Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala in a 4-a saptamana
de sarcina si a 2-a saptamana de la conceptieIntrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe saptamani

Saptamana a 4-a de sarcina: confirmarea sarcinii

image


Cum se dezvolta bebelusul

Aceasta saptamana marcheaza inceputul perioadei embrionare. De acum si pana in saptamana a 10-a, toate organele bebelusului vor incepe sa se dezvolte, iar unele vor incepe chiar sa functioneze. De aceea, in aceasta perioada femeia insarcinata trebuie sa fie foarte atenta, intrucat aceasta este perioada cea mai vulnerabila pentru bebelus in dezvoltarea sa.

In acest moment bebelusul este in stadiul de embrion, de dimensiunea unei samante de mac, si are 2 straturi: epiblastul si hipoblastul, din care se vor dezvolta toate organele si partile corpului.

Placenta initiala este de asemenea facuta din 2 straturi in acest punct al dezvoltarii. Celulele sale se afla in mucoasa uterina, creand spatii pentru circularea sanguina astfel incat placenta dezvoltata sa poata sa furnizeze nutrienti si oxigen bebelusului, atunci cand va incepe sa functioneze, la sfarsitul acestei saptamani.

De asemenea, acum se observa si prezenta sacului amniotic, care va gazdui bebelusul pe parcursul sarcinii; lichidul amniotic, care ii va servi si ca amortizare atunci cand va creste; si sacul vitelin, care ii va produce bebelusului celulele rosii si va ajuta livrarea nutrientilor catre bebelus, pana ce placenta se va dezvolta si va fi gata sa preia aceasta sarcina.


Cum se schimba viata Dvs

In aceasta saptamana ati putea afla daca sunteti insarcinata. Pentru un rezultat mai sigur, asteptati pana la sfarsitul acestei saptamani inainte de a face un test de sarcina.

Daca testul de sarcina este pozitiv, programati-va la medicul dvs ginecolog. Este posibil ca unii medici ginecologi sa nu va programeze la un consult pana in a 8-a saptamana de sarcina. Daca insa aveti o conditie medicala deosebita sau ati mai avut probleme cu sarcini anterioare sau aveti simptome care necesita un consult, atunci programati-va la medicul ginecolog de indata ce ati aflat ca sunteti insarcinata.

Daca luati vreun medicament — prescris sau nu de medic — intrebati medicul ginecolog daca este sigur sa mai luati acel medicament. Discutati cu medicul dvs despre orice problema legata de sarcina care va preocupa.

Medicul ginecolog va va prescrie un set de multivitamine care contin cel putin 400mcg de acid folic. Dupa ce ati ramas insarcinata, veti avea nevoie de ceva mai mult acid folic, cam 600 mcg pe zi — si veti trece la vitaminele prenatale daca nu ati trecut deja.

Urmatoarele 6 saptamani sunt critice pentru dezvoltarea bebelusului. Versiunea rudimentara de placenta si cordon ombilical, care transporta nutrienti si oxigen bebelusului, este deja functionala. Prin placenta, bebelusul este expus la ceea ce mancati si la medicamentatia pe care o luati, deci trebuie sa va asigurati ca sunt benefice si pentru bebelus.

Daca testul de sarcina este negativ, repetati testul in saptamana a 5-a, daca inca nu aveti menstruatie. Multe teste de sarcina nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta o sarcina la numai 4 saptamani.

Daca incercati sa ramaneti insarcinata de un an sau mai mult (sau de 6 luni, daca aveti peste 35 ani), discutati cu medicul ginecolog despre investigatii mai amanuntite, atat pentru dvs cat si pentru partenerul dvs pentru a putea evidentia posibilele probleme de fertilitate. Desi rezultatele pot fi suparatoare, daca veti afla de problema din timp veti incepe tratamentul din timp si va veti urma calea spre scopul final, acela de a avea un bebelus.


Intrebari despre testele de sarcina

Sunteti pregatita sa aflati daca sunteti insarcinata? Testele de sarcina facute acasa sunt sigure in jurul celei de-a 5-a saptamani de la data ultimei menstruatii, daca sunt folosite corect. Ce trebuie sa stiti:

1. Cand pot face un test de sarcina astfel incat sa obtin un rezultat sigur?

Este bine sa asteptati cca 1 saptamana de la data la care ar fi trebuit sa aveti menstruatia. Pana atunci, marea majoritate a femeilor insarcinate au suficient hCG in urina pentru a putea fi detectat de testele de sarcina.

Multe teste de sarcina pentru acasa pretind ca au o acuratete mai mare de 99% si ca le puteti folosi inca din prima zi de intarziere a menstruatiei. Un studiu publicat insa in anul 2004 in American Journal of Obstetrics and Gynecology a aratat ca acest lucru nu este tocmai adevarat.

Cercetatorii de la universitatea New Mexico au evaluat 18 teste si au observat ca numai unul era suficient de bun pentru a detecta nivelul de hCG pe care majoritatea femeilor insarcinate il au in prima zi de intarziere a menstruatiei.

2. Cum pot sa ma asigur ca voi obtine rezultate corecte folosind un test de sarcina?

Mai intai, verificati termenul de valabilitate. Daca ati tinut testul de sarcina intr-un loc cu umezeala sau la caldura (cum ar fi in baie), este posibil sa fie deteriorat, deci e mai bine sa luati altul.

Cand sunteti pregatita pentru testare, cititi cu atentie instructiunile intrucat acestea difera de la un test la altul. Pentru rezultate mai sigure, efectuati testul dis-de-dimineata, la trezire, cu prima urina, care este mai concentrata.

Daca testul indica un rezultat negativ si inca nu a sosit menstruatia, mai asteptati cateva zile sau o saptamana si incercati din nou. Nu plecati de la presupunerea ca un rezultat negativ inseamna ca nu sunteti insarcinata. Daca nu va soseste menstruatia atunci cand trebuia, reamintiti-va ca puteti fi totusi insarcinata. (Nu e cazul sa beti alcool sau sa luati medicamente, sau sa faceti alte lucruri care nu sunt sigure in timpul sarcinii.)

3. A 2-a linie care nu este foarte bine conturata poate insemna ca sunt insarcinata?

Daca vedeti un rezultat pozitiv pe testul de sarcina, chiar daca a 2-a linie este foarte pala, sunt sanse mari sa fiti insarcinata. Pentru ca un test de sarcina folosit acasa sa indice un rezultat pozitiv, corpul dvs trebuie sa aiba un nivel detectabil de hCG. Puteti avea si un test fals pozitiv, si de aceea este bine sa il repetati dupa cateva zile.

Daca a 2-a liniuta este mai pronuntata, felicitari, sunteti insarcinata ! Daca a 2-a liniuta nu se vede absolut deloc, atunci nu sunteti insarcinata sau ati avut o pierdere a sarcinii foarte timpurie. Expertii estimeaza ca 20-30% din sarcini sunt pierdute, deci acest lucru este ceva destul de des intalnit din pacate.


Generalitati

MAMA
Corpul dvs incepe sa isi dea seama de ceea ce se intampla. Probabil ca deja un test de sarcina facut in aceasta perioada ar putea sa va indice prezenta sarcinii. Aceste teste masoara cantitatea de hormoni de sarcina din urina, hCG. Este posibil sa incepeti sa va simtiti obosita, sa urinati mai des, sa experimentati schimbari de stare, sa aveti sanii mai tensionati sau mai sensibili. Aceste stari sunt perfect normale si reprezinta primele semne ale unei sarcini.

In aceasta perioada trebuie sa fiti foarte atenta la ceea ce mancati, sa nu fumati, sa nu consumati alcool, sa nu va expuneti la diversi factori care ar putea sa va afecteze sarcina, intrucat primul trimestru de sarcina este cel mai important si mai critic pentru formarea bebelusului. 

COPILUL
Spre sfarsitul acestei saptamani si in cursul saptamanii urmatoare, o examinare cu ultrasunete transvaginala poate sa depisteze prezenta sarcinii, evidentiindu-se sacul gestational.

TATA
V-ati facut planul de cum veti afla de sarcina? Considerati testele de sarcina ca un efort? Unele femei aleg sa il aiba aproape pe partenerul de viata si sa fie el cel care citeste rezultatele testelor. Asigurati-va ca ati citit instructiunile de pe testele de sarcina si stiti cum sa cititi corect rezultatele. Cuvintele pe care le veti rosti atunci sunt foarte importante si vor ramane mereu intiparite in mintea viitoarei mamici, la fel si starea de spirit pe care o veti avea la aflarea rezultatelor.

GEMENI - PONTURI
Nivelul hCG la femeile insarcinate cu gemeni este de cele mai multe ori mai ridicat decat normal. Acesta poate fi adesea primul semn cum ca aveti mai mult de un bebelus pe drum! Conform unui studiu, la aproximativ a 18-a zi de la data conceptiei (sau a 32 zi de la data ultimei menstruatii) media nivelului hCG pentru o sarcina normala (un bebelus) este de 450 si pentru o sarcina gemelara este de 1500. Totusi aceasta nu este o metoda 100% sigura pentru a depista o sarcina gemelara.

Discutati pe forum despre saptamana a 4-a de sarcina


<< Saptamana a 3-a de sarcina Saptamana a 5-a de sarcina >>