Ecografia in Sarcina - Examenul cu Ultrasunete
In ce consta examinarea cu ultrasunete?
Unul dintre testele de care cu siguranta ati auzit care se practica in timpul sarcinii este examinarea cu ultrasunete, sau ecografia. Cu ajutorul acesteia, medicul dvs poate obtine imagini ale bebelusului in timpul sarcinii, poate efectua masuratori utile pentru a determina varsta sarcinii (Cum se Calculeaza Varsta Sarcinii in Saptamani si Luni) si modul in care aceasta progreseaza si de asemenea poate determina unele malformatii (Defectele copilului la nastere). Prin intermediul unui monitor, veti putea vedea pentru prima oara bebelusul in burtica, veti putea sa auziti cum ii bate inimioara si sa vedeti cum se misca. Cu ajutorul ultrasunetelor, medicul poate determina de asemenea si unele tipuri de defecte din nastere, cum ar fi defecte de tub neural, sau in unele cazuri defecte ale inimii (Probleme Cardiace ale fatului).
Translucenta nucala
Acest test efectuat in primul trimestru de sarcina, prin intermediul ecografiei, masoara dimensiunea unei regiuni specifice aflata in spatele gatului bebelusului. O dimensiune marita poate indica un sindrom Down, un defect din nastere al inimii sau alte anormalitati. Mai multe despre acest test puteti afla din articolul Scanarea pliului nucal.
Cum functioneaza examinarea cu ultrasunete
Ecografia (examinarea cu ultrasunete) functioneaza pe baza de ultrasunete. Prin intermediul aparatului sunt directionate sunete de frecventa inalta, pe care nu le puteti auzi, si care odata ce intalnesc variatii in corp se intorc, creand astfel o imagine pe un monitor. Astfel puteti sa vedeti bebelusul inca din burtica. Undele sunt translatate vizual in lumini si umbre, zone mai deschise si zone mai inchise. Mai popular vorbind, este exact ca un ecou, unde sunetul emis, o data ce intalneste un obstacol se intoarce inapoi.
Tipuri posibile de examinari cu ultrasunete
Ecografie Standard
Acest tip de ecografie creaza imagini bidimensionale care pot oferi medicului informatii despre sarcina. De asemenea, pot indica varsta gestationala a bebelusului, modul in care acesta se dezvolta. Dureaza de obicei cca 20 de minute.
Ecografie avansata
Este folosita cel mai adesea pentru a explora o anormalitate suspectata, gasita in timpul unei ecografii standard sau a unui triplu test. Examinarea este mai amanuntita si poate folosi echipament mai sofisticat. De asemenea, durata este mai mare, de la 30 de minute la cateva ore. Medicul dvs va poate prescrie o ecografie avansata daca considera ca aveti o sarcina cu risc. Aceasta este o examinare non-invaziva si poate aduce informatii suplimentare atunci cand singura alternativa ramasa mai este doar amniocenteza. Acest tip de ecografie poate fi folosit pentru a vedea in detaliu capul si maduva bebelusului si are o rata de reusita de 95% in diagnosticarea defectelor de tub neural.
Ecografia transvaginala
La o varsta mica a sarcinii, se recomanda acest tip de ecografie. Ea va oferi o imagine mai clara a bebelusului si a structurilor din jurul sau. Acest tip de ecografie foloseste un aparat care se plaseaza in interiorul vaginului prin intermediul caruia trimite ultrasunetele care apoi sunt translatate in imagini pe monitorul ecografului.
Ecografia 3-D
Tridimensionala. Acest tip nou de ecografie ofera imagini tridimensionale cu detalii similare aceleia unei fotografii.
Ecografie Doppler
Aceasta masoara minutele dintre modificarile de frecventa ale ultrasunetelor, poate masura viteza si directia in care circula sangele. Cu ajutorul acestei ecografii, medicii pot determina rezistenta intampinata prin diferite tesuturi. Daca aveti o tensiune arteriala ridicata, o ecografie Doppler va poate ajuta sa determinati daca fluxul sangvin este limitat pentru copil sau pentru placenta.
Ecocardiografia fetala
Acest tip de examinare foloseste ultrasunetele pentru a obtine o imagine mai detaliata a inimii bebelusului. Este axata pe anatomia si functionarea inimii. Poate fi folosita pentru a confirma sau a infirma un defect congenital la inima.
Cand se face ecografia
Ecografia poate fi facuta in orice moment al sarcinii. Majoritatea medicilor recomanda o ecografie intre saptama a 18-a si a 20-a de sarcina. Pana la aceasta varsta, fatul s-a dezvoltat si este destul de mare pentru a putea fi evaluat, dar nu suficient de mare incat varsta gestationala sa fie indicata cu precizie. Eventualele probleme structurale pot fi detectate la acea varsta si de asemenea pot fi vazute toate cele 4 camere ale inimii. In unele situatii, cum ar fi sarcinile cu risc crescut, ecografiile se pot face in mod repetat in timpul sarcinii. Ele sunt folosite pentru a monitoriza sanatatea mamei si a copilului si a observa dezvoltarea bebelusului.
Cum se face ecografia
In cazul in care ecografia este facuta in primele saptamani de sarcina, probabil vi se va spune sa nu goliti vezica inainte de ecografie. O vezica plina elimina spatiile de aer dintre uter si vezica, spatii care pot distorsiona undele trimise si pot produce o imagine neclara. Daca efectuati o ecografie transvaginala, sau daca ecografia se face la ovarsta mai avansata a sarcinii, nu mai este necesar sa aveti vezica plina.
Vi se va aplica un gel in regiunea abdominala (este bine sa purtati ceva din 2 piese pentru a putea expune mai usor abdomenul). Gelul lucreaza ca un conductor pentru undele sonore si ajuta la eliminarea bulelor de aer dintre aparat si piele. Aparatul este un aparat din plastic, mic, care emite sunete si le inregistreaza pe masura ce se intorc. In timpul examinarii, medicul care face ecografia misca aparatul inainte si inapoi pe abdomenul dvs, directionand undele sonore in uter. Undele sonore reflecta oasele si tesuturile. Pe masura ce aparatul capteaza undele reflectate, acestea sunt convertite apoi digital in imagini alb, negru si gri, pe un monitor. Pentru o persoana neavizata, imaginile sunt greu de descifrat, deci nu va asteptati sa va vedeti bebelusul ca in realitate. Rugati medicul sa va explice ceea ce se observa pe monitor.
In functie de pozitionarea bebelusului, veti putea sa vedeti o fata, 2 maini micute si degete, sau brate si picioare. In timpul examinarii, medicul va efectua o serie de masuratori, printre care si capul bebelusului, abdomenul, femurul, precum si alte structuri, pe baza carora poate determina varsta sarcinii si cresterea in lungime si greutate a bebelusului. Vi se vor da probabil si cateva poze de la aceasta examinare, ba chiar in unele clinici ecografia va fi inregistrata pe caseta video.
Ce informatii pot oferi rezultatele
Pe baza imaginor obtinute in timpul ecografiei, medicul dvs poate determina o serie de lucruri despre sarcina si bebelus:
- Confirmarea / infirmarea sarcinii
- Numarul de saptamani de la data conceptiei (varsta gestationala a bebelusului)
- Tipul sarcinii (1 bebelus, sarcina gemelara, etc, etc)
- Rata de crestere si dezvoltarea bebeluslui.
- Miscarile bebelusului, pulsul.
- Sexul bebelusului. Daca nu doriti sa stiti acest lucru trebuie sa ii spuneti dinainte medicului.
- Variatii structurale sau anormalitati ale bebelusului cum ar fi spina bifida.
- Pozitionarea si dezvoltarea placentei. Uneori sarcina se dezvolta in afara uterului (sarcina ectopica), uneori se dezvolta in trompele uterine.
- Daca ati suferit o piedere a sarcinii.
- Evaluarea cervixului si posibilitatea unei nasteri premature.
- Masuratori ale stari de sanatate ale fatului, cum ar fi cantitatea de urina, tonusul muscular si activitatea
Ce motive am ca sa fac aceasta examinare
Ecografia este atat de des utilizata in timpul sarcinii incat am putea presupune ca este o parte de rutina a examinarii prenatale. Totusi, daca nu sunt motive pentru a efectua aceasta examinare ca parte de rutina, mai ales atunci cand sarcina decurge bine si totul este in regula, nu este necesar sa faceti prea des ecografii. Aceste examinari costa si nu ar fi eficient sa le faceti daca nu sunt probleme cu copilul sau cu dvs. Daca insa apar unele semne de ingrijorare, atunci ecografia este prima examinare recomandata. De asemenea, daca nu sunteti sigura cand ati ramas insarcinata, ecografia poate determina varsta gestationala a bebelusului. Daca testele de sange indica o anormalitate, ecografia ar putea sa o identifice. Daca aveti sangerari sau sunt ingrijorari legate de rata de crestere a bebeluslui, ecografia este de asemenea prima investigatie recomandata. De asemenea, ecografia poate fi folosita de medic si pentru a-l ghida atunci cand efectueaza alte teste prenatale, cum ar fi amniocenteza.
Multe femei, impreuna cu partenerii lor, vor sa faca ecografie pentru a-si mai vedea bebelusul, arzand de nerabdare pana la clipa cea mare. Alti parinti vor sa faca ecografii pentru a determina sexul bebelusului.
Ce se intampla mai departe
Daca rezultatele ecografiei sunt normale, nu sunt necesare ecografii suplimentare. Daca medicul insa suspecteaza anormalitati, poate sa va recomande testari ulterioare. O ecografie avansata, amniocenteza sau alte studii pot fi folosite pentru a confirma sau a infirma un diagnostic. In multe sarcini cu risc crescut, ecografiile sunt folosite frecvent pentru a monitoriza sarcina.
Acuratetea si limitarile examinarii
Desi ecografia este o unealta foarte folositoare care ofera imagini din interiorul uterului, totusi ea nu poate detecta toate anormalitatile fetale. Daca o ecografie nu poate oferi o explicatie pentru o problema perceputa, medicul poate sa va recomande alte teste pentru diagnostic, cum ar fi amniocenteza.
Riscuri asociate cu testele cu ultrasunete
Examinarea cu ultrasunete nu implica radiatii! 40 de ani de experienta arata ca aceasta examinare este sigura atat pentru dvs cat si pentru bebelus.
Ultrasunetele sunt efectuate, ca o rutina, in timpul sarcinii, deci, este o mica sansa ca acestea sa reprezinte un risc, nu? Totusi, unele cercetari au stabilit ca pot exista unele riscuri asociate cu testele cu ultrasunete. Undele de sunet, care provin de la un astfel de dispozitiv, pot face rau copilului nenascut si asupra tesutului fetal.
Undele de sunet sunt folosite pentru a genera imagini, lucru ce ajuta doctorul sa vada ceea ce se afla in interior. Folosirea ultrasunetelor a ramas, intotdeauna, un aspect controversat si majoritatea doctorilor spun ca acesta ar trebui sa fie folosit doar pentru a testa diagnosticurile critice. Vom enumera in continuare unele riscuri care pot fi asociate cu ultrasunetele.
Deteriorarea creierului
Unele cercetari recente au indicat faptul ca bebelusii, care au fost expusi, in mod repetat, scanarilor cu ultrasunete, au aratat o incidenta mai mare de afectare a creierului. Aceasta a cauzat probleme de invatare si episoade de epilepsie, in timpul dezvoltarii sau in perioada scolara.
Presiune pe tesutul uterin
Undele sonore intense si dure pot crea multa presiune pe uter, pe copil si pe tesutul inconjurator si exista o crestere in fluxul de sange catre tesutul fetal. De asemeni, are loc o majorare in temperatura uterului, datorita undelor de sunet. Se pot forma bule de gaz, care pot pune o presiune mare, iar acest lucru poate deveni foarte periculos. Mai mult decat atat, poate sa apara o miscare excesiva de lichid, lucru ce ar putea cauza disconfort asupra copilului aflat in dezvoltare.
O incidenta marita a avortului spontan
Unele spitale fac bani cu ajutorul scanarilor cu ultrasunete. Aceasta este o practica nefasta, deoarece, odata cu marirea numarul de scanari, in special in timpul primelor luni de sarcina, a dus o marire in numarul de pierderi de sarcina sau avorturi. Este important de stiut ca fetusul este foarte vulnerabil in primele luni din viata si ca poate muri, din cauza undelor dure de ultrasunete.
Travaliul timpuriu si mortalitatea infantila
Folosirea continua a testelor cu ultrasunete in cel de-al 2-lea si cel de-al 3-la trimestru de sarcina este asociat cu un risc marit de travaliu timpuriu si mortalitate infantila. Sansa de naste un copil mort creste considerabil, odata cu folosirea sonogramelor.
Examinari inutile
Un numar de spitale sunt vinovate de faptul ca efectueaza teste cu ultrasunete frivole si inutile, in special in diagnosticarea conditiei de placenta previa. A fost observat faptul ca foarte putine femei dezvolta, de fapt, simptomele conditiei placentei previa, atunci cand se apropie de termenul de nastere.
Dislexia
Un consens aflat in crestere printre cercetatori a aratat faptul ca bebelusii care au fost expusi, in repetate randuri, la testele cu ultrasunete, au avut o sansa mai mare de a suferi de dislexie, dupa ce au crescut. De asemeni, pot aparea alte probleme legate de invatat sau vorbit.
Alte riscuri
Un alt risc asociat testului cu ultrasunete este acela ca poate fi folosit de catre angajati sau un doctor fara experienta, lucru ce poate duce la administrarea unor doze foarte mari de unde de sunet asupra mamei si a copilului nenascut. Acest lucru poate duce la complicatii in timpul sarcinii.
Un numar de doctori reduc folosirea testului cu ultrasunete, evitand, astfel, expunerea pacientilor asupra lui, salvandu-i de efectele negative si, mai ales, economisind bani. Testele cu ultrasunete sunt costisitoare si poate face o gaura adanca in buzunarul oricarei persoane. Prin urmare, cel mai bine este ca aceste dispozitive sa fie evitate atunci cand nu exista justificari medicale. Un test cu ultrasunete ar trebui sa fie efectuat doar atunci cand este absolut necesar.
Puteti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici despre:
Ecografie
Ecografie intravaginala
ECOGRAFIA 3D
Ecografie - Morfologia fetala + 3D + 4D