Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42





Dezvoltarea fetala in a 7-a saptamana
de sarcina si a 5-a saptamana de la conceptie



Sarcina pe saptamani
image

Saptamana a 7-a de sarcina:


Cum se dezvolta bebelusul in a 7-a saptamana de sarcina

Noutatile acestei saptamani: mainile si picioarele se dezvolta mai mult, desi inca nu seamana a manute si piciorute. Bebelusul este considerat inca embrion si are ceva ce seamana cu o codita mica, care este o extensie si va disparea in cateva saptamani. Bebelusul si-a dublat dimensiunea fata de saptamana anterioara si acum este cam de dimensiunea unei boabe de afina.

Daca ati putea vedea in interiorul uterului, ati putea observa ca pleoapele au inceput sa se formeze si acopera ochii, care au o anumita culoare. Ambele emisfere ale creierului se dezvolta iar ficatul preia celulele rosii din sange pana cand se formeaza maduva si preia acest rol. De asemenea, pancreasul este dezvoltat si va produce eventual insulina pentru a ajuta digestia. O bucla in intestinele in curs de dezvoltare ale bebelusului se transforma in cordonul ombilical, care acum are vase de sange distincte pentru a transporta oxigenul si nutrientii spre si dinspre micutul corp.


Cum se schimba viata dvs

Uterul dvs s-a dublat ca dimensiune in ultimele 5 saptamani, si este posibil sa nu aveti pofta de mancare sau sa aveti greturi, in special dimineata. Daca va simtiti bine, inseamna ca sunteti norocoasa ! Este posibil sa urinati mai des, datorita volumului sanguin crescut si al altor lichide procesate prin intermediul rinichilor. Pana acum aveti deja cu 10 procente mai mult sange decat aveati inainte de a ramane insarcinata. Pana la sfarsitul sarcinii, veti avea cu cca 40-45% mai mult sange pentru a compensa cererile bebelusului. Pe masura ce creste uterul, va creste si presiunea asupra vezicii urinare si de aici si nevoia de a urina mai des. Dupa saptamana a 14-a in general, toate problemele cauzate de greturi vor disparea. Totusi, pentru unele femei insarcinate, va mai putea trece inca o luna pana ce aceste neplaceri ale sarcinii se vor diminua si vor disparea. Nevoia de a urina mai des insa, creste pe masura ce sarcina avanseaza.


Intrebari referitoare la controalele prenatale

Este recomandat ca saptamana aceasta sau saptamana urmatoare sa mergeti la un prim consult la medicul dvs ginecolog.

1. Cum trebuie sa ma pregatesc pentru primul consult?

  • Notati-va toate intrebarile pe care le aveti si luati-le cu dvs, astfel incat sa nu uitati sa intrebati ceva si sa folositi timpul alocat consultului cat mai eficient.
  • Mentionati tot ce simtiti si toate intrebarile pe care le aveti, oricat de nesemnificativa v-ar putea parea.
  • Faceti o lista cu toate medicamentele pe care le luati, inclusiv cele naturiste, astfel incat medicul sa va poata spune care dintre ele pot fi luate in continuare fara a influenta negativ sarcina
  • Notati-va data ultimei menstruatii si durata ciclului, precum si daca aveti cicluri regulate. Medicul va folosi aceasta data pentru a estima data probabila a nasterii.
  • Notati-va eventualele antecedente medicale ale membrilor familiei si ale partenerului dvs.

2. Cum se deruleaza consultul si ce se intampla in timpul consultatiei?

  • In principiu, medicul ginecolog va va intreba cum va simtiti, atat din punct de vedere fizic cat si emotional, daca aveti temeri sau intrebari.
  • Medicul poate avea si alte intrebari, care pot varia in functie de varsta sarcinii si daca exista anumite motive de ingrijorare.
  • Scopul controalelor prenatale este acela de a vedea cum evolueaza sarcina si cum va poate indruma pentru a va pastra atat pe dvs cat si bebelusul sanatos.
  • Vi se va masura greutatea, tensiunea, pulsul si de asemenea se vor face si analize de sumar urina
  • Vi se va masura abdomenul, pozitia bebelusului
  • Se vor asculta bataile inimii bebelusului, precum si alte teste sau examinari considerate necesare de catre medicul dvs ginecolog
  • In cazul in care aveti o sarcina cu complicatii, va vor fi monitorizate cu atentie toate posibilele complicatii si se va interveni daca va fi cazul
  • La sfarsitul controlului, medicul va trece in revista inca o data la ce trebuie sa va asteptati in saptamanile urmatoare, va va avertiza asupra semnalelor de alarma care ar putea sa apara si ce inseamna ele, va va sfatui in privinta stilului de viata, (cum ar fi importanta unei alimentatii corecte, evitarea tutunului, a alcoolului si a medicamentelor), si va discuta eventual despre beneficiile si dezavantajele viitoarelor teste pe care le-ati putea lua in considerare.

3. Ar trebui sa va insoteasca si partenerul dvs la consult?

Aceasta depinde de fiecare femeie in parte, cum se simte mai confortabil. Unele cupluri aleg sa mearga impreuna la controalele prenatale, mai ales la primul consult, la prima ecografie si de fiecare data cand se asteapta rezultate importante la diferite testari.


Generalitati

MAMA

Fata dvs poate suferi modificari datorita modificarilor hormonale. Chiar daca poate o sa va simtiti iar ca o adolescenta, trebuie sa stiti ca nu sunteti singura si ca este un semn obisnuit in sarcina.

Deja puteti sa incepeti sa va interesati de cursuri pentru viitoare mamici. Acestea va pot ajuta, mai ales daca sunteti la primul copil, si va pot pregati pentru noua meserie, aceea de mama.

COPILUL

In aceasta saptamana incep sa se formeze palmele, iar copilul masoara cca 7-9 mm. Tuberculul genital este prezent, dar in acest moment nu puteti vedea o diferentiere clara, daca este fetita sau baietel. Tot acum se formeaza si nasucul bebelusului.

Copilul dvs. va trece prin 3 seturi de rinichi, foarte rapid, pe masura ce acestia se vor dezvolta in această perioadă. In aceasta saptamana bebelusul va trece prin al 2-lea set de rinichi.

TATA

Ce parere aveti de sexul in timpul sarcinii? Cu siguranta nu este un lucru ce tine de trecut, dar libidoul este o adevarata problema in timpul sarcinii. Este posibil sa aveti sentimente ciudate vis-a-vis de a face sex cu o femeie insarcinata, dar daca nu sunt probleme cu sarcina, acest lucru este permis si normal. Vorbiti cu partenera dvs despre sentimentele care va incearca si dorintele dvs si de asemenea ascultati-o si pe ea. Majoritatea femeilor au o crestere semnificativa a libidoului pe masura ce al 2-lea trimestru de sarcina se apropie si oboseala si starea de rau incep sa dispara.

GEMENI - PONTURI

Este foarte importanta dieta dvs daca sunteti insarcinata cu gemeni, asa ca discutati cu medicul dvs si vedeti ce anume va recomanda.

Discutati pe forum despre saptamana a 7-a de sarcina


<< Saptamana a 6-a de sarcina Saptamana a 8-a de sarcina >>