Placenta Accreta
Definitie
"Placenta Accreta" reprezinta o problema serioasa a sarcinii, care apare atunci cand vasele de sange si alte parti ale placentei cresc prea adanc in peretele uterin.
Placenta este o structura care se dezvolta in uter in timpul sarcinii. Placenta furnizeaza oxigen si nutrienti catre copilul care se afla in dezvoltare si indepartea produsele reziduale din sangele lui. Aceasta se ataseaza pe peretele uterului, iar cordonul ombilical apare din ea.
De obicei, placenta se detaseaza de peretele uterin dupa nastere. Cu "Placenta Accreta", o parte sau intreaga placenta ramane puternic atasata. Acest lucru poate cauza hemoragie vaginala, in timpul celui de-al 3-lea trimestru de sarcina, si o pierdere mare de sange dupa nastere.
De asemeni, este posibil ca placenta sa invadeze muschii uterului (placenta increta) sau sa creasca prin peretele uterin (placenta percreta).
Daca este suspectata o "Placenta Accreta" extensiva in timpul sarcinii, este posibil sa fie nevoie de o cezariana, urmata de o interventie chirurgicala pentru indepartarea uterului (histerectomie).
Simptome
"Placenta Accreta" nu cauzeaza, de cele mai multe ori, vreun simptom in timpul sarcinii – desi sangerarea vaginala este posibila, in cel de-al 3-lea trimestru de sarcina.
Daca treci prin experienta unei sangerari vaginale in timpul celui de-al 3-lea trimestru de sarcina, contacteaza-ti medicul imediat. Daca sangerarea este severa, mergi de urgenta la un doctor.
Cauze
Este crezut ca "Placenta Accreta" este legata de anormalitatile de la nivelul mucoasei uterului, de obicei, din cauza unei cicatrici aparute dupa o cezariana sau alte operatii chirurgicale uterine. S-ar putea ca acest lucru sa permita placentei sa se dezvolte prea adanc in peretele uterin. Cu toate acestea, uneori, "Placenta Accreta" apare fara a exista o istorie de operatii chirurgicale.
Factori de risc
Multi factori pot mari sansa ca "Placenta Accreta" sa apara, inclusiv:
- Ai suferit, in trecut, una sau mai multe interventii chirurgicale. Daca ai avut o cezariana sau alte interventii chirurgicale uterine, ai o sansa mai mare de a avea "Placenta Accreta". Riscul ca "Placenta Accreta" sa apara creste odata cu numarul operatiilor uterine.
- Pozitia placentei. Daca placenta acopera colul uterin, partial sau in totalitate (placenta previa), sau se afla deasupra portiunii de jos a uterului, atunci ai o sansa mai mare sa ai "Placenta Accreta".
- Varsta materna. "Placenta Accreta" este mult mai comuna la femeile care au trecut de varsta de 35 de ani.
- Nasteri anterioare. Riscul ca "Placenta Accreta" sa apara creste odata cu numarul nasterilor.
- Conditiile uterine. Riscula ca "Placenta Accreta" sa apara este mai mare daca ai anormalitati sau cicatrici in tesutul mucoasei uterului (endometru). Cresterile uterine necanceroase, care cresc in cavitatea uterina (fibroame uterine submucoase), maresc, de asemeni, riscul de aparitie a acestei conditii.
Complicatii
"Placenta Accreta" poate cauza conditii serioase, inclusiv:
- Sangerari vaginale masive. "Placenta Accreta" pozeaza un risc major de sangerare vaginala severa (hemoragie) dupa nastere. Sangerarea poate cauza o conditie care pune in pericol viata, care previne ca sangele sa se coaguleze (coagulopatie intravasculara diseminata) in mod normal, precum si insuficienta pulmonara (sindromul de detresa respiratorie la adulti) si insuficienta renala.
- Nastere prematura. Daca ai "Placenta Accreta", s-ar putea sa intri mai devreme in travaliu. Daca "Placenta Accreta" cauzeaza sangerari in timpul sarcinii, s-ar putea sa fie nevoie sa nasti mai devreme.
Pregatirea pentru programarea cu doctorul
Daca treci prin experienta unei sangerari in timpul celui de-al 3-lea trimestru de sarcina, contacteaza-ti doctorul imediat. Daca sangerarea este severa, cauta urgent asistenta medicala.
De cele mai multe ori, "Placenta Accreta" este suspectata dupa un test cu ultrasunete, la inceputul sarcinii. O vizita de monitorizare poate sa iti ofere oportunitatea de a afla despre conditia pe care o ai si, de asemeni, dezvoltarea unui plan in gestionarea ei.
Ce poti face
Inaintea programarii cu doctorul, s-ar putea sa vrei unul dintre urmatoarele lucruri:
- Intreaba despre restrictiile dinaintea programarii. La majoritatea cazurilor, vei fi vazuta imediat. Daca programarea va fi amanata, intreaba daca ar trebui sa iti restrictionezi activitatea, in acest timp.
- Roaga-ti un prieten sau cineva de famile sa te acompanieze la intalnirea cu doctorul. Poate fi dificil sa te concentrezi la ceea ce are de spus doctorul, datorita fricii si anxietatii. Adu cu tine pe cineva care poate tine minte toate informatiile.
- Scrie pe o foaie intrebari pe care le poti adresa doctorului. In acest mod, nu vei uita nici o intrebare importanta si, in acest fel, nu vei irosi timpul nimanui.
Mai jos sunt cateva intrebari de baza, pe care le poti pune medicului, despre "Placenta Accreta":
- Ce cauzeaza sangerarea?
- Ce tratament imi recomandati?
- Ce fel de ingrijire de monitorizare voi avea nevoie in timpul sarcinii?
- Ce semne si simptome ar trebui sa ma faca sa va sun?
- Ce semne si simptome ar trebui sa ma faca sa merg la spital?
- Voi fi in stare sa dau nastere vaginal?
- Mareste, aceasta conditie, sansa ca sa apara unele complicatii la sarcinile care vor urma?
- Va trebui sa sufar o operatie de histerectomie dupa ce copilul se va naste?
In plus fata de intrebarile pe care le-ai pregatit, nu ezita sa ii pui doctorului alte intrebari in timpul programarii – in special, daca ai nevoie de o clarificare sau nu intelegi un anumit lucru.
Partea a doua >>