Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Analize si teste necesare in al doilea trimestru de sarcina

Analize si teste necesare pentru al doilea trimestru de sarcina

In al doilea trimestru de sarcina este foarte posibil ca medicul dvs ginecolog sa va recomande sa faceti urmatoarele teste si investigatii:

  • Maternal serum alpha-fetoprotein (MSAFP) si screening de diferiti markeri. Testul MSAFP masoara nivelul de alpha-fetoproteine, o proteina produs de fat. Valori anormale pot indica posibilitatea (dar nu neaparat existenta) existentei sindromului Down sau a unui defect de tub neural, cum ar fi spina bifida, care ulterior pot fi confirmate prin examinare cu ultrasunete sau amniocenteza.

    Atunci cand acelasi sange este folosit si pentru a verifica nivelul hormonilor de estriol si hCG, testul se numeste TRIPLU TEST. Testul detecteaza posibilitatea prezentei defectelor de tub neural cu o rata de 75%, iar pentru cazurile de sindrom Down, procentul este de cca 75%-90% (in functie si de varsta mamei), dar multe femei au un rezultat fals pozitiv la acest test. Numai 3% - 5% din femeile care au facut triplul testul vor avea rezultate anormale, iar din acestea, numai un procent foarte mic va avea si in realitate un copil cu probleme genetice.

  • Ecografia: Ecografia se face de obicei in jurul celei de-a 20-a saptamani de sarcina, dar pot fi facute oricand in timpul sarcinii. O ecografie poate sa fie facuta din mai multe motive, inclusiv verificarea datei probabile a nasterii, evidentierea unei sarcini multiple, investigarea complicatiilor, cum ar fi placenta previa (o placenta pozitionata in partea de jos a uterului) sau dezvoltari prea incete ale copilului, sau detectarea malformatiilor. In timpul acestei proceduri, medicul va plimba pe abdomenul dvs un instrument prin care se vor transmite undele sonore pentru a crea o imagine a uterului si a fatului pe ecranul monitorului. Ecografele 3D ofera o imagine si mai clara a bebelusului.Cum se vede bebelusul pe parcursul sarcinii la ecograf:
  • Glicemia: Acesta este un test de rutina, care se efectueaza in saptamana a 24-a si a 28-a de sarcina si este folosit pentru depistarea diabetului indus de sarcina, care poate sa duca la nasterea unor bebelusi obezi, im travaliu dificil, si probleme de sanatate pentru dvs si bebelusul dvs. Acest test masoara nivelul zaharului din sange, la o ora dupa ce ati baut un pahar de apa. Daca rezultatele sunt peste valorile maxime, veti mai face inca un test mai senzitiv, in care veti bea o solutie de glucoza pe stomacul gol si vi se va lua sange in fiecare ora, timp de 2-3 ore.
  • Amniocenteza: Acest test optional este realizat de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina (dar poate fi facut si mai devreme) pentru femeile care au varsta de 35 de ani sau mai mult si care au un risc mai ridicat de a avea probleme genetice sau al caror triplu test a avut rezultate suspicioase. Procedura se face introducand un ac prin abdomen in sacul amniotic si extragand de acolo fluide care contin celule fetale. Analizele pot detecta eventualele probleme de tub neural si probleme genetice. Rata de pierderi de sarcina dupa aceasta interventie variaza in functie de experienta medicului care face aceasta interventie, in medie cam 0.2% - 0.5% in saptamana a 15-a, dar testul poate detecta 99% din defectele de tub neural si aproape 100% anumite anormalitati genetice. Aici puteti urmari cum se deruleaza aceasta procedura:

Subiecte similare:

Analize si teste necesare in primul trimestru de sarcina
Analize si teste necesare pentru al treilea trimestru de sarcina
Testele prenatale - cand se fac si daca merita facute
Testele de sange de rutina in timpul sarcinii
Care este factorul RH-ului meu si cum imi poate acesta afecta sarcina?
Scanarea pliului nucal
Cordocenteza