Amniocenteza
Prin intermediul amniocentezei, medicul dvs foloseste un ac subtire pentru a extrage o mostra din fluidul amniotic.
Exista doua tipuri de amniocenteza :
- Amniocenteza genetica Poate sa va ofere dvs si medicului informatii despre partea genetica a bebelusului inca dinainte de a se naste.
- Amniocenteza pentru maturitate Cu acest test, lichidul amniotic este analizat pentru a observa daca plamanii sunt suficient de bine dezvoltati pentru o functionare normala la nastere. Lichidul amniotic este un lichid care inconjoara bebelusul in uter si il protejeaza. In mare parte consta din urina bebelusului.
Cu amniocenteza genetica, o mostra din celulele aflate in lichidul amniotic este colectata si apoi crescuta in laborator. Din acea mostra, cromozomii si genele pot fi verificate de diverse anormalitati, cum ar fi sindromul Down. De asemenea, lichidul amniotic poate fi testat si pentru semne de defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida.
Cand se face amniocenteza
Amniocenteza genetica este efectuata de obicei intre a 15-a si a 19-a saptamana de sarcina. La acest moment, uterul contine de obicei suficient lichid amniotic si bebelusul este inca mic. Poate fi efectuata si mai devreme, dar exista riscul de a pierde sarcina.
Amniocenteza pentru testarea maturitatii este efectuata atunci cand exista un motiv pentru care ati putea sa nasteti inainte de termen. Ea indica daca plamanii copilului sunt pregatiti pentru nastere. De obicei se efectueaza intre a 32-a si a 39-a saptamana de sarcina.
Cum se face amniocenteza
Amniocenteza poate fi facuta si in cabinetul medicului, nu necesita spitalizare. Inainte de inceperea procedurii, medicul dvs va discuta cu dvs si va va explica ce ar putea sa insemne un rezultat negativ si unul pozitiv. Se va face si o ecografie pentru a stii localizarea exacta a bebelusului in uter. Discutiile si ecografia pot sa dureze cca 45 minute.
Dupa ce s-a determinat pozitionarea bebeluslui, incepe amniocenteza. Abdomenul va fi curatat cu un antiseptic, apoi, ghidat de imaginile cu ultrasunete, doctorul va insera un ac subtire prin abdomen, in interiorul uterului. Circa 2-4 lingurite de ceai din lichidul amniotic vor fi extrase cu ajutorul unei seringi. Procedura se incheie odata cu scoaterea acului. Multe femei constata ca procedura nu este atat de dureroasa pe cat au crezut. Este posibil sa simtiti niste dureri ca la menstruatie in timpul procedurii. Proba este trimisa apoi la laborator. Unele rezultate pot fi gata in cateva ore sau zile. Analiza cromozomiala poate dura intre 7 si 14 zile, intrucat celulele trebuie sa se multiplice pana cand sunt suficiente pentru a fi testate.
Ce informatii pot oferi rezultatele
Amniocenteza genetica este folosita adesea pentru a identifica diferite defecte genetice. Unele dintre informatiile pe care le poate oferi amniocenteza includ:
- Anormalitate cromozomiala. Amniocenteza permite laboratorului sa observe numarul si structura pentru fiecare din cele 23 de perechi de cromozomi ale bebeluslui. Aceasta ii permite medicului sa verifice eventualele anormalitati cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, trisomia 13 si trisomia 18.
- Defecte ale tubului neural. Mostrele din lichidul amniotic pot fi evaluate pentru niveluri ridicate anormale ale alpha-fetoproteinei (AFP). Niveluri ridicate ale AFP pot indica defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida. Amniocenteza este un test de diagnosticare definitiv in cazul defectelor de tub neural, dar dezvoltarea tehnologiei avansate a ultrasunetelor ofera de asemenea o alternativa, non-invaziva.
- Tulburari genetice. Materialul genetic din celulelel colectate in timpul amniocentezei pot fi de asemenea examinate pentru multe defectiuni ereditare.
Amniocenteza pentru maturitate este folosita pentru a determina maturitatea plamanilor bebelusului. Testarea lichidului amniotic ii poate spune medicului daca plamanii bebelusului sunt dezvoltati suficient pentru a putea functiona in afara uterului. Acest lucru este important de stiut daca trebuie sa nasteti prematur.
Alte utilizari ale amniocentezei, mai rar intalnite sunt:
- Incompatibilitatea Rh. Daca sunteti Rh negativ (nu aveti un tip de proteina numit Rhesus -Rh in sangele dvs), dar bebelusul dvs o are (adica este Rh pozitiv), atunci aveti o incompatibilitate Rh. Desi este foarte posibil ca acest lucru sa nu fie o problema la prima sarcina, este posibil ca sistemul dvs imunitar sa produca anticorpi impotriva factorului Rh pozitiv. Aceasta poate duce chiar la moarte. Amniocenteza poate fi folosita pentru a determina daca si cat de mult este afectat bebelusul dvs.
- Infectiile intrauterine. Pentru a determina daca aveti o infectie cauzata de un agent viral sau un parazit, cum ar fi toxoplasmoza, medicul dvs poate sa va recomande sa faceti amniocenteza.
Posibile ingrijorari
Desi amniocenteza este un test relativ sigur, totusi are si unele riscuri:
- Pierderea sarcinii. Amniocenteza facuta inainte de saptamana a 24-a a sarcinii poarta un risc de pierdere a sarcinii de 1 la 200 (0.5%). Amniocenteza facuta devreme in sarcina, inainte de saptamana 14-a, are un risc de 2-5 la 100 (2-5%). In majoritatea cazurilor pierderea sarcinii se datoreaza rupturii sacului amniotic. Atunci cand se efectueaza amniocenteza tarziu in sarcina, pentru a determina maturitatea plamanilor, o ruptura a sacului amniotic este mai putin probabil sa cauzeze o complicatie fatala bebelusului pentru ca la acea varsta este posibil sa aveti o nastere sigura.
- Complicatii post-interventie. Dupa procedura puteti avea crampe, sangerari, scurgeri ale lichidului amniotic. Sangerarile apar in 2-3% din cazuri, scurgerea fluidului amniotic apare in 1% din cazuri. De obicei aceste probleme dispar de la sine, fara a necesita tratament, dar daca aveti sangerari sau scurgeri ale lichidului amniotic anuntati-va medicul. In rare cazuri apar si infectii, dar de asemenea, daca in urma unei amniocenteze faceti febra, anuntati-va medicul.
- Sensibilizare Rh. In cateva cazuri, amniocenteza poate cauza un influx al sangelui fetal in sangele maternal. Daca se intampla acest lucru si dvs sunteti Rh negativ, iar bebelusul este Rh pozitiv, aceasta poate conduce la o boala Rh. Aceasta poate fi fatala bebelusului. De obicei, daca aveti Rh negativ, vi se va da Imunoglobulina Rh (RhIg) dupa procedura, care poate preveni o eventuala boala Rh.
- Raniri datorate acului. Exista o sansa foarte scazuta ca bebelusul sa fie intepat de ac, desi ecografia folosita face ca acest lucru sa fie foarte, foarte rar
Ce motive am sa fac aceasta amniocenteza
Cea mai frecventa motivatie pentru care femeile insarcinate fac aceasta amniocenteza este varsta lor. Daca veti avea 35 de ani sau mai mult cand se va naste copilul, acesta poate avea un risc crescut de anormalitati cromozomiale. Ca si celelalte teste prenatale, si acesta este unul optional. Decizia de a face o amniocenteza este una serioasa. Vorbiti cu medicul dvs si aflati atat riscurile cat si beneficiile, precum si daca este absolut necesara.
De asemenea, amniocenteza se recomanda:
- daca ati mai avut o sarcina cu complicatii de genul anormalitati cromozomiale sau defecte de tub neural
- rezultate anormale in urma unui test screening sau triplu test
- unul dintre parinti are spina bifida sau sindrom Down
- mama are o ruda de sex masculin cu distrofie musculara, hemofilie...
Ce urmeaza
Majoritatea testelor se intorc normale. Daca este o problema, dvs impreuna cu medicul trebuie sa discutati care sunt implicatiile si ce este de facut. Problemele cromozomiale nu pot fi corectate. Intreruperea unei sarcini nu este niciodata o decizie usoara. Faptul ca bebelusul poate avea o problema serioasa sau chiar fatala nu face ca aceasta decizie sa fie mai putin dificila. Multe femei decid sa pastreze sarcina. Adoptia este de asemenea o optiune.
Acuratetea si limitarile testelor
Desi amniocenteza este precisa in identificarea anumitor nereguli genetice, cum ar fi sindromul Down, nu poate identifica toate defectele din nastere. De exemplu, nu poate detecta un defect al inimii. Un rezultat pozitiv poate sa va scape de anxietate, dar nu poate sa garanteze 100% ca veti avea un copil sanatos, fara niciun fel de defect.
Discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici despre amniocenteza