Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Procedurile de reproducere asistata - partea 3

Ghidul fertilitatii: Procedurile de reproducere asistata (ART)

image

Ghid de luarea deciziilor pentru cupluri

Au fost scrise foarte multe articole, atat in presa medicala cat si in cea generala, despre ratele de succes al procedurilor ART. Informatia pe care o primesc cuplurile privind ratele de succes este, de cele mai multe ori, confuza si, din nefericire, induce, uneori, in eroare. Este, de asemeni, oarecum, dificil sa fie comparate ratele de succes intre proceduri diferite. Sunt multe motive pentru aceasta confuzie si dificultate.

Unele centre nu ofera anumite proceduri. De exemplu, s-ar putea ca unele centru sa nu efectueze procedurile GIFT si ZIFT, preferand-o, in schimb, pe cea FIV. Sunt, de asemeni, centre care ofera doar procedura GIFT.

Criteriul de selectare difera de la un centru la altul. Varsta unei femei este un factor foarte important in determinarea ratei de succes cu aceste proceduri. Centrele care nu accepta femei peste 40 de ani au, in mod evident, o rata de succes mai mare, fata de celelalte centre care vor incerca acele proceduri cu persoane care depasesc acea varsta.

Unele centre pot avea succes mai mare cu o anumita procedura, mai mult decat altele. Daca, de exemplu, un centru are cea mai buna rata de succes cu GIFT, s-ar putea ca rata FIV sa para mai mica, deoarece doar pacientii mai greu de tratat folosesc mai degraba FIV decat GIFT.

In SUA exista calculata media nationala a ratei de succes pentru procedurile ART (va prezentem aceste date, pentru ca in Romania nu sunt colectate sau cel putin nu sunt facute publice aceste date). Media nationala a ratei de succes nu ofera datele unui centru sau medic anume. In timp ce media nationala a ratei de succes este mai mare la GIFT decat la FIV, acest lucru nu inseamna ca prima procedura este alegerea cea mai buna. Un centru sau un medic anume poate avea rata de succes a procedurii FIV mult mai mare decat media nationala a procedurii GIFT.

Media nationala a ratei de succes pentru procedurile ART sunt determinate cu date obtinute de la toate programele ART din toata tara la registrul FIV. Datele din registrul FIV sunt definite foarte atent, iar rezultatele raportate la acest registru sunt supuse auditului. Aceste date sunt raportate anual de fiecare clinica si reprezinta o sursa excelenta de informatii pentru fiecare cuplu care considera efectuarea unei proceduri ART. Media nationala a sarcinilor de succes raportate la numarul de extrageri de ovule este:

  • FIV – 22.3 %
  • GIFT – 26.8 %
  • ZIFT – 27.7 %
  • Crioconservare – 13.3 %
Orice medic care efectueaza proceduri ART ar trebui sa poata oferi cuplurilor informatii detaliate despre ratele de succes a conceperii din centrul in care face parte. Numerele insiruite mai sus reprezinta doar media natioanala pentru SUA. Ratele de succes variaza foarte mult de la un centru la altul, unele dintre ele raportand, o rata de succes ce depaseste 40%, in timp ce altele au un procent cu mult mai mic. Medicul ar trebui, de asemeni, sa fie dispus sa ofere cuplului unele indicatii asupra modului in care circumstantele individuala vor putea sa le afecteze sansele de succes. Varsta reprezinta un factor foarte important asupra acestui lucru, dar, de asemeni, sunt, cu siguranta, si alte aspecte care vor trebui sa fie considerate.

Un cuplu ar trebui, de asemeni, sa verifice calificarile si experienta fiecarui medic in parte, precum si a centrului care ofera procedurile respective:
  • Este centrul un membru al Societatii de Tehnologie Reproductiva Asistata sau prezinta datele de la Registrul FIV?
  • Are centrul ca personal medici endocrionologi de reproducere autorizati?
  • De cat timp ofera centrul proceduri ART?
  • Cate proceduri au oferit centrul, pana acum?
  • Indeplineste centrul criteriile minime pentru a oferi proceduri ART, asa cum au fost stabilite de Societatea de Medicina Reproductiva?
  • Ofera centrul o gama larga de servicii, inclusiv crioconservare, incubatie asistata sau ICSI?

Rezumat si perspective

Decizia de a efectua, sau nu, una dintre procedurile ART este un lucru care ar trebui sa fie facut dupa ce cuplul a aflat toate informatiile legate de proceduri. Cuplul ar trebui sa inteleaga ce tratamente trebuie sa urmeze, ce tip de monitorizare si evaluare sunt implicate, ce proceduri vor fi efectuate, cat va costa intregul proces si care sunt sansele de concepere. Cu alte cuvinte, fii foarte informata!

Decizia de a alege care procedura ART este cea mai buna pentru un cuplu poate fi foarte dificila. Aceasta decizie trebuie sa includa consideratii privind costul procedurii, invazivitatea operatiilor implicate si sansa de succes pe care il are doctorul. Unele consideratii trebuie, de asemeni, sa fie atribuite asupra asigurari, si anume cat va acoperi aceasta din suma. Acest lucru devine aproape o chestiune de echilibra costurile cu beneficiile. Daca, de exemplu, un oarecare centru ofera FIV pentru 5.000 de dolari, avand o rata de succes de 25%, si GIFT pentru 100.000 de dolari, avand o rata de succes de 30%, atunci procedura FIV este alegerea cea mai buna la centrul respectiv.

O alta decizie pe care cuplurile, din nefericire, ar trebui sa o efectueze este cea in care va trebui sa se aleaga daca se va incerca repetarea procedurii, daca prima a fost nereusita. Ulterior unei proceduri ART, medicul va trebui sa aiba foarte multe informatii despre raspunsul al fiecarui individ de inducere in ovulatie, dezvoltarea ovulelor, calitatea spermatozoizilor si fertilizare, calitatea embrionilor si, probabil, calitatea tubului falopian. Medicul poate folosi aceste informatii pentru a sfatui cuplurile daca se merita o noua incercare. In general, cu exceptia cazului cand exista un factor specific in care medicul descurajeaza o noua incercare, sunt dovezi care dovedesc faptul ca incercarile repetate merita sa fie efectuate. Unele procente trebuie sa fie obtinute de la medicul tau, dar, pentru practic toate procedurile ART, sunt date care justifica repetarea procedurilor de cel mult 3 ori.

Intr-un final, una dintre cele mai mari ingrijorari a procedurilor ART este reprezentata de riscul unei sarcini multiple. Fiecare persoana doreste ca aceasta procedura sa functioneze, iar o sarcina cu unul sau doi copii este minunata. Tripletii, si, cu siguranta, sarcina cu patru copii nu este, totusi, ideala. Aceste sarcini multiple poarta, cu siguranta, riscuri obstetricale, fara sa mentionam de cerintele pe care copiii pot pune pe un cuplu, dupa ce acestia sunt nascuti. Aceasta este o problema delicata. Cu cat sunt mai multe ovule returnate in corpul unei femei intr-o procedura GIFT, zigoti returnati intr-o procedura GIFT si embrioni intr-una IVF, cu cat sunt mai multe sanse ca sa apara o sarcina. Dar, in acelasi timp, sansa de a avea o sarcina multipla creste considerabil. Acestia factori trebuie sa fie echilibrati atunci cand este luata decizia asupra numarului de embrioni, ovule sau zigoti returnati. Varsta femeii reprezinta factorul cel mai important in aceasta consideratie. Este normal ca numarul de embrioni, ovule sau zigoti returnati sa fie mai mare pentru femeile care trec de varsta de 35 de ani, in special asupra acelora care trec de 40.

Medicul ar trebui sa fie in stare sa asigure unui cuplu datele din centrul lor referitoare la numarul de ovule si embrioni returnati, ratele de succes si sansele unei sarcini multiple. Aceste numere sunt foarte importante asupra fiecarei proceduri. Sub varsta de 35 de ani, rareori se intampla ca o femeie sa sufere un transfer care contine mai mult de doua sau trei ovule odata intr-o procedura GIFT, doi sau trei zigoti odata intr-o procedua ZIFT sau doi sau trei embrioni odata intr-o procedura FIV.

Pentru a rezuma, fiecare cuplu trebuie sa fie confortabil cu procedura pe care medicul o recomanda, iar acest lucru implica intelegerea asupra modului in care procedura este efectuata. Fiecare cuplu trebuie sa fie confortabil cu rata de succes aferenta, iar acest lucru implica intelegerea totala a ratelor de succes ale medicului si centrului, si modul in care circumstantele individuale le pot, de asemeni, afecta. Si, in final, un cuplu trebuie sa fie confortabil cu numarul de ovule sau embrioni care vor fi transferati si acest lucru implica modul in care numarul respectiv afecteaza sansa de succes si a unei sarcini multiple. Obtine informatiile de care ai nevoie, sa vorbesti cu doctorul tau despre ele si sa ajungi la o decizie ca o echipa.

Procedurile ART au un succes foarte mare si au ajutat zeci de mii de cupluri sa aiba o sarcina. Ratele de succes se imbunatatesc rapid si multe programe raporteaza, in ziua de azi, rate de succes a sarcinilor care depasesc procentul de 40 % la procedurile FIV. Avand o rata atat de mare, devine mult mai grea justificarea procedurilor GIFT si ZIFT, deoarece acestea sunt mult mai scumpe si invazive. Si, avand rate de succes precum acestea, tratamentul asupra insuficientei de fertilitate a ajuns sa aiba un succes mult mai mare si are un cost mai mic fata de trecut.

Este usor de vazut de ce procedura FIV isi asuma un rol mult mai proeminent in tratarea fertilitatii, avand o rata de succes de concepere peste 40% la prima tentativa. Si este, de asemeni, usor de vazut de ce procedurile chirurgicale majore, laparscopia pentru endometriozia usoara si tratamentul excesiv prelungit, de exemplu, cu clomifen, au fost retrogradate la categoria „modul in care erau efectuate”. Procedurile ART au revolutionat intr-adevar tratamentul contemporan al insuficientei de fertilitate si, suferind imbunatatiri continue in succesul acestor proceduri, „revolutia” nu s-a terminat, inca.
<< Partea a doua