CEZARIANA - Un moft sau o necesitate?
Cuprins
Tot mai mult aud vorbindu-se astazi de operatia cezariana la cerere. Multe viitoare mamici sunt poate prea inspaimantate de ideea de a naste natural (cu dureri mai mari sau mai mici), de cusaturile facute in urma epiziotomiei si de perioada de recuperare de dupa o nastere naturala. Din acest motiv, multe prefera o operatie cezariana in locul unei nasteri normale.
Totusi, operatia cezariana nu este o operatie foarte usoara si in primul rand este o operatie. Cele care aleg aceasta cale de a naste trebuie sa stie foarte bine ce presupune o astfel de interventie chirurgicala, care sunt riscurile, atat pentru mama cat si pentru bebelus, cat de lunga poate fi perioada de recuperare si nu in ultimul rand faptul ca o operatie cezariana prezinta un risc de 4 ori mai mare decat o nastere naturala.
PREGATIREA pentru operatie
In cazul unei operatii cezariene planificate, si nu a uneia de urgenta, viitoarea mama stabileste de comun acord cu medicul, si mai ales la recomandarea acestuia, data la care va fi operata.
Daca totul decurge normal si nu apar elemente surpriza pana la acea data, la data planificata viitoarea mamica se va prezenta la spital cu bagajul pentru maternitate, actele necesare, si multa incredere in ea si in medic.
Dupa ce se procedeaza la inregistrarea gravidei in cadrul spitalului, acesteia i se va da o camera in care sa stea (daca a optat pentru rezerva) sau va merge direct la sala de nasteri, pentru a fi pregatita pentru operatie.
I se vor face o serie de analize de sange, de asemenea, va trebui sa aduca toate analizele si ecografiile efectuate pe parcursul sarcinii.
Gravida nu trebuie sa manance si sa bea nimic cu cateva ore inainte de operatie.
I se va prinde o linie intravenoasa si i se va monitoriza bebelusul.
In momentul in care se intra in operatie, in functie de tipul de anestezie pentru care a optat (fie ea, fie la recomandarea medicului), i se va face fie anestezie generala, fie rahianestezie.
In filmul atasat puteti vedea cum se face rahianestezia.
Rahianestezia este anestezia regionala a abdomenului si membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian.
Se utilizeaza mai ales in interventii chirurgicale asupra aparatului urinar, a aparatului genital feminin, a anusului si a membrelor inferioare.
Efectul este rapid, dar nu se recomanda in cazurile in care operatia dureaza mai mult de 2 ore - 2 ore si jumatate.
Inainte de rahianestezie se instaleaza o perfuzie intravenoasa, apoi fie esti asezat culcat pe masa, fie in picioare, la marginea mesei de operatie, ti se injecteaza anestezicul, dupa care te poti intinde pe spate pe masa de operatii.
Efecte nedorite
In primele minute / secunde puteti avea o puternica stare de greata, din cauza anestezicului.
Sunt posibile si dureri de cap, de asemenea este foarte posibil sa va scada tensiunea arteriala.
Dureri de spate - acestea pot persista destul de mult timp dupa operatie
OPERATIA DE CEZARIANA
Se incepe prin dezinfectarea zonei respective si crearea unui camp steril.
Incizia abdominala - Se practica o incizie in peretele abdominal, la inaltimea culmii pubisului, in sens orizontal. Daca este necesara o incizie mare, sau daca fatul trebuie extras foarte repede, se practica o incizie verticala de la ombilic pana la pubis.(incizie care in timp va deveni doar o linie abia vizibila).
Incizia uterina - Aceasta se face in sens orizontal peste portiunea inferioara a uterului (incizie transversala inferioara). Alte tipuri de incizii pot fi practicate in functie de pozitia fatului in uter sau de complicatiile din timpul sarcinii.
Extragerea fatului din uter - Chiar daca pacienta se afla sub efectul anesteziei epidurale sau a rahianesteziei, este posibil ca ea sa simta atunci cand fatul este extras din uter, dar nu va simti durere. Medicul va introduce mana in uter pentru a dirija capul bebelusului spre exterior. Apoi, medicul va indeparta lichidul din gura si din narile bebelusului si va taia cordonul ombilical. Bebelusul va fi preluat de catre medicul neonatolog, care ii va face prima examinare si va stabili si scorul Apgar.
Expulzia placentei - Ulterior se va scoate si placenta, iar pe masura ce aceasta este expulzata, se va inchide incizia facuta la nivelul uterului
Suturarea inciziilor - se va inspecta uterul si trompele uterine pentru a se asigura ca este totul in regula, se va introduce uterul la locul lui si se va inchide si incizia de la nivelul pielii. Suturarea poate fi facuta fie cu fir resorbabil, caz in care vor ramane niste urme abia vizibile, fie cu fire ce vor fi ulterior inlaturate. Se acopera apoi cu pansament steril.
S-ar putea sa va intereseze si articolele
Mituri false despre cezariana
De ce nu iti doresti o cezariana
Discuta pe forumul 7 pitici despre:
Desfasurarea operatiei de cezariana
Nasterea prin Cezariana
A doua cezariana
Recuperarea dupa cezariana
Efecte secundare dupa Cezariana
Filmulete cu nasteri prin cezariana !
Cezariana vs Nastere Naturala