Boala hemolitica a nou-nascutilor
Cuprins
Care sunt simptomele bolii hemolitice a nou-nascutului?
Urmatoarele simptome sunt dintre cele mai cunoscute ale bolii hemolitice a nou-nascutului. Cu toate acestea, fiecare copil poate prezenta simptome diferite. In timpul sarcinii simptomele pot include:
- Cu amniocenteza, lichidul amniotic poate avea o culoare galbena si poate contine bilirubina.
- Ecogarafia fatului arata ficatul, inima si splina marite precum si lichid in abdomen.
Dupa nastere, simptomele pot include:
- Din cauza anemiei poate aparea o culoare pala a tesuturilor.
- Pot fi prezente icterul si ingalbenirea cordonului ombilical, a pielii, a ochilor din cauza lichidului amnioric. Este posibil ca ingalbenirea copilului sa nu fie prezenta imediat dupa nastere, insa, icterul se poate dezvolta rapid, in intervalul 24-36 de ore.
- Nou-nascutul poate avea marit atat ficatul cat si splina.
- Bebelusii cu hidrops fetal au edem sever (umflare) al intregului corp si sunt extrem de palizi. De cele mai multe ori, acestia au probleme cu respiratia.
Cum este diagnosticata boala hemolitica a nou-nascutului?
Din cauza faptului ca anemia, hidropssul si hiperbilirubina pot aparea si ca urmare a altor boli si conditii, diagnosticarea exacta cu BHN depinde de stabilirea daca este vorba despre o incompatibilitate a grupelor de sange. Uneori, diagnosticul se poate da pe timpul sarcinii, pe baza informatiilor de la urmatoarele teste:
- Testarea prezentei aniticorpilor Rh pozitivi in sangele mamei
- Ultrasunetele - pentru a detecta extinderea organelor sau acumularea de lichid din fat. Ecografia este o tehnica de imagine a diagnosticului, care utilizeaza undele de inalta frecventa si un computer pentru a crea imagini ale vaselor de sange, a tesuturilor si ale oragnelor. Ultrasunetele sunt utilizate pentru a vizualiza organele interne si cum functioneaza acestea precum si pentru a evalua fluxul de sange din dierite vase.
- Aminocenteza - pentru a masura bilirubina din lichidul amniotic. Amniocenteza este un test efectuat pentru a detemina tulburarile cormozomiale, genetice si anumite defecte congenitale. Testul presupune introducerea unui ac prin peretele abdominal si uter pana in sacul amniotic de unde se va preleva o monstra de lichid amniotic.
- Prelevarea unei monstre de sange, in timpul sarcinii, din cordonul ombilical al fatului pebtru a verifica anticorpii, bilirubina si anemia fatului.
Odata cu nasterea copilului testele de diagnostic pentru BHN pot include urmatoarele:
- Testarea sangelui fatului din cordonul ombilical pentru a se afla grupa de sange, factorul Rh, numarul de globule rosii si de anticorpi.
- Testarea sangelui copilului pentru a se afla nivelul de bilirubina
Tratament pentru boala hemolitica a nou-nascutului
Din moment ce boala a fost diagnosticata, tratamentul este necesar. Tratamentul specific pentru boala hemolitica a nou-nascutului va fi stabilit de catre medicul de famile al copilului dumneavoastra pe baza de:
- Varsta gestationala a copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
- Gravitatea bolii
- Toleranta copilului pentru anumite medicamente, terapii sau proceduri
- Asteptari pentru evolutia bolii
- Optiunea sau preferinta ta
In timpul sarcinii, tratamentul pentru BHN poate include:
- transfuzie intrauterina a sangelui cu celule rosii in sistemul circulator al fatului
Acest lucru se ralizeaza prin introducerea unui ac prin uterul mamei si prin cavitatea abdominala a fatului sau, in mod direct, prin vena cordonului ombilical. Este posibil sa fie nevoie de adiministrarea unui medicament sedativ pentru a impiedica o viitoare miscare a copilului. De asemeni, este posibil ca transfuziile intrauterine sa trebuiasca a fi repetate.
- nastere prematura daca fatul dezvolta complicatii
Daca plamanii fatului sunt suficient de dezvoltati, nastrerea prematura poate fi o modalitate la care se apeleaza pentru a preveni agravarea afectiunii BHN.
Dupa nastre, tratamentul poate include:
- transfuzii de sange (pentru anemie severa)
- fluide intravenoase (pentru scaderea tensiunii arteriale)
- ajutor pentru pentru a destresa respiratia folosind oxigen sau o masinarie pentru respiratia mecanica
- transfuzia de schimb pentru a inlocui sangele deteriorat al copilului cu sange proaspat
Transfuzia de sange ajuta la cresterea numarului de celule rosii si scade nivelul de bilirubina. O transfuzie de schimb se realizeaza prin alternarea de sange oferit si retras, in cantitati mici, dintr-o vena sau artera. Transfuzia de schimb va trebui sa fie repetata daca nivelul de bilirubina ramane la valori ridicate.
Prevenirea bolii hemolitice a nou-nascutului
Din fericire, boala hemolitica este o afectiune ce poate fi prevenita. Datorita modernizarii proceselor din ingrijirea prenatala, aproximativ toate femeile cu Rh negativ sunt indentificate la inceputul sarcinii prin analizele de sange. Daca o mama are Rh negativ si nu este senzibilizata, de obicei, i se administreaza un medicament ce se numeste Imunoglobulina Rh (RhIg). Acesta este un produs special dezvoltat de sange care poate preveni anticorpii unei mame cu Rh negativ sa reactioneze importiva celulelor Rh pozitive. In cazul multor femei, acest medicament le este administrat in cea de-a 28-a saptamana de sarcina. Dupa ce copilul a fost nascut, femeia trebuie sa primeasca cea de-a doua doza de medicament intr-un interval de 72 de ore.
<< Prima parte