Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 10-a saptamana
de sarcina si a 8-a saptamana de la conceptie



Sarcina pe saptamani

Sarcina in a 10-a saptamana

image

Dezvoltare copil

Deşi este doar de mărimea unei căpşuni mici, având doar maxim 30 mm din cap până în picioare şi cântâreşte doar 20 de grame, bebeluşul dumneavoastră a realizat deja cele mai importante părţi din dezvoltarea sa. Din acest moment începe o perioadă, numită de medici şi de literatura de specialitate, perioada fetală timp în care ţesuturile şi organele se dezvoltă şi se maturizează cu repeziciune.

El înghite lichid şi stârneşte o furtună. Organele sale vitale – pprintre care putem enumera rinichii, intestinele, creierul şi ficatul – sunt deja la locul lor şi încep să funcţioneze, cu toate că îşi vor continua dezvoltarea pe întreaga durată a sarcinii.

Dacă ai putea să priveşti în interiorul uterului tău ai observa detalii de ultimă oră, cum ar fi apariţia unghiilor la degetele de la mâini şi de la picioare, cât şi apariţia părului.

Tot odată vei observa că membrele bebeluşului se pot îndoi acum. Toate articulaţiile (umăr, cot, încheietura mâinii, genunchi şi gleznă) sunt complet formate. El îşi ţine mâiniile îndoite şi acestea se întâlnesv deasupra inimii. Picioarele lui sunt suficient de lungi pentu a se întâlnii în partea din faţă a corpului.

Degetele micute s-au format, ochii sunt larg deschisi. Organele genitale externe incep sa se diferentieze. Urechile externe sunt acum complet formate, la fel si buza de sus. Cea mai mare realizare a acestei saptamani este insa de departe disparitia coditei ! Inimioara ii bate la 10 saptamani cam cu 160 batai pe minut (BPM).

Coloana lui vertebrală poate fi văzută cu claritate prin pielea sa, iar nervii adăpostiţi de aceasta încep să se întindă de la măduvă. Fruntea bebeluşului este bombată în această perioadă deoarece creierul său se dezvoltă rapid. Se poate observa în diversele fotografii că capul bebeluşului este cam jumătate din dimensiunea corpului. Din cap până în picioare fătul are în jur de trei centimetri, iar în următoarele săptămâni îşi va dubla mărimea ajungând la 7 cm.

Ce este nou în viaţa dumneavoastră

Inca va mai simtiti obosita, aveti nasul infundat poate si inca mai aveti stari de greata. trebuie sa mai rezistati doar cateva saptamani ! Incet-incet linia taliei incepe sa dispara si burtica devine vizibila. Puteti sa va masurati acum si sa comparati rezultatele mai tarziu, va fi foarte amuzant !

La viitoarea vizită la ginecolog, poate veţi auzi bătăile inimii fătului cu ajutorul unui stetoscop Doppler, un dispoozitiv cu ultrasunete pe care medicul îl poziţionează pe burta dumneavoastră. Multe mămici spun că bătăile micii inimii a copilului seamănă cu sunetul copitelor unor cai în galop, şi că au fost foarte emoţionate când l-au auzit pentru prima oară.

Dar în interiorul dumneavoastră au loc o serie de schimbări remarcabile. Dacă înainte de a rămâne însărcinată, uterul dumneavoastră avea mărimea unei pere mici, în această săptămână este de mărimea unui gref. Chiar dacă nu este încă nevoie de haine speciale pentru persoanele gravide, deja ceea ce purtaţi de obicei vi se par strâmte şi vă jenează, iar sânii cu greu mai încap în sutienele pe care le aveţi în dulap.

Îngroşarea din talie este în mod sigur datorată unei uşoare creşteri în greutate.

Dacă purtaţi un amestec de haine de gravidă şi haine obişnuite, cum ar fi cămăşi lungi şi pantaloni, care sunt prevăzute cu o bandă elastică, purtarea acesteia sub pântec vă va da mult doritul comfort.

Alte schimbări notabile – o uşurare a greţurilor de dimineaţă. Dar toanele se pot datora şi unui ten pătat, totul din cauza acelor hormoni de nestăpânit. Nu vă îngrijoraţi prea tare, este doar temporar.

În timpul sarcinii, volumul sângelui dumneavoastră va creşte între 40 şi 50%. Ca urmare venele dumneavoastră vor deveni mai proeminente, în special cele de pe burtă, pe sânii şi bineînţeles cele de la picioare.

Îngrăşarea în timpul sarcinii

Cu cît se îngraşă o persoană în timpul sarcinii, variază de la o femeie la alta, dar poate varia şi de la o sarcină la alta, la aceeaşi persoană. Ceea ce este important în această perioadă este hrana pe care o mâncaţi, cât este ea de sănătoasă. Dacă consumaţi produse nutritive în cantităţi adecvate, veţi mânca bine şi pentru copil. Chiar dacă v-aţi îngrăşat foarte mult, dar a-i mâncat în principal hrană sănătoasă, aveţi mari şanse să slăbiţi rapid şi uşor după naştere.

Şi ţineţi minte – NU ŢINEŢI DIETE în timpul sarcinii, doar mîncaţi cu înţelepciune.

Idei pentru tată

Este posibil să aveţi şi dumneavoastră „toane”. Acum sunteţi în culmea fericirii că veţi deveni tată, şi vreţi ca toată lumea să o ştie, iar o clipă mai târziu, ideea vă înspăimântă. Este bine să discutaţi cu mama – sunt mari şanse ca şi ea să se simtă la fel.

Ati inceput sa realizati ca sarcina e ceva real. Incepeti sa va ingrijorati de cum o sa va descurcati cand partenera dvs va fi in concediu de maternitate? Acestea sunt niste griji normale si firesti pentru un viitor tatic. Stati intai deoparte si ganditi-va putin la cum vedeti dvs lucrurile, abia apoi discutati si cu viitoarea mamica. Sunt cu siguranta o multime de raspunsuri la intrebarile dvs ! Acum ati putea sa va interesati care sunt politicile de acordare a concediului de maternitate/paternitate si sa decideti cum este mai bine sa faceti pentru toata lumea.

Gemeni - ponturi

Incercati sa gasiti in fiecare zi un moment in care sa va puteti odihni, reduceti cat se poate de mult stresul, chiar si 20 de minute in plus sunt foarte bune atat pentru dvs cat si pentru copilul dvs. Incercati o perna speciala pentru femei insarcinate pe masura ce burtica incepe sa creasca pentru a va putea odihni mai bine.

Sportul în timpul sarcinii

Anumite sporturi sunt recomandate pentru a fi practicate în timpul sarcinii, cu condiţia de a fi practicate cu moderaţie.

Înotul – este un sport ideal pentru femeille însărcinate. Poate fi practicat pe toată durata sarcinii. El permite să vă destindeţi, să vă exersaţi musculatura fără a o solicita prea mult. Tot odată favorizează circulaţia sanguină şi vă permite să vă menajaţi spatele. Pe scurt – este ideal

O altă activitate ideală este mersul pe jos, mai ales pentru musculatură şi pentru respiraţie.

Mersul pe bicicletă este ideal pentrru dezvoltarea musculară dar atenţie la ţinută, din cauza spatelui. În cazul în care nu ştiţi să mergeţi pe biciletă, una de apartament se poate dovedi utilă.

Yoga – sport de relaxare, se poate dovedi foarte util în vedera preparării naşterii. Tot odată vă poate ajuta să vă liniştiţi anumite dureri musculare.

Sporturi de evitat

În această categorie trebuie incluse toate sporturile ce implică mişcări sau eforturi violente. Cele mai puţin recomandate sunt: echitaţia, schiul alpin ca şi cel nautic, scufundările, salturile atât în aer cât şi cele în apă, alergatul şi tenisul, mai ales în ultimul trimestru de sarcină.

În orice caz, încercaţi să practicaţi un sport care vă destinde şi vă permite să faceţi exerciţii de întindere şi de mobilitate. Adaptaţivă postura şi menajaţivă spatele. Şi mai ales fiţi atente să nu vă depăşiţi limitele - obosela, consumul de energie şi de oxigen nu mai este ceea ce ştiaţi până acum



Discutati pe forum despre saptamana a 10-a de sarcina



<< Saptamana a 9-a de sarcina Saptamana a 11-a de sarcina >>