Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 9-a saptamana
de sarcina si a 7-a saptamana de la conceptie



Intrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe saptamani

Saptamana a 9-a de sarcina

image

Dezvoltarea copilului

O nouă săptămână şi alte schimbări. Micul rezident are acum cam 2,5 sau 3 cm – de mărimea unei boabe de strugure – şi cântăreşte doar mai puţin de 30 de grame. El începe să arate din ce în ce mai uman. Principalele sale părţi anatomice sunt prezente, cu toate că vor avea parte de o finisare plină de fineţe în următoarele luni.

Alte schimbări esenţiale au loc acum. Inima bebeluşului este înpărţită în patru camere şi valvele dintre acestea încep să se formeze. Coada bebeluşului a dipărut complet. Toate organele bebeluşului, muşchii şi nervii se dezvoltă cu repeziciune. Sub pielea subţire, ca de hârtie sunt vizibile venele.

În această perioadă capul său pare foarte mare în raport cu corpul şi aceasta din cauză că creierul se dezvoltă mult mai rapid descât restul organelor. Tot la nivelul capului, încep să se formeze dinţişorii. Nasul şi buza superioară sunt complet vizibile iar limba începe să se dezvolte şi ea. Pleoapele sunt complet dezvoltate şi vor sta închise pentru mai multe săptămâni. De asemenea continuă să se dezvolte urechile.

Bebelusul dvs are acum si coate ! Degetele de la picior sunt prezente pe masura ce acesta incepe sa se formeze. Acum se poate stii ce sex are bebelusul dvs pentru ca s-au format testiculele (pentru baieti) / ovarele (pentru fetite). Osificarea (intarirea oaselor) poate incepe.

În această săptămână, bebeluşul dumneavoastră înoată şi se mişcă graţios într-un mic sac de lichid amniotic. Mâinile şi picioarele sale s-au lungit şi îşi poate îndoi coatele şi încheietura mâinilor.. Degetele sale de la mâinile şi de la picioarele, încă în formare, sunt lipite între ele de o pieliţă ca la o broscuţă.

Placenta s-a dezvoltat deja destul pentru a prelua sarcina de a produce hormoni. Din acest moment fiziologia de bază a bebeluşului este completă iar el începe rapid să câştige în greutate.

Cum vi se schimbă viaţa

Este posibil să nu arătaţi încă ca o femeie gravidă, chiar dacă v-aţi îngroşat un pic în talie. Dar totuşi simţiţi că sunteţi însărcinată. În afară de greţurile matinale, o serie de alte simptome fizice se pot dezlănţui cu putere şi tot odată vă simţiţi cuprinsă de diferite emoţii.

Schimbările de dispoziţie sunt foarte comune acum – este perfect normal să vă simţiţi când fericită când înspăimântată de starea de a deveni părinte. Încercaţi să vă destindeţi şi să vă relaxaţi. Multe femei au observat că schimbările de dispoziţie sunt prezente mai ales între primele şase şi zece săptămâni de sarcină, încep să se liniştească în al doilea trimestru ca să reapară în apropierea datei de naştere a copilului.

In aceasta saptamana puteti sa va treziti cu nasul infundat. Congestiile nazale si sangerarile din nas sunt de obicei simptome comune in timpul sarcinii. Incercati sa folositi un vaporizator sau umidificator pentru a diminua aceste simptome. In continuare va simtiti obosita, cu nasul infundat, poate chiar ametita. Nu e un lucru usor sa faceti un copil !

Activitate pentru această săptamână

Începeţi un ritual zilnic de contact cu copilul dumneavoastră. Psihologii recomandă că ar fi util să staţi liniştită de două ori pe zi, timp de cinci sau zece minute, doar ca să vă gândiţi la bebeluş. Aceste perioade pot fi imediat ce v-aţi trezit sau înainte de a vă culca. În acest timp, staţi liniştită şi odihniţivă cu mâinile pe pântec. Respiraţi liniştită şi după ce v-aţi calmat începeţi să vă gândiţi la bebeluş – ce speraţi pentru el, cum doriţi sau visaţi ca el să fie, ce intenţii aveţi ca părinte, şi alte lucruri asemănătoare. Este un mod bun de a începe legătura cu noua fiinţă care se dezvoltă în dumneavoastră şi de a decide din timp ce fel de părinte doriţi să deveniţi.

Idei pentru tată

Sexul este ceea ce va adus în acest punct, deci hai să vorbim despre acesta. Multe femei trec printr-o schimbare în dorinţele lor în timpul primului trimestru de sarcină. Viitoarea mămică se poate simţi atât de terminată de greţurile de dimineaţă încât este posibil să nu vă lase să intraţi în dormitor. Nu consideraţi acesta ca o ofensă adusă personal dumneavoastră. Pe de altă parte, fără grijile şi complicaţiile supravegherii unei posibile sarcini şi cu un exces de hormoni, ea poate deveni un maniac sexual. Nu vă faceţi griji, în ambele cazuri, ea este o fiinţă normală.

Dar dumneavoastră? Şi tăticii pot să simtă o schimbare. În acest moment al vieţii, mămica poate arăta mai mult sau mai puţin sarcina, dar sânii ei se măresc într-un mod neaşteptat. Înfăţişarea ei se schimbă şi poate deveni mult mai atractivă pentru tine, fiind posibil să te facă să te simţi din nou ca un băiat de 16 ani. Dar, este posibil să-ţi fie teamă că vei rănii copilul sau să faci ceva care ar putea întrerupe sarcina. Dacă acestea sunt grijile tale, atunci îţi recomandăm să dicuţi cu doctorul sau cu moaşa, astfel încât să-ţi linişteşti temerile.

Dacă viitoarea mămică nu este pe aceeaşi luingime de undă cu tine, aceasta poate fi dur. Fii înţelegător şi adu-ţi aminte că hormonii sunt cei care fac ca toanele ei să fie schimbătoare. Dacă amândoi aveţi aceleaşi dorinţe, bucuraţi-vă împreună. Dacă nu, puteţi fi totuşi apropiaţi fără a avea relaţii sexuale. Dar staţi de vorbă, pentru a nu fi obligat să joci pe ghicite.

Nu vă ingrijorati daca partenera dvs plange la reclame sau fara niciun motiv aparent. Aceasta se datoreaza pur si simplu nivelului de hormoni, aceeasi hormoni care pot sa o faca sa fie si mai irascibila si iritabila. Cu siguranta nu e o senzatie prea placuta sa simti ca parca nu iti mai apartine corpul tau si ca hormonii iti joaca feste. Vestea bună este că pe masura ce placenta ajunge la maturitate şi incepe să preia producţia unora dintre acesti hormoni, viitoarea mamica va incepe sa se simta mai bine.

Ghid de decizii - Când să le spui colegilor despre sarcina ta?

Unele femei spun noua veste despre venirea unui nou membru al familiei imediat. Altele preferă să aştepte cât mai mult înainte, de teamă că sarcina îi va face pe colegi sau pe şef să o privească altfel. Multe femei aşteaptă până în al doilea trimestru de sarcină, cînd sarcina este bine definită iar riscul de pierdere este cât mai redus.

Dar care este cel mai bun moment de a anunţa colegii şi şeful? În continuare vă prezentăm câţiva factori de luat în seamă.

Aveţi complicaţii? Dacă aveţi probleme cu sarcina şi trebuie să faceţi vizite frecvente la medicul ginecolog sau sunteţi foarte preocupată, atunci este posibil să vă simţiţi mult mai bine dacă le spuneţi colegilor mai devreme despre starea dumneavoastră.

Cât de rău vă simţiţi? Dacă suferiţi în mod constant de greaţă şi vomaţi în mod frecvent, poate ve-ţi fi forţată să îi comunicaţi şefului că ve-i avea un copil mult mai devreme decât aţi prefera. Înainte de a-i spune, gândiţivă ce doriţi de fapt de la el. Compasiune? Timp liber? Un program mai flexibil până trece această perioadă dificilă? Cereţi-i ceea ce aveţi nevoie şi asiguraţi-l că până la finalul celei de a treia luni, cele mai multe dintre femei se simt mult mai bine.

Este slujba dumneavoastră solicitantă şi potenţial periculoasă? Pentru binele bebeluşului şi chiar al tău, probabil vei dori să se ştie din timp. Dând veste imediat, vei putea avea timp să-ţi schimbi responsabilităţile în mod treptat.

Te vor susţine şeful şi colegii? Aceasta va depinde de mai mulţi factori. În primul rând de nivelul de cultură al colegilor şi de modul în care locul de muncă a fost afectat de alte colege care au devenit mame. Un alt factor demn de luat în consideraţie este relaţia ta cu şeful ierarhic imediat. Dacă eşti convinsă că şeful va accepta vestea cu calm, anunţarea din timp a sarcinii îţi va permite să beneficiezi de toate avantajele care să-ţi permită să ai sarcină cît mai uşoară şi mai puţin stresantă.

Din nefericire sunt unii şefi, care sunt puţin înclinaţi să vadă cu ochi buni o persoană gravidă. Dacă eşti îngrijorată de reacţia şefului, procedează cu diplomaţie, şi gândeşte-te dacă nu este mai bine să aştepţi până când sarcina este vizibilă. Poţi de asemenea să întrebi colegele care au avut deja copii cum au fost tratate pe perioada sarcinii.

Gemeni - Ponturi

Luarea in greutate la o sarcina multipla este o mare problema si trebuie tinuta sub observatie si respectat un regim alimentar.

Alte fotografii

image image image
Discutati pe forum despre saptamana a 9-a de sarcina


<< Saptamana a 8-a de sarcina Saptamana a 10-a de sarcina >>