Despre nastere

Nastere asistata (forceps, vacuum)

image Cuprins

Aproximativ o femeie din 6 suporta o nastere asistata, unde forcepsul sau o ventuza sunt folosite pentru a ajuta copilul sa iasa din vagin. Aceast lucru se intampla deoarece:

  • bebelusul este extenuat
  • bebelusul este intr-o pozitie anormala
  • esti prea obosita
Atat forcepsul cat si ventuza sunt metode sigure si sunt folosite doar atunci cand e necesar pentru tine si pentru bebelus. E posibil ca un pediatru sa fie prezent pentru a verifica starea copilului. Un anestezic local este, de obicei, atribuit pentru a-ti amorti canalul nasterii (culoarul pe care copilul il traverseaza pentru a fi nascut, din pantec pana la vagin), asta daca nu ai facut deja o anestezie epidurala. Daca un obstetrician are vreo indoiala, e posibil sa fii mutata intr-o sala de operatie pentru o cezariana.

Pe masura ce copilul este nascut, e posibil sa fie nevoie de o taietura (epiziotomie) pentru a deschide vaginul mai tare. Orice taietura va fi reparata cu copci. Depinzand de circumstante, copilul tau poate fi nascut si plasat pe stomacul tau si e posibil ca partenerul tau sa poata sa taie cordonul ombilical.

Ventuza

image O ventuza (vid extractor) este un instrument care foloseste aspirarea pentru a trage copilul afara. Un plastic tare sau moale sau o bucata de metal e atasata de un tub care la randul lui e atasat de aparatul de extractie. Cupa acopera perfect capul copilului, astfel incat cu o contractie sau cu o impingere, obstetricianul sau moasa trage cu delicatete pentru a se naste copilul.

Cupa de aspirare poate lasa un semn mic pe capul copilului, care se numeste coc. Cupa mai poate lasa o vanataie pe capul bebelusului. O ventuza nu e folosita daca dati nastere la mai putin de 34 de saptamani de sarcina, deoarece capul copilui este foarte moale.

O ventuza are sanse mai mici decat un forceps sa cauzeze o rupere vaginala.

Forceps

Forcepsul este un metal neted care seamana cu o lingura mare sau c-o limba. E curbat sa poate sa acopere capul copilului. Forcepsul e pozitionat cu grija in jurul capului copilului pentru a prinde bine capul cu cele 2 manere. Cu o contractie si o impingere, un obstetrician trage delicat pentru a ajuta nasterea copilului.

Sunt mai multe tipuri de forceps. Cateva dintre ele sunt create specific pentru a intoarce copilul in pozitia optima de nastere. De exemplu, daca bebelusul este pozitionat cu spatele la spatele mamei, se va folosi un forceps pentru repozitionare.

Forcepsul poate lasa cicatrici pe fata copilului, dar acestea vor disparea destul de rapid.

Dupa nastere

Este posibil sa ti se monteze un cateter (un tub mic care incape in vezica) pentru cel mult 24 de ore. Este foarte posibil, de asemeni, sa ai nevoie de asta daca ai avut o anestezie epidurala, deoarece se poate sa nu-ti fi revenit toate simturile.