Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 20-a saptamana
de sarcina si a 18-a saptamana de la conceptie



Sarcina pe saptamani

Saptamana 20 de Sarcina

image

Copilul la 20 de saptamani

Daca sunteti curioasa ce ascunde burtica dvs, daca aveti un baiat sau o fata, saptamana aceasta ati putea gasi un raspuns la aceasta intrebare.

La ecografia din trimestrul al 2-lea de sarcina, care de obicei este planificata intre a 18-a si a 22-a saptamana a sarcinii, medicul va poate spune (estimativ sau cu certitudine) daca aveti un baiat sau o fata.

Daca aveti o fata, trebuie sa stiti atunci ca in aceasta saptamana uterul ei este deja format, iar ovarele contin deja circa 7 milioane de ovule primitive.

Daca aveti un baiat, testiculele lui au inceput deja sa coboare din abdomen catre destinatia lor finala, scrotul.

Incepe sa se creeze vernixul, o substanta cremoasa albicioasa, care se crede ca protejeaza copilul. Este posibil ca unii dintre bebelusi sa mai aiba aceasta substanta pe ei si la nastere. De pe acum puteti sa incepeti sa observati ciclul de veghe-somn al bebelusului.

Acum fatul cantareste circa 280 grame si masoara cam 16.5 cm. Inca mai are destul loc ca sa creasca si se mai poate misca in voie. Este inconjurat de cca 320 ml de lichid amniotic. Temperatura lichidului este mentinuta la o temperatura usor mai ridicata decat temperatura corpuluii dvs.

La 20 de saptamani urechile externe ale fatului sunt perfect formate. Ele sunt "proiectate" pentru a canaliza undele sonore catre urechea interna, unde zgomotele pot fi auzite ca si cum ar fi filtrate prin peretele dvs abdominal.

De aceea este important sa vorbiti zilnic cu bebelusul, pentru a se obisnui cu vocea dvs si a o recunoaste la nastere.

Miscarile fatului se intetesc saptamana aceasta si incepeti sa le simtiti si dvs.

Mama in saptamana 20

Felicitari! Ati ajuns la jumatatea drumului deja! Desi perioada medie de sarcina este de 40 de saptamani, se considera o sarcina la termen si cu +/- 2 saptamani inainte de aceasta perioada.

Nu va faceti planul ca data probabila a nasterii va fi si data nasterii, pentru ca bebelusii vin de obicei atunci cand vor ei.

Data probabila a nasterii este mai mult pentru a avea un plan. O ecografie va poate da o estimare mai precisa a datei nasterii, in functie de dezvoltarea fatului.

La 20 de saptamani puteti observa ca mersul vi s-a schimbat, pentru a va acomoda surplusului de greutate dobandit si modificarii centrului de greutate.

Daca aveti o munca de birou, incercati sa va alegeti in scaun mai comfortabil.

Asigurati-va ca purtati o incaltaminte comoda. Daca sunteti obisnuita sa purtati tocuri inalte, ar fi cazul sa incepeti sa renuntati la ele si sa treceti la incaltaminte comoda, cu tocul jos.

In al doilea trimestru de sarcina, puteti observa de asemenea ca unele incaltari nu va mai vin. Este ceva normal si nu trebuie sa va impacientati. Schimbati incaltamintea astfel incat sa va simtiti comod.

Multe persoane din anturajul dvs vor incepe sa observe, daca nu au observat deja, ca sunteti insarcinata si va vor pune tot felul de intrebari: "Cum te simti?", "In cate luni esti?", "E baiat sau fata?", "Cand trebuie sa nasti?"

Multi pot dori chiar sa puna mana si pe burtica si sa simta si ei fatul. Depinde de dvs cum vreti sa raspundeti acestor intrebari si gesturi. Unele femei percep acest lucru ca pe o violare a spatiului personal, altele dimpotriva se simt incantate de preocuparea celor din jur.

Daca la ecografia de 20 de saptamani vi se spune ca placenta este situata in partea de jos a uterului, nu trebuie sa va ingrijorati.

Desi este bine atasata de peretele uterin, uterul va continua sa creasca si sa se largeasca, astfel incat este posibil ca placenta sa isi modifice pozitia.

Tot acum puteti observa si ca talia de altadata a disparut. Daca nu sunteti la primul copil, sarcina se va vedea ceva mai repede. Muschii abdominali s-au mai intins si inainte si nu mai sunt atat de rezistenti ca la prima sarcina.

Inima si-a marit capacitatea de pompare a sangelui si acum reuseste sa pompeze cca 7 litri de sange in fiecare minut. Datorita hormonilor de sarcina, vasele de sange permit mai usor debite de sange mai mari.

Aceasta inseamna ca este posibil sa va apara si vene varicoase sau chiar hemoroizi. Nu va speriati, de obicei lucrurile revin la normal dupa nastere si nu raman urmari.

Este posibil sa dezvoltati si o iritatie sub sani, la subrat sau intre picioare. Temperatura corpului este usor crescuta fata de normal, deci probabil transpirati ceva mai mult decat de obicei.

Evitati sa purtati imbracaminte din sintetic si folositi mai mult imbracamintea din bumbac. Optati mai degraba pentru comfort decat pentru aspect, daca nu le puteti avea pe amandoua.

"Masca de gravida" (cunoscuta si ca „masca de sarcina” sau chloasma), pigmentarea in culori mai inchise a fetei apare cam la 50-75 % dintre femeile insarcinate, deci considerati-va norocoasa daca nu o aveti. Ea dispare odata cu nasterea.

Daca este vara si trebuie sa iesiti afara mai mult timpm asigurati-va ca purtati palarie de soare si ca v-ati dat cu lotiune de soare, pentru ca razele UVA si UVB o vor inrautati.

Saptamana aceasta va puteti simti si usor ametita si puteti chiar sa lesinati. Este o experienta comuna in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Nu va ridicati brusc din pat si nici nu stati intinsa prea mult.

Permiteti-i corpului sa se ajusteze la trecerea de la pozitie orizontala sau verticala si invers.

Schimbari emotionale pentru mama

Saptamana aceasta va puteti trezi tot mai des ca va ganditi la nastere. Acest lucru este firesc pentru ca abia acum incepeti sa constientizati ca fatul va trebui sa se si nasca la un moment dat.

Foarte putine femei insarcinate sunt inspaimantate la gandul ca vor trebui sa nasca, dar daca totusi va regasiti printre ele, discutati cu medicul dvs despre toate aceste temeri. Puteti sa aflati mai multe informatii despre acest subiect citind articolul "Adevarul despre durere".

Daca ati facut si o ecografie in aceasta saptamana sigur va simtiti mult mai atasata de bebelusul dvs decat pana acum.

Multe femei insarcinate sunt mai retinute pana la ecografia de 20 de saptamani, cand medicul le confirma ca totul este normal si bebelusul se dezvolta asa cum ar trebui. Momentul in care iti vezi bebelusul pentru prima data, chiar daca doar prin intermediul monitorului, cand ii vezi fata, manutele, piciorutele, este unic si incarcat de emotie.

Asigurati-va ca partenerul dvs vine cu dvs la ecografie, pentru ca pana acum singura perceptie a lui despre sarcina au fost doar simptomele dvs. Acordati-i sansa sa isi dezvolte propria relatie cu bebelusul.

Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Schimbari emotionale in sarcina".

Simptome in Saptamana 20 de Sarcina

  • Arsuri epigastrice sau indigestie: Daca vreti sa scapati rapid de arsurile epigastrice, incercati sa mestecati o guma de mestecat fara zahar, imediat dupa mese. Saliva astfel produsa neutralizeaza acizii gastrici si forteaza fluidele sa revina in stomac.
  • Scurgeri vaginale mai abundente: Pe masura ce sarcina avanseaza, puteti sa observati aparitia unor secretii vaginale. Rolul lor este acela de a proteja canalul de nastere de infectii si de a mentine un echilibru al bacteriilor din vagin.
  • Dureri de cap ocazionale: Evitati sa va imbracati prea gros sau prea subtire, sa stati in curent sau in spatii neaerisite si iesiti din cand in cand afara sa respirati aer proaspat.
  • Ameteli ocazionale: Faceti plimbari in aer liber, sau macar iesiti cateva minute la aer si purtati haine lejere, nu foarte stramte pe corp.
  • Crampe musculare: Incercati sa tineti picioarele mai ridicate ori de cate ori aveti ocazia si sa beti multe lichide.
  • Usoara umflare a gleznelor si picioarelor: Aceasta se datoreaza in special retentiei de apa. Incercati sa purtati o incaltaminte comoda, sa consumati mai putina sare, sa nu purtati imbracaminte prea stramta.
  • Buric proeminent: Este posibil ca buricul sa inceapa sa iasa in afara. Nu trebuie sa va speriati, isi va reveni la forma initiala dupa nastere. Puteti sa incepeti sa observati ca burtica este din ce in ce mai proeminenta si puteti simti mai bine miscarile fatului.
  • Unghiile sunt mai rezistente (desi pot deveni si fragile sau casante), iar parul este mai sanatos si mai lucios ca oricand, datorita hormonilor de sarcina si a circulatiei sanguine mai intense, care furnizeaza extra nutrienti celulelor parului si unghiilor.
  • Apetit crescut: Este posibil sa aveti un apetit mai mare in aceasta perioada, mai ales ca ati trecut de perioada din primul trimestru in care greturile nu va lasau sa mancati mai nimic. Inainte insa de a incepe sa mancati orice si oricat, ganditi-va ca este recomandat sa mancati sanatos in timpul sarcinii, sa evitati consumul anumitor alimente, sa mancati mai putin si mai des.
  • Probleme de respiratie: De asemenea, este posibil sa aveti si usoare probleme de respiratie, tot din acest motiv, probleme care vor disparea pe masura ce bebelusul va incepe sa coboare. Odata ce bebelusul va incepe sa coboare insa, veti urina mai des, pentru ca acum uterul va presa pe vezica urinara.

Recomandari pentru mama in saptamana 20

Daca sunteti ingrijorata in privinta venelor varicoase, puteti sa discutati cu medicul dvs despre alternative de prevenire. Exista si posibilitatea de a purta niste sosete / dresuri speciale, care sa asigure o buna circulatie a sangelui.

Incercati sa tineti picioarele putin mai ridicate ori de cate ori aveti ocazia, stati asezata cand puteti si evitati sa stati prea mult timp intr-un loc.

In ceea ce priveste hemoroizii, pentru a preveni aparitia lor, asigurati-va ca aveti o dieta bogata in fibre si ca beti multe lichide.

Programati-va la niste cursuri pentru nastere si pentru alaptat, daca nu ati facut-o deja.

Aveti grija de problemele cu spatele care ar putea sa apara. In acest sens, evitati sa ridicati obiecte grele si sa va rasuciti din mijloc in timp ce va ridicati. Durerile de spate sunt ceva comun in timpul sarcinii si este mai usor sa evitati o durere de spate decat sa o tratati.

Recomandari pentru Tata

Puteti sa celebrati jumatatea sarcinii invitandu-va sotia la o masa in oras!




Discutati pe forum despre saptamana a 20-a de sarcina


<< Saptamana 19 de sarcina Saptamana 21 de sarcina >>