Depresia la adolescenti - semne si cum pot ajuta parintii
Un lucru este sigur: depresia este o boala grava despre care, desi se scriu atat de multe, se stiu, in acelasi timp, atat de putine... Cea mai des intalnita boala a secolului, aceasta este una dintre cele mai grele si mai „negre” poveri pe care un om le poate purta - mai grea decat orice alta boala fizica – deoarece, cei care sufera de ea se vad intr-o lupta continua, intre dorinta de a isi trai viata, asa cum ar trebui ea sa fie traita, cu zambetul pe buze, si gandurile deloc placute, ce inclina balanta spre partile mai intunecate ale mintii noastre.
Atunci cand este vorba despre depresia la adolescenti, insa, lucrurile stau si mai rau, deoarece, asa cum am scris si in articolul „Adolescentii si emotiile”, la aceasta varsta ei inca nu au instrumentele necesare cu care sa isi gestioneze gandurile si emotiile si, astfel, fiecare simptom al acestei tulburari capata o dimensiune mult mai mare decat in cazul unui adult.
Totusi, deoarece s-au scris atat de multe articole referitoare la depresia la adolescenti, acesta as vrea sa fie diferit si sa prezint ceea ce se simte, in mintea adolescentului, astfel incat parintii sa inteleaga, in mod exact, cu ce se confrunta acesta, dar si ce pot si ce nu pot sa faca. Pentru ca, in viziunea mea, nu putem ajuta un om daca nu intelegem exact prin ce trece el!
De ce apare depresia?
Depresia este o stare care poate aparea in cazul oricui. Din pacate, in Romania, inca mai exista anumite preconceptii in ceea ce priveste aceasta boala, in ciuda faptului ca mai mult de jumatate din populatia tarii manifesta simptome ale ei. Spre uimirea mea, de-a lungul timpului, am auzit chiar si oameni foarte educati, asociind aceasta tulburare cu „nebunia”, in sensul nu tocmai placut al termenului. De aceea, inainte de a trece la simptomele depresiei, consider ca este necesar sa explic procesul prin care aceasta apare si sa delimitez, in mod clar, afectiunile de tipul celor care s-ar putea incadra in „nebunie”, asa cum este ea vazuta in psihologia populara, de depresie, diferenta fiind „de la cer la pamant”.
Asadar, depresia reprezinta un dezechilibru al substantelor chimice produse in creier. In fapt, acest dezechilibru fizic este responsabil de multe dintre simptomele unor boli din categoria celor psihice. Schimbarea brusca a nivelului hormonal este cea care cauzeaza toate simptomele depresiei - raspuns normal al creierului.
Pentru exemplificare, sa luam una dintre cele mai des intalnite situatii in care exista riscul de a aparea depresia: o trauma. Atunci cand unul dintre noi trece printr-o trauma puternica, ce ne inspaimanta sau ne indurereaza mult peste orice limita pe care am cunoscut-o pana atunci, creierul nostru secreta o cantitate mult mai mare de hormoni, decat am fost obisnuiti pana atunci, astfel incat se instaleaza starea foarte accentuata de tristete sau frica. In acest fel, se instaleaza (logic, de altfel) un dezechilibru hormonal, in organismul nostru, raspunzator pentru toate simptomele unui prim episod de depresie.
Problema apare, insa, in rapiditatea cu care creierul invata acest raspuns (de altfel, fascinanta) si, la urmatoarea stare care ne cauzeaza fie si o minima suparare, el va elimina aceeasi cantitate de hormoni, creand un raspuns dur si, de multe ori, devastator pentru persoana in cauza.
Problema, in cazul adolescentilor, este ca acestia inca nu sunt suficienti de maturi incat sa stie sa isi gestioneze sentimentele si nici nu stiu, inca, sa faca diferenta intre situatiile cu adevarat suparatoare din viata si „micile impedimente”, caracteristice fiecarei zi. De aceea, depresia la adolescenti poate fi extrem de dura si, nu de putine ori, pornita din motive dintre cele mai insignifiante...
Statistici
- In lume, 121 de milioane de oameni sufera de depresie. Aceasta este mai des intalnita decat diabetul si se preconizeaza ca, pana in 2020, va deveni una dintre principalele dizabilitati.
- Peste 50 de milioane de europeni sufera de aceasta tulburare psihica (Europa are o populatie de 739.165.000 locuitori, ceea ce inseamna ca aproape 7% dintre ei au depresie)
- In Romania, 2,6% dintre adolescenti si tineri adulti sufera de depresie, in timp ce 5,2% dintre persoanele ce au peste 50 de ani manifesta simptomele ei. Procentul reste, de la an la an, din pacate.
- Depresia este factorul principal pentru cazurile de suicid. Anual, 820.000 de oameni se sinucid din cauza acestei boli.
Daca va intereseaza sa cititi mai multe despre depresie la varste mici, va punem la dispozitie articolul „Depresia la copii”.
Semnele si simptomele depresiei la adolescenti
1. Tristetea
Cel mai comun simptom al depresiei este tristetea accentuata insa, aceasta tulburare nu se rezuma doar la acest lucru. Totusi, deoarece aceasta guverneaza o mare parte din starea sufleteasca a adolescentului, pentru a ajuta parintii sa inteleaga, cu exactitate, ceea ce se intampla, astfel incat sa il poata ajuta pe copil, este nevoie sa discutam putin pe acest subiect.
Este important sa nu se confunde tristetea caracteristica unei pierderi sau a unei neplaceri, cu cea caracteristica depresiei. Ca sa fiu mai explicita, voi repeta cuvintele unei doamne ce s-a confruntat pentru prima oara cu un episod: „Simteam ca mi se rupe sufletul, in piept, fizic”.
Pentru a intelege tristetea caracteristica depresiei si de ce vorbele de incurajare si momentele amuzante nu au nici un efect, este necesar sa va imaginati cum s-ar simti una dintre cele mai negre zile din viata dumneavoastra, sa amplificati acest sentiment de cateva ori si sa va ganditi ca nu exista nici o cale de scapare! Infiorator, nu?
Acum, imaginati-va ca aceasta stare de tristete ar persista zile si chiar saptamani si ca nimeni si nimic nu pare sa va scoata de sub valul ei, asfel, incat, la un moment dat ajungeti la disperare. O disperare grea, intunecata, in care va vine sa izbucniti in lacrimi din cele mai inocente motive, precum faptul ca v-ati impiedicat sau cineva, un strain, s-a uitat mai lung spre dumneavoastra.
De multe ori, tristetea aceasta este manifestata. Unul dintre cazurile de adolescenti cu depresie, pe care le-am intalnit, fiind din fire mai extrovertit, lasa de inteles oricui il vedea, starea lui sufleteasca. Alteori, insa, si in special in cazurile celor introvertiti, ea era inhibata si mascata, astfel incat, la momente total inoportune, sentimentele lor rabufneau in accese de furie, agresivitate sau plans. Acestia, din urma, se izolau si refuzau sa duca o viata normala, refuzau sa discute despre emotiile lor si, de multe ori, erau „etichetati” intr-un mod gresit de catre apropiati sau prieteni. In timp ce, in primul caz, manifestarea tristetii era un fel de „strigat de ajutor”, in cel de-al doilea caz, depresia era foarte greu a fi diagnosticata si, implicit, adolescentii aflati in aceasta conditie nu puteau fi ajutati. De aceea, este important ca, inainte ca parintii sa spuna despre un copil ca este „agresiv” sau „rebel”, sa incerce sa inteleaga motivul primar pentru care apar astfel de comportamente!
2. Iritabilitatea
Am explicat, in randurile de mai sus, cum se simte aceasta tristete si ca, daca ea nu este manifestata, poate conduce, foarte usor, la agresiune. Un adolescent care sufera de depresie va fi foarte usor de enervat sau deranjat, uneori chiar si de cele mai marunte lucruri. De exemplu, faptul ca mama sa i-a facut curatenie in sifonier sau a intrat in camera sa fara sa ciocane la usa, intai, poate reprezenta un motiv pentru o cearta care sa dureze si o saptamana!
Totusi, desi gresit alese aceste motive, adolescentul nu trebuie condamnat pentru episoadele sale de furie. Parintii trebuie sa inteleaga ca acesta este un simtom al depresiei si nu o caracteristica a temperamentului sau, acestuia fiindu-i foarte greu, daca nu imposibil, sa se abtina de la a se enerva.
3. Anxietatea
Cand esti intr-un episod de depresie, ti-e frica! Ti-e frica de viitor, de oameni, de ziua de azi, de cea de maine si de cea de ieri! Traiesti intr-o stare de tensiune ce sfideaza ratiunea si propria personalitate. Un adolescent curajos ieri, un invangator, s-ar putea transforma intr-unul care nu mai are curajul sa vorbeasca sau sa se trezeasca dimineata. Intr-un om care, desi foarte calm pana la acest episod, este nevoit, acum, sa traiasca intr-o stare de stres continuu. Aceasta este anxietatea si, in ciuda iratiunii ei, ea este nu doar un simptom al depresiei ci si o boala de sine statatoare, aparte, de care sufera un numar foarte mare de oameni. De multe ori, chiar starile de anxietate dese sunt cele care duc la depresie.
Pentru a inlatura acest simptom, parintii trebuie sa ii creeze adolescentului care sufera de depresie un mediu in care acesta sa se simta sigur, in care sa nu gaseasca nici un motiv pentru a se stresa sau a trai sub tensiune. Adeseori, am recomandat oamenilor care sufereau de depresie sa se departeze, pentru o perioada, de mediul lor obisnuit, care creeaza stres: celor care lucrau, sa isi ia un concediu si sa plece intr-o vacanta relaxanta, celor care erau, inca, la scoala, sa nu mearga, timp de o saptamana – cel putin, pentru ca sanatatea psihica sa aiba timp sa isi revina.
Motivul pentru care am facut acest lucru era tocmai aceasta stare de anxietate caracteristica depresiei. Stresul cotidian, tensiunile din mediile in care activam, conflictele, frustrarile celorlalti, toate acestea pot (si chiar o fac) crea anxietate. Asadar, pentru a elimina acest simptom, este necesar sa inlaturam, macar pentru o perioada, elementul care a condus la aceasta saturatie psihica, la acel „Nu mai pot” si „Nu mai suport”. Desigur, poate ca o saptamana lipsa de la scoala pentru a calatori intr-un colt izolat si relaxant, nu poate fi pe placul parintilor insa, arunc o intrebare meditativa: preferati ca fiul sau fiica dumneavoastra sa aiba cateva absente (care, oricum, se pot motiva) sau o boala psihica? Din fericire, pentru multe dintre cazurile intalnite, fiind vorba despre o depresie usoara, aceasta „recomandare”, a dat roadele asteptate, cei in cauza intorcandu-se, din concediu, cu forte proaspete si pregatiti sa mai treaca printr-o „tura” de stres, pentru o perioada.
De altfel, acesta este si efectul psihic al medicamentelor recomandate pentru depresie: acestea te „deconecteaza” de mediul inconjurator, permitandu-ti o mica pauza de la orice factor stresant din jur. Totusi, exista alternative mai sanatoase si ar fi pacat ca, acolo unde este posibil si ele pot functiona, sa nu fie folosite...
Partea a doua >>