Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala in a 16-a saptamana
de sarcina si a 14-a saptamana de la conceptieSarcina pe saptamani

Sarcina in cea de-a 16-a saptamana

image

La 16 saptamani, bebelusul masoara intre 13 cm si 14 cm. Isi poate suge degetul si arata expresii faciale, ca incruntarea. Atunci cand te afli in cea de-a 16-a saptamana de sarcina, poti incepe sa simti bebelusul miscandu-se in burtica. Poti experimenta, in aceasta perioada, sangerari nazale, un nas infundat, sangerari gingivale si picioare umflate.

Daca nu sunteti la prima sarcina este posibil ca deja sa fi simtit aceste miscari, pentru ca stiti la ce sa va asteptati. Totusi, este destul de obisnuit ca pana la 22-24 saptamani sa nu simtiti aceste miscari sau sa nu realizati ca sunt ale bebelusului. Data la care simtiti aceste prime miscari este bine sa o tineti minte pentru ca si ea poate ajuta la determinarea datei probabile a nasterii.

Prezentare generala

Te afli in cea de-a 16-a saptamana de sarcina! Pe masura ce bebelusul continua sa creasca, se poate sa simti un disconfort in jurul buricului. In jurul acestei perioade din sarcina, este foarte posibil sa simti bebelusul miscandu-se. Acetse miscari se simt ca si cum ai avea fluturi in stomac sau gaze. Acestea incep, de obicei, intre a 16-a saptamana de sarcina si cea de-a 22-a.

In cea de-a 16-a saptamana, este bine sa vorbiti cu medicul despre diferitele teste pentru a a vedea daca exista probleme genetice.

Dezvoltarea bebelusului

La 16 saptamani, bebelusul masoara intre 10 cm si 12 cm, cantarind aproximativ 85 de grame. Daca veti face o ecografie in acest moment al sarcinii, ati putea sa aflati sexul bebelusului, dar totusi nu va fi ceva 100% sigur. In timpul acestei saptamani, bebelusul poate sa-si deschida gura, miste buzele sau sa inghita. Alte lucruri care se pot intampla in cea de-a 16-a saptamana de sarcina sunt:

 • bebelusul isi poate suge degetul
 • Unghiutele bebelusului s-au format deja si unii bebelusi chiar vor necesita taierea unghiutelor la nastere.
 • Urechile au migrat de asemenea dinspre partea gatului inspre cap.
 • muschii faciali pot forma diferite expresii, ca incruntarea
 • inima sa poate sustine intre 117 si 157 batai pe minut
 • stomacul produce suc digestiv
 • rinichii produc urina
 • fetitele produc ovule

 

Schimbari ale corpului tau

Atunci cand esti in cea de-a 16-a saptamana de sarcina, poti incepe sa simti miscarea, pe masura ce oasele bebelusului se intaresc; totusi, daca esti supraponderala, ai un uter subtire sau esti la prima sarcina, se poate sa nu simti miscarile acestuia inca. Alte lucruri pe care le poti experimenta in cea de-a 16-a saptamana de sarcina sunt:

 • nas infundat sau scurgeri nazale
 • gingii sangerande
 • dureri abdominale (de la ligamentele ce se intind)
 • picioare umflate

 

Lectia saptamanii: teste de depistare

Frica fiecarei mame este aceea de problemele pe care le poate avea copilul ei. Din fericire, cei mai multi copii nascuti in tari industrializate sunt sanatosi. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, defectele majore din nastere sunt rare, fiind prezente la 2 sau 3 cazuri din 100 de nasteri. Un defect din nastere este definit ca o problema mentala sau fizica prezenta la nastere. Acestea pot fi cauzate de o problema in genele copilului sau din cauza unei expneri la o substanta daunatoare de-a lungul sarcinii. Totusi, in majoritatea cazurilor, cauza defectului din nastere este necunoscuta.

Medicul tau iti poate recomanda cateva teste care sa verifice daca exista probleme genetice sau nu. Acestea includ atat ecografii cat si teste de diagnoza. Ecografiile reduc riscul ca bebelusul sa aiba vreo problema. Testele de diagnoza permit ca medicul sa caute probleme specifice. Medicii recomanda, in general, sa se faca ecografiile inainte de testele de diagnoza, deoarece acestea nu prezinta risc pentru mama sau fat. In unele cazuri, doctorul poate recomanda un test de diagnoza in locul unei ecografii. Aceasta se intampla in cazul in care mama risca o nastere prematura.

Cateva exemple de ecografii pe care medicul le poate recomanda:

 • o ecografie a pliului nucal si un test al sangelui
 • o ecografie tripla sau cvadrupla
 • o ecografie care sa detecteze prezenta fibronului chistic
Doctorul iti poate recomanda urmatoarele teste de diagnoza: Aminteste-ti – chiar daca o ecografie arata un risc crescut a unei probleme, majoritatea bebelusilor se nasc sanatosi.

 

Insarcinata in 16 saptamani cu gemeni sau mai multi bebelusi

Daca esti insarcinata cu mai multi bebelusi, fiecare dintre acestia are o lungime de aproximativ 10 cm si cantareste in jur de 85 de grame.

Sfaturi folositoare pentru aceasta saptamana

Desi tu crezi ca este prea devreme, acum este timpul sa te gandesti pentru o asigurare de viata. Daca tie sau sotului tau vi se intampla ceva, neasteptat, un asemenea pas ar putea reduce stresul prin care parintele supravietuitor este nevoit sa treaca.
Discutati pe forum despre saptamana a 16-a de sarcina


<< Saptamana a 15-a de sarcina Saptamana a 17-a de sarcina >>