Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala in a 14-a saptamana
de sarcina si a 12-a saptamana de la conceptieSarcina pe saptamani

SAPTAMANA A 14-A DE SARCINA

COPILUL

image

Miscarile fatului sunt mai fluide in aceasta saptamana si mai bine controlate, bratele si piciorutele miscandu-se mai controlat.

Tot in aceasta saptamana se dezvolta si cerul gurii, iar intestinele incep sa produca meconiul (primul scaun al nou nascutului).

Acum incepe sa ii apara si lanugo, care ii va tine de cald pana aproape de nastere. In apropierea nasterii, fatul va avea deja acumulata suficienta grasime ca sa ii tina de cald si lanugo va incepe sa dispara.

Copilul are acum cca 12.5 cm. A inceput sa produca urina si chiar sa urineze in lichidul amniotic. De asemenea poate sa exerseze respirarea in lichidul amniotic. Lichidul amniotic este o substanta uimitoare. Se regenereaza complet la fiecare 3 ore ! Se stie ca este compusa partial din urina de la bebelus, dar nu se stie cu certitudine din ce este facut in general. 

MAMA

Va aflati acum in cel de-al doilea trimestru de sarcina si este posibil ca sanii sa nu mai fie atat de tensionati cum au fost in primul trimestru, iar nivelul dvs de energie sa inceapa sa revina la normal.

Greturile matinale s-au redus si ele si este posibil chiar sa fi disparut cu totul.

Necesitatea de a urina mai des nu mai este atat de puternica.

Acum pot incepe sa se faca simtite dureri in partea de jos a abdomenului, intrucat uterul se mareste si muschii si ligamentele trebuie sa sustina aceasta crestere a uterului.

In curand nu veti mai putea ascunde faptul ca sunteti insarcinata, pentru ca burtica va deveni din ce in ce mai vizibila.

Schimbarile hormonale din corpul dvs devin vizibile. O parte dintre femeile insarcinate, de la aceasta varsta a sarcinii incep sa arate modificari ale pielii. Este posibil sa va apara chiar si o linie mai inchisa e mijlocul abdomenului. Areola este posibil sa se inchida la culoare si sa se mareasca. Uterul este acum de marimea unui grapefruit.

Trebuie sa aveti grija in aceasta perioada sa nu va imbolnaviti pentru ca pe perioada sarcinii sunteti mai expusa riscului de a contacta viroze, gripe sau alte boli, intrucat sistemul imunitar va este oarecum suprimat in timpul sarcinii pentru a nu rejecta fatul (care este privit ca un intrus).

Cea mai buna aparare este intotdeauna atacul, asa ca nu trebuie sa ajungeti sa tratati si e mai bine sa preveniti. Spalati-va des pe maini cu apa si cu sapun, nu beti din acelasi pahar / cana cu nimeni, evitati sa veniti in contact cu persoanele bolnave.

Daca totusi va imbolnaviti, discutati cu medicul dvs si vedeti daca si ce medicatie va recomanda.

SIMPTOME IN SAPTAMANA A 14-A DE SARCINA

In aceasta saptamana a 14-a de sarcina, puteti observa urmatoarele:

  • Nu mai simtiti nevoia sa urinati atat de des: Bucurati-va de acest lucru cat puteti pentru ca din al 3-lea trimestru de sarcina va veti confrunta din nou cu aceasta problema, pentru ca fatul va cobori spre pelvis.
  • Oboseala redusa: Acum va revine din nou energia de care nu ati mai dispus in primul trimestru de sarcina, cand organismul dvs fabrica placenta si consuma multa energie cu acest lucru. Puteti sa profitati de aceasta ocazie si sa incepeti sa faceti pregatirile necesare pentru bebelusul care urmeaza sa soseasca
  • Sanii se maresc dar nu mai sunt asa tensionati
  • Greturile matinale dispar sau se raresc considerabil
  • Pofta de mancare crescuta: pentru ca greturile matinale s-au rarit sau au disparut, va revine si pofta de mancare. Incercati sa mancati alimente sanatoase, la ore fixe, 5 mese pe zi, pentru a va mentine nivelul de zahar din sange si de energie constant.
  • Varice: Este posibil sa nu puteti sa impiedicati aparitia lor, insa puteti sa incercati sa faceti miscare in timpul zilei pentru a ajuta circulatia sangvina.
  • Congestie nazala: Nivelurile crescute de estrogen si progesteron cresc si debitul sanguin din membranele mucoase din corp, inclusiv cea din nas, acest lucru ducand la o inflamare a lor. Puteti sa incercati sa dormiti cu un umidificator in camera pentru a va ajuta sa respirati mai usor.

Tatal:

Pentru ca mama a inceput sa se simta mai bine, parca vi se pare ca e din nou ea, cea pe care o stiati.
Discutati pe forum despre saptamana a 14-a de sarcina


<< Saptamana a 13-a de sarcina Saptamana a 15-a de sarcina >>