Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 22-a saptamana
de sarcina si a 20-a saptamana de la conceptie



Sarcina pe saptamani

Saptamana 22 de Sarcina

image Cuprins

Copilul in saptamana 22 de sarcina

Fatul masoara acum circa 28 cm si cantareste cam 450g.

Incepe sa reactioneze la sunete puternice. Poate sa va auda vocea, bataile inimii, stomacul, chiar si sangele care va circula prin corp.

Acum are gene, sprancene, chiar si putin par si poate sa perceapa lumina si intunericul. De asemenea, unghiutele au aparut si ele.

Pe masura ce creierul si terminatiile nervoase se dezvolta, poate incepe sa isi duca manutele la fata si sa experimenteze noile senzatii de atingere.

Fatul incepe sa aiba cicluri regulate de somn si veghe.

Miscarile mamei pot trezi fatul din somn.

Papilele gustative incep de asemenea sa se formeze pe limba fatului.

Mama in saptamana 22 de sarcina

Pe masura ce fatul se dezvolta, uterul continua si el sa se mareasca si veti observa ca este cazul sa incepeti sa va schimbati garderoba.

Alegeti o tinuta lejera, evitati hainele stramte, mulate pe corp, purtati o incaltaminte lejera.

Talia incepe sa dispara si uterul este acum la cca 3 cm deasupra ombilicului. Pana in saptamana 26 de sarcina, uterul va contina sa creasca destul de repede si din acest motiv puteti sa incepeti sa simtiti ca parca nu va ajunge aerul pe care il trageti in plamani.

Inca va simtiti destul de bine si sunteti atractiva. Puteti inca sa va aplecati si sa va asezati sau sa stati comfortabil, de asemenea inca puteti sa va plimbati fara a va resimti prea rau.

Sexul este un subiect tabu pentru multe cupluri pe perioada sarcinii. Totusi, sexualitatea se poate schimba foarte mult pe parcursul sarcinii. In al doilea trimestru libidoul creste.

Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Sexul in Timpul Sarcinii".

Majoritatea prietenilor, cunoscutilor, membrilor familiei, sunt tentati sa puna mana pe burtica dvs. Daca acest lucru va deranjeaza, nu trebuie decat sa le spuneti.

Simptome in Saptamana 22 de Sarcina

  • Arsuri gastrice sau indigestie: Uterul in continua crestere incepe sa impinga spre cavitatea abdominala, ceea ce face ca acidul gastric din stomac sa urce catre esofag si sa va dea acea senzatie de arsura. Beti multe lichide inainte de masa sau dupa ce ati terminat de mancat, dar evitati sa beti lichide in timpul mesei (prea multe lichide consumate in timpul mesei, care se amesteca cu mancarea ingerata vor destinde stomacul si vor inrautati arsurile).
  • Constipatia: Uterul in crestere pune de asemenea presiune si pe intestine, ingreunand eliminarea materiilor fecale. Beti multe lichide, consumati fructe si legume si incercati sa mancati si cereale pentru a diminua aceasta stare de discomfort.
  • Scurgeri vaginale mai abundente: Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Hemoragia din timpul sarcinii".
  • Ameteli ocazionale: Apasand pe vasele sanguine, uterul poate reduce debitul sanguin catre creier, cauzand aceste ameteli ocazionale. Beti cel putin 8 pahare de apa pe parcursul unei zile!. Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi in articolul "Stari de ameteala si lesin in timpul sarcinii"
  • Crampe musculare: Unii experti sustin ca aceste crampe musculare apar datorita unei lipse de calciu si magneziu din organism. Discutati cu medicul dvs si vedeti daca va recomanda vitamine prenatale.
  • Vergeturi: Pot sa apara vergeturi atat pe burta, cat si pe solduri, coapse si sani. Discutati cu medicul dvs si vedeti ce crema contra vergeturilor va recomanda sa folositi. Cititi mai multe despre acest subiect in articolul "Vergeturile in timpul sarcinii"
  • Buric proeminent:Nu va speriati, e ceva normal, iar dupa nastere va reveni la forma lui initiala.
  • Puteti observa de asemenea ca picioarele si gleznele incep sa se umfle spre sfarsitul zilei. Acest lucru se intampla pentru ca retineti mai multe lichide decat de obicei si apar mai ales atunci cand stati mai mult timp in picioare. Aveti grija la incaltamintea pe care o purtati, sa fie una comoda, cu tocuri mici sau medii. Pentru mai multe informatii despre acest subiect puteti citi articolul "Picioare si degete umflate in timpul sarcinii".

Schimbari emotionale in aceasta saptamana

  • Amnezia de sarcina poate sa apara in aceasta perioada si poate deveni foarte frustranta pentru viitoarea mamica si poate sa o determine chiar sa planga.

    Incercati sa nu faceti prea multe lucruri deodata, sa vi le prioritizati, sa nu aveti zile aglomerate, pentru ca atunci poate sa intervina si uitarea...

    Axati-va pe un singur lucru la un moment dat si nu incepeti altceva pana nu l-ati terminat pe acela. Menajati-va si aveti grija de dvs !

    Pana la urma in tot acest timp faceti un lucru foarte important: va pregatiti sa aduceti pe lume un bebelus.
  • Intrebari:Puteti sa incepeti sa va puneti tot felul de intrebari, daca veti fi o mama buna, daca va veti descurca sa va cresteti copilul, etc.

    Nu este simplu sa ai un copil si este normal sa va puneti o serie de intrebari si sa va planificati in avans unele lucruri.
  • Daca sunteti o persoana ocupata, puteti constata ca pe parcursul zilei uitati cu desavarsire de sarcina si va amintiti seara, cand sunteti mai linistita si mai relaxata.

    Este ceva normal si nu trebuie sa va ganditi ca bebelusul va crede ca nu este dorit.

    Trebuie doar sa aveti grija de dvs si de sanatatea dvs, sa nu va suprasolicitati si sa nu faceti nimic riscant.
  • Numele bebelusului: Daca pana acum nu ati ales un nume pentru copil, puteti incepe sa va ganditi.

    Desi pare poate ceva simplu, totusi nu este asa usor sa alegi un nume, nume pe care il va purta toata viata.

    Daca va numarati printre norocosii care au stiut de la bun inceput cum isi doresc sa il cheme pe copilul lor, deja ati scapat de o bataie de cap.

    Daca nu, pregatiti-va pentru ore, zile, luni de cautari, intrebari, propuneri, respingeri si, intr-un final, un nume dorit de intreaga familie.

    Pentru mai multe infoematii despre aceste subiect puteti citi si articolul "Numele Iti Poate Determina Destinul?".

Recomandari pentru Mama

Planificati-va o vacanta. Acum este momentul potrivit pentru o vacanta inainte de a se naste bebelusul si cat va simtiti inca destul de comfortabil ca sa puteti calatori.

Majoritatea companiilor aeriene au restrictii de zbor pentru femeile insarcinate dupa ce au trecut de 36 de saptamani, iar daca asteptati gemeni, aceasta perioada se reduce la 32 de saptamani.

Evitati sa va aplecati dupa alt copil pentru a-l lua in brate. Incurajati-l sa vina sa il luati in brate cat timp stati pe canapea / fotoliu sau in pat.

Daca nu aveti restrictii, redescoperiti placerile baii in cada. Statul pe spate in cada si urmarirea miscarilor fatului in acest timp poate deveni unul din lucrurile favorite pentru urmatoarele saptamani. Evitati totusi baile prea fierbinti!

Recomandari pentru Tata

Ati inceput sa puneti ceva kilograme pe dvs? Daca da, nu sunteti singurul.

Multi tatici iau si ei in greutate odata cu mamele. De asemenea puteti sa aveti si alte simptome ca de sarcina cunoscute ca sindromul sarcinii prin simpatie.




Discutati pe forum despre saptamana a 22-a de sarcina


<< Saptamana a 21-a de sarcina Saptamana a 23-a de sarcina >>