Sarcina in a 12-a saptamana
Cum creşte bebeluşul dumneavoastră
Cea mai importantă schimbare din această săptămână sunt reflexele. Degetele bebeluşului dumneavoastră vor începe să se deschidă şi să se închidă, degetele de la picioare se vor îndoi, muşchii de la ochi se vor strânge iar gura va face mişcări ca şi când ar suge. De fapt dacă vă veţi apăsa pe abdomen, bebeluşul se va foi ca răspuns, cu toate că încă nu puteţi simţi aceasta.
Si toate acestea numai pentru a fi pregatit pentru viata extrauterina. Daca medicul dvs foloseste examinare Doppler, puteti deja sa auziti inimioara copilului. Sa nu va speriati daca ritmul va fi foarte rapid, este ceva normal la aceasta varsta a sarcinii. Riscul de pierdere a sarcinii este de acum mult mai redus.
În acelaşi timp, intestinele sale se dezvoltă cu repeziciune şi încep să iasă din cordonul ombilical, iar rinichii săi încep să formeze urină care se strânge în vezica lui.
Desi creierul copilului dvs nu este de aceeasi dimensiune cu cea pe care o va avea la nastere, totusi are aceeasi structura.
Totodată, celulele nervoase se multiplică rapid, şi în creierul bebeluşului, sinapsele (punctele de contact dintre două celule nervoase sau între o celulă nervoasă şi o altă celulă) se formează cu o viteză foarte mare. Faţa sa arată din ce în ce mai mult umană. Ochii săi s-au mutat din partea laterală a capului spre frunte, iar urechile se află la locul lor.
Din creştetul capului până la picioare, bebeluşul are cam 5,4 cm şi cântăreşte cam 14 grame
Cum vi se schimbă viaţa
Din aceasta saptamana puteti sa incepeti sa va simtiti mai bine, sa nu mai fiti atat de obosita si ametita. Abdomenul dvs incepe sa se mareasca, mai ales daca aceasta nu este prima dvs sarcina.
Uterul dumneavoastră a crescut astfel încât, ginecologul dumneavoastră îl poate simţii jos în abdomenul dumneavoastră. Deja aţi început să purtaţi haine de gravidă, mai ales dacă nu sunteţi la prima sarcină. Dacă sunteţi încă subţire şi nu le purtaţi încă, ati început totuşi să observaţi că mijlocul vi s-a îngroşat şi vă simţiţi mai bine în haine mai lejere.
Placenta va incepe sa preia producerea hormonilor. Riscul de a pierde sarcina este mult mai scazut de acum inainte.
Începeţi să simţiţi arsuri la stomac şi chiar în capul pieptului, Multe femei simt aceste arsuri pentru prima dată în timpul sarcinii, iar cele care le-au avut şi mai înainte constată că acestea se agravează. În timpul sarcinii, placenta produce în cantitate mare un hormon numit progesteron. Acesta are printre alte efecte şi cel de a relaxa valva care separă esofagul de stomac, permiţând acidului gastric din stomac să ajungă în esofag dând acea senzaţie de arsură. Această senzaţie este accentuată cînd sunteţi întinsă. Pentru multe femei această senzaţie nu apare sau nu se înrăutăţeşte până mai târziu în cursul sarcinii, când uterul mărit începe să împingă în sus stomacul.
În timpul acestei săptămâni, veţi remarca că pielea dumneavoastră este mai moale şi din ce în ce mai radioasă. Aceasta se datorează hormonilor specifici sarcinii şi creşterii volumului sanguin. Creşterea de flux sanguin duce la creşterea cantităţii de sânge care ajunge în vasele sanguine, iar hormonii cresc secreţia glandelor sebacee, care dau un aspect proaspăt şi sănătos pielii.
Sfaturi pentru tată
Mămica se simte ceva mai bine. Acum este un timp bun să începeţi să faceţi exerciţii împreună cu regularitate. Cel mai simplu, o plimbare prin cel mai apropiat parc sau chiar pe străzile din jur, mână în mână.
Activitatea săptămânii
Pregătiţi un buget pentru copilul dumneavoastră
Staţi împreună cu viitorul tată şi discutaţi cum vă veţi descurca cu cheltuielile ce vor apare datorita noului membru al familiei – hainuţe, hrană, scutece, jucării şi alte accesorii care se pot adăuga rapid. Gîndiţi-vă cum vă puteţi ajusta bugetul pentru a face loc şi pentru nevoile bebeluşului. Este o idee bună, să faceţi unele ajustări în buget de pe acum şi să începeţi să economisiţi pentru bebeluş .
Gemeni - ponturi
Uterul este mult mai marit daca aveti o sarcina multipla. Acum ati putea eventual sa aflati si la ecografie daca este vorba despre o sarcina gemelara.
Idei despre Amniocenteza
Amniocenteza este un test prenatal care este de obicei efectuat între 16 şi 20 de săptamâni. Este foarte exact (peste 99%) în determinarea defectelor cromozomiale în bebeluşul dumneavoastră cum ar fi cele care determină Sindromul Down. El poate să indice prezenţa sau riscul de a face unele boli genetice cum ar fi fibroza chistică, boala celulelor seceră (Sickle cell disease) şi boala Tay-Sachs. Alte boli detectabile sunt anomaliile de tub neural cum ar fi spina bifida şi anencefalia.
Deoarece amniocenteza este o procedură invazivă şi prezintă un risc scăzut de pierdere a sarcinii, de regulă este preferată de femeile care au în istoricul familiei boli genetice şi cromozomiale.
Cum pot decide dacă să fac sau nu testul?
Discutaţi cu medicul ginecolog care vă îngrijeşte care sunt părţile bune şi riscurile procedurii iar apoi luaţi hotărârea personal.
Multe femei aleg să facă mai întâi o ecografie şi apoi iau decizia de a face testul în funcţie de rezultatele acesteia. Alte femei aleg efectuarea testului de amniocenteză imediat. Ele ştiu că prezintă un risc accentuat de probleme cromozomiale sau doar doresc să ştie cât mai mult despre condiţia bebeluşului lor şi sunt de acord să facă faţă riscului scăzut de pierdere a sarcinii. Sunt şi femei care nu fac nici ecografia de diagnostic nici testul de amniocenteză.
Dacă decizi să faci mai întâi ecografia, apoi poţi decide – cu ajutorul medicului ginecolog care te îngrijeşte – dacă rezultatele indică existenţa unui factor de risc care să justifice realizarea testului de amniocenteză sau a altor teste de diagnostic. Va trebui să iei în calcul dorinţa de a şti mai multe despre condiţia bebeluşului faţă de riscul redus de a pierde sarcina.
În ce constă procedura?
Dacă decizi să faci testul de amniocenteză, acesta durează în jur de 30 de minute – extragerea de lichid amniotic durează mai puţin de 30 de secunde. Doctorul foloseşte ultrasunetele pentru a găsi un loc în sacul cu lichid amniotic la o distanţă sigură de copil şi de placentă. Apoi sub imaginea dată de ultarsunete, el inserează un ac lung şi subţire prin peretele abdominal şi cel al cavităţii uterine pentru a extrage o mică cantitate de lichid amniotic. În timpul procedurii se pot simţii crampe, ciupituri sau o presiune. Discomfortul variază de la femeie la femeie şi chiar la sarcini diferite la aceeaşi mamă.