Placenta Accreta
Ce sa te astepti de la doctor
Este posibil ca doctorul tau sa iti puna, de asemeni, un numar de intrebari. De exemplu:
- Cand ai observat, prima data, sangerare vaginala?
- Ai sangerat doar o singura data sau aceasta apare si dispare?
- Cat de severa este sangerarea?
- Este sangerarea acompaniata de dureri sau contractii?
- Ai avut vreo sarcina, in trecut, de care nu stiu?
- Ai suferit vreo operatie uterina, de care nu stiu?
- Cat de mult va dura sa ajungi la spital, daca este o urgenta ( inclusiv timpul pentru a pregati copilul si, de asemeni, cel al transportului)?
Teste si diagnosticare
Daca ai anumiti factori de risc pentru "Placenta Accreta", in timpul sarcinii – cum ar fi atunci cand placenta acopera colul uterin (placenta previa), in totalitate sau partial, sau o interventie chirurgicala uterina precedenta – medicul ar trebui sa examineze, cu atentie, implantarea placentei copilului tau.
Tehnici care ajuta la a diagnostica "Placenta Accreta" pot fi:
- Teste de imagistica. Medicul s-ar putea sa foloseasca un test cu ultrasunete sau de rezonanta magnetica pentru a evalua modul in care placenta este implantata in peretele uterin.
- Teste de sange. Medicul poate sa testeze un esantion de sange, pentru o crestere, de altfel, inexplicabila de afla fetoproteina – o proteina care este produsa de copil si poate fi detectata in sangele mamei. Cresterile de acest gen au fost legate de "Placenta Accreta".
Tratamente si medicamente
Daca medicul tau suspecteaza ca ai "Placenta Accreta", el sau ea va coopera cu tine pentru a dezvolta un plan pentru ca fiul sau fiica ta sa se nasca in siguranta.
In cazul in care are loc "Placenta Accreta" in mod extensiv, este posibil sa fie nevoie de o cezariana, urmata de o interventie pentru indepartarea uterului (histerectomie). Aceasta procedura, numita, de asemeni, histerectomie cezariana, ajuta la prevenirea unei sangerari care poate pune in pericol viata, aceasta putand aparea daca o parte sau toata placenta ramane atasata de peretele uterin, dupa nastere.
O histerectomie cezariana ar trebui sa fie efectuata la un spital care are o unitate de ingrijire intensive si este echipa pentru a face fata complicatiilor, cum ar fi sangerarea severa. In aceasta echipa de medici, care efectueaza aceasta interventie chirurgicala, ar trebui sa fie si un chirurg obstetric, pelvian si un anestezist, precum si un medic neonatalog, pentru a iti putea trata copilul.
Medicul poate recomanda programarea unei cezariene si histerectomii, chiar si in saptamana 35 a sarcinii, pentru a evita o nastere neprogramata. Pentru a evalua maturitatea plamanilor copilului, s-ar putea ca medicul sa testeze un esantion de lichid amniotic – lichidul care inconjoara si protejeaza copilul, in timpul sarcinii. Acest test este stiut ca amniocenteza de maturitate.
In timpul cezarianei, medicul va aduce in lume copilul tau printr-o incizie facuta la nivelul abdomenului si o a 2-a la uter. Dupa nasterea copilului, medicul sau alt membru din echipa va inlatura uterul – placenta fiind, inca, atasata de el – pentru a preveni sangerarea severa.
O histerectomie incheie abilitatea de a mai deveni insarcinata. Daca, totusi, aveai in plan sa ramai, din nou, insarcinata, in viitor, consulta-ti doctorul.
Rareori, este posibil sa fie permis ca uterul si placenta sa ramana intacte, permitand placentei sa se dizolve, in timp. Cu toate acestea, aceasta abordare poate duce la complicatii serioase, cum ar fi:
- Sangerari vaginale severe
- Infectii
- Un cheag de sange care blocheaza una sau mai multe artere din plamani (embolie pulmonara)
- Necesitatea unei histerectomii, in viitor
Mai mult decat atat, anumite cercetari, desi limitate, sugereaza ca femeile, care sunt capabile sa evite o histerectomie, dupa ce au avut "Placenta Accreta", au riscul ca anumite complicatii sa apara la sarcinile ce vor urma, cum ar fi avortul spontan, nasterea prematura sau "Placenta Accreta" recurenta.
Daca esti interesata de conservarea uterina, vorbeste cu doctorul tau daca exista posibilitatea aceasta. Daca, totusi, ea exista, doctorul te va ajuta sa cantaresti riscurile si beneficiile.
A face fata situatiei si suportul
Daca doctorul suspecteaza ca ai "Placenta Accreta", esti, cel mai probabil, ingrijorata despre modul in care conditia va afecta nasterea si pe copil si, posibil, abilitatea de a deveni insarcinata, in viitor.
Pentru a ameliora anxietatea:
- Afla mai multe despre "Placenta Accreta". Colectarea informatiilor despre conditia pe care o ai te poate ajuta la scadere anxietatii. Vorbeste cu doctorul tau, efectueaza niste cercetari si ia legatura cu alte femei care au suferit de "Placenta Accreta".
- Pregateste-te pentru o cezariana. Daca esti dezamagita din cauza ca nu vei putea avea o nastere vaginala, reaminteste-ti ca sanatatea copilului tau si a ta sunt mult mai importante decat metoda nasterii.
- Pregateste-te pentru o histerectomie. Dupa o histerectomie, nu vei mai avea o menstruatie sau nu vei mai putea ramane insarcinata. Acest lucru ar putea duce la sentiment adanc de „pierdere”. Discuta cu doctorul tau despre eventualele consecinte in timpul recuperarii tale. Daca ai nevoie de ajutor in a face fata sentimentelor de durere sau depresie, consulta un psiholog.
- Gaseste metode sanatoase de relaxare. Ofera-ti timp pentru activitati linistitoare, cum ar fi imaginarea unor obiecte sau experiente placute.
<< Prima parte