Saptamana 1 de sarcina: Ultima menstruatie
Introducere
Saptamana 1 din cele 42 de saptamani de sarcina incepe cu ultima menstruatie si inainte de data conceperii (cele 40 de saptamani de conceptie). Pentru a avea o intelegere mai buna asupra proceselor care conduc la sarcina, vom discuta pe scurt despre ciclul menstrual.
Ciclul menstrual
Ciclul menstrual are doua componente: ciclul ovarian si ciclul uterin. Ambele componente sunt coordonate de catre modificarile hormonale care au loc in organism. Ele incep si sfarsesc cu menstruatia, si functioneaza impreuna pentru a permite aparitia sarcinii.
Ciclul ovarian
Ciclul ovarian este un eveniment ciclic, coordonat de o serie complexa de interactiuni hormonale care au ca finalitate eliberarea unui ou (ovul) gata pentru fertilizare (uniunea dintre ovul si spermatozoid).
Ciclul ovarian poate fi impartit in 3 faze:
- Faza foliculara;
- Ovulatia; si
- Faza luteala.
Faza foliculara
Faza foliculara este partea cea mai variabila a ciclului, care apare de obicei intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului.
Debutul fazei foliculare coincide cu inceputul menstruatiei (sangerarea). In timpul fazei foliculare, schimbarile hormonale vor duce la dezvoltarea
unui numar de foliculi, fiecare continand un ovul sau un ou imatur. Foliculii raman in ovare.
Intre zilele 5–7, unul dintre acesti foliculi devine dominant – de obicei foliculul cu cea mai bogata alimentare cu sange,
cea mai mare productie de estrogem, si cea mai mare cantitate dintr-o enzima necesara pentru producerea de estradiol.
Pe parcursul restului fazei foliculare, acest folicul dominant se dezvolta intr-un ovul (ou)
si asteapta ovulatia.
Ovulatia
Eliberarea oului din foliculul ovarian in trompele uterine
apare la 24–36 ore dupa o crestere a hormonului luteinizant (LH). Acest proces este cunoscut ca ovulatie.
Faza luteala
Faza luteala reprezinta intervalul dintre ovulatie si debutul menstruatiei.
Spre deosebire de faza foliculara, care are un interval variabil, faza luteala este de obicei constanta si dureaza aproximativ 14 zile.
In aceasta perioada, ovarul de la care a fost eliberat ovulul formeaza asa numitul "corpus luteum".
Corpus luteum este responsabil pentru producerea unei cantitati mari de estrogen si progesteron, care sustin sarcina
daca apare conceptia.
In cazul in care sarcina apare, un hormon eliberat din tesutul placentar, gonadotrofina corionica umana (hCG),stimuleaza eliberarea continua de hormoni din corpul luteal.
Daca sarcina nu apare, nivelele de estrogen si progesteron din corpul luteal scad, acest lucru ducand la modificari ale endometrului (captuseala interioara a uterului) si, prin urmare, sangerarea menstruala.
Ciclul uterin
Ca raspuns al modificarii nivelurilor hormonale, endometrul trece si el de asemenea prin 3 stadii in timpul ciclului menstrual.
Acestea sunt:
- Faza menstruatiei;
- Faza proliferativa; si
- Faza secretorie.
Faza menstruatiei
Faza menstruatiei este prima faza a ciclului uterin si se refera la perioada de timp in care endometrul se curata, expulzand sange si celule endometriale prin vagin.
Prima zi a menstruatiei marcheaza inceputul ciclului menstrual. Menstruatia dureaza in mod normal 4–5 zile.
Faza proliferativa
Faza proliferativa coincide cu cresterea foliculara din faza foliculara a ciclului ovarian. In aceasta faza, endometrul se reinnoieste
din celule care cresc si se divid din stratul sau de baza. Exista o crestere de 2 pana la 3 ori atat ca grosime a endometrului
cat si ca si continut de apa. Faza proliferativa dureaza de obicei 9 zile.
Faza secretorie
Faza secretorie coincide cu formarea, functionarea si cresterea corpului luteal din ciclul ovarian.
In aceasta faza, glanda endometriala produce glicogen - o substanta bogata. Cresterea secretiilor din endometru in aceasta faza a menstruatiei creaza un mediu ideal in interiorul uterului
pentru implantarea blastocistului (inceputul embrionului produs de diviziunea celulara si replicarea oului fertilizat)
daca a aparut fertilizarea. Faza secretorie dureaza de obicei cca 13 zile.
Sumar - Saptamana 1 de sarcina
Prima saptamana de sarcina este marcata de prima zi a ultimei menstruatii. Menstruatia dureaza cca 4–5 zile in total.
Perioada menstruala este urmata de regenerarea endometrului, care apare in faza proliferativa.
Regenerarea endometriala este inceputa in saptamana 1, dar nu se incheie pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani.
Ovarele sunt in faza de dezvoltare a foliculilor, si spre sfarsitul primei saptamani se formeaza un singur folicul dominant.
Generalitati
MAMA
Ciclul menstrual abia a sosit si va ganditi la o eventuala sarcina. In acest caz, trebuie sa incepeti deja, daca nu ati facut-o pana acum, sa va considerati insarcinata si sa va comportati ca atare pana cand aflati cu siguranta daca sunteti sau nu insarcinata.
O idee buna ar fi sa incepeti sa luati vitaminele pentru prenatal si acidul folic (daca acestea va sunt recomandate de medicul dvs ginecolog). Evitati medicamentele, fumatul, alcoolul, nu faceti radiografii si discutati cu medicul dvs in cazul in care aveti de luat o anumita medicatie daca trebuie sa o intrerupeti sau o puteti continua.
COPILUL
Se pregateste un nou ovul pentru eliminare.
TATA
Multi viitori tatici incep deja sa fie mai atenti cu ceea ce mananca si ce beau. Sanatatea tatalui joaca si ea un rol important in sanatatea bebelusului si in dezvoltarea lui. Acum este perioada ideala sa renuntati la fumat, sa va creati obiceiuri mai sanatoase de alimentatie, sa va faceti controalele medicale de rutina.
GEMENI - sfaturi
Ecografia poate detecta inca din stadiul incipient al sarcinii sacurile gestationale multiple si astfel puteti stii din timp daca urmeaza sa aveti gemeni sau nu. De asemenea, exista si posibilitatea ca la ecograf sa se greseasca si sa nu se poata vizualiza de la inceput sarcina gemelara. Ecografia facuta in primele saptamani de sarcina poate depista daca este o sarcina gemelara sau nu, precum si daca bebelusii sunt in acelasi sac gemelar sau nu.
Discutati pe forum despre saptamana 1 de sarcina
Saptamana a 2-a de sarcina >>
Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.