Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala intre saptamanile 1 si 3 de sarcinaSarcina pe saptamani

Saptamana a 3-a de sarcina:
Inceputul dezvoltarii umane

image

Ciclul menstrual continua

In saptamana a 3-a, uterul si-a terminat procesul de regenerare si intra acum in faza secretorie, care va oferi mediul ideal pentru implantarea oului fertilizat in uter, daca a avut loc fertilizarea.

In acelasi timp, in ovar, corpul luteal s-a format si produce estrogen si progesteron, care sprijina sarcina daca apare fertilizarea. Ovulatia a aparut deja in acest stadiu, acest lucru insemnand ca un ovul matur poate fi deja in trompele uterine si este posibil sa fie fertilizat, sau deja a fost fertilizat de catre un spermatozoid.

Fertilizarea

Fertilizarea este o secventa complexa de evenimente moleculare care apare in mod normal in trompele uterine.

image


Acest proces de obicei dureaza cca 24 de ore si implica:

  1. Atractia: Ovocitul (oul nefertilizat) trimite semnale chimice pentru a atrage spermatozoizii catre locatia sa;
  2. Strapungerea stratului exterior al ovocitului de catre un singur spermatozoid (""corona radiata" si "zona pellucida"): Aceasta este realizata de enzime continute in spermatozoizi (regiunea capului). Odata ce spermatozoidul strapunge zona pellucida, proprietatile stratului exterior al ovocitului se modifica astfel incat nu mai poate patrunde niciun alt spermatozoid.
  3. Formarea zigotului: Materialul genetic continut de ou (23 cromozomi si spermatozoidul (23 cromozomi) fuzioneaza pentru a crea o copie a intregului material genetic pentru un om (46 cromozomi). Acest proces este cunoscut sub denumirea de formarea zigotului.

Dezvoltarea

Dupa ce a fost fertilizat, zigotul continua sa treaca prin trompele uterine, unde intervin o serie de diviziuni celulare, formand blastomeri. In ziua a 3-a, sunt deja 12 sau mai multi blastomeri, care formeaza o masa mica, in forma de minge, numita morula. Dupa ce morula patrunde in uter, se formeaza o cavitate in morula, numita blastocist.

In ziua 4–5 dupa fertilizare (aproximativ 6 zile in faza luteala a ciclului ovarian, sau in jurul zilei a 20-a a unui ciclu de 28 de zile) stratul exterior al blastocistului,  zona pellucida, se rupe, iar blastocistul se ataseaza de mucoasa endometrului. Locul in care are loc implantarea este variabil si se poate afla chiar si in afara uterului (sarcina extrauterina), dar de obicei se produce pe peretele posterior, in partea de sus a uterului.

Spre sfarsitul celei de-a  3-a saptamani de sarcina sau  saptamana 1 de sarcina, blastocistul este implantat superficial in mucoasa endometrului.

image

Generalitati

SARCINA - SAPTAMANA A 3-A

MAMA
In aceasta saptamana s-a produs deja ovulatia si ati fost expusa la sperma. In momentul in care ovulul se implanteaza in uter, unele femei au o sangerare usoara, asa numita fixare a sarcinii. Este ceva normal si nu trebuie sa va faceti probleme din aceasta cauza. De asemenea, corpul dvs elibereaza o proteina imunosupresoare numita EPF (Early Pregnancy Factor) pentru ca bebelusul in devenire sa nu fie perceput de corpul dvs ca un invadator.

COPILUL
Implantarea va avea loc in aceasta saptamana! Ovulul si sperma au ajuns la marea intalnire si si-au inceput calatoria de 4-7 zile catre uter. Diviziunea celulara incepe imediat si continua in timpul acestei calatorii. Odata ajuns in uter, dureaza in general cca 72 ore pana ce are loc implantarea. Odata avuta loc implantarea, bebelusul dvs este numit blastocist si are deja cca 0.1-0.2 mm in diametru.

TATA
Probabil ca in acest moment nu stiti prea bine ce se intampla si ce urmeaza sa se intample. De asemenea, puteti sa fiti si putin nervos si stresat asteptand rezultatul testelor de sarcina. Indiferent de situatie, continuati cu bunele obiceiuri incepute acum 2 saptamani si dezvoltati-va si alte noi bune obiceiuri !

GEMENI - PONTURI
Daca ati urmat tratamente de fertilizare, sansele dvs de a avea emeni sunt crescute, in functie de tratamentele urmate. Probabilitatea de a avea gemeni este de 1 la 40 de sarcini in acest caz.

Discutati pe forum despre saptamana a 3-a de sarcina


<< Saptamana a 2-a de sarcina Saptamana a 4-a de sarcina >>