Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Depresia la adolescenti

Depresia la adolescenti - semne si cum pot ajuta parintii

image

4. Pierderea interesului fata de activitatile obisnuite sau viata

Intr-o prima faza, atunci cand este vorba despre depresia usoara la adolescenti, se manifesta un dezinteres fata de activitatile care, pana atunci, reprezentau o placere. Iesitul cu prietenii, cititul unei carti, jucatul unui joc video sau discutatul cu parintii au devenit, acum, o corvoada, o activitate care nu doar ca nu mai provoaca nici un fel de bucurie, dar poate fi perceputa ca si un chin.

In dorinta lor de a isi inveseli copiii, parintii incearca, adeseori, sa le ofere posibilitatea sa faca ceea ce, pana atunci, le placea. Totusi, acest lucru nu este deloc potrivit, deoarece poate provoca un episod de furie sau plans, din cauza motivelor enumerate mai sus. Cel mai bine este sa lasati adolescentul sa isi aleaga singur ceea ce doreste sa faca si sa nu il obligati spre nici o activitate. Creierul este un mecanism fantastic si instinctul de supravietuire, de a ne fi bine, actioneaza chiar si atunci cand parem sa nu avem nici o scapare. Inconstient, adolescentul va alege acele activitati care il fac sa se simta mai bine, chiar daca este vorba despre plans sau inchis in propria camera! Tineti cont de acest lucru si evitati sa impuneti ceea ce dumneavoastra considerati ca este bine!

Totusi, este necesar ca adolescentul sa nu interpreteze acest gest drept distanta sau indiferenta. Aratati-i ca va pasa si ca sunteti interesat de el, puneti intrebari de tipul „Ce ti-ar placea sa facem azi” si, orice ar alege, asigurati-l, din nou si din nou, ca are sustinerea si intelegerea dumneavoastra.

In cazurile grave de depresie, insa, apare si lipsa interesului fata de viata, pierderea dorintei de a trai. Din pacate, statisticile ne arata ca acest punct este si cel care cauzeaza cele mai multe suiciduri. De multe ori, parintii si apropiatii traiesc intr-un bias cognitiv care ii fereste de gravitatea realitatii, prin sentimentul ca „asa ceva nu ni se intampla noua”. Din pacate, statisticile sunt pline de oameni care au crezut acest lucru... De aceea, daca sunteti parintii unui adolescent care sufera de depresie, este necesar sa fiti precaut si sa luati in considerare si aceasta posibilitate, fara a incerca sa o negati.

In cazul unei depresii, fie ca este vorba despre un copil mic, un adolescent sau un adult, este nevoie, intotdeauna, de ajutorul unui specialist. Suicidul in cazurile de depresie supravegheate de un psiholog are o rata foarte mica, aproape nesemnificativa, spre deosebire de cele in care nu a fost acordat ajutor specializat. Totusi, pe langa acest ajutor al unui psiholog, este nevoie si de unul venit din partea parintilor. Asigurati-va copilul ca il iubiti si aratati-i, zilnic, ca sunt nenumarate motive pentru care sa traiasca si sa se bucure de viata. Explicati-i ca situatia de acum are sa treaca si ca orice sentiment si stare de tristete ar avea acum, peste ani ele vor fi neimportante, atunci cand el va fi adult.

5. Senzatia de neajutorare si inutilitate

Peste toate aceste sentimente, atunci cand te afli intr-o depresie, troneaza senzatile de inutilitate si neajutorare. Nu doar ca simti ca nu poti sa faci nimic sa iesi din aceasta stare, dar simti si ca nu esti „bun de nimic” si totul se intampla din cauza ta. Adeseori, te simti o povara, pentru parinti si prieteni, crezi ca nimeni nu te intelege (si, din constatarile mele, chiar asa se intampla – motiv pentru care am si tinut sa explic amanuntit fiecare emotie si stare) si ca nu poate exista o solutie pentru aceasta grea problema.

De aceea, parintii unui adolescent cu depresie trebuie sa tina cont de aceste lucruri si sa ii explice, zilnic, ca totul se va rezolva, intr-un final, sa ii ofere solutii concrete si sa il asigure ca el nu este, nicidecum, inutil, ci ca este foarte important pentru ei. Discutiile consante despre ceea ce simte ii poate ajuta pe parinti sa inteleaga (macar in mare parte) ceea ce se intampla in mintea lui si tot calvarul prin care el trece. De asemenea, ele il pot ajuta sa se simta inteles.

Evolutia depresiei, in cazul unui adolescent

Exista cativa factori de risc ce pot declansa depresia in randul adolescentilor. Dupa toata prezentarea sumbra, pe care am facut-o in randurile de mai sus, a acestei tulburari psihice, este necesar sa spun si modul in care aceasta evolueaza si stadiile prin care un adolescent trece, dar si sa prezint cativa dintre pasii cei mai indicati pe care parintii ii pot face de-a lungul acestei boli, pe langa cei mentionati mai sus.

1. Primul episod de depresie

Aparitia primului episod de depresie se poate produce treptat sau brusc. Durata medie a acestuia este de aproximativ 6 luni, iar recuperarea se face complet, chiar daca tratamentul nu a fost urmat in totalitate.

Perioada in care simptomele depresiei se instaleaza se numeste prodromala. Aceasta este „semnalul de alarma” si anunta instalarea unui viitor episod de depresie. Simptomele depresiei nu sunt, inca, la apogeul lor, insa acestea se accentueaza pe zi ce trece. Astfel, parintii pot lua masuri de precautie inca de acum, evitand, astfel, manifestarea lor.

Daca se aplica tratamentul acum, intr-un mod corect, exista o sansa foarte mare ca adolescentul sa intre in remisie si aceasta sa fie completa. Un episod depresiv cronicizat poate aparea la 15-20% dintre pacienti, iar simptomele pot persista pentru aproximativ 2 ani! 5-10% dintre persoanele ce trec prin acest prim episod de depresie ajung sa dezvolte o tulburare bipolara. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de „maniaco – depresivitate”, starile de spirit osciland intre cei doi poli, de la tristete excesiva la bucurie extrema, sau de la indiferenta la episoade de furie accentuata. Din pacate, aceasta este o tulburare psihica ce, spre deosebire de depresie, trebuie „purtata” toata viata, pacientul osciland intre episoadele de manie si depresie.

Tratament depresie:
Taratamentul depresiei in cazul unui prim episod se face in 3 etape: cea acuta, cea de continuitate si cea de mentenanta. Ultima se recomanda celor care au un risc crescut de a manifesta un al doilea episod de depresie. Toate 3 trebuie urmate sub atenta supraveghere a unui psiholog.

Se considera ca adolescentul a intrat in remisie completa in momentul in care, timp de 2 luni, nu a mai manifestat nici un simptom al depresiei.

Remisia
Exista 3 tipuri de remisie: completa, partiala si incompleta. Exista riscul sa apara o remisie partiala (simptome minime pentru o perioada de 2 luni), daca sunt implicati urmatorii factori de risc: este vorba despre depresie cronica, simptomele sunt foarte severe sau exista cazuri in familie.

2. Urmatoarele episoade de depresie

Exista o sansa de 80% ca, primul episod de depresie, sa fie urmat de inca cel putin unul, pe parcursul vietii.

Factorii de risc ce pot conduce la aparitia unor alte episoade de depresie sunt:

  • Daca primul episod a aparut pana la varsta de 20 de ani (deoarece acest articol discuta depresia la adolescenti, trebuie mentionat ca, daca aveti un adolescent ce sufera de aceasta conditie, este necesar sa observati, in permanenta, aparitia sau disparitia simptomelor, pe toata perioada vietii, riscul de a reaparea fiind unul foarte mare)
  • Primul episod a fost unul de depresie cronica (a durat mai mult de 2 ani)
  • Este insotita de alte afectiuni psihice, precum anxietatea sau tulburarile de personalitate. De asemeni, daca exista un istoric familial in acest sens.

3. Depresia recurenta

Factori de risc:

  • au survenit mai 3 sau mai multe episoade de depresie majora
  • a existat un episod depresiv in ultimul an
  • au existat 2 episoade de tulburare de dispozitie in ultimii 5 ani
  • exista reminescente comportamentale ale unui episod depresiv
  • exista o tulburare de anxietate
  • exista un abuz de substante
  • istoric familial cu depresii majore
Tratamentul pentru depresie recurenta la adolescenti se desfasoara pe o durata de pana la 2 ani.

Tipuri de depresie

Am spus etapele prin care poate trece o depresie, in randurile de mai sus, mentionand, printre altele, si numele a catorva tipuri ale acestei boli. Pe scurt, voi trece in revista care sunt acestea si ce simptome exista, pentru ca parintii sa stie cu exactitate cu ce se confrunta adolescentul lor:

Tip principal
Subcategorie Durata Caracteristici
Tulburari episodice ale dispozitiei Episod depresiv major Cel putin 2 saptamani Tristete, iritabilitate, apatie, senzatia de neajutorare si inutilitate, anxietate
Episod Hipomaniacal Aproximativ 4 zile Mai putin sever si nu afecteaza functiile sociale
Episod maniacal Cel putin 1 saptamana Sentiment de grandoare, scaderea timpului necesar odihnei, agitatie psihomotorie, flux mare de idei
Episod mixt Cel putin 1 saptamana Combina caracteristicile episodului maniacal si a celui hipomaniacal
Tulburari ale dispozitiei Tulburari Depresive – Unipolare Cel putin 2 luni Apetit scazut sau o crestere a apetitului, scaderea increderii in propria persoana, sentiment de inutilitate, tristete, lipsa sperantei
Tulburari Depresive – Bipolare - Tulburare bipolara de tip I Episodul Maniacal/Mixt + Depresie
Tulburare bipolara de tip II Hypomania + Depresie
Ciclotomie Probleme extreme de dispozitie
Daca suspectati ca adolescentul dumneavoastra manifesta chiar si cel mai mic simptom de depresie, va recomand sa faceti o vizita in cabinetul unui psiholog cat mai devreme cu putinta.




<< Prima parte