Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Imunizarea la copii

Intrebari frecvente despre imunizare

image

Cauzeaza imunizarile sau timerosalul autism?

Numeroase studii efectuate nu au gasit nici o legatura intre vaccinuri si autism (o tulburare de dezvoltare, usoara sau severa, care este caracterizata printr-o insuficienta a abilitatilor de comunicare si de interactiune sociala). De asemeni, un raport inovator din 2004 al Institutului de Medicina, a descoperit ca timerosalul (o componenta organica cu mercur care a fost folosita ca un conservant in vaccine din anii 1930) nu cauzeaza autism. Cu toate acestea, unii parinti au ales varianta de a nu isi vaccina copiii, supunandu-i unui risc ridicat de a intra in contact cu boli mortale.

Vaccinul MMR, in special, a fost criticat in ciuda rapoartelor stiintifice care nu indica legatura vaccinului cu autismul. De fapt, in 2004, dupa o disputa lunga inceputa inca din 1998, care sugera o posibila legatura dintre MMR si autism, a fost retras. Chiar si dupa retragere, nu numai ca alte studii nu au gasit nici o legatura intre vaccinul MMR si autism, insa studiul controversat din 1998 a fost respins de toate marile organizatii pentru sanatate, incluzand AAP, Institutul national de sanatate (NIH), Centrele pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) si Organizatia Mondiala de Sanatate (WHO).

De altfel, nu avem nici un motiv sa consideram ca exista o legatura intre timerosal si autism, potrivit raportului din 2004 al Institului de Medicina. Cu toate acestea, in incercarea de a reduce expunerea copiiilor la mercur sau la alti compusi din mercur, timerosalul a inceput sa fie scos din compozitia vaccinurilor in 1999. Acum, vaccinurile pentru copii contin o cantitate scazuta de timerosal sau chiar deloc. Studiile recente nu au aratat probleme cognitive sau comportamentale ale copiilor in cazul vaccinarii cu aceasta substanta.

Atunci ce ar putea explica cresterea ratei de autism din ultimii ani? Unul dintre motive, este faptul ca acum se da o definitie mai larga autismului, care poate fi asociat mai multor copii care arata diferite simptome. O mai mare constientizare pentru aceasta problema din partea specialistilor in sanatate duce la un numar mai mare de diagnosticuri.

Si chiar daca numarul copiilor diagnosticati cu autism este in crestere, rata vaccinarii cu MMR nu a crescut. In Londra de exemplu, numarul de cazuri cu autism a crescut inca din 1979, insa rata vaccinarii cu MMR nu a crescut de cand a fost introdusa ca o rutina, in 1988.

In plus, media varstei copiilor diagnosticati cu autism, s-a descoperit a fi aceeasi cu varsta copiilor care au primit sau nu au primit vaccinul MMR. Ceea ce majoritatea cercetatorilor a descoperit este faptul ca simptome subtile de autism sunt adesea prezente inainte de varsta de un an – uneori inca de la inceputul vietii – dar adesea sunt neobservate, pana cand unele simptome devin sesizabile parintilor.

Nu a fost o problema cu vaccinul Rotavirus?

Rotavirusul este unul dintre cele mai comune cauze ale diareei la copiii mici. In 1999, vaccinul Rotavirus a fost scos de pe piata intrucat era strans legat cu riscul ridicat de invaginatie, un fel de obstructie a intestinelor in cazul copiilor.

Oricum, doua noi tipuri de vaccinuri numite RotaTeq si Rotarix, sunt disponibile pe piata si nici unul dintre acestea nu prezinta un risc ridicat. Aceste vaccinuri au aratat ca pot preveni majoritatea cazurilor de infectie cu Rotavirus si aproape toate cazurile severe ale acestuia.

Vaccinul se afla pe lista vaccinurilor obligatorii pentru a fi administrat oral copiilor sub forma de lichid in timpul vizitelor regulate pentru vaccinare – Rotateq la varsta de doua, patru si sase luni, iar Rotarix la varsta de doua luni si de patru luni. Medicul tau va sti cele mai noi informatii.

Imunizarile cauzeaza sindromul mortii subite, multiple scleroze sau alte probleme?

Exista anumite preocupari, multe dintre ele circuland pe Internet, care fac legatura intre anumite vaccinuri si scleroza multipla, sindromul mortii subite si alte probleme. In prezent, numeroase studii au esuat in incercarea de a demonstra legatura care exista intre imunizari si aceste conditii. Numarul cazurilor de sindroam de moarte subita au scazut pana la mai mult de 50% in ultimii ani, avand in vedere ca numarul de vaccinurilor administrate anual au continuat sa creasca.

De ce copilul mai are nevoie de imunizare daca boala a fost eliminata?

Boli care sunt rare, precum pojarul sau poliomelita, inca exista in alte parti ale lumii. Doctorii continua sa vaccineze impotriva lor deoarece este usor sa intri in contact cu boala respectiva in timpul calatoriilor. In aceasta categorie sunt incluse persoanele care vin din alte tari si nu sunt imunizate corespunzator, dar si persoanele care calatoresc in alte tari.

Daca rata de imunizare scade, o boala adusa de cineva din alta tara care viziteaza sau se intoarce acasa dintr-o tara straina, poate cauza prejudicii importante unei populatii neprotejate. In 2008, un inceput de epidemie de pojar a imbolnavit multe persoane din San Diego, California, dupa ce o familie plecata in concediu prin Europa s-a intors acasa, avand copilul nevaccinat, si intrase in contact boala. In 2011, rata slaba de imunizare a contribuit la cea mai mare epidemie de tuse consulsiva din California, din ultimii 50 de ani, unde mai mult de 9.000 de oameni au intrat in contact cu boala si 10 bebelusi au murit.

Este indicat sa opresti vaccinarile pentru un anumit tip de boala doar atunci cand aceasta a fost eradicata in toata lumea, ca in cazul variolei.

Cat de mult dureaza imunitatea asupra unei boli, dupa ce ai primit vaccinul respectiv?

Putine vaccinuri, ca, de exemplu, cele doua vaccine pentru pojar sau seria celor pentru hepatita B, pot sa te faca imun pentru tot restul vietii. Altele, precum tetanosul, dureaza pentru multi ani, insa necesita injectari periodice pentru a continua protectia impotriva bolii.

Vaccinul pentru tuse convulsiva (pertussis) nu asigura, de asemeni, imunitate pentru tot restul vietii, iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care mai exista epidemii ale bolii. Si chiar daca tusea convulsiva pentru copiii mai mari si pentru adulti nu reprezinta o problema, pentru bebelusi ea poate fi. Din aceasta cauza, adolescentii si copiii primesc vaccinul pentru pertussis impreuna cu cel pentru tetanos si pentru difterie – un important pas in controlarea acestei infectii.

Este important sa pastrezi evidenta vaccinelor pentru ca doctorul sa stie cand copilul tau trebuie sa isi ia urmatoarea doza. Asigura-te ca fiul sau fiica ta face vaccinul antigripal in fiecare an. Faptul ca ai facut un vaccin impotriva gripei anul trecut nu inseamna ca te va proteja anul acesta, intrucat virusii se schimba permanent. De aceea, in fiecare an se introduce o forma noua a vaccinului, care sa contina cele mai noi tulpini ale virusului.

Vaccinul antigripal reduce media sanselor unei persoane de a se imbolnavi intr-un sezon cu un procent de 80%. Dar, deoarece vaccinul impotriva gripei nu previne infectia cu toti virusii ce cauzeaza simptome precum cele ale gripei, administrarea vaccinului nu garanteaza ca o persoana nu se va imbolnavi in timpul sezonului respectiv. Chiar si in cazul in care cineva a intrat in contact cu boala dupa ce a primit vaccinul antigripal, simptomele vor fi mai putine si mai scazute.

Sunt vaccinurile studiate si imbunatatite continuu deoarece nu sunt sigure?

Se fac constant cercetari si monitorizeaza siguranta si eficacitatea vaccinelor.

Vaccinuri noi sunt scoase pe piata doar dupa studii de laborator amanuntite si dupa teste clinice si monitorizarea in siguranta continua chiar si dupa ce un vaccin a primit aprobare. Au fost – si vor mai fi – imbunatatiri (precum cele care au fost deja facute vaccinului DTaP, si vaccinului antipoliomelitic, spre exemplu) care vor minimaliza potentialele efecte secundare si vor asigura cele mai bune standarde de siguranta.

Unde pot gasi vaccine la preturi accesibile pentru copilul meu?

Cu siguranta, vaccinul reprezinta unul dintre cele mai bune instrumente pe care le avem pentru a mentine sanatatea copilului, insa eficienta programelor de imunizare depinde de valabilitatea lor. Poti primi vaccinuri putin costisitoare sau gratis de la clinici de sanatate publica sau centre de sanatate sau campanii care ofera copiilor vaccinuri gratis.

Cu toate acestea exista si variante pe bani ale vaccinurilor obligatorii sau vaccinuri optionale care de asemenea sunt contra cost.

Unde pot afla mai multe despre imunizari?

Vorbeste cu medicul tau pediatru pentru a vedea de ce tipuri de vaccinuri are nevoie copilul tau – lucrand impreuna cu acesta, poti sa iti mentii copilul sanatos.
<< Prima parte