Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 8-a saptamana
de sarcina si a 6-a saptamana de la conceptie



Intrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe saptamani

Saptamana a 8-a de sarcina:

image

Felicitari! Va aflati in saptamana a opta de sarcina, adica in saptamana a sasea de dupa conceptie (saptamana 6 de gestatie), in trimestrul 1


Cum se dezvolta bebelusul in a 8-a saptamana de sarcina

In aceasta saptamana a 8-a a sarcinii, bebelusul are cca 14-20mm lungime. Pana la aceasta saptamana, bebelusul a avut o codita, care acum a inceput sa dispara. In curand i se vor dezvolta si pleoapele. Manutele si piciorutele continua sa se dezvolte si sa se lungeasca si incep sa apara si degetele de la manute si de la piciorute. Bebelusul are deja coatele formate, astfel incat sa poata sa indoaie manutele. Organele continua sa se dezvolte rapid. Plamanii lucreaza din greu pentru a se maturiza. Au inceput sa se formeze de asemenea si tubul care duce in plamani impreuna cu ramificatiile aferente, desi acestea vor ajunge la maturitate abia spre sfarsitul sarcinii. Creierul continuasa se dezvolte in aceasta saptamana, celule nervoase incep sa isi creze conexiuni unele cu celelalte, formand baza comunicarii de mai tarziu. Intr-o clipita bebelusul va incepe sa semene cu o fiinta umana, cu 10 degetele la manute, 10 la piciorute, piele si toate partile corpului dezvoltate !

Modificarile mamei la 8 saptamani de sarcina

Deja incepeti sa observati modificari ale corpului dvs ! Desi insa uterul continua sa se mareasca, totusi, inca acest lucru nu este inca vizibil. Este posibil sa observati o ingrosare a taliei si veti dori poate sa incepeti sa cautati haine de gravida. Uterul dvs este acum cam de dimensiunea unui grapefruit, ceea ce reprezinta o marire considerabila fata de starea sa initiala, in care era mai mic decat o pruna.

Pentru femeile care nu sunt la prima sarcina este posibil sa inceapa deja sa se vada o diferenta in modul in care arata, mai ales in jurul taliei. Daca aveti gemeni sau tripleti, se vor vedea mult mai repede modificarile corporale.


Simptome de sarcina la 8 saptamani

La 8 saptamani de sarcina, linia taliei este mai ingrosata, insa cei din jur nu vor observa ca sunteti insarcinata. Daca sunteti la prima sarcina, este posibil ca acest lucru sa nu se observe decat in al 2-lea trimestru.

Desi inca nu aratati ca sunteti insarcinata, totusi va puteti confrunta cu o serie de simptome de sarcina. Oboseala, greturile de dimineata sau chiar starile de voma precum si modificarile sanilor, sunt o parte dintre aceste simptome.

Sfaturi utile:

  • Ganditi-va ca mai aveti putin pana intrati in trimestrul al doilea ! Atunci va veti simti mult mai bine !
  • Modificarile sanilor sunt ceva obisnuit, ei devin mai tensionati si mai sensibili la atingere si de asemenea este posibil sa isi fi modificat si volumul. Acest lucru se intampla pentru ca toate modificarile hormonale ii pregatesc pentru producerea laptelui pentru sugar
  • Crampele abdominale, de intensitate scazuta, sunt de asemenea un simptom normal in saptamana a 8-a de sarcina. Acestea apar datorita cresterii uterului.
  • Daca aveti dureri abdominale neobisnuite sau crampe dureroase sau persistente, sau sunt insotite de sangerari, contactati imediat medicul ginecolog. Acestea pot fi semne de pierdere a sarcinii sau de alte probleme serioase de sarcina.
  • Durerile de spate sunt un alt simptom de sarcina intalnit frecvent la 8 saptamani. Acestea se datoreaza de asemenea cresterii uterului, care poate apasa pe nervul sciatic si sunt semne uzuale intalnite in cea de-a 8-a saptamana de sarcina.
  • Aversiunea fata de diferite mancaruri este de asemenea un simptom normal pentru saptamana a 8-a de sarcina si este deseori insotita de greturile de dimineata. Puteti incepe sa observati ca anumite mirosuri va deranjeaza si va induc senzatia de greata. Chiar si numai gandul ca ati manca o anumita mancare va poate declansa starile de greata sau de voma. Daca insa sunteti norocoasa si nu aveti aceste greturi de dimineata, este posibil sa constatati o pofta de mancare crescuta si nevoia de a manca ceva in permanenta


Cat ati luat in greutate pana in a 8-a saptamana de sarcina

Cresterea dvs in greutate este in jur de 1-3 pounds. Unele femei pot lua mai mult in greutate, altele mai putin. Tineti cont ca asa cum fiecare bebelus este diferit, tot la fel si fiecare sarcina este diferita.

In timpul saptamanii a 8-a de sarcina, datorita greturilor de dimineata, este foarte posibil sa nu luati prea mult in greutate. Nu trebuie sa va speriati, odata cu trecerea in trimestrul al doilea de sarcina, greturile vor disparea si va aparea pofta de mancare.


Greturile de dimineata

Greturile de dimineata sunt un simptom des intalnit si afecteaza majoritatea femeilor insarcinate, fiecare resimtind acest lucru in mod diferit. Unele vor resimti aceste greturi mai mult dimineata, altele mai mult seara, si altele in cursul zilei. Unele vor descoperi ca greturile de dimineata sunt declansate de un anumit lucru, cum ar fi o anumita pozitie, un anumit miros. Altele pot avea doar momente trecatoare, foarte usoare. Daca este vreun aspect pozitiv legat de aceste greturi, este acela ca femeile care au aceste simptome se pare ca vor avea mai putine complicatii ale sarcinii. De ce? Cercetatorii nu sunt siguri, insa se considera ca nivelul hormonal joaca un rol important in aceste greturi de dimineata.

Pentru un procentaj foarte mic de femei, greturile de dimineata sunt foarte severe, cronice chiar, si reusesc sa strice toata bucuria de a fi insarcinata. Femeile respective pot avea episoade frecvente si severe de varsaturi, care sa duca la pierderi in greutate. Ele trebuie sa fie atente sa nu se deshidrateze.

Daca aveti crampe abdominale, varsaturi severe, sau semne de deshidratare (care pot include: ameteli, urina aurie sau maronie sau imposibilitatea de a urina), trebuie sa contactati imediat medicul ginecolog.

Trucuri pentru a suporta mai usor greturile de dimineata

  • Nu exista o metoda prin care sa faceti sa dispara greturile de dimineata ! Puteti doar sa le minimizati efectele.
  • Mancati si beti lichide des si in cantitati mici.
  • Evitati mancarurile condimentate
  • Beti lichide reci, cum ar fi limonada
  • Luati vitaminele inainte de ora de culcare si nu dimineata la prima ora
  • Folositi ghimbir cand gatiti (s-a observat ca acesta diminueaza greturile)
  • Daca starea de rau este pronuntata si medicul va recomanda, atunci puteti incerca si medicamentatia prescrisa
  • Daca aveti arsuri, discutati cu medicul dvs si vedeti ce va recomanda contra aciditatii.


Complicatii ale sarcinii: Pierderea sarcinii

Multe femei se tem in aceasta perioada sa nu piarda sarcina. Din pacate, nu prea se poate face nimic pentru a garanta pastrarea sarcinii. De obicei pierderea sarcinii poate sa apara in primele 12 saptamani de sarcina si apare la cca 15% din sarcini. Multe femei pierd sarcina chiar inainte de a realiza ca sunt insarcinate. Cauzele obisnuite ce cauzeaza pierderea sarcinii includ anormalitati cromozomiale, care indica faptul ca fatul oricum nu ar putea sa supravietuiasca in afara uterului.

Factori externi, inclusiv cei de mediu, pot avea de asemenea un impact asupra fatului si pot influenta posibilitatea de a duce o sarcina pana la termen. De aceea, trebuie sa faceti tot posibilul sa evitati expunerea la un mediu toxic.

Nu toate sangerarile sunt un semn de pierdere a sarcinii. Sangerarile din primele saptamani de sarcina pot fi pur si simplu rezultatul unei activitati stresante sau al unei iritatii a cervixului in urma unui contact sexual. In acest caz, repausul si abtinerea de la a avea contacte sexuale pot fi suficiente pentru ca sangerarea sa inceteze.

Unele semne ce pot indica o pierdere de sarcina includ sangerari urmate de crampe. Cu cat crampele sunt mai pronuntate, cu atat este mai mare riscul de a pierde sarcina. Medicul ginecolog va va face probabil o ecografie daca aveti sangerari insotite de crampe, pentru a vedea daca bebelusul este in regula. Daca inima bebelusului bate, inseamna ca totul e in regula si medicul va poate recomanda repaus la pat pana ce inceteaza sangerarile.

Din pacate, ecografia poate sa indice si lipsa batailor inimii fatului. In acest caz, fie veti avea o pierdere de sarcina completa, spontana, ceea ce inseamna ca nu necesita chiuretaj, fie va fi necesar un chiuretaj daca corpul dvs nu va expulza complet fatul (pierdere de sarcina incompleta).

O pierdere de sarcina poate fi devastatoare. Este important sa stiti ca majoritatea femeilor vor avea o sarcina normala dupa ce au pierdut o sarcina. Daca insa aveti un istoric ce presupune mai multe pierderi de sarcina, discutati cu medicul dvs ginecolog si incercati sa identificati o posibila cauza.

Tineti minte ca o pierdere de sarcina nu apare din cauza dvs !


Generalitati

MAMA

Daca inca nu v-ati programat pana acum o prima vizita la medicul dvs, este momentul sa o faceti. Unii medici prefera sa isi vada pacientele abia dupa ce au trecut 2 luni de la data ultimei menstruatii pentru a reduce numarul de sarcini false sau de avort spontan, produs in prima luna. La prima vizita prenatala se vor intampla destul de multe lucruri, asa ca trebuie sa fiti pregatita sa raspundeti la o serie de intrebari. Fiecare medic are stilul sau propriu si fiecare vizita nu va fi la fel de lunga ca prima vizita. Acesta este un moment prielnic sa veniti pregatite cu o lista de intrebari care va macina si la care ati dori sa obtineti un raspuns avizat.

COPILUL

Bebelusul dvs masoara la sfarsitul acestei saptamani cca 14-20 mm. Creierul copilului devine vizibil, si tot in aceasta saptamana se vor forma si testiculele sau ovarele. Incep si miscarile spontane! Oasele au multa treaba in aceasta saptamana, apar si coatele, iar procesul de osificare (intarire a oaselor) incepe. Degetele de la picioare devin si ele prezente, aproape gata pentru a fi numarate!

TATA

Inca mai cautati o modalitate de a o trata pe partenera dvs? Ati putea sa incercati sa ii pregatiti cina si sa o ajutati cum puteti in cursul dupa-amiezei ! Oboseala din primul trimestru de sarcina este intradevar foarte mare si greu de suportat de catre majoritatea femeilor, cu atat mai mult cu cat in mod normal sunt niste persoane foarte active. Odihna suplimentara ajuta in acest caz, prin urmare orice ajutor cat de mic din partea dvs o va ajuta pe partenera sa castige ceva timp pentru a se odihni. De asemenea, ati putea sa va ocupati si de pregatirea micului dejun, ceea ce ar ajuta-o pe partenera dvs sa mai zaboveasca putin in pat dimineata, ajutor care va fi cu siguranta extrem de apreciat !

Discutati pe forum despre saptamana a 8-a de sarcina


<< Saptamana a 7-a de sarcina Saptamana a 9-a de sarcina >>