Saptamana a 18-a de sarcina
Felicitari. Va aflati in a 18-a saptamana de sarcina si a 17-a saptamana de la conceptie, in trimestrul doi si va aflati la inceputul celei de a 5-a luni de conceptie.
Nu mai este un secret pentru nimeni - burtica e destul de vizibila pentru ca ceilalti sa inceapa sa va cedeze locul in autobuz sau metrou. Bucurati-va de atentia pe care ceilalti v-o acorda si de grija lor pentru viitoarea mamica - le meritati!
Cum se dezvolta bebelusul in a 18-a saptamana de sarcina
Bebelusul dumneavoastra poate sa cantareasca in saptamana 18 chiar si 200 de grame. Amintiti-va totusi ca are un ritm de crestere propriu si nu va raportati atat de strict la aceste informatii.
Chiar daca medicul nu poate fi inca sigur, s-ar putea sa va anunte ce sex ar putea avea copilul. Sa va spun un secret - nu va bazati prea mult pe aceasta informatie, mai dureaza putin pana cand veti putea sti cu certitudine. Totusi, in saptamana 18 se formeaza prostata (daca veti avea un baietel), respectiv uterul si trompele uterine (daca veti avea o fetita).
Tot in saptamana a 18-a inima bebelusului incepe sa se definitiveze si sunt acum vizibile cele 4 camere. O ecografie in saptamana 18 este importanta pentru a determina eventualele malformatii cardiace.
Oasele isi continua procesul de osificare. De asemenea, tot acum se dezvolta si amprentele.
Bebelusul are ochii tot inchisi, insa incepe sa perceapa lumini si umbre. Auzul sau se dezvolta din ce in ce mai bine, asa ca nu mai asteptati: cititi-i ceva frumos sau ascultati impreuna muzica relaxanta. Continua osificarea scheletului, asa ca nu uitati de calciu. Semintele de susan contin nu doar foarte mult calciu, dar si vitaminele A, B, C si e, precum si 74% din doza zilnica recomandata de cupru.
Cum se schimba viata dumneavoastra
Uterul creste in volum, iar ca urmare mictiunile vor deveni mai frecvente, urmand ca frecventa acestora sa tot creasca pana la sfarsitul perioadei de sarcina. Obisnuiti-va cu ideea ca va trebui sa mergeti mai des la toaleta, dar nu incercati sa reduceti aportul de lichide: este foarte important sa va hidratati corespunzator. In continuare este necesar sa beti 1.5-2 litri de lichide pe zi, iar medicul va poate recomanda o crestere a aportului de lichide in cazuri specifice.
Pe langa sangerarile nazale, s-ar putea sa observati si usoare sangerari gingivale la periaj. Cauza acestora este hormonala, de cele mai multe ori.
Dormitul pe spate poate sa devina incomod incepand din trimestrul al doilea; uterul poate apasa pe vena cava in aceasta pozitie. Este momentul sa incepeti sa exersati dormitul pe o parte, recomandabil fiind sa dormiti pe partea stanga.Incercati sa va gasiti pozitii cat mai comfortabile de somn, folositi-va de perne, paturi si orice va este folositor pentru a va asigura un somn cat mai bun si odihnitor. Puteti sa va apucati de pe acum sa va "jucati" incercand sa gasiti un nume pentru bebelusi. Apelati la internet, la cunostinte, rude, cititi ce semnificatie are fiecare nume, incercati sa va faceti o lista cu numele preferate, atat de fetita, cat si de baietel.
Sfaturi pentru saptamana a 18-a
Pentru a preveni constipatia, incercati sa aveti o dieta cat mai bogata in fibre. Fructele si legumele de sezon sunt cele mai importante surse de vitamine, minerale si fibre, asa ca bucurati-va de ele! Si aportul crescut de lichide va poate ajuta sa combateti constipatia de care se plang atat de multe gravide. De asemenea, este important sa continuati sa faceti miscare. Va puteti inscrie deja la un curs Lamaze sau la gimnastica pentru gravide.
In trecut exista o zicala conform careia pentru fiecare sarcina mama plateste cu un dinte. Demontati aceasta credinta populara, depinde doar de dumneavoastra. Nu uitati de aportul zilnic de minerale! Oasele bazinului si articulatiile sunt si ele supuse unor presiuni si schimbari continue, asa ca este benefic sa le sustineti printr-o cura de alimente bogate in calciu.
Hormonii specifici sarcinii sunt destul de nabadaiosi! Nu va speriati daca deveniti uituca, somnoroasa, agitata, melancolica sau daca aveti un apetit sexual mai mare. Important este sa intelegeti ca toate aceste stari sunt trecatoare si ca intreg corpul dumneavoastra trece printr-un proces complex, uluitor, la sfarsitul caruia veti strange in brate un omulet perfect!
Si nu in ultimul rand cateva sfaturi si pentru tata:
Incercati sa fiti alaturi de sotia dvs si sa o incurajati. Este posibil sa nu se simta tocmai confortabil si pentru ca a inceput sa ia destul in greutate, si pentru ca nu mai poate dormi foarte bine noaptea. Nu ii spuneti niciodata ca a inceput sa se ingrase !
Discutati pe forum despre saptamana a 18-a de sarcina
<< Saptamana a 17-a de sarcina
Saptamana a 19-a de sarcina >>