Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 27-a saptamana
de sarcina si a 25-a saptamana de la conceptie



Intrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe saptamani

Saptamana a 27-a de sarcina

image

Mama

Miscarile copilului

La aceasta varsta a sarcinii simtiti cu usurinta miscarile copilului si acesta chiar se misca destul de mult. Unele miscari le resimtiti ca pe niste lovituri, altele mai mult ca si cum ar impinge sau s-ar muta dintr-un loc in altul. Majoritatea viitoarelor mamici sunt foarte incantate de aceste miscari si de faptul ca in sfarsit isi pot simti copilul, acest lucru ducand la crearea unei stranse legaturi intre mama si copil.

Multe femei insarcinate se intreaba cat de des ar trebui sa simta miscarile copilului. Acum nu este o regula anume, insa e bine sa faceti o comparatie intre cum se misca de obicei si cum se misca intr-o anumita zi. Daca bebelusul pare mai putin activ decat de obicei, puteti sa luati legatura cu medicul dvs ginecolog.

Ce si cum sa mancati ?

In aceasta saptamana puteti sa aveti arsuri, poate si ceva greturi. Ati luat deja destul de mult in greutate, este din ce in ce mai greu sa prindeti un somn bun si oboseala incepe sa isi spuna cuvantul.

Nu uitati sa beti multe lichide, sa ramaneti activa si sa mancati sanatos ! Chiar daca o sa observati ca aveti tendinta sa mancati mai mult si mai des, incercati sa mancati sanatos.

Modificari la nivelul organismului

Sanii sunt tensionati, de vreme ce se pregatesc intens pentru productia de lapte. Temperatura bazala este mai crescuta si adesea va simtiti de parca ati fi la sauna.

Daca aveti dureri la nivelul pelvisului atunci cand urcati scari sau cand va intindeti in pat, discutati acest aspect cu medicul dvs.

La 27 de saptamani, muschii pelvieni sunt incordati. Incercati sa intariti si musculatura vezicii urinare pentru a va ajuta sa atenuati incontinenta care poate sa apara. Pentru a identifica muschii implicati, ganditi-va la muschii pe care ii folositi pentru a opri jetul de urina. Exersati incordarea si relaxarea acelor muschi pe parcursul zilei. Faceti cca 50 de astfel de exercitii, incordati, mentineti incordat 5-10 secunde, apoi relaxati muschii.

Uterul continua sa creasca si sa se dezvolte, ajungand in prezent la aproximativ 7 cm deasupra buricului. Puteti incepe sa observati in aceasta perioada ca nivelul de energie incepe sa scada. Corpul dvs lucreaza din greu pentru a crea o noua viata, aceasta fiind perioada de timp in care copilul creste foarte mult. Deoarece uterul dvs se apropie de coaste, veti observa ca plamanii nu se vor mai expanda total. Acest lucru nu inseamna ca bebelusul este lipsit de oxigen. Hormonii de sarcina va ajuta - ei ajuta sistemul circulator sa lucreze mai eficient, sa pompeze mai mult oxigen si sange bogat in nutrienti pentru dvs si copilul dvs. Pentru a atenua dificultatile de respiratie, a incetiniti ritmul, reduceti stresul si activitatea pe care o desfasurati.

De asemenea, in aceasta perioada este posibil sa inceapa sa apara si vergeturile, pe masura ce uterul continua sa creasca. Ar fi bine sa vorbiti cu medicul dvs si sa il intrebati ce produse va recomanda pentru prevenirea formarii vergeturilor. Exista pe piata anumite produse contra vergeturilor, speciale pentru perioada sarcinii, si alte produse contra vergeturilor, pentru perioada de dupa nastere.

Pe masura ce corpul incepe sa produca mai mult progesteron, muschii tind sa se relaxeze. Printre acesti muschi se numara si muschii din intestine, care vor duce la o incetinire a transportului mancarii. Pe masura ce dureaza tot mai mult pana se digera mancarea, intestinele absorb tot mai multa apa din mancare, acest lucru ducand ulterior la constipatie. Constipatia se accentueaza in timpul sarcinii si datorita faptului ca uterul isi mareste dimensiunile, apasa pe intestine si le afecteaza abilitatea de a functiona corespunzator. Pentru a diminua starea de discomfort pe care v-o poate provoca constipatia, asigurati-va ca beti multe lichide si mariti consumul de fibre.

Placenta produce mai multi hormoni, inclusiv progesteron, care este absolut necesar pentru a va ajuta muschii uterului sa se relaxeze. Tot acesti hormoni insa va cauzeaza si modificarile de dispozitie pe care le observati. Nu va ingrijorati, acestea vor trece cu timpul, se datoreaza numai modificarilor hormonale.

Daca in trecut ati avut o nastere prematura, este foarte posibil ca incepand cu aceasta saptamana medicul dvs sa doreasca o monitorizare uterina pentru a vedea daca aveti contractii si pentru a preveni o eventuala nastere prematura.

Copilul

Copilul are acum aproximativ 35 cm si cantareste cam 1,020 grame.

Cum se dezvolta bebelusul?

In jurul saptamanii a 27-a, a 28-a de sarcina, bebelusul poate sa isi deschida si sa isi inchida ochii.

De asemenea, el si-a format deja un ciclu regulat de veghe – somn, dar care din pacate nu este acelasi cu al dvs.

Tot in aceasta perioada, bebelusul poate incepe si sa sughita, iar dvs veti simti niste miscari ritmice, regulate. Acest lucru este perfect normal si va aparea destul de des in ultimul trimestru de sarcina, pe masura ce plamanii bebelusului continua sa se maturizeze.

Alte dezvoltari fetale care apar la aceasta varsta a sarcinii includ:

  • dezvoltarea rapida a creierului
  • o mai buna coordonare a muschilor, care il va ajuta sa poata sa inceapa sa isi suga degetele; acest lucru il calmeaza si ii intareste musculatura obrajilor, ajutandu-l dupa nastere la alaptat
  • dezvoltarea completa a retelei de nervi catre ureche
  • incepe sa respire si chiar daca respira in apa, si nu respira aer, este un bun exercitiu pentru plamani
  • pleoapele se deschid si retina incepe sa se formeze
  • poate sa recunoasca vocea mamei si chiar si pe a tatalui, daca acesta obisnuieste sa vorbeasca indelung in preajma mamei
  • poate sa inceapa sa reactioneze la zgomote mai puternice cu scurte lovituri sau clipind din pleoape
  • daca aveti un baietel, in aceasta perioada testiculele vor cobori in scrot
  • daca aveti o fetita, ovarele vor incepe deja sa aiba foliculi.

Daca copilul dvs s-ar naste in aceasta saptamana, ar avea 90% sanse de supravietuire. Copilul ar arata la fel cu unul de 40 de saptamani, doar ca va fi mult mai micut si mai slabut. Perioada incepand cu saptamana a 27-a de sarcina si incheindu-se cu saptamana a 40-a, a 42-a de sarcina, este cunoscuta ca perioada de viabilitate fetala.

Tineti minte insa ca in urmatoarele 13 saptamani copilul va trece prin multe dezvoltari si este bine sa faceti tot posibilul sa pastrati cat mai mult timp sarcina. Un bebelus nascut prematur la aceasta varsta a sarcinii va necesita mult timp ingrijire medicala de specialitate. El nu va putea probabil sa respire singur, nu isi va putea regla temperatura corpului si nu se va putea proteja singur impotriva infectiilor.

Sfaturi pentru viitorii tatici

Pe masura ce sarcina avanseaza este tot mai posibil ca viitoarea mamica sa nu mai poata sa se ocupe de diferite activitati casnice. Oferiti-va sa ajutati asa cum puteti. Chiar si gesturile mici pot face diferenta.

In aceasta perioada, femeile insarcinate pot incepe sa aiba tot felul de pofte, care mai de care mai ciudate. Incercati sa ii sugerati sa manance gustari sanatoase, dar nu insistati prea mult daca nu reusiti sa o convingeti. Toanele prin care poate sa treaca in aceasta perioada datorita modificarilor hormonale o pot face sa devina foarte irascibila si poate sa treaca foarte repede de la o stare de buna dispozitie la plansete.

Planuri pentru aceasta saptamana

Daca nu ati mers inca la un curs de puericultura, poate ca ar fi bine sa o faceti. Este bine ca pana la implinirea varstei de 37 de saptamani sa fiti deja pregatit.

De asemenea, luati in calcul si achizitionarea diferitelor produse pentru bebelus, cum ar fi carucior, patut, scaun de masina, etc.

Tot acum puteti sa incepeti sa va ganditi si cum vreti sa nasteti, nastere naturala, operatie cezariana, cu anestezie generala sau nu, la un spital privat sau de stat, etc, etc. Discutati acest aspect si cu medicul dvs si vedeti ce va recomanda. Asigurati-va ca in cazul in care optati pentru operatie cezariana, medicul dvs face si astfel de operatii (sunt unii medici ginecologi care nu fac si operatii cezariene).

Discutati pe forum despre saptamana a 27-a de sarcina


<< Saptamana a 26-a de sarcina Saptamana a 28-a de sarcina >>