Miscarile copilului
La aceasta varsta a sarcinii simtiti cu usurinta miscarile copilului si acesta chiar se misca destul de mult. Unele miscari le resimtiti ca pe niste lovituri, altele mai mult ca si cum ar impinge sau s-ar muta dintr-un loc in altul. Majoritatea viitoarelor mamici sunt foarte incantate de aceste miscari si de faptul ca in sfarsit isi pot simti copilul, acest lucru ducand la crearea unei stranse legaturi intre mama si copil.
Multe femei insarcinate se intreaba cat de des ar trebui sa simta miscarile copilului. Acum nu este o regula anume, insa e bine sa faceti o comparatie intre cum se misca de obicei si cum se misca intr-o anumita zi. Daca bebelusul pare mai putin activ decat de obicei, puteti sa luati legatura cu medicul dvs ginecolog.
Modificari la nivelul organismului
Sanii sunt tensionati, de vreme ce se pregatesc intens pentru productia de lapte. Temperatura bazala este mai crescuta si adesea va simtiti de parca ati fi la sauna.
Daca aveti dureri la nivelul pelvisului atunci cand urcati scari sau cand va intindeti in pat, discutati acest aspect cu medicul dvs.
La 27 de saptamani, muschii pelvieni sunt incordati. Incercati sa intariti si musculatura vezicii urinare pentru a va ajuta sa atenuati incontinenta care poate sa apara. Pentru a identifica muschii implicati, ganditi-va la muschii pe care ii folositi pentru a opri jetul de urina. Exersati incordarea si relaxarea acelor muschi pe parcursul zilei. Faceti cca 50 de astfel de exercitii, incordati, mentineti incordat 5-10 secunde, apoi relaxati muschii.
Uterul continua sa creasca si sa se dezvolte, ajungand in prezent la aproximativ 7 cm deasupra buricului. Puteti incepe sa observati in aceasta perioada ca nivelul de energie incepe sa scada. Corpul dvs lucreaza din greu pentru a crea o noua viata, aceasta fiind perioada de timp in care copilul creste foarte mult. Deoarece uterul dvs se apropie de coaste, veti observa ca plamanii nu se vor mai expanda total. Acest lucru nu inseamna ca bebelusul este lipsit de oxigen. Hormonii de sarcina va ajuta - ei ajuta sistemul circulator sa lucreze mai eficient, sa pompeze mai mult oxigen si sange bogat in nutrienti pentru dvs si copilul dvs. Pentru a atenua dificultatile de respiratie, a incetiniti ritmul, reduceti stresul si activitatea pe care o desfasurati.
De asemenea, in aceasta perioada este posibil sa inceapa sa apara si vergeturile, pe masura ce uterul continua sa creasca. Ar fi bine sa vorbiti cu medicul dvs si sa il intrebati ce produse va recomanda pentru prevenirea formarii vergeturilor. Exista pe piata anumite produse contra vergeturilor, speciale pentru perioada sarcinii, si alte produse contra vergeturilor, pentru perioada de dupa nastere.
Pe masura ce corpul incepe sa produca mai mult progesteron, muschii tind sa se relaxeze. Printre acesti muschi se numara si muschii din intestine, care vor duce la o incetinire a transportului mancarii. Pe masura ce dureaza tot mai mult pana se digera mancarea, intestinele absorb tot mai multa apa din mancare, acest lucru ducand ulterior la constipatie. Constipatia se accentueaza in timpul sarcinii si datorita faptului ca uterul isi mareste dimensiunile, apasa pe intestine si le afecteaza abilitatea de a functiona corespunzator. Pentru a diminua starea de discomfort pe care v-o poate provoca constipatia, asigurati-va ca beti multe lichide si mariti consumul de fibre.
Placenta produce mai multi hormoni, inclusiv progesteron, care este absolut necesar pentru a va ajuta muschii uterului sa se relaxeze. Tot acesti hormoni insa va cauzeaza si modificarile de dispozitie pe care le observati. Nu va ingrijorati, acestea vor trece cu timpul, se datoreaza numai modificarilor hormonale.
Daca in trecut ati avut o nastere prematura, este foarte posibil ca incepand cu aceasta saptamana medicul dvs sa doreasca o monitorizare uterina pentru a vedea daca aveti contractii si pentru a preveni o eventuala nastere prematura.