Puntea dintre generatii: alcoolul, la varste din ce in ce mai fragede
Obiceiul de a consuma alcool apare la varste din ce in ce mai fragede. La televizor, putem vedea constant cum adolescenti si chiar tineri de varste mai mici ajung in coma alcoolica la spital sau cum sunt implicati in scandaluri, ca rezultat al acestei actiuni.
Atunci cand tinerii consuma alcool, de multe ori ei nu realizeaza efectele pe care acest obicei le poate avea asupra corpului, vietii, familiei sau comunitatii din care fac parte. In afara faptului ca este un obicei ilegal, daca adolescentul nu este major, consumul de alcool la varste din ce in ce mai fragede este o problema des intalnita, la nivel mondial.
Statisticile consumului de alcool la adolescenti
- In 2009, existau aproximativ 10.4 milioane de tineri, cu varste cuprinse intre 12 si 20 de ani, care obisnuia sa consume mai mult decat „doar cateva pahare ocazionale” de alcool.
- Pe masura ce un astfeld e copil creste, el va bea mai mult. Pana la varsta de 15 ani, peste jumatate dintre adolescenti au avut parte de cel putin o betie. Pana la cea de 18 ani, mai mult de 70% dintre adolescenti au fost supusi acestei experiente.
- Tinerii beau mai rar decat adultii, dar, atunci cand o fac, beau o cantitate mult mai mare de alcool decat adultii.
- In medie, adolescentii consuma aproximativ 5 bauturi la o singura ocazie, ceea ce adeseori conduce la betie.
Riscurile consumului de alcool la varste fragede
- 5.000 de tineri cu varsta de pana in 21 de ani mor in fiecare an din cauza consumului de alcool care provoaca accidente de masini, violente, suiciduri, come alcoolice si alte rani prin cazaturi, arsuri sau inecat.
- Alcoolul poate cauza luarea unor decizii proaste, care pot rezulta in comportamente riscate, precum condus sub influenta alcoolului, activitati sexuale sau violente.
- Adolescentii care consuma alcool au un risc mai ridicat de a fi victimele unui atac fizic sau sexual.
- Studiile au aratat ca dezvoltarea creierului are loc chiar si dupa ce o persoana a implinit 20 de ani. Alcoolul afecteaza aceasta dezvoltare si cauzeaza o arie larga de probleme, in acest sens.
Weekend-urile sunt, de obicei, cele mai apreciate de adolescenti, pentru ca atunci pot iesi cu prietenii lor. Unii pot iesi cu prietenii, altii pot sa mearga la un film sau la o petrecere, iar altii considera ca pot valorifica acest timp liber prin betie sau droguri („Parintii si dependenta de droguri a copiilor”).
Din pacate, asa cum si statisticile arata, alcoolul si, in general, orice produce stari euforice, sunt percepute ca o modalitate „grozava” de a petrece timpul liber de catre adolescenti si, oricat ar incerca parintii sau legea sa le interzica acest obicei, vor gasi, intotdeauna, o cale prin care sa il practice.
CDC (Centrul controlului bolilor) a lansat o statistica ingrijoratoare, conform careia una din cinci fete de liceu au parte de cel putin o betie pe saptamana. De asemeni, conform aceluiasi studiu, daca in cazul baietilor consumul de alcool a scazut in ultimii zece ani, in cazul fetelor, acesta este intr-o continua crestere, de 15 ani! Astfel, in functie de clasa in care se afla, iata care este procentul fetelor care consuma alcool:
- clasa a IX-a – 45% fete
- clasa a X-a – 50% fete
- clasa a XI-a – 58% fete
- clasa a XII-a – 62%
De ce prefera adolescentii sa consume alcool?
Studiul facut de catre CDC ne arata ca adolescentii nu obisnuiesc doar sa „bea o bere” – ci sa consume cantitati mult prea mari pentru organismul lor, avand parte de betii. Acets studiu ne arata si faptul ca adolescentii au tendinta de a se imbata, ori de cate ori consuma alcool. Aproximativ 90% din cantitatea consumata de catre adolescenti este bauta spre acest scop! Asadar, de ce si-au facut adolescentii acest obicei, atat de riscant?
Pe masura ce copiii trec de la adolescenta la perioada de tanar adult, ei au parte de chimbari majore, nu doar fizic, ci si emotional si psihic. Tranzitia spre pubertate si adolescenta aduce, cu sine, si o dorinta de independenta mare („Nevoia de a fi nonconformist”). Multi adolescenti se supun unor riscuri si experimente, pe masura ce navigheaza pe drumul spre maturitate, din care poate face parte si alcoolul.
Multi adolescenti considera ca nu este nimic in neregula cu alcoolul. Au transformat consumul lui intr-o activitate de comun acceptata, pe care o adopta atunci cand sunt cu prietenii, si, din moment ce nu beau in fiecare seara, nu vad potentialul periculos al acesteia. Mai concret, una dolescent in dezvoltare se afla in stadiul in care crede ca „nimic rau nu mi se poate intampla, pentru ca sunt invincibil”. In plus, multi adolescenti nu au capacitatea de a se gandi la consecintele pe termen lung ale unei actiuni. Asadar, ajung sa creada ca „n-are ce fi in neregula cu 4 sau 5 beri”.
Insa, noi, adultii, stim ca 4 sau 5 beri sunt foarte periculoase, deoarece ingurgitarea acestei toxine in cantitati mai mari decat poate suporta organismul poate conduce la come alcoolice, violente si, uneori, la moarte.
Exista multi factori care conduc la aceasta situatie. Daca e sa intrebati un adolescent de ce consuma alcool, acesta va poate oferi o varietate de raspunsuri, precum „Ma plictiseam”, „Toti o fac” sau „Imi place cum ma face sa ma simt”. Alte raspunsuri comune sunt: „Lumea ma place mai mult cand beau”, „Am vrut doar sa vad cum ma face sa ma simt”, „Parintii mei o fac, asa ca nu cred ca e atat de rau” sau „Ma ajuta sa evadez din realitate”.
Totusi, indiferent care este motivul prezentat, adolescentii vor motiva ca alcoolul este usor de cumparat, in ciuda faptului ca exista legi care interzic comercializarea lor catre minori. Fie ca il gasesc in casa parintilor sau il cumpara de la magazin sau baruri, principala problema pare a fi lipsa unei autoritati care sa controleze (cu adevarat), acest fenomen.
Ce pot face parintii?
Parintii sunt cei care au puterea de decizie in ceea ce priveste acest aspect – de ei depinde daca adolescentul lor va bea sau nu. Insa, asa cum putini stiu, acest fapt nu consta in interzicerea consumului de alcool – dimpotriva, acest fapt s-ar putea chiar sa agraveze situatia („Tu ce stil parental ai adoptat?”)!
Prin stabilirea unor reguli morale privind alcoolul, induse prin educatie, puteti sa-i creati celui mic o atitudine vis-a-vis de acest obicei. Daca doriti sa stiti cum puteti face acest lucru, va recomandam sa cititi articolul „Scapa-ti copilul de obiceiurile rele”.
Daca aveti alcool in casa, trebuie sa il tineti departe de ei si sa stiti, in permanenta, cat de mult lichid este in respectivul recipient, astfel incat sa puteti sa va dati seama daca el dispare. Asigurati-va ca adolescentul stie ca ii este interzis sa umble la el.
Atunci cand adolescentul iese la o petrecere impreuna cu prietenii sai, este necesar sa ii puneti patru intrebari despre acest lucru:
- „Unde mergi?” Astfel, puteti sti daca adolescentul are acces la alcool sau nu sau daca este o practica obisnuita consumul in acel loc. Ca de exemplu, daca merge la o petrecere sau intr-un club, atrageti-i atentia ca nu are voie sa consume alcool. Aceasta precautie nu este necesara daca se duce la cinematograf, de exemplu.
- „Ce vei face acolo?” Ca si in cazul prezentat mai sus, puteti primi indicii daca singurul plan este de a „bea” sau daca sunt si alte activitati implicate. Spuneti-i ca, daca va consuma alcool, alta data nu ii veti mai da voie sa merga si asigurati-va ca va veti tine de cuvant („Inconstanta in comportament”).
- „Cu cine mergi?” Asa cum bine stiti, din articolul „Prietenii unui adolescent”, comportamentul anturajului nu va influenta comportamentul fiului sau fiicei dumneavoastra, daca educatia de acasa este una potrivita. Totusi, este bine sa stiti cu cine merge, pentru a vedea ce fel de activitati vor face tinerii, acolo.
- „Cand vei veni acasa?” Despre aspectul orei „de venit acasa” vom discuta intr-un articol viitor insa, este esential sa stabiliti de comun acord cu adolescentul o ora de intoarcere, astfel incat sa se evite pericolele unei betii, dar nici sa il faca pe adolescent sa vina acasa cand petrecerea e in toi.
S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole din seria "Puntea dintre generatii":
Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala
Muzica in viata adolescentului
La petreceri pana dimineata?!
Asta numesc ei dans?!