Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

image

Care este riscul asupra sanatatii al unei sarcini extrauterine?

Unele femei isi absorb in mod spontan sarcina extrauterina fara nici un simptom aparent si pot fi observate fara un tratament. Cu toate acestea, incidenta reala a rezolutiei spontane a sarcinii extrauterine este necunoscuta. Nu este posibil sa prezici care femeie isi va rezolva de la sine sarcina extrauterina.

Cea mai temuta complicatie a unei sarcini extrauterine este o ruptura care duce la hemoragie interna, dureri pelviene si abdominale, soc si chiar, in unele cazuri, moartea. Prin urmare, hemoragia in timpul unei sarcini extrauterine poate necesita atentie medicala imediata. Hemoragia apare dupa o ruptura a tubului falopian sau dupa o scurgere sangvina de la capatul tubului in timp ce placenta in crestere erodeaza in venele si arterele situate in interiorul peretelui tubului. Sangele venit din tub poate fi foarte iritant pentru alte tesuturi si organe din pelvis si abdomen iar aceasta rezulta intr-o durere semnificativa. Sangele pelvian poate duce la formarea cicatricilor tesutului care poate conduce, la randul sau, la probleme in a ramane insarcinata, pe viitor.

Ce optiuni de tratament sunt disponibile pentru sarcinile extrauterine?

Optiunile de tratament pentru sarcinile extrauterine includ observare, laparoscopie, laparotomie si medicamentatie. Selectia acestor optiuni este individualizata. Unele sarcini extrauterine se vor rezolva de la sine fara a fi nevoie de vreo interventie, in timp ce altii vor avea nevoie de o operatie urgenta datorita hemoragiei ce pune in pericol viata. Cu toate acestea, datorita riscului de ruptura si ale potentialelor consecinte dezastruoase, majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu acest tip de sarcina sunt tratate cu medicamente sau cu o operatie.

Pentru cele ce necesita o interventie, cel mai comun tratament este operatia. Doua optiuni chirurgicale sunt disponibile: laparotomia si laparoscopia. Laparotomia este o procedura deschisa prin care o incizie inghinala este facuta la baza abdomenului. Laparoscopia implica inserarea unor instrumente de vizualizare in pelvis prin intermediul unor incizii mici in piele. Pentru multi chirurgi si pacienti laparoscopia este preferata fata de laparotomie datorita inciziilor mici folosite si recuperarea rapida de dupa acestea. In conditii optime, o incizie mica poate fi facuta in tubul falopian si sarcina extrauterina poate fi indepartata, lasand tubul falopian intact. Cu toate acestea, anumite conditii pot face laparoscopia mai putin eficace sau indisponibila ca o alternativa. Aceasta poate include cicatrici pelviene masive si un exces de sange in abdomen sau pelvis. In unele cazuri, locatia sau gradul de afectare pot necesita indepartarea unei portiuni din tubul falopian, a intregului tub, a ovarului sau chiar si a uterului.

Terapia medicala poate fi, de asemeni, un succes in tratarea anumitor grupuri de femei care au o sarcina extrauterina. Aproximativ 35% dintre femeile care au o sarcina extrauterina sunt, mai degraba, candidate pentru un tratament medical decat pentru unul chirurgical. Metodele tratamentului medical includ folosirea unui medicament anticancer numit metotrexat (Rheumatrex, Trexall). Acest medicament se comporta prin uciderea celulelor in crestere din placenta, deci, prin urmare, induce avortul sarcinii extrauterine. Unii pacienti pot sa nu raspunda metotrexatului si vor necesita tratament chirurgical. Metotrexatul castiga popularitate datorita ratei mari de succes si ratei mici de efecte secundare. Exista anumiti factori, inclusiv dimensiunea masei asociate cu sarcina extrauterina si concentratia de beta HCG din sange, care ajuta medicii sa decida care femei sunt, mai degraba, candidate pentru un tratament medical fata de unul chirurgical. Candidatele optime pentru tratamentul cu metotrexat sunt femeile care au concentratia de beta HCG in sange mai mica sau egala cu 5000 de mUI/mL. Intr-o populatie de pacienti selectati in mod corespunzator, terapia cu metotrexat este eficace in tratarea a 90% dintre cazurile de sarcini extrauterine. Nu este nici o dovada ce evidentiaza ca folosirea acestui medicament cauzeaza vreun efect secundar in sarcinile ce vor urma acesteia. Testele aditionale de beta HCG sunt facute, de obicei, pentru a confirma ca tratamentul cu metatrexat este eficient.

Desi exista cateva cazuri raportate in care femeile au dat nastere prin cezariana unor bebelusi vii care au fost situati in afara uterului, acestea sunt extrem de rare. Sansa de a purta o sarcina extrauterina pana la termenul de nastere este atat de mica, iar riscul atribuit femeii atat de mare, incat nu este niciodata recomandata. Ar fi ideal daca o sarcina extrauterina din tubul falopian ar putea fi salvata printr-o interventie chirurgicala, prin a o relocaliza in uter. Acest concept nu a fost inca acceptat ca fiind o procedura de succes.

In general, au existat progrese mari in diagnosticarea si tratarea din timp a sarcinilor extrauterine, iar rata mortalitatii de la aceasta conditie a scazut in mod dramatic.

Sarcina extrauterina pe scurt

  • o sarcina extrauterina este o sarcina situata in afara mucoasei interioare a uterului
  • factorii de risc pentru aceasta conditie includ sarcinile extrauterine anterioare si conditii (operatie, infectie) care perturba anatomia normala a tubului falopian
  • riscul major de sanatate a unei sarcini extrauterine o reprezinta hemoragia interna
  • diagnosticarea unei sarcini extrauterine este, de obicei, stabilita de testele de hormoni la nivelul sangelui si testului cu ultrasunete asupra pelvisului
  • optiunile de tratament pentru sarcinile extrauterine includ atat chirurgia cat si medicamentatia.

O animatie a unei sarcini ectopice


Discuta pe forum cu alte mamici despre sarcina extrauterina


<< Prima parte