Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 15-a saptamana
de sarcina si a 13-a saptamana de la conceptie



Sarcina pe saptamani

Saptamana a 15-a de sarcina

image

Pana cand sarcina ajunge la 15 saptamani, copilul tau va cantari aproximativ o jumatate de kilogram. In acest moment, foliculii de par ai copilului tau incep sa produca pigment si sprancenele si parul de pe cap incep sa apara. Atunci cand esti insarcinata in 15 saptamani, burtica va incepe sa fie evidenta. De asemeni, poti experimenta dureri de stomac, sangerari nazale sau schimbari ale parului sau pielii tale. Acestea sunt normale in timpul celei de-a 15-a saptamana de sarcina.

Prezentare generala

Te afli in cea de-a 15-a saptamana de sarcina si in a doua saptamana din cel de-al doilea trimestru. Pentru multe femei, acesta este momentul cand incep sa „arate insarcinate”. Daca, in cazul tau, aceste semne nu sunt evidente, nu te ingrijora – vor aparea.

Ca si sfat, daca ai probleme la incheierea nasturilor de la pantaloni, incearca sa folosesti o banda de cauciuc, pe care sa o infasori in jurul nasturelui, iar mai apoi sa o treci prin gaura cealalta, pentru a o infasura, din nou, in jurul nasturelui. Acest truc iti va da mai mult timp pentru gasirea unor haine pentru gravide.

Daca aceasta nu este prima ta sarcina, este posibil sa se vada sarcina foarte bine. Acest lucru se intampla deoarece muschii abdomenului nu mai sunt atat de puternici, ceea ce poate cauza o lasare in fata a uterului, mult mai vizibila.

De-a lungul celei de-a 15-a saptamana de sarcina, copilul tau masoara aproximativ 10 centimetri si cantareste in jur de 50 de grame.

Dezvoltarea bebelusului

Atunci cand esti insarcinata in 15 saptamani, bebelusul incepe sa devina mult mai mobil si flexibil. Acesta isi poate indoi, acum, coatele si incheieturile. Este posibil sa fie capabil sa stranga si pumnul.

Copilul dvs este posibil sa isi fi facut un obicei din a-si suge degetelul ! Pielea este foarte subtire si puteti vedea vasele de sange destul de clar dedesubt.Incepe sa se dezvolte si perisorul, iar inima incepe sa pompeze mai mult sange zilnic.

De asemeni, in cea de-a 15-a saptamana de sarcina:

  • vasele de sange pot fi vazute cu usurinta prin pielea bebelusului, care este subtire si translucida
  • picioarele sunt mai lungi decat mainile
  • sprancenele si parul de pe cap pot incepe sa apara
  • foliculii de par vor incepe sa produca pigmenti
  • oasele si maduva osoasa vor continua sa se dezvolte.

Schimbari ale corpului tau

In cea de-a 15-a saptamana de sarcina, poti avea dificultati la inchiderea pantalonilor. Acesta este un moment proprice pentru a incepe achizitionarea unor haine pentru gravide.

Inima incepe sa pompeze mai puternic ca sa il aprovizioneze pe bebelus cu oxigen. Acum pompeaza cu cca 20% mai mult sange decat inainte de a ramane insarcinata. Acest volum mai mai creste pe parcursul sarcinii, ajungand chiar pana la 30-50%.

In aceasta perioada e posibil sa se faca testarea pentru defecte de tub neural.

Poti experimenta, de asemeni, si alte schimbari ale corpului tau:

  • dureri abdominale
  • scrugeri ale sanilor
  • sangerari nazale
  • schimbari ale parului
  • schimbari ale pielii

Durerile abdominale

De-a lungul celui de-al doilea trimestru de sarcina, uterul tau incepe sa isi mareasca volumul, ceea ce poate cauza o durere in abdomen. Durerea apare, de obicei, atunci cand dormi sau cand te misti repede. O poti micsora prin:

  • aplicarea caldurii
  • ridicarea si asezarea usoara, fara miscari bruste
  • evitarea miscarilor bruste

Scurgerile sanilor

In cea de-a 15-a saptamana de sarcina, un lichid galbui sau alb, denumit colostru poate incepe sa curga din sanii tai. Acest lucru este normal. Colostrul, cunoscut si ca „lichidul de aur” printre specialistii in lactatie, este bogat in proteine si contine o cantitate mai scazuta de grasimi si lactoza decat laptele matern ce apare la cateva zile dupa nastere. Contine, de asemeni, anticorpi, ce pot proteja bebelusul de boli.

Daca gasesti pete de colostru pe haine, poti folosi tampoane medicale de unica folosinta (se gasesc in farmacii, in sectiunea pentru copii). Daca lichidul formeaza o crusta in jurul sfarcului, foloseste apa calduta pentru a il indeparta.

Sangerari nazale

Sangerarile nazale sunt comune in perioada iernii, atunci cand aerul cald din casa usuca mucoasele nazale. Membranele mucoase sunt, deja, sensibile, datorita cresterii vitezei sangelui din corpul tau, cauzata de hormonii produsi de sarcina. Foloseste un umidificator pentru a umezi aerul din camere.

Schimbari ale parului

Cele mai multe femei insarcinate experimenteaza o crestere rapida a parului si o subtiere a acestuia, in timpul sarcinii; totusi, exista femei al caror par devine mai subtire,mai gras sau mai uscat de-a lungul sarcinii. De asemeni, multe femei experimenteaza lipsa caderii parului, de-a lungul sarcinii, insa pregateste-te pentru ea in perioada ce va urma. Hormonii pot afecta aproape tot corpul tau, in timpul graviditatii.

Schimbari ale pielii

Datorita nivelului ridicat de hormoni din corpul tau, de-a lungul sarcinii, uneori pot aparea pe fata pete mai inchise sau mai deschise la culoare. Aceast fapt este cunoscut sub numele de „masca de sarcina” (sau chloasma) si va disparea, cel mai probabil, dupa nasterea bebelusului.

Poti, de asemeni, observa ca alunitele tale sunt mai inchise la culoare sau mai mari.

Unele femei au, de asemeni, „pete vasculare”, cunoscute si ca angiome. Angiomele sunt pete rosii ce apar pe fata, in partea de sus a pieptului si pe brate. Acestea sunt cauzate de nivelul ridicat de estrogen din corpul tau.

Sfaturi pentru sotii

Imbratiseaza-ti partenerul! Studiile au aratat ca o sotie ce isi imbratiseaza mai mult sotul, isi va imbratisa si bebelusul in aceeasi masura.

Mituri despre sarcina

Mit: daca iti pui mainile sub cap, cordonul ombilical se va infasura in jurul gatului bebelusului.

Desi este o situatie comuna aceea in care cordonul ombilical se incolaceste in jurul gatului bebelusului, acest fapt se datoreaza miscarii acestuia. Nu are nimic de a face cu miscarile tale fizice. Totusi, nu te alarma. In majoritatea cazurilor, acesti copii se nasc sanatosi si la termen.




Discutati pe forum despre saptamana a 15-a de sarcina


<< Saptamana a 14-a de sarcina Saptamana a 16-a de sarcina >>