Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Ce trebuie sa sti inainte de preconceptie

Informatii esentiale pentru preconceptie

image Cuprins

Descriere

Pentru a avea un bebelus sanatos, este imperios necesar ca ambii parteneri sa fie perfect sanatosi inainte de momentul conceptiei. Sperma barbatului si ovulul femeii sunt baza unui inceput bun in viata pentru micutul bebelus. De indata ce va decideti sa aveti un bebelus, atat Dvs cat si partenerul Dvs trebuie sa va evaluati stilul de viata si sa determinati daca sunt necesare schimbari. De asemenea, trebuie sa va planificati o vizita la doctor pentru o planificare anterioara sarcinii, consiliere si examinare fizica.

Incercati sa ramaneti insarcinata?

Sunt o multime de factori care pot sa contribuie la probleme de conceptie. Printre acestia se numara si stilul de viata, varsta femeii si calitatea spermei. O dieta echilibrata si fertilitatea merg mana in mana, asa ca incercati sa mancati sanatos pentru a va imbunatati sansele de conceptie.

Puteti opta de asemenea si pentru teste de ovulatie, masurarea temperaturii bazale. Daca femeia are peste 30 de ani, este posibil sa fie necesare si unele teste de fertilitate. Desi nu s-a demonstrat clinic ca pilulele contraceptive au vreo legatura cu problemele de fertilitate, totusi unele femei au observat ca dureaza mai mult pana raman insarcinate daca au luat anterior anticonceptionale.

Daca ati facut o interventie de legare a trompelor, puteti sa discutati cu medicul dvs si sa incercati operatia inversa, inainte de a ramane insarcinata.

De ce nu pot ramane insarcinata ?

O intrebare pe care multe femei si-o pun dupa ce incearca mai mult timp sa ramana insarcinate si nu reusesc. Factorii sunt multiplii si difera de la un caz la altul, asa ca o sa incercam sa trecem in revista factorii ce pot influenta conceptia.

1. Sarcina la varsta avansata

In zilele noastre tot mai multe femei aleg sa isi termine intai studiile, apoi sa isi construiasca o cariera, sa aiba o stabilitate financiara si abia apoi se gandesc sa faca si un copil. Aceasta duce la o crestere a varstei la care are loc conceptia, iar pentru femeile care au deja peste 35 de ani, varsta poate fi o problema. Infertilitatea creste odata cu varsta. Varful perioadei fertile, atat la femei cat si la barbati, este in jurul varstei de 20-25 de ani, incepand sa scada apoi in jurul varstei de 30 de ani la femei si 40 de ani la barbati. Infectii ale trompelor uterine, fibromul uterin si endometrioza sunt destul de des intalnite la femei mai in varsta si sunt cauze obisnuite pentru infertilitate.

Majoritatea femeilor cu varste peste 35 de ani reusesc cu usurinta sa ramana insarcinate si sa aiba sarcini normale, fara complicatii. Complicatiile legate de sarcina cresc odata cu varsta, dar totusi nu sunt intr-un procent foarte ridicat. Exista posibilitatea ca femeia respectiva sa ramana mai greu insarcinata datorita faptului ca dupa 35 de ani fertilitatea scade dramatic. De asemenea este mai expusa riscului aparitiei problemelor in sarcina, cum ar fi tensiune ridicata, diabet de sarcina si chiar pierderea sarcinii. De asemenea si riscul de a da nastere unui copil cu sindromul Down este mai ridicat.

Nu se stie inca daca varsta avansata a tatalui copilului poate avea efecte asupra copilului la nastere.

2. Calitatea spermei

Calitatea spermei partenerului este de asemenea un aspect important de luat in calcul atunci cand doriti sa concepeti un copil. O serie de factori pot influenta aceasta calitate a spermei:

  • Varsta partenerului - intre 18-30 de ani calitatea spermei este foarte buna, dupa 30-40 de ani aceasta incepe sa scada
  • Haine largi - lenjeria larga sau hainele largi vor creste calitatea spermei partenerului. Aceasta se datoreaza faptului ca testiculele nu vor fi foarte apropiate de corp, aceasta ajutandu-le sa se mentina la o temperatura optima, mai rece.
  • Medicamentele si fumatul
  • Stresul
Daca dvs sau partenerul dvs sunteti ingrijorat de calitatea spermei, puteti efectua pentru inceput un test cu ajutorul caruia sa se determine daca concentratia spermei este peste sau sub 20 milioane de celule / mm.

3. Ovarele polichistice

Chisturile se formeaza atunci cand foliculele nu reusesc sa se desprinda la momentul ovulatiei in incep sa creasca. Acest lucru se pot datora unei dereglari hormonale si se manifesta fie prin absenta menstruatiei, fie prin cicluri menstruale neregulate.

4. Stilul de viata

Stilul de viata adoptat are un efect direct asupra sanselor de conceptie. Mancati sanatos, evitati medicamentele, alcoolul, fumatul si cofeina.

5. Starea de sanatate

Daca aveti vreo problema cronica de sanatate (de exemplu astm, diabet, tensiune ridicata, probleme cu glanda tiroida, etc), este recomandat sa vorbiti mai inainte cu doctorul Dvs si sa ii spuneti ca planuiti sa aveti un bebelus. Trebuie sa aflati daca aceasta stare a Dvs poate sa afecteze sarcina sau bebelusul si invers, daca sarcina poate agrava conditia Dvs de sanatate, daca trebuie sa renuntati sau sa inlocuiti o parte din medicatia actuala. Starea Dvs de sanatate trebuie sa fie tinuta sub control inainte de a ramane insarcinata si sa fie ulterior verificata periodic pe parcursul sarcinii.

La prima vizita efectuata la doctor in scopul planificarii conceptiei, ambii parteneri trebuie sa cunoasca si un istoric medical in ceea ce ii priveste. Medicul va intreba despre boli avute in copilarie, boli contagioase, interventii chirurgicale suferite, boli cu transmitere sexuala, etc, pentru a putea determina orice posibil risc pentru o viitoare sarcina.

image

Efectele negative ale alcoolului

Pe perioada in care cei doi parteneri incearca sa conceapa un bebelus trebuie sa nu mai consume bauturi alcoolice. La femei, bauturile alcoolice pot duce la pierderea sarcinii, o greutate scazuta a bebelusului la nastere, etc. La barbati, consumul sporit de alcool poate cauza probleme sexuale care ii pot duce la infertilitate, pot duce la o calitate scazuta a spermei precum si la o diminuare a spermei din punct de vedere cantitativ.

Femeile care au obiceiul sa consume bauturi alcoolice prezinta riscul de a avea bebelusi cu sindromul FAS (Fetal Alcohol Syndrome). Pentru a reduce consumul de alcool:

  • Incercati sa inlocuiti alcoolul cu suc de fructe si apa
  • Rugati-va partenerul sa nu consume bauturi alcoolice in casa
  • Nu pastrati alcool in casa

Efectele negative ale fumatului

Fumatul creste sansele pierderii sarcinii in primul trimestru de sarcina. De asemenea, mamele fumatoare sunt mai predispuse pentru nasteri premature, ruptura prematura a membranelor, sangerari in al 3-lea trimestru de sarcina, o dezvoltare fetala incetinita si bebelusi cu greutate mai mica la nastere. Viitori tatici, fumatori, ar trebui de asemenea sa renunte la fumat, intrucat inclusiv fumatul pasiv este daunator sarcinii.

Ideal ar fi ca ambii parteneri sa nu mai fumeze. Fumatul poate duce si la o scadere a fertilitatii, atat la barbat cat si la femeie. In plus, o casa fara fum va fi un mediu mult mai sanatos pentru orice copil.

Cofeina

Incercati sa nu mai consumati cafea inainte de a ramane insarcinata. De vreme ce s-a demonstrat medical ca aceasta afecteaza fertilitatea femeii, femeile care incearca sa conceapa un bebelus ar trebui sa renunte la cafea (fie ea cu cofeina sau fara). S-a demonstrat ca cofeina interfereaza cu abilitatea ovulului de a se implanta in uter.

Medicamentele

Atunci cand incercati sa aveti un bebelus, atat Dvs cat si partenerul Dvs ar trebui sa evitati sa luati orice fel de medicament.

Medicamentele ilegale influenteaza starea dvs de sanatate, indiferent ca sunteti sau nu insarcinata. Este obligatoriu sa le intrerupeti inainte de a ramane insarcinata. Chiar si medicamente pe care le luati in mod curent inainte de a ramane insarcinate pot fi daunatoare mai ales in primul trimestru de sarcina, asa ca evitati sa luati vreun medicament fara acordul medicului dvs.

Unele medicamente chiar pot duce la defecte la nastere, iar altele pot avea riscuri necunoscute inca. Daca luati medicatie pentru o boala cronica, atunci trebuie sa discutati cu medicul Dvs si sa vedeti daca este sigur sa luati acea medicatie si pe perioada sarcinii, si care ar fi alternativele de tratament in cazul in care medicatia existenta prezinta unele riscuri pentru sarcina.

Mancati sanatos - dieta si nutritia

Indiferent ca sunteti sau nu insarcinata, ar trebui sa mancati sanatos. In plus, o dieta echilibrata va ajuta si la conceptie. Acidul folic este de asemenea recomandat de majoritatea medicilor, inca inainte de a ramane insarcinata

Ambii parteneri ar trebui sa manance echilibrat. Femeile ar trebui sa inceapa sa ia acid folic, fie consumand mai mult spanac, broccoli, fie luand suplimente de acid folic. In cazul barbatilor, o alimentatie corecta ii va ajuta sa aiba o sperma sanatoasa.

Inainte de a ramane insarcinate, femeile ar trebui sa incerce sa ajunga la greutatea normala pentru varsta si inaltimea lor. Daca sunt sub greutatea normala, ar trebui sa urmeze un regim echilibrat de ingrasare, iar daca sunt peste greutatea normala, ar trebui sa incerce sa piarda kilogramele in plus. Nu trebuie sa tina diete severe, pentru ca acest lucru nu ar duce decat la inceperea unei sarcini cu un potential deficit nutritional.

Femeile care iau vitamine sau suplimente in cantitati ridicate, ar trebui sa consulte de asemenea medicul si sa vada ce i se recomanda (cel mai probabil intreruperea lor si continuarea eventual cu o serie de vitamine recomandate pe perioada sarcinii, gen Materna).

Pozitiile din timpul actului sexual care cresc sansele de conceptie

Daca doriti sa va sporiti sansele de a ramane insarcinata, trebuie sa optati pentru anumite pozitii si sa evitati alte pozitii. Expertii sustin ca pozitia misionarului este una din cele mai bune pozitii pentru ca ofera o penetrare adanca si plaseaza sperma mai aproape de cervix. Alte pozitii recomandate : stand intinsi unul langa celalalt.

Pozitiile pe care ar trebui sa le evitati daca incercati sa ramaneti insarcinata: in picioare, sezand sau cu femeia deasupra. De asemenea, nu trebuie sa va stresati in perioada de ovulatie !

Metodele de contraceptie

Inainte de a fi pregatiti pentru a concepe un bebelus, trebuie sa discutati impreuna cu doctorul Dvs si despre metoda folosita actual pentru contraceptie. Contraceptivele orale ar trebui sa fie intrerupte cu cateva luni inainte de conceptie astfel incat sa puteti avea cel putin 2 cicluri menstruale normale. In cazul in care folositi sterilet, acesta trebuie sa fie inlaturat. Ca sa fiti si mai siguri, folosirea spermicidelor singure sau impreuna cu prezervativ sau diafragma trebuie sa fie intrerupta cu una sau doua luni inainte de a ramane insarcinata. Ca forma temporara de contraceptie folositi prezervativele, dar fara spermicide.

Imunizarile

Daca vreti sa deveniti mama, perioada de preconceptie este un moment prielnic pentru a aduce la zi toate imunizarile de care aveti nevoie.

Daca nu ati fost vaccinata antitetanic in ultimii 10 ani, poate ar fi bine sa o faceti acum.

Daca nu sunteti sigura daca aveti imunitate la rubeola, trebuie sa faceti un test de sange si sa verificati acest lucru. Daca nu aveti imunitate, este recomandat sa va vaccinati si contra rubeolei intrucat o potentiala infectie cu rubeola pe parcursul sarcinii poate cauza defecte la nastere. Daca va vaccinati contra rubeolei, este recomandat sa asteptati 3 luni inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata.

Daca de asemenea prezentati un risc crescut pentru hepatita B este recomandata de asemenea imunizarea.

Vaccinarea contra gripei ar putea fi si ea recomandata, mai ales pacientelor care ar putea sa ramana insarcinate in sezonul rece, in sezonul gripelor.

Vaccinarea contra varicelei ar trebui de asemenea sa fie luata in calcul in cazul in care nu ati avut varicela.

Cunostinte referitoare la reproducere

Partenerii care doresc sa conceapa un bebelus, trebuie sa cunoasca notiunile elementare, de baza, despre ciclul menstrual, ovulatie si momentul ovulatiei, perioadele fertile, etc. Daca nu sunteti sigur despre aceste aspecte nu ezitati sa va intrebati medicul.

Consideratii financiare

Nu in ultimul rand trebuie sa discutati impreuna cu partenerul Dvs si despre aceste considerente financiare, sa luati in calcul atat costul examinarilor din timpul sarcinii (analize, echografii, etc), cat si costul nasterii in sine, si nu in ultimul rand, costurile aferente cresterii si ingrijirii ulterioare ale bebelusului.

Daca ambii parteneri lucreaza in prezent, trebuie sa se gandeasca si cum vor aborda problema dupa nasterea micutului / micutei. Mama va reveni la lucru dupa nasterea copilasului? La cat timp? Cu cine vor lasa copilasul? Daca mama nu va reveni la lucru imediat dupa nasterea copilasului care va fi impactul in veniturile familiei si in stilul de viata?

Invatati despre sarcina si nastere

Pentru a va simti ceva mai pregatiti, pentru a fi parinti cu ceva experienta, ar fi util sa cititi carti de specialitate despre sarcina, nastere si ingrijirea nou-nascutului inainte de a ramane insarcinara.

De asemenea, exista unele maternitati care ofera si cursuri viitoarelor mamici, cursuri ce pot fi o adevarata sursa de informatii si care au rolul de a o pregati pe viitoarea mamica atat pentru momentul nasterii, astfel incat ea sa stie cat de cat la ce sa se astepte, dar si pentru momentul de tanara mamica.

image

Exercitii

Este important sa va faceti o rutina in a practica zilnic exercitii, atat pentru barbati cat si pentru femei. Exercitiile imbunatatesc sanatatea, diminueaza stresul, ajuta la pierderea kilogramelor in plus si in general imbunatatesc calitatea vietii. Ajuta de asemenea femeia sa se pregateasca din punct de vedere fizic pentru sarcina si nastere.

Sanatatea emotionala

Ambii parteneri trebuie sa isi evalueze starea de sanatate emotionala. Ambii parteneri sunt pregatiti si isi doresc un copil? Mai sunt probleme emotionale de rezolvat in cuplu? Daca da, acestea ar fi bine sa fie rezolvate inainte de momentul conceptiei. Pe parcursul sarcinii, femeia insarcinata poate sa treaca prin tot felul de stari emotionale, de la plans din nimic, la suparare, depresie, nervi, etc, iar barbatul trebuie sa stie aceste lucruri si sa le inteleaga, sa o ajute sa treaca mai usor peste toate neplacerile sarcinii

Daca relatia deja are probleme, cuplul ar trebui sa se gandeasca foarte bine inainte de a concepe un copilas, intrucat un copil si sarcina in sine, vor aduce si ele partea lor de stres.