sa va confruntati si cu o congestie nazala. Discutati cu medicul dvs si vedeti daca va recomanda vreun medicament pentru acest lucru.
- Dureri in partea de jos a abdomenului: Si acestea se datoreaza tot datorita cresterii in volum a uterului. Pentru a le atenua, puteti incerca sa stati intinsa in pat, sau macar sa tineti picioarele putin mai ridicate.
- Dureri de spate: Coloana vertebrala care era obisnuita pana acum cu o anumita greutate si un anumit centru de greutate, trebuie sa sustina acum o greutate mai mare si sa se adapteze intrucat centrul de greutate se schimba si el. Din aceasta cauza pot sa apara durerile de spate.
- Deveniti mai neindemanatica: Datorita burticii proeminente, este posibil sa observati ca unele lucruri pe care inainte le faceati fara probleme, acum sunt ceva mai greu de facut (sa va legati la sireturi, sa intrati in cada, sa va suiti pe un scaun, ba chiar si sa va intindeti in pat). Nu este nicio problema, e ceva des intalnit si de aceea va recomandam sa solicitati ajutor ori de cate ori aveti nevoie. Pana la urma si dvs purtati in pantec un bebe care trebuie protejat !
- Incepeti sa uitati lucruri: In trimestrul 3 de sarcina, celulele creierului isi micsoreaza volumul, insa ele isi vor reveni la normal in cateva luni dupa nastere. Intre timp, nu va stresati ca ati inceput sa uitati lucruri, notati ce este important, ca sa fiti sigura ca nu uitati si atunci cand puteti, delegati responsabilitatea altcuiva.
- Dificultati la somn: Aceasta dificultate de a dormi aparuta in trimestrul al 3-lea de sarcina este ceva obisnuit si este cauzata de o multime de alti factori, cum ar fi crampele musculare, carceii, arsurile epigastrice, urinarile frecvente. In orice caz, incercati sa exploatati la maxim fiecare ora de somn…
Sfaturi pentru tata
Puteti incepe sa va planificati ruta pana la spital. Nu uitati de trafic, benzina, chei, blocaje, etc.
Tatici, ati obeservat ca incepeti sa luati in greutate, sa aveti greturi, ameteli sau schimbari de apetit? Daca da, nu va impacientati, pentru ca nu sunteti singurul.Este posibil sa experimentati sindromul "Couvade" cunoscut si sub numele de "sarcina prin simpatie" sau "sarcina fantoma". De obicei, efectele sindromului "Couvade" apar la sfarsitul primului trimestru de sarcina si cresc in intensitate pana la sfarsitul trimestrului trei. Singura vindecare pentru sindromul Couvade este "nasterea" :). Unii barbati pun la indoiala veridicitatea sindromului Couvade, justificand aceste efecte prin schimbarea obiceiurilor alimentare ale mamei, nervozitatea crescuta precum si alte schimbari care apar in perioada de sarcina. Acest sindrom a fost cercetat, si s-a dovedit a fi real. Unii barbati sunt mai susceptibili de a fi afectati de acest sindrom decat altii. De exemplu, daca ati avut probleme de infertilitate in cuplu, sau daca ati fost adoptati, aveti sanse mai mari sa experimentati acest sindrom. Deci barbati, stati linistiti, nu sunteti un caz izolat. Mancati niste biscuiti, dati-va jos cu grija din pat, beti niste ceaiuri de fructe si incercati sa va odihniti ceva mai mult.
Discutati pe forum despre saptamana a 31-a de sarcina
<< Saptamana a 30-a de sarcina
Saptamana a 32-a de sarcina >>
Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.