Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42

Dezvoltarea fetala intre saptamanile 1 si 3 de sarcinaIntrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe saptamani

Saptamana 1 de sarcina: Ultima menstruatieIntroducere

Saptamana 1 din cele 42 de saptamani de sarcina incepe cu ultima menstruatie si inainte de data conceperii (cele 40 de saptamani de conceptie). Pentru a avea o intelegere mai buna asupra proceselor care conduc la sarcina, vom discuta pe scurt despre ciclul menstrual.


Ciclul menstrual 

Ciclul menstrual are doua componente: ciclul ovarian si  ciclul uterin. Ambele componente sunt coordonate de catre modificarile hormonale care au loc in organism. Ele incep si sfarsesc cu menstruatia, si functioneaza impreuna pentru a permite aparitia sarcinii.


Ciclul ovarian

Ciclul ovarian este un eveniment ciclic, coordonat de o serie complexa de interactiuni hormonale care au ca finalitate eliberarea unui ou (ovul) gata pentru fertilizare (uniunea dintre ovul si spermatozoid).

Ciclul ovarian poate fi impartit in 3 faze:

  1. Faza foliculara;
  2. Ovulatia; si
  3. Faza luteala.


Faza foliculara

Faza foliculara este partea cea mai variabila a ciclului, care apare de obicei intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului. Debutul fazei foliculare coincide cu inceputul menstruatiei (sangerarea). In timpul fazei foliculare, schimbarile hormonale vor duce la dezvoltarea unui numar de foliculi, fiecare continand un ovul sau un ou imatur. Foliculii raman in ovare. Intre zilele 5–7, unul dintre acesti foliculi devine dominant – de obicei foliculul cu cea mai bogata alimentare cu sange, cea mai mare productie de estrogem, si cea mai mare cantitate dintr-o enzima necesara pentru producerea de estradiol. Pe parcursul restului fazei foliculare, acest folicul dominant se dezvolta intr-un ovul (ou) si asteapta ovulatia.


Ovulatia
 

Eliberarea oului din foliculul ovarian in trompele uterine apare la 24–36 ore dupa o crestere a hormonului luteinizant (LH). Acest proces este cunoscut ca ovulatie.

image


Faza luteala

Faza luteala reprezinta intervalul dintre ovulatie si debutul menstruatiei. Spre deosebire de faza foliculara, care are un interval variabil, faza luteala este de obicei constanta si dureaza aproximativ 14 zile. In aceasta perioada, ovarul de la care a fost eliberat ovulul formeaza asa numitul "corpus luteum". Corpus luteum este responsabil pentru producerea unei cantitati mari de estrogen si progesteron, care sustin sarcina daca apare conceptia.

In cazul in care sarcina apare, un hormon eliberat din tesutul placentar, gonadotrofina corionica umana (hCG),stimuleaza eliberarea continua de hormoni din corpul luteal.

Daca sarcina nu apare, nivelele de estrogen si progesteron din corpul luteal scad, acest lucru ducand la modificari ale endometrului (captuseala interioara a uterului) si, prin urmare, sangerarea menstruala.


Ciclul uterin

image Ca raspuns al modificarii nivelurilor hormonale, endometrul trece si el de asemenea prin 3 stadii in timpul ciclului menstrual. Acestea sunt:

  1. Faza menstruatiei;
  2. Faza proliferativa; si
  3. Faza secretorie.


Faza menstruatiei

Faza menstruatiei este prima faza a ciclului uterin si se refera la perioada de timp in care endometrul se curata, expulzand sange si celule endometriale prin vagin. Prima zi a menstruatiei marcheaza inceputul ciclului menstrual. Menstruatia dureaza in mod normal 4–5 zile.


Faza proliferativa

Faza proliferativa coincide cu cresterea foliculara din faza foliculara a ciclului ovarian. In aceasta faza, endometrul se reinnoieste din celule care cresc si se divid din stratul sau de baza. Exista o crestere de 2 pana la 3 ori atat ca grosime a endometrului cat si ca si continut de apa. Faza proliferativa dureaza de obicei 9 zile.


Faza secretorie

Faza secretorie coincide cu formarea, functionarea si cresterea corpului luteal din ciclul ovarian. In aceasta faza, glanda endometriala produce glicogen - o substanta bogata. Cresterea secretiilor din endometru in aceasta faza a menstruatiei creaza un mediu ideal in interiorul uterului pentru implantarea blastocistului (inceputul embrionului produs de diviziunea celulara si replicarea oului fertilizat) daca a aparut fertilizarea. Faza secretorie dureaza de obicei cca 13 zile.


Sumar - Saptamana 1 de sarcina

Prima saptamana de sarcina este marcata de prima zi a ultimei menstruatii. Menstruatia dureaza cca 4–5 zile in total. Perioada menstruala este urmata de regenerarea endometrului, care apare in faza proliferativa. Regenerarea endometriala este inceputa in saptamana 1, dar nu se incheie pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani. Ovarele sunt in faza de dezvoltare a foliculilor, si spre sfarsitul primei saptamani se formeaza un singur folicul dominant.


Generalitati

MAMA

Ciclul menstrual abia a sosit si va ganditi la o eventuala sarcina. In acest caz, trebuie sa incepeti deja, daca nu ati facut-o pana acum, sa va considerati insarcinata si sa va comportati ca atare pana cand aflati cu siguranta daca sunteti sau nu insarcinata.

O idee buna ar fi sa incepeti sa luati vitaminele pentru prenatal si acidul folic (daca acestea va sunt recomandate de medicul dvs ginecolog). Evitati medicamentele, fumatul, alcoolul, nu faceti radiografii si discutati cu medicul dvs in cazul in care aveti de luat o anumita medicatie daca trebuie sa o intrerupeti sau o puteti continua.

COPILUL

Se pregateste un nou ovul pentru eliminare.

TATA

Multi viitori tatici incep deja sa fie mai atenti cu ceea ce mananca si ce beau. Sanatatea tatalui joaca si ea un rol important in sanatatea bebelusului si in dezvoltarea lui. Acum este perioada ideala sa renuntati la fumat, sa va creati obiceiuri mai sanatoase de alimentatie, sa va faceti controalele medicale de rutina.

GEMENI - sfaturi

Ecografia poate detecta inca din stadiul incipient al sarcinii sacurile gestationale multiple si astfel puteti stii din timp daca urmeaza sa aveti gemeni sau nu. De asemenea, exista si posibilitatea ca la ecograf sa se greseasca si sa nu se poata vizualiza de la inceput sarcina gemelara. Ecografia facuta in primele saptamani de sarcina poate depista daca este o sarcina gemelara sau nu, precum si daca bebelusii sunt in acelasi sac gemelar sau nu.

 

Discutati pe forum despre saptamana 1 de sarcina
Saptamana a 2-a de sarcina >>

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.