Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala in a 13-a saptamana
de sarcina si a 11-a saptamana de la conceptieSarcina pe saptamani

SAPTAMANA A 13-A DE SARCINA

COPILUL

image

Fatul are acum cca 14 - 20 g, este cam de marimea unei piersici si deja poate sa isi flexeze bratele si sa dea din picioare. De asemenea, acum poate sa inceapa sa isi bage degetelele in gurita, desi inca muschii nu sunt complet dezvoltati ca sa inceapa sa isi suga degetele.

In aceasta saptamana a 13-a de sarcina, se pot observa o serie de dezvoltari ale fatului, dintre care amintim:

  • aparitia unghiutelor
  • amprentele de la degetele de la maini si picioare incep sa se formeze
  • incep sa se formeze mugurii pentru toti cei 20 de dintisori
  • incep sa se formeze corzile vocale
  • ochii ajung in pozitia normala, devenind mai apropiati, la fel si urechile
  • traheea, plamanii, stomacul, ficatul, pancreasul si intestinele se dezvolta, ajungand in forma lor finala de functionare
  • pancreasul a inceput sa secrete insulina
  • meconiul, primul scaun al copilului, incepe sa se dezvolte

MAMA

Ati inceput al doilea trimestru de sarcina ! De obicei, de acum inainte viitoarele mamici incep sa se simta mai bine si pot in sfarsit sa se bucure de sarcina. De asemenea, tot de acum incep sa se simta efectiv insarcinate.

Daca pana acum nu ati spus nimanui de sarcina si  nici nu ati fost observata, de acum puteti sa le spuneti. Pe masura ce sarcina devine mai vizibila, toata lumea vrea sa se implice, sa va sustina, sa va incurajeze, mai ales sotul si parintii.

In aceasta saptamana greturile matinale dispar, starea de anxietate se reduce, intrucat riscul de a pierde sarcina este mult mai mic si nu mai aveti un stres in plus.

Este posibil sa simtiti unele dureri abdominale in aceasta saptamana datorita faptului ca uterul este in continua crestere si ligamentele trebuie sa faca fata acestei cresteri si sa sustina uterul.

Daca va simtiti obosita, nu ezitati sa va odihniti. Organismul vostru inca se adapteaza la sarcina, desi oboseala ar trebui sa se reduca dupa primul trimestru, cand deja organismul dvs a avut timp sa se adapteze la sarcina.

Este posibil sa observati si o scurgere slab mirositoare, la nivelul vaginului, numita leucoree. Aceasta e o scurgere care protejeaza canalul de nastere si pastreaza un echilibru al bacteriilor de la nivelul vaginului. Nu este daunatoare si este posibil sa devina mai abundenta in saptamanile urmatoare.

Incepand cu aceasta saptamana veti observa si o sensibilitate si o tensiune mai mare la nivelul sanilor, precum si unele modificari in volum. Durerile pe care le resimtiti sunt datorate in mare parte estrogenului, progesteronului precum si cresterii nivelului de grasime si de debit sanguin de la nivelul sanilor. Pentru a va diminua acest disconfort, puteti sa optati pentru un sutien cu suport mai bun.

Inca mai aveti tot felul de pofte si de aversiuni fata de anumite tipuri de mancare. Incercati sa aveti o alimentatie cat se poate de sanatoasa, dar nu evitati sa mancati uneori si altceva, daca va este pofta.

In timpul sarcinii muschii din partea superioara a stomacului se relaxeaza, permitand astfel acizilor gastrici sa urce catre esofag, cauzandu-va arsuri. Puteti sa reduceti aceasta stare de discomfort evitand sa consumati alcool, cafea, bauturi cu continut de cafeina, ciocolata, menta, citrice, mancaruri puternic condimentate.

Datorita hormonilor, in timpul sarcinii poate sa apara si constipatia. Evitati acest lucru daca adaugati in alimentatie cereale, fructe, legume.
Discutati pe forum despre saptamana a 13-a de sarcina


<< Saptamana a 12-a de sarcina Saptamana a 14-a de sarcina >>