SAPTAMANA A 28-A DE SARCINA
MAMA
Incepand cu aceasta varsta a sarcinii numarul vizitelor la medicul ginecolog va creste. Medicul va va solicita sa va programati la fiecare 2 saptamani la control si de fiecare data veti trece prin aceleasi teste si proceduri de rutina, prin intermediul carora sa va poata monitoriza indeaproape sarcina.
Pregatiti-va intrebarile pentru medicul dvs, astfel incat sa nu uitati nimic din ceea ce va preocupa la control. Daca pana la aceasta varsta a sarcinii nu ati facut un test de toleranta la glucoza pentru a depista un eventual diabet de sarcina, medicul va poate recomanda efectuarea acestui test in aceasta saptamana.
In timpul vizitei prenatale din saptamana a 28-a, medicul dvs va va verifica cel mai probabil:
- Greutatea. Pana la sfarsitul lunii a 7-a de sarcina, ar trebui sa luati in greutate circa 7.5 – 10kg.
- Tensiunea arteriala. Medicul va va verifica si in aceasta saptamana tensiunea arteriala pentru a se asigura ca nu sunt probleme in acest sens (cum ar fi hipertensiunea arteriala de sarcina sau preeclampsia).
- Sumarul de urina. Acest test poate indica eventuale infectii, de asemenea se poate vedea nivelul de proteine, care poate fi un indicator pentru hipertensiune, si nivelul de zahar, care poate fi un indicator pentru diabetul de sarcina.
- Dimensiunea uterului. Apasandu-va pe abdomen, doctorul va putea verifica dimensiunea uterului. De asemenea, tot la acest control, va poate spune si cum se prezinta bebelusul, daca s-a intors cu capul in jos, daca este cu picioarele in jos sau daca este cu funduletul in jos. Daca simtiti ca si cum capul bebelusului ar impinge in colul uterin, probabil ca bebelusul s-a pozitionat cu capul inainte. Daca bebelusii raman pana in ultima saptamana de sarcina cu funduletul inainte, ei se vor naste obligatoriu prin operatie cezariana. Mai este insa destul timp pentru a-si schimba pozitia pana la nastere, asa ca deocamdata nu trebuie sa va ingrijorati.
- Ritmul cardiac al fatului. Testul cu ultrasunete, Doppler, pe langa alte aspecte, va va permite sa auziti bataile inimii bebelusului.
- Factorul Rh. In jurul saptamanii a 28-a de sarcina, medicul va discuta cu dvs rezultatele analizelor de sange efectuate la inceputul sarcinii, in ceea ce priveste factorul Rh (Rhesus factor). Factorul Rh este parte a tipului de sange si poate fi pozitiv (+) sau negativ (-). 85% dintre oameni au Rh pozitiv.
Incompatibilitatea Rh
Daca dvs aveti Rh pozitiv sau atat dvs cat si partenerul dvs aveti Rh negativ, nu aveti niciun fel de problema.
Daca dvs aveti Rh negativ (adica nu aveti factorul Rh) si partenerul dvs are Rh pozitiv, atunci exista un risc pentru complicatii. Atunci vorbim de incompatibilitatea Rh.
Problema care apare cu aceasta incompatibilitate Rh este ca daca bebelusul este Rh pozitiv, in timpul nasterii o parte din sangele copilului se poate varsa in sangele dvs, iar corpul dvs va reactiona formand anticorpi, meniti sa va protejeze. De aceea, incompatibilitatea de Rh este rareori o problema la femeile insarcinate pentru prima data, pentru ca mama nu a mai fost expusa in trecut la un sange cu Rh pozitiv si de aceea nu are nici anticorpi Rh.
Dupa ce insa mama a fost expusa la sange cu Rh pozitiv si a dezvoltat anticorpi, pot aparea probleme la sarcinile ulterioare. Pe parcursul unei viitoare sarcini, anticorpii creati pot strapunge placenta si pot ataca celulele rosii ale fatului, cauzandu-i anemie. Aceasta anemie poate varia de la una usoara la una foarte serioasa.
Pentru a preveni acest lucru la sarcinile urmatoare, unii medici recomanda mamelor susceptibile care nu au anticorpi in sange sa ia Rh imuno-globulina in saptamana a 28-a de sarcina. Mama va mai primi inca o doza de Rh Imuno-globulina la 72 de ore de la nastere.
Daca aveti anticorpi Rh, medicul este posibil sa recomande efectuarea unei amniocenteze pentru a vedea daca bebelusul are Rh pozitiv sau negativ. Daca bebelusul are Rh pozitiv, veti fi foarte atent monitorizata pe parcursul sarcinii pentru a evita orice probleme. In cazuri foarte rare, este posibil sa fie necesara o nastere prematura sau transfuzii de sange.
MODIFICARI IN ORGANISMUL DVS
Bebelusul este mai mare si mai puternic, are propriul lui ciclu de veghe – somn, care nu coincide cu al dvs de cele mai multe ori, astfel incat veti observa ca incepeti sa aveti probleme cu somnul. Nici nu reusiti bine sa atipiti, ca fie va scoala miscarile / loviturile bebelusului, fie simtiti nevoia sa urinati, fie va doare spatele. Incercati sa va odihniti ori de cate ori aveti ocazia. O sa aveti nevoie de orice somn in plus pentru a avea suficienta energie dupa nastere.
Alte modificari observate de majoritatea femeilor insarcinate in aceasta saptamana de sarcina:
- crampe musculare la nivelul piciorului, dureri ale calcaielor si labei piciorului
- respiratii mai scurte
- dureri in partea de jos a abdomenului
- neindemanare
- vene varicoase si mancarimi
- arsuri si indigestii
- hemoroizi
- contractii Braxton Hicks (intariri si relaxari ale uterului, ca o pregatire pentru travaliu)
- nevoia frecventa de a urina, datorita faptului ca uterul apasa continuu pe vezica urinara (probabil ca pana acum ati invatat deja toate toaletele din oras)
COPILUL
In saptamana a 28-a de sarcina bebelusul poate cantari intre 900g si 1300g si masoara cca 38cm din cap pana in picioare. In aceasta saptamana bebelusul va mai creste inca 1.2 cm in lungime.
Ciclul de veghe – somn s-a format si deja probabil l-ati invatat si dvs. Cu siguranta ati observat care sunt perioadele in care este activ si care sunt perioadele in care doarme. De obicei, datorita activitatilor dvs din timpul zilei, ziua bebelusul va dormi, iar seara, cand deveniti mai sedentara, el se va trezi si va incepe sa se miste si sa loveasca.
Alte dezvoltari ale fatului la aceasta varsta includ:
- dezvoltarea continua a tesuturilor creierului
- circumvolutiunile creierului continua sa se dezvolte si sa se extinda
- fatul incepe sa viseze
- ochii se inchid si se deschid
- pleoapele si genele sunt prezente
- fatul are cam 2-3% grasime si tonusul muscular se imbunatateste
- desi plamanii nu au ajuns la gradul maxim de maturare, ei sunt totusi capabili sa functioneze in cazul unei nasteri premature, cu ceva ajutor medical
- este posibil ca fatul sa se fi pozitionat deja cu capul in jos, pregatit pentru nastere
SFATURI PENTRU PARINTI
Puteti sa incepeti sa discutati cu medicul dvs in cazul in care viitorul tata doreste sa asiste la nastere si sa vedeti daca politica spitalului pe care l-ati ales permite acest lucru.
Daca faceti exercitii in mod regulat, asigurati-va ca aveti un consum suficient de mare de calorii, care sa va ofere atat dvs cat si bebelusului in dezvoltare suficienta energie. Mariti cam cu 350 de calorii doza zilnica, daca faceti exercitii.
Puteti sa incepeti sa va ganditi si sa discutati cu medicul dvs despre metodele de reducere a durerii din timpul travaliului. Vi se pot oferi mai multe optiuni si ar fi bine sa discutati ce presupune fiecare optiune in parte, care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei metode.
In timpul sarcinii se pot forma si o serie de noduli, care pot fi chair durerosi si pot sa migreze. Acestia teoretic sunt normali in timpul sarcinii, mai ales in trimestrul al 3-lea, dar in general nodulii la san nu trebuie ignorati.
V-ati gandit si ati discutat cu medicul dvs si de modalitatea de nastere? Discutati ce presupune fiecare optiune in parte, cu avantaje si dezavantaje.
Puteti sa incepeti sa va ganditi si la ce scutece o sa folositi si sa vedeti ce avantaje si dezavantaje au tipurile de scutece existente pe piata. Nu ar strica nici sa beneficiati de experienta unor colegi / prieteni care au trecut deja prin aceasta intrebare.
Discutati pe forum despre saptamana a 28-a de sarcina
<< Saptamana a 27-a de sarcina
Saptamana a 29-a de sarcina >>