Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Boala celiaca la copii

Boala celiaca

image

In general, este sigur pentru un copil, care sufera de boala celiaca, sa consume ovaz, atata timp cat ovazul vine dintr-o sursa necontaminata. Acest lucru inseamna ca ovazul a fost procesat intr-o moara care nu proceseaza alte cereala care contin gluten. Ambalajul de pe pachetul de ovaz ar trebui sa specifice intr-un mod clar, daca acesta este cazul.

Pentru a evita glutenul – si pentru a preveni declansarea simptomelor de boala celiaca – este important sa citesti, cu atentie, ambalajul tuturor alimentelor, inainte de a le cumpara sau de a iti lasa copilul sa le consume. Si, de asemeni, invata-ti copilul sa faca acelasi lucru. Atunci cand esti in dubii, cel mai sigur lucru pe care il poti face este sa presupui ca produsul contine gluten si sa il excluzi.

Daca un produs nu contine grau nu inseamna ca nu contine gluten, multe dintre ele avand ca substituienti oraz sau secara. Este de dorit, ca in viitor ambalajele sa fie mai informative pentru persoanele care sufera de boala celiaca, prin a cere companiilor producatoare sa identifice ceilalti componenti, cum ar fi ingredientele ascunse ca orz si secara.

Masa in oras

Persoanele care sufera de boala celiaca nu sunt limitate in a manca acasa. Cu experienta si cunostinte, vei putea sa iti dai seama ce restaurante au mese care nu contin gluten. Grupul local de suport iti poate, uneori, furniza o lista de restaurante, unde bucatarul este familiard cu dieta fara gluten. Unele restaurante ofera mese fara gluten direct in meniu – fii sigura ca vei intreba, totusi.

Uneori, necontand cat de bine pregatita esti, s-ar putea ca sa nu iti dai seama daca un aliment particular are sau nu gluten. Atunci cand esti in dubii, comanda altceva pentru fiul sau fiica ta.

Aici sunt cateva sfaturi de tinut minte, atunci cand alegi un aliment:

Incepe cu alimentele pe care copilul tau le poate manca. Alimentele si ingredientele pe care cineva care sufera boala celiaca le poate manca si le poate folosi la gatit sunt: alimentele facute cu faina de porumb, orez, hrisca, sorg, arorut, fasole garbanzo (naut), quinoa, tapioca si cartofi (avand conditia ca celelalte ingrediente din reteta ta sa nu contina gluten). De asemeni, sunt bune toate tipurile simple de carne, peste, pui, legume, nuci, seminte, ulei, lapte, cascaval, oua, fructe si legume.

Ai grija la o posibila contaminare incrucisata. Chiar si atunci cand mananci sau prepari alimente care nu au gluten, exista o sansa de contaminare incrucisata, atunci cand aceste alimente au intrat in contact cu altele care contineau gluten. De exemplu, firimiturile de la painea de grau pot ajunge oriunde, in gemuri sau in condimente, daca persoanele nu sunt indeajuns de atente sa foloseasca un cutit sau un ustensil curat, de fiecare data. Pastrarea condimentelor in sticle compresibile sau folosirea unor borcane diferite pentru persoanele care sufera de boala celiaca, este o idee foarte buna. Este, de asemeni, o idee buna sa folosesti un prajitor de paine separat, pentru painea care nu contine gluten.

Daca gatesti cu produse care contin gluten, curata foarte atent electrocasnicele si suprafetele, inainte de a prepara produsele fara gluten. Tine minte sa te speli pe maini foarte bine si des atunci cand gatesti sau prepari carne.

La restaurant, spune-i ospatarului sau persoanelor din bucatarie despre conditia copilului tau si fii sigura ca inteleg cat de important este ca alimentele cu care copilul tau se va hrani sa nu contina gluten sau vreun ingredient relatat.

Majoritatea magazinelor au cateva paini, cereale, mixuri de coacere, prajituri, biscuiti si alte produse care nu contin gluten. Magazinele alimentare de sanatate si pietele care au alimentele naturale s-ar putea sa aiba o selectie mai mare a acestor alimente. Nu este o idee buna sa folosesti produsele fara gluten cumparate la vrac, deoarece exista sansa de contaminare incrucisata.

Chair daca esti precauta, este posibil ca fiul sau fiica ta sa ingereze accidental gluten, la un moment dat. Acest lucru nu est chiar atat de rau – o cantitate mica ingerata de gluten poate cauza o inflamare mica a intestinelor, dar, cel mai probabil, nu va cauza simptome imediate. In mod normal, mucoasa intestinului subtire de reinnoieste complet, o data la 3-4 zile, deci, dupa un singur incident, celulele deteriorate se reinnoiesc rapid cu altele noi. Cu toate acestea, expunerea la gluten poate duce la leziuni continue asupra mucoasei intestinului.

Cum iti poti ajuta copilul sa se descurce

Ceea ce stiu expertii despre boala celiaca se dezvolta atat de rapid incat multe carti si site-uri sunt depasite. Exista grupuri de suport pentru copii si adolescenti.

Daca fiul sau fiica ta sufera de boala celiaca, este important sa ii educi si pe ceilalti adulti din viata copilului tau – profesori, asistentele scolare, consilierii din tabara, bone si parintii prietenilor lui – despre conditia sa si sa explici importanta evitarii glutenului. Invata-ti copilul sa nu accepte alimentele care ii sunt oferite, decat atunci cand este stiut ca persoana respectiva este sarguincioasa in a se asigura ca alimentul nu contine gluten.

Poate fi greu ca fiul sau fiica ta sa se adapteze la o dieta fara gluten si, la inceput, poate fi o provocare pentru tine sa iei deciziile corecte. Dar, in timp, tu si copilul tau veti cunoaste care alimente sunt sigure si care nu sunt. De asemeni, va va fi mai usor sa gasiti alimente, gustari si ingrediente care nu cauzeaza simptome de boala celiaca.

Multi dintre copii care au simptome – si sunt diagnosticati cu boala celiaca – se simt mai bine repede dupa ce glutenul a fost eliminat din dieta lor si fac o tranzitie neteda catre una fara gluten. Dar atunci cand simptomele sunt slabe sau absente, copiii pot trece mai greu printr-o schimbare de dieta. In aceste cazuri, suportul puternic familial este, in special, important.

De asemeni, grupurile de suport pot ajuta, multe dintre ele avand evenimente speciale pentru copii, acestea ajutandu-i sa realizeze ca sunt singurii care au probleme de dieta. Vorbeste cu doctorul tau pentru a gasi asemenea resurse in comunitatea ta.

Discuta pe forum cu alte mamici despre boala celiaca.


<< Prima parte