Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala in a 6-a saptamana
de sarcina si a 4-a saptamana de la conceptieSarcina pe saptamani
image

Saptamana a 6-a de sarcina:


Cum se dezvolta bebelusul in a 6-a saptamana de sarcina

Dezvoltarile majore din aceasta saptamana sunt: nasul, gura, urechile incep sa prinda contur. Daca ati putea privi in interiorul uterului, ati vedea un cap supradimensionat si puncte negre in locul in care incep sa se formeze ochii si narile. Urechile sunt marcate prin mici adancituri in partile laterale ale capului, si bratele si picioarele sunt marcate de mici protuberante. Inima bate cu putere de cca 100-160 de ori pe minut, aproape de doua ori mai rapid decat a dvs, iar sangele incepe sa circule prin corpul micut. Tot acum se dezvolta si intestinele, iar mugurii de tesut care vor da nastere plamanilor au aparut deja. Glanda pituitara se formeaza, ca si restul muschilor, oaselor si al creierului. Acum bebelusul este cam de dimnesiunea unei boabe de linte.


Cum se schimba viata dvs

Puteti sa observati in aceasta perioada schimbari bruste de dispozitie, trecat de la morocanos pana la bucuros. Toate acestea sunt perfect normale si sunt cauzate in principal de modificarile hormonale care apar odata cu sarcina. De asemenea, si simplul gand ca viata vi se va schimba odata cu acest copil, va face sa aveti puternice trairi emotionale.

Este posibil sa observati si aparitia unor pete de sange, mai ales dupa ce urinati sau chiar usoare sangerari. Acestea sunt relatib obisnuite in aceasta perioada a sarcinii si afecteaza cca un sfert din femeile insarcinate. Pot sa apara intr-o sarcina normala, dar uneori pot fi primul semnal de alarma pentru pierderea sarcinii sau pentru o sarcina extrauterina. De aceea este recomandat sa consultati medicul ginecolog de indata ce observati aparitia acestor semne.


As putea avea gemeni?

de obicei daca aveti in familie gemeni, este posibil sa aveti si dvs. De asemenea, daca ati facut vreun tratament pentru fertilitate, este posibil sa aveti gemeni. Orice femeie poate sa fie insarcinata cu gemeni, nu doar cele aflate in cazurile de mai sus. Sunteti si dvs una dintre ele?

Sansele ca dvs sa aveti gemeni

  • Una din 31 de nasteri sunt nasteri gemelare. Sansele ca dvs sa aveti gemeni sunt de 1 la 89 daca ramaneti insarcinata fara tratamente de fertilizare. Sansele sa aveti tripleti sau chiar mai multi bebelusi sunt de 1 la 565.
  • Gemeni identici de obicei apar din intamplare. Probabilitatea de a avea gemeni identici sau monozigoti, (cand un ovul fertilizat se divide in 2 parti) este de cca 1 la 250.
  • O serie de factori influenteaza posibilitatea de a avea gemeni, tripleti, etc. Tratamentele de fertilitate cresc semnificativ aceste sanse. In medie, 20-25% din femeile care urmeaza tratamente pentru fertilitate sau opteaza pentru fertilizare in vitro sau prin alte metode de reproducere asistata ajung sa aiba mai mult de un bebelus.

Alti factori care influenteaza posibilitatea de a avea gemeni

  • Daca ati avut o sarcina gemelara, este foarte posibil ca si a doua sarcina sa fie gemelara.
  • Daca mai aveti un frate sau o sora geamana, este foarte posibil ca si dvs sa fiti insarcinata cu gemeni. Istoricul familiei sotului / partenerului dvs nu pare sa afecteze posibilitatea de a avea gemeni.
  • Cu cat sunteti mai in varsta, cu atat sunt mai mari sansele de a ramane insarcinata cu gemeni. Cauza o reprezinta modificarile hormonale care apar la femeile mai in varsta.
  • Gemenii sunt mai intalniti la African American si mai putin intalniti la hispanici si asiatici.
  • Cu cat ati mai avut mai multe sarcini, cu atat cresc sansele unei sarcini gemelare.
  • Gemenii sunt intalniti mai ales la femeile mai mari si mai inalte si mai putin intalniti la femeile micute de statura.


Generalitati

MAMA
In aceasta saptamana, datorita cresterii nivelului de hormoni de sarcina, greturile se pot inrautati. Acestea sunt asa numitele greturi de dimineata, dar ele pot "lovi" in orice moment al zilei. Sanii pot sa inceapa sa va manance, sa ii simtiti mai greoi, iar areola poate sa devina mai inchisa la culoare. 

Evitati sa schimbati nisipul la pisica (daca aveti una) intrucat acest lucru poate cauza si toxoplasmoza.  Lasati aceasta sarcina in grija altcuiva pentru o vreme ! Toxoplasmoza poate cauza probleme in timpul sarcinii si probleme pentru nou-nascut, dar majoritatea femeilor care au pisici au avut deja toxoplasmoza si au crezut poate ca este o simpla raceala. Prin urmare, nu trebuie sa scapati de pisica, doar lasati pe altcineva sa ii schimbe nisipul.

COPILUL
Aceasta saptamana este de asemenea o saptamana plina pentru bebelusul dvs. La sfarsitul saptamanii bebelusul va masura 4-6 mm. Incepe sa se formeze laringele si de asemenea si urechea interna. De asemenea si placenta incepe sa se dezvolte, dar va incepe producerea hormonilor abia in jurul celei de-a 12-a saptamani.

Inima functioneaza si circulatia sangvina este bine stabilita. Incep sa se evidentieze ficatul, rinichiul, pancreasul, plamanii si stomacul. Ecografia transvaginala poate arata la aceasta varsta a sarcinii miscarea inimii si 100% sacul gestational.

TATA
Nu este usor sa o vedeti pe partenera dvs simtindu-se rau, cu toate acele stari de greata, discomfort, oboseala. Intrebati-o cu ce puteti fi de ajutor, orice gest cat de mic poate sa ii imbunatateasca starea psihica.

Discutati pe forum despre saptamana a 6-a de sarcina


<< Saptamana a 5-a de sarcina Saptamana a 7-a de sarcina >>