Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Intrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina pe trimestre

image
In aceste pagini am detaliat schimbarile care au loc inc cele 9 luni de sarcina, atat la nivelul organismului mamei insarcinate cat si evoloutia fatului de la conceprtie pana la nastere. Sunt evidentiate de asemenea si aspectele emotionale si psihice.

Fiecare trimestru din cele 9 luni de sarcina sunt detaliate la randul lor pe saptamani. Fiecare saptamana din cele 42 de saptamani de sarcina este descrisa in detaliu, pe trei categorii : Mama, tatal si copilul.


Trimestrul 1 de sarcina - saptamanile de sarcina de la 1 la 12

În primul stadiu al sarcinii, învăţaţi să vă obişnuiţi cu ideea că sunteţi însărcinată. Majoritatea femeilor îşi visează bebeluşul, îşi imaginează cum va fi, cum va zâmbi, cu cine va semăna. Ele vor fi atente foarte mult la toate schimbările prin care trece corpul lor. Este foarte posibil ca activitatea sexuală să fie mai scăzută în acest prim trimestru. Femeia însărcinată începe prin a constata o întârziere a ciclului menstrual, urmează apoi nerăbdarea şi dorinţa de a afla cât mai repede un răspuns la întrebarea "Oare sunt însărcinată?". Testele de sarcină sunt primele care intră în joc şi îi confirmă viitoarei mămici sarcina. Urmează apoi în majoritatea cazurilor (deşi acest aspect nu este resimţit de toate femeile însărcinate) o stare de slăbiciune, de greţuri mai ales dimineaţa şi seara, modificări ale sânilor, oboseală, iar la unele femei poate să înceapă deja să apară şi creşterea în greutate.


Trimestrul 2 de sarcina - saptamanile de sarcina de la 13 la 27

În timpul celui de-al doilea stadiu al sarcinii deja sarcina începe să fie vizibilă şi de către cei din jurul dvs.


Modificările survenite în timpul sarcinii îşi vor face mai des prezenţa şi în această perioadă femeia însărcinată are nevoie de toată încurajarea şi sprijinul de care poate avea parte. Modificările în ceea ce priveşte viaţa sexuală încep să se stabilizeze, dar nu vor reveni complet la nivelul anterior sarcinii decât după naştere. Uterul începe să se mărească vizibil, colostrul începe să se formeze, sânii se măresc şi areolele de asemenea. Apare şi o modificare în ceea ce priveşte alimentaţia gravidei, aceasta putând să înceapă să aibă aşa numitele "pofte". Presiunea în partea de jos a corpului începe să crească, apar anumite stări de disconfort, nevoia de a urină mai des, unele femei pot chiar să experimenteze modificări ale tenului. Fătul continuă să crească şi începe să răspundă la stimulii exteriori.


Trimestrul 3 de sarcina - saptamanile de sarcina de la 28 la 42

În timpul celui de-al treilea şi ultim stadiu al sarcinii, atât mama cât şi tatăl copilului încep să discute şi să îşi facă planuri pentru naştere, cum va decurge, pentru ce fel de naştere vor opta...


Spre sfârşitul sarcinii, femeia însărcinată poate să se simtă plină de energie şi să înceapă să se pregătească pentru sosirea bebeluşului, începe febra cumpărăturilor, pătuţ, salteluţă, pampers, hăinuţe, pregătirea camerei pentru micuţul ce urmează să sosească şi să le însenineze viaţa.


Femeia însărcinată poate să înceapă să aibă dureri de spate, crampe la nivelul picioarelor, arsuri, nevoia de a urina mai des - toate acestea sunt perfect normale pentru acest ultim stadiu al sarcinii. În cele din urmă sarcina va ajunge la termen şi bebeluşul se va naşte.

image

imageSUNT INSARCINATA ?

Iata o intrebare pe care multe femei si-au pus-o, unele asteptand cu nerabdare sa soseasca si momentul in care sa poata spune "SUNT INSARCINATA !!!", altele luate prin surprindere de o sarcina neprevazuta.

Daca aveti unul sau toate simptomele de mai jos, este foarte posibil sa fiti insarcinata:

 

  1. Intarzierea / absenta menstruatiei. Absenta menstruatiei este unul dintre semnele clare ale sarcinii. Cu toate acestea, nu este 100% sigur, stresul si alti factori pot cauza de asemenea cicluri menstruale neregulate, intarzierea menstruatiei sau chiar absenta menstruatiei pentru 1 luna.
  2. Senzatie de urinare frecventa. Inca dinainte de a ajunge la data la care ar fi trebuit sa aiba menstruatia, multe femei insarcinate au spus ca simteau nevoia sa mearga la toaleta mult mai des, uneori chiar si pe timpul noptii. Acest lucru se poate intampla dupa implantarea embrionului in uter si inceperea producerii hormonului de sarcina, numit "human chorionic gonadotropin" (hCG). Acestui hormon i se datoreaza si urinarile frecvente.
  3. Oboseala. Datorita nivelului ridicat de progesteron incepe sa apara si o senzatie si o stare de oboseala.
  4. Greturile (sau raul de dimineata / seara / noapte). Daca deja ati inceput sa aveti greturi sau chiar stari de voma, atunci trebuie sa va puneti inca un semn de intrebare. Greturile pot sa apara atat dimineata (in majoritatea cazurilor), dar la fel de bine pot aparea oricand pe parcursul zilei. 
  5. Sani mariti si tensionati. Daca sunteti insarcinata, sanii Dvs probabil vor incepe sa se mareasca si vor deveni mai tensionati si mai sensibili la atingere.

Daca aveti vreunul din simptomele de mai sus, luati-va un test de sarcina pentru ca s-ar putea sa fiti insarcinata !