Dezvoltare copil
Deşi este doar de mărimea unei căpşuni mici, având doar maxim 30 mm din cap până în picioare şi cântâreşte doar 20 de grame, bebeluşul dumneavoastră a realizat deja cele mai importante părţi din dezvoltarea sa. Din acest moment începe o perioadă, numită de medici şi de literatura de specialitate, perioada fetală timp în care ţesuturile şi organele se dezvoltă şi se maturizează cu repeziciune.
El înghite lichid şi stârneşte o furtună. Organele sale vitale – pprintre care putem enumera rinichii, intestinele, creierul şi ficatul – sunt deja la locul lor şi încep să funcţioneze, cu toate că îşi vor continua dezvoltarea pe întreaga durată a sarcinii.
Dacă ai putea să priveşti în interiorul uterului tău ai observa detalii de ultimă oră, cum ar fi apariţia unghiilor la degetele de la mâini şi de la picioare, cât şi apariţia părului.
Tot odată vei observa că membrele bebeluşului se pot îndoi acum. Toate articulaţiile (umăr, cot, încheietura mâinii, genunchi şi gleznă) sunt complet formate. El îşi ţine mâiniile îndoite şi acestea se întâlnesv deasupra inimii. Picioarele lui sunt suficient de lungi pentu a se întâlnii în partea din faţă a corpului.
Degetele micute s-au format, ochii sunt larg deschisi. Organele genitale externe incep sa se diferentieze. Urechile externe sunt acum complet formate, la fel si buza de sus. Cea mai mare realizare a acestei saptamani este insa de departe disparitia coditei ! Inimioara ii bate la 10 saptamani cam cu 160 batai pe minut (BPM).
Coloana lui vertebrală poate fi văzută cu claritate prin pielea sa, iar nervii adăpostiţi de aceasta încep să se întindă de la măduvă. Fruntea bebeluşului este bombată în această perioadă deoarece creierul său se dezvoltă rapid. Se poate observa în diversele fotografii că capul bebeluşului este cam jumătate din dimensiunea corpului. Din cap până în picioare fătul are în jur de trei centimetri, iar în următoarele săptămâni îşi va dubla mărimea ajungând la 7 cm.