Saptamana 21 de Sarcina
Cuprins
Copilul in saptamana 21 de sarcina
Acum fatul masoara cam 27 cm si cantareste aproximativ 360g. A inceput sa inghita cate putin din lichidul amniotic in fiecare zi, atat pentru a se hrani, hidrata, cat si pentru a exersa digestia. Greutatea medie la nastere este in jur de 3400g – 3500g, circumferinta capului de cca 35 cm si lungimea de cca 53 cm, deci inca mai are mult de crescut.
Aveti grija ce mancati, pentru ca si fatul va simti gustul mancarii pe care o veti consuma si poate va indragi sau va evita ulterior acel fel de mancare, in functie de cum se obisnuieste cu gustul inca din uter.
Maduva osoasa a inceput sa produca celulele sangvine, o treaba facuta pana acum de ficat si splina. Placenta a furnizat aproape toata hrana fatului, iar acum fatul va incepe sa absoarba mici cantitati de zahar din lichidul amniotic inghitit, iar intestinul subtire incepe sa absoarba zaharurile.
Pe baza dimensiunilor craniului fatului, care acum este de cca 5cm, poate fi determinata si data probabila a nasterii.
La fetite se formeaza vaginul si ovarele contin deja peste sase milioane de ovule care pana la pubertate se vor reduce la aproximativ 400.
La baietei, testiculele incep sa coboare din abdomen in aceasta saptamana, insa nu vor produce sperma pana la pubertate.
Fatul poate auzi si recunoaste acum vocea mamei si poate sa raspunda chiar la unele genuri de muzica.
Creierul si muschii fatului incep sa se sincronizeze astfel ca incepand cu aceasta saptamana putem spune ca miscarile fatului sunt voluntare, fiind mai putin haotice si mai puternice. Daca stati intr-o anumita pozitie si fatului nu ii place, veti observa ca va incepe sa impinga si sa se miste ca sa isi gaseasca o pozitie mai comfortabila.
Tot acum, fatul inghite constant din fluidul amniotic, iar tot acest ciclu de la inghitirea, la digerarea si apoi eliminarea fluidului sub forma de urina inapoi in lichidul amniotic, va dura pe tot parcursul sarcinii. De asemenea, tot acum incepe sa se formeze si meconiul, primul scaun al bebelusului dupa nastere.
Dintisorii incep si ei sa se formeze timizi in aceasta saptamana, in interiorul gingiilor.
Mama in saptamana 21 de sarcina
Acum puteti sa incepeti sa observati si unele urme de vergeturi, intrucat odata cu cresterea in volum a uterului, pielea trebuie sa se adapteze, sa se intinda, si sa suporte toate aceste transformari.
Nu este obligatoriu sa faceti vergeturi in timpul sarcinii, insa daca ati avut in trecut cresteri bruste in greutate sau mama dvs a avut vergeturi in timpul sarcinii ei, atunci este destul de posibil sa aveti si dvs. Discutati cu medicul dvs si vedeti ce creme va recomanda contra vergeturilor.
Tot acum puteti incepe sa realizati (daca pana acum nu ati facut-o) ca in interiorul dvs chiar se formeaza o noua fiinta, iar toate acele lovituri sunt cauzate de miscarile fatului si nu sunt doar simple senzatii.
Toate aceste elemente noi pot incepe sa va faca sa va ganditi la o multime de lucruri, sa va ganditi daca o sa fiti o mama buna, daca o sa va descurcati, cum o sa decurga nasterea, o sa fie totul in regula si o sa aveti un bebelus sanatos... Nu va speriati, cam toate femeile insarcinate, mai ales daca sunt la primul copil, trec prin aceste stari si toate isi pun aceleasi intrebari.
Este foarte important sa discutati toate temerile dvs atat cu partenerul de viata, cat si cu mama, sau cu prietene care au deja copii, dar nu in ultimul rand si cu medicul dvs.
Tot acum puteti incepe sa va stresati ceva mai mult, si sa va ganditi ce repede trece timpul si ca deja sunteti la jumatatea drumului... Incercati sa va organizati, faceti de pe acum ce se poate face si prioritizati ceea ce mai este de facut. Nu lasati pe ultima suta de metri planificarea pentru venirea bebelusului sau cumparaturile pentru ca de cele mai multe ori bebelusii vin cand vor ei si nu atunci cand ar trebui.
Daca mai aveti un copil, va puteti intreba probabil cum veti putea sa mai iubiti inca un copil la fel de mult ca pe primul... Nu sunteti singura si majoritatea femeilor care sunt la a 2-a sau a 3-a sarcina isi pun aceasta intrebare. Veti vedea la timpul potrivit cat de mult il veti iubi si cum va veti imparti iubirea la doi sau la trei copii. O mama are foarte multe de daruit si isi iubeste copiii mai mult decat orice pe lume.
Simptome in Saptamana 21 de Sarcina
- Miscarile fetale: Acum puteti sa simtiti fiecare miscare a fatului, fiecare intoarcere, rasucire, impingere, lovitura. Bucurati-va de fiecare in parte, acum cat inca loviturile sunt destul de usoare, caci mai tarziu acestea se vor simti mai puternic. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Miscarea fatului de-a lungul sarcinii"
- Apetit puternic: Aveti senzatia ca ati manca intruna, orice si oricat? Este normal, trebuie doar sa aveti grija ce mancati. Este bine sa aveti mereu la dvs. ceva de rontait (nuci, alune, struguri, cereale), astfel incat sa puteti manca putin si des si in acelasi timp si sanatos. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Pofta de mancare in timpul sarcinii: Ce pofte au femeile in timpul sarcinii si de ce"
- Flatulenta: Beti multe lichide si mancati cereale pentru a evita constipatia. Flatulenta se datoreaza numai faptului ca uterul acum marit apasa pe rect. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Dureri abdominale in timpul sarcinii"
- Varice: Acestea pot sa apara datorita volumului de sange marit acum. Incercati sa va mentineti greutatea sub control pentru a evita sa puneti o presiune suplimentara asupra sistemului circulator. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Hipertensiunea indusa de sarcina"
- Durerile de spate: Aceste dureri de spate pot sa apara si din cauza faptului ca datorita cresterii in greutate si a pozitionarii uterului centrul de greutate s-a schimbat si pune mai multa presiune asupra coloanei. Totodata pot sa apara si datorita unui hormon de sarcina. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Durerile de spate in timpul sarcinii"
- Sangerarea gingiilor: Daca observati ca gingiile sunt inflamate si sangereaza atunci cand va spalati pe dinti, evitati sa consumati alimente care sa vi se lipeasca de dinti, mai ales daca nu aveti posibilitatea sa va spalati apoi pe dinti. Dulciurile cresc nivelul bacteriilor din gura si irita la randul lor gingiile. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Lucrarile dentare si sarcina"
- Modificari la nivelul pielii, al parului si al unghiilor: Datorita hormonilor de sarcina, atat parul cat si unghiile cresc mult mai repede, intrucat intensificandu-se circulatia sanguina in organism, atat parul cat si unghiile primesc extra nutrienti. De asemenea, pielea de pe picioare si maine poate sa para putin patata in aceasta saptamana, dar este ceva normal pentru al doilea trimestru de sarcina, datorita unui nivel crescut de estrogen. Dupa nastere aceste pete vor disparea. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Hormonii implicati in fertilitatea la femei"
- Ombilicul poate fi impins in afara in aceasta saptamana, chiar daca in mod normal aveati buricul in interior. Majoritatea femeilor insarcinate in 21 de saptamani au ombilicul plat, la acelasi nivel cu pielea dimprejur, dar poate deveni si mai proeminent si iesit in exterior pe masura ce fatul creste.
- Sanii s-au stabilizat probabil in dimensiuni si forma, sfarcurile sunt mai mari si areola mai inchisa la culoare pe masura ce sarcina avanseaza. Asigurati-va ca purtati un sutien comfortabil, care sa sustina bine sanul si sa nu va deranjeze. Aceste modificari sunt normale, de vreme ce organismul se pregateste pentru alaptat si producerea lactatiei. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Modificarile Sanilor in Timpul Sarcinii"
- GreutateaVeti observa ca incepeti sa puneti mai repede in greutate decat pana acum. In urmatoarele 10 saptamani este foarte posibil sa mai puneti inca jumatate din greutatea totala castigata in timpul sarcinii. O parte din aceasta greutate este data bineinteles de greutatea fatului, care creste si incepe sa castige atat grasime cat si masa musculara. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Cresterea in greutate in timpul sarcinii"
- Poftele. Nu trebuie sa va mirati daca o sa incepeti sa aveti tot felul de pofte, unele mai bizare ca altele. Organismul dvs are nevoie de acele combinatii pentru un anumit motiv. Trebuie sa va asigurati insa ca mancati sanatos, dintr-o mare varietate de grupe de alimente, benefice pentru sarcina si fat.
Recomandari pentru Tata
Nu incepeti sa intrati in panica doar gandindu-va la momentul nasterii. Documentati-va si dvs impreuna cu sotia, astfel incat sa fiti pregatit pentru orice.
Recomandari pentru Mama
Incercati sa va pastrati in fiecare zi un timp pentru dumneavoastra, in care pur si simplu sa stati si sa va bucurati de sarcina. Acum nu mai aveti parte nici de micile neplaceri ale sarcinii din trimestrul 1, si de asemenea fatul nu este inca foarte mare ca sa va creeze stari de discomfort.
Bucurati-va de starea de bine indusa de sarcina, de faptul ca veti deveni mamica. Nu va ganditi ca va ingrasati si va veti chinui sa reveniti la greutatea dinaintea sarcinii, fiti mai toleranta cu dvs si cu cei din jur, si incercati sa nu va suparati din orice fleac.
Daca medicul v-a recomandat, nu uitati de exercitiile si plimbarile zilnice, care vor ajuta organismul sa elibereze endorfinele, acei hormoni careinduc o stare de bine. Inotul, mersul pe jos, Pilates, yoga sunt bine venite atata timp cat sunt practicate corect si cu acordul medicului.
Daca va este greu sa mai dormiti pe burta, pentru ca parca fatul exact cand va intindeti in pat incepe sa se miste si sa se agite, ganditi-va ca intr-un fel acesta este un mod de a pregati organismul pentru orele de nesomn ce vor urma dupa nastere, cand bebelusul se va trezi poate din 3 in 3 ore pentru a fi alaptat... Daca nu reusiti sa adormiti, nu insistati, mai bine va dati jos din pat, faceti putina miscare, beti un pahar cu lapte sau mancati ceva usor, cititi o carte sau uitati-va la televizor, faceti orice reuseste sa va reinduca starea de somn si apoi incercati sa mergeti din nou la culcare. Poate a 2-a oara este cu noroc ...
Daca vi se pare ca este foarte cald in incapere, desi sunteti singura care simte astfel, nu trebuie sa va mirati... Ganditi-va mai bine cum ati putea proceda pentru a va crea starea de comfort de care aveti atata nevoie, dormiti cu aerul conditionat pornit (dar atentie sa nu fie indreptat spre pat), sau cu un ventilator... Incercati sa optati pentru niste pijamale mai lejere, care sa nu fie prea mulate sau prea groase.
Discutati pe forum despre saptamana a 21-a de sarcina
<< Saptamana 20 de Sarcina Saptamana 22 de Sarcina >>