Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Endometrioza

Endometrioza

image

Cum se trateaza endometrioza?

Endometrioza poate fi tratata cu medicamente si/sau prin interventii chirurgicale. Scopul tratamentului endometriozei poate include ameliorarea durerii si/sau cresterea fertilitatii.

Tratamentul medical al endometriozei

Medicamente antiinflamatorii fara steroizi (cum ar fi ibuprofen sau naproxen sodiu) sunt prescrise de obicei pentru a ajuta la ameliorarea durerii pelvine si a crampelor menstruale. Aceste medicamente de ameliorare a durerilor nu au niciun efect asupra implanturilor endometriale. Cu toate acestea, ele scad productia de prostaglandine, iar prostaglandinele sunt bine-cunoscute ca avand un rol in producerea senzatiei de durere. Deoarece diagnosticul de endometrioza este clar doar dupa ce o femeie trece printr-o interventie chirurgicala, vor fi desigur multe femei suspectate de a avea endometrioza pe baza naturii simptomelor durerilor pelvine. Intr-o astfel de situatie, sunt utilizate in mod obisnuit medicamente antiinflamatorii fara steroizi, cum ar fi naproxen sau ibuprofen. Daca acestea reusesc sa controleze durerea, nu sunt necesare alte proceduri sau tratamente medicale. In cazul in care nu calmeaza durerea, in general, este nevoie de examinari suplimentare si tratament.

Deoarece endometrioza apare in timpul perioadei de reproducere, multe dintre tratamentele medicale disponibile pentru endometrioza se bazeaza pe intreruperea productiei hormonale ciclice normale de catre ovare. Aceste medicamente includ analogi GnRH, pastile contraceptive orale si progestinici.

Analogi ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (analogi GnRH)

Analogi ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (analogi GnRH) au fost utilizati efectiv pentru a calma durerea si pentru a reduce dimensiunea implanturilor endometriale. Aceste medicamente suprima productia de estrogen de catre ovare prin inhibarea secretiei de hormoni de reglare din glanda pituitara. Prin urmare, perioadele menstruale se opresc, imitandu-se menopauza. Sunt disponibile picaturi nazale si injectii de agonisti GnRH.

Efectele secundare sunt un rezultat al lipsei de estrogen, si includ:

 • bufeuri
 • uscaciune vaginala
 • sangerari vaginale neregulate
 • modificari ale dispozitiei
 • oboseala
 • pierderea densitatii osoase (osteoporoza)
Din fericire, prin administrarea de mici cantitati de estrogen si progesteron sub forma de pilule (similar cu tratamentele utilizate uneori pentru ameliorarea simptomelor menopauzei) multe dintre efectele neplacute din cauza deficitului de estrogen pot fi evitate. Aceasta terapie moderna de administrare a agonistilor GnRH impreuna cu estrogenul si progesteronul se face intr-un mod prin care se pastreaza succesul tratamentului, dar se evita cele mai multe dintre reactiile adverse nedorite.

Pilulele contraceptive orale

De asemenea, pilulele contraceptive orale (o combinatie de estrogen si progesteron) sunt uneori utilizate pentru a trata endometrioza. Combinatia cel mai frecvent utilizata este sub forma de pilule contraceptive orale. Uneori, femeile care au dureri menstruale severe sunt indemnate sa ia pilule contraceptive orale continuu, ceea ce inseamna ca se sare peste placebo (pilula de zahar), parte a ciclului. Utilizarea continua in acest fel face ca femeia sa nu mai aiba niciun ciclu menstrual. Ocazional, cresterea in greutate, sensibilitate a sanilor, greata si sangerari neregulate sunt reactii adverse usoare. De obicei, pilulele contraceptive orale sunt bine tolerate de catre femeile cu endometrioza.

Progestine

Progestinele [de exemplu, acetat de medroxiprogesteron (Provera, Cycrin, Amin), acetat de noretindrona, acetat de norgestrel (Ovrette)] sunt mai puternice decat pilulele anticonceptionale si sunt recomandate pentru femeile care nu obtin ameliorarea durerii sau nu pot lua pilule anticonceptionale.

Efectele adverse sunt mai frecvente si includ:

 • sensibilitate a sanilor
 • balonare
 • crestere in greutate
 • sangerari neregulate uterine
 • depresie
Deoarece absenta menstruatiei (amenoree), indusa de dozele mari de progestin poate dura mai multe luni după incetarea tratamentului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru femeile care isi doresc o sarcina.

Alte medicamente utilizate pentru a trata endometrioza

Danazol (Danocrin)

Danazol (Danocrin) este un medicament sintetic ce creeaza un nivel ridicat de androgen (hormon masculin) si nivel scazut de estrogen, interferand cu ovulatia si productia ovariana de estrogen. Optzeci la suta dintre femeile care iau acest medicament scapa de dureri si implanturile endometriozei se micsoreaza, insa circa 75% dintre femei manifesta efecte adverse la medicament.

Efectele adverse pot include:

 • Crestere in greutate
 • edem
 • micsorarea sanilor
 • acnee
 • piele uleioasa
 • hirsutism (cresterea parului in zone specific masculine)
 • ingrosarea vocii
 • dureri de cap
 • bufeuri
 • variatii ale libidoului
 • schimbari bruste ale dispozitiei
Toate aceste schimbari sunt reversibile, exceptand schimbarea vocii, dar revenirea la normal poate dura mai multe luni. Femeile care au anumite boli ale ficatului, rinichilor si inimii nu ar trebui sa ia Danazol.

Inhibitori de aromataza

O noua abordare a tratamentului endometriozei a implicat administrarea unor medicamente numite inhibitori de aromataza [de exemplu, anastrozol (Arimidex) si letrozol (Femara)]. Aceste medicamente intrerup formarea locala a estrogenului chiar in cadrul implanturilor endometriozei. Ele inhiba si productia de estrogen din ovare, creier si alte surse, cum ar fi tesutul adipos. Se fac cercetari pentru a caracteriza eficienta inhibitorilor de aromataza in tratarea endometriozei. Inhibitorii de aromataza cauzeaza pierderi osoase semnificative in caz de administrare indelungata si nu pot fi utilizati singuri, fara alte medicamente, in cazul femeilor aflate in perioada de premenopauza deoarece stimuleaza dezvoltarea de foliculi multipli la ovulatie.

Tratamentul chirurgical al endometriozei

Tratamentul chirurgical al endometriozei este util daca simptomele sunt grave sau daca tratamentul medicamentos nu a avut reactiile scontate. Chirurgia este tratamentul recomandat atunci cand exista o perturbare anatomica a organelor pelvine sau o obstructie a vezicii sau a tractului urinar. Terapia chirurgicala a endometriozei poate fi clasificata in conservatoare, in care tesuturile uterului si ale ovarelor sunt pastrate, si definitiva, ceea ce implica histerectomia (extirparea uterului), cu sau fara extirparea ovarelor.

Chirurgia conservatoare este de obicei realizata prin laparoscopie. Implanturile endometriale pot fi excizate sau distruse cu laserul. In cazul in care boala este extinsa si anatomia organismului este perturbata, poate fi necesara laparotomia (deschiderea peretelui abdominal printr-o incizie mai mare).

Desi tratamentul chirurgical poate fi foarte eficient in reducerea durerilor, se estimeaza ca rata de reaparitie a endometriozei dupa tratamentul chirurgical este de 40%. Multi medici le recomanda femeilor care au fost operate de endometrioza sa ia medicamente orale pentru a sustine indepartarea simptomelor.

Tratamentul de infertilitate asociat cu endometrioza

Endometrioza este mai frecventa la femeile infertile, comparativ cu femeile fertile. Cu toate acestea, de obicei, afectiunea nu impiedica in totalitate conceptia. Cele mai multe femei cu endometrioza vor avea in continuare posibilitatea de a naste, in special cele cu endometrioza usoara pana la moderata. Se estimeaza ca pana la 70% dintre femeile cu endometrioza usoara si moderata vor putea sa ramana insarcinate in termen de pana la trei ani, fara nici un tratament specific.

Motivele pentru o scadere a fertilitatii nu sunt complet elucidate, dar s-ar putea sa fie din cauza unor factori atat anatomici, cat si hormonali. Prezenta endometriozei poate implica mase de tesut sau cicatrici in cadrul bazinului care ar putea deforma structurile anatomice normale, cum ar fi trompele uterine, care transporta ovulele de la ovare. Alternativ, endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni si alte substante care au un efect negativ asupra ovulatiei, fecundarii ovulului si/sau implantarii embrionului. Infertilitatea asociata cu endometrioza este mai frecventa la femeile cu forme severe ale bolii.

Optiunile de tratament pentru infertilitatea asociata cu endometrioza sunt variate, dar cei mai multi medici cred ca tratamentele chirurgicale sunt superioare fata de tratamentele hormonale sau medicale pentru endometrioza atunci cand scopul este sporirea fertilitatii. De asemenea, tehnicile de reproducere asistata pot fi utilizate atunci cand este cazul, in combinatie cu tratamentul chirurgical.

Endometrioza pe scurt

 • Endometrioza este o crestere anormala a celulelor (celule endometriale), similare cu cele care formeaza interiorul uterului, dar intr-o locatie din afara uterului. Endometrioza este mai frecvent intalnita pe alte organe ale pelvisului.
 • Cauza exacta a endometriozei nu a fost identificata.
 • Endometrioza este mai frecventa la femeile care se confrunta cu infertilitatea decat la femeile fertile, dar aceasta afectiune nu impiedica in totalitate conceptia.
 • Cele mai multe femei cu endometrioza nu au simptome, caz in care tratamentul nu este nici potrivit, nici necesar.
 • Durerile pelviene in timpul menstruatiei sau ovulatiei pot fi un simptom de endometrioza, dar acestea pot sa apara si la femeile normale.
 • Endometrioza poate fi presupusa pe baza tipului de simptome ale femeii, si uneori in timpul unui examen fizic, dar diagnosticul definitiv este confirmat prin chirurgie, de obicei laparoscopie.
 • Tratamentul pentru endometrioza include medicamente si o interventie chirurgicala pentru ameliorarea durerii si pentru tratarea infertilitatii in cazul in care este dorita sarcina.
<< Prima parte

Puteti discuta pe forum despre aceasta afectiune.